Heti tananyag: Jalen Suggs jó úton halad az 1/1-es cetli felé

A Kansas Jayhawks volt a hét legjobb csapata. Harminc éve nem kezdett ilyen rosszul a Kentucky. A Gonzaga ellen szakadt meg az Iowa nagy sorozata. Ez már nem fér bele az Illinois-nak. Hatalmas verést kapott a Michigan State. Nagyon úgy tűnik, hogy Jalen Suggs a liga legjobb NBA-prospektje.

A hét csapata: Kansas Jayhawks

Habár csak egyetlen mérkőzést játszott a héten a #5 Kansas Jayhawks (7-1), a szintén rangsorolt #14 Texas Tech Red Raiders (6-2) legyőzésével végérvényesen elhallgattatta azokat a hangokat, amelyek már a szezon elején leszedték róluk a keresztvizet. Mint ismeretes, a #1 Gonzaga Bulldogs (5-0) ellenében rögtön beleszaladtak egy pofonba, de aztán három kiemelt csapat, az akkor #20 Kentucky Wildcats (1-5), a #8 Creighton Blue Jays (6-2) és a Texas Tech is behódolt előttük. A keretből kiemelendő a jövő évi NBA draft első körébe várt Ochai Agbaji (15,3 pont, 4 lepattanó), valamint Jalen Wilson (14,3 pont, 8 lepattanó), de a végzős Marcus Garrett és a másodéves Christian Braun is kiveszi a részét a közösből. Az AP rangsorában előre is léptek a harmadik helyre, aminek megtartásáért rögtön egy nagyon komoly feladat, a #7 West Virginia Mountaineers (7-1) elleni rangadó vár rájuk.

A hét legfontosabb történései

Harminc éve nem kezdett ilyen rosszul a Kentucky. Egy győzelem mellett immáron öt vereség csúfítja a Kentucky Wildcats mérlegét, ami már csak azért is érdekes, mivel BJ Boston és Terrence Clarke duóját is a lotterybe várják a jövő évi drafton, sőt, mellettük Olivier Sarr is az első körről álmodozik. Sorrendben a Richmond Spiders (6-1), a #5 Kansas Jayhawks (7-1), a Georgia Tech Yellow Jackets (4-3), a Notre Dame Fighting Irish (2-4) és a #22 North Carolina Tar Heels (5-2) is legyőzte őket. Van-e innen visszaút?

A Gonzaga ellen szakadt meg az Iowa nagy sorozata. A hét rangadóján a #1 Gonzaga Bulldogs (5-0) és a #3 Iowa Hawkeyes (6-1) találkozott. A Zags tizenhét nap kényszerpihenő után léphetett újra parkettre, miután az egyik stábtagjuk pozitív koronavírustesztet produkált. Mivel mindkét csapat remek támadójátékkal bír, így egy egészen káprázatos dobópárbaj alakult ki Jalen Suggs (27 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Luka Garza (30 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) között. Végül a magasabban rangsorolt csapat ünnepelhetett.

A UCF ezúttal is megkavarta a floridai erőviszonyokat. A #15 Florida State Seminoles (4-1) a Florida Gators (3-1) legyőzésével talán már elkönyvelte, hogy idén is ő lesz az állam legjobb csapata, ellenben a UCF Knights (2-1) ezúttal is beleköpött a levesükbe, miután egy nem mindennapi fordítás végén, 86-74 arányban győztek, ezzel az elmúlt hét egyik meglepetését okozva.

Ez már nem fér bele az Illinois-nak. Szintén kiemelt összecsapásként kezelték a tengerentúlon a #13 Illinois Fighting Illini (5-3) és a #19 Rutgers Scarlet Knights (6-0) mérkőzését, ahol a szép csendben előrelépdelő Rutgers meglepte az esélyesebbnek kikiáltott riválisát. A vereség ellenére az Illinois megtartotta helyét a top25-ös rangsorban, bár ez leginkább csak az elkövetkezendő hónap jóval könnyebb programjának köszönhető, na meg annak, hogy ezt a csapatot kivétel nélkül a Final Fourba várják a szakértők.

Hatalmas verést kapott a Michigan State. A hét legnagyobb megdöbbenése egyértelműen a #4 Michigan State Spartans (6-1) elhasalása volt, akik a Northwestern Wildcats (4-1) ellenében maradtak alul. Utóbbi gárda 1979 óta első ízben tudott győzni egy top5-ben rangsorolt ellenféllel szemben. Az északnyugatiak már az első félidőben magukhoz ragadták a kezdeményezést, a harminc pontot szóró Boo Buie kosaraira pedig egyszerűen nem volt válaszuk a vendégeknek.

A hét játékosa: Quincy Guerrier

A Syracuse Orange (6-1) másodéves kanadai magasembere, Quincy Guerrier idén megháromszorozta előző szezonbeli statisztikai számait; az idény korai szakaszában meccsenként 18 pontot és 10 lepattanót tesz a közösbe. A mögöttünk hagyott napokban a Northeastern Wildcats (4-1) ellenében 18 ponttal és 16 lepattanóval, míg a Buffalo Bulls (3-3) legjobbjaival szemben 27 ponttal és 11 lepattanóval zárt, ezzel pedig kiérdemelte a hét játékosa címet.

A hét NBA prospektje: Jalen Suggs

Egyelőre megoszlanak a vélemények, hogy Cade Cunningham (Oklahoma State Cowboys), vagy Jalen Suggs (Gonzaga Bulldogs) a legjobb NBA prospekt a ligában, bár abban szinte mindenki egyetért, hogy utóbbi egy jóval komolyabb játékerőt képviselő csapatban nyújt kimagaslót. Suggs a #3 Iowa Hawkeyes (6-1) ellen 7/10 triplát berámolva jutott el huszonhét pontig, míg a Northwestern State Demons (1-8) kosarát 12 ponttal terhelte 7 gólpassz társaságában, mindössze húsz percet a pályán töltve.

Kezdő5.hu Power 10*

1. (1.) Gonzaga Bulldogs (5-0)
2. (2.) Baylor Bears (5-0)
3. (3.) Iowa Hawkeyes (6-1)
4. (5.) Kansas Jayhawks (7-1)
5. (6.) Villanova Wildcats (7-1)
6. (7.) West Virginia Mountaineers (7-1)
7. (4.) Michigan State Spartans (6-1)
8. (8.) Houston Cougars (5-0)
9. (9.) Texas Longhors (7-1)
10. (-) Wisconsin Badgers (6-1)

*a leiratban a csapatok nevei előtt az aktuális AP rangsorban elfoglalt helyezés kerül feltüntetésre

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus