A Duke az NCAA elmúlt 15 évének legnagyobb hasra esését mutatta be

A héten Stephen F. Austintól hangos az amerikai egyetemi kosárlabda - a név nem egy játékost, hanem egy egyetemi csapatot takar, amely megviccelte a Duke-ot.

Az idei szezonban nem annyira erős a Duke, mint tavaly, amikor Zion Williamson, RJ Barrett és Cam Reddish alkotta a gárda vázát, de azért Mike Krzyzewski szokás szerint megint egy abszolút élcsapatot irányíthat: a játékmester Tre Jones (az NBA-s Tyus Jones öccse) maradt, mellette pedig három ötcsillagos minősítésű és egy négycsillagos újonc érkezett a további négy kezdőpozícióba (Wendell Moore, Vernon Carey Jr., Matthew Hurt, Cassius Stanley), minden mértékadó értékelésnél Top4-esként kezelték az idei csapatot. 

A szezont is remekül, 6-0-val kezdték, elsőre legyőzték a Kansast, legutoljára a Georgetown ellen nyertek, a fogadóirodáknál pedig 27.5 pontos favoritok voltak a Stephen F. Austin ellen - 15 éve nem kapott ki ilyen hendikeppel csapat az NCAA legfelső divíziójában... A hosszabbításba torkolló meccset ráadásul nem is "lógó gyűrűjű kis csarnokban valahol az Isten háta mögött", hanem hazai pályán rendezték, és egyébként a más konferenciából érkező alapszakasz-ellenfelek ellen 150 (!!) mérkőzés óta őrízték hazai veretlenségüket.

Aztán jött a texasi SFA Lumberjacks (a névadó, a 19. század első felében élt Stephen Fuller Austin egyébként Texasban "nemzeti" hős, őt tekintik az állam atyjának, első számú alapítójának, és az állam fővárosa is róla kapta a nevét), amely ugyan 4-1-re állt az idei évadban, de négy győzelmüket olyan csapatok ellen szerezték, mint a LeTourneau, North Carolina Central, Niagara és Drexel. Hozzá kell tenni, hogy a gárda modernkori programja remek a maga szintjén, hiszen összesen ötször voltak ott a March Madnessben a 64-es főtáblán, mind az ötször az elmúlt 10 évben, 2014-ben és 2016-ban még kört is mentek. 2019-ben viszont 7-11-gyel végeztek a Southland Konferenciában, ám úgy tűnik, idén újra visszatalálnak a helyes útra - a szezon vége még messze van, de a Duke legyőzését már senki nem veheti el tőlük, illetve a kulcsjátékot bemutató, utolsó másodperces győztes kosarat szerző Nathan Baintől:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus