Heti tananyag: Quentin Grimes vezérletével szárnyal a Houston

A Houston Cougars volt a hét legjobb csapata. Továbbra is döcög a North Carolina szekere. Fontos rangadót nyert a Kansas. A Wisconsin előbb a mennybe, aztán a pokolra jutott. Újra megbotlott az Iowa. Tovább menetel, s ezzel megállíthatatlannak tűnik a Zags.

A hét csapata: Houston Cougars

A Cougars (7-0) a mögöttünk hagyott héten a Temple Owls (1-1), majd a UCF Knights (3-2) ellenében is magabiztos győzelmet aratott, s bár a programjuk nem mondható a legnehezebbnek, de korábban már a Texas Tech Red Raiders (7-2) és a South Carolina Gamecocks (1-2) is meghajolt előttük. A keretből egyértelműen kiemelkedik a jövő évi NBA draft első körének végére predesztinált harmadéves Quentin Grimes (18,4 pont, 7,3 lepattanó), de Marcus Sasser (15,2 pont) és Tramon Mark (11,6 pont) is kiveszi a részét a közösből. A Houston már az ötödik az AP ranglistáján, ráadásul a naptárukat látva, amennyiben elkerülik a váratlan botlásokat, abban az esetben, akár egészen a March Madnessig megkapaszkodhatnak az élmezőnyben.

A hét legfontosabb történései

Továbbra is döcög a North Carolina szekere. A héten a Tar Heels (5-3) is búcsút intett a legjobb huszonötnek, miután az egyik legfőbb ősi rivális, a North Carolina State Wolfpack (5-1) otthonában maradtak alul, 79-76 arányban. A keretet elnézve nincs kiemelkedő játékosuk, az NBA várományos Garrison Brooks az idény egyik legnagyobb csalódásaként, mind a dobott pontokban, mind a lepattanóiban elmarad a várakozásoktól. Érdekes szezont láthatunk, hisz a tradicionális programok közül a Kentucky Wildcats (1-6) lassan soha nem látott mélységekbe süllyed, de a #20 Duke Blue Devils (3-2) is csak keresi önmagát.

A Kansas nyerte a hét rangadóját. Az AP rangsorban elfoglalt harmadik helyük megtartásáért egy nagyon komoly feladat várt a Jayhawksra (8-1), a #7 West Virginia Mountaineers (7-2) elleni összecsapás alkalmával. Az első félidőben még tartották magukat a vendégek, a fordulást követően ellenben bedarálta riválisát a Kansas, amelynek minden kezdő játékosa eljutott legalább tíz pontig.

A Wisconsin előbb a mennybe, aztán a pokolra jutott. A #6 Wisconsin Badgers (8-2) előbb a hét legnagyobb sajtóvisszhangját kiváltó sikerét ünnepelhette a #12 Michigan State Spartans (6-3) legyőzésével, hogy aztán három nap múlva hazai pályán szenvedjen vereséget a Maryland Terrapins (6-3) ellen. Muszáj valamit kezdeniük ezzel a hullámzó teljesítménnyel, ami nem lesz egyszerű, hisz még ebben a naptári évben vár rájuk egy rangadó, amikor is a #21 Minnesota Golden Gophers (9-1) látogat a Kohl Centerbe.

Újra megbotlott az Iowa, rivaldafényben a Minnesota. Sokáig úgy tűnt, hogy megállíthatatlan lesz az #10 Iowa Hawkeyes (7-2) még akkor is, ha az éllovas #1 Gonzaga Bulldogs (8-0) a várakozásoknak megfelelően bedarálta őket. Remek mérkőzést hozott a #21 Minnesota Golden Gophers (9-1) elleni parola, ahol Marcus Carr (30 pont, 8 gólpassz) teljesítményére, na meg tripláira, nem volt már a ráadásban válaszuk, így hosszabbítás után, de alulmaradtak.

Tovább menetel a Gonzaga. Nagyon úgy tűnik, hogy egyre inkább nyílik az a bizonyos olló a #1 Gonzaga Bulldogs (8-0) és a liga többi csapata között, s habár a Northwestern State Demons (1-10) legjobbjaival kényszerűségből kétszer is játszottak a héten, a #16 Virginia Cavaliers (4-2) skalpja megerősítette a szakértőket abban, hogy rettenetesen nehéz lesz megállítani őket. A Corey Kispert, Jalen Suggs és Drew Timme alkotta trió immáron odáig jutott, hogy külön-külön is esélyesnek tartják őket az év játékosa címre.

A hét játékosa: Luke Garza

Immáron másodszor érdemelte ki a hét játékosa címet Luke Garza, aki a #10 Iowa Hawkeyes (7-2) Purdue Boilermakers (7-3) elleni győzelme alkalmával 22 pontot és 9 lepattanót, míg a # 21 Minnesota Golden Gophers (9-1) elleni vereség során 32 pontot és 17 lepattanót tett a közösbe.

A hét NBA prospektje: Ayo Dosunmu

A #18 Illinois Fighting Illini (7-3) előbb a Penn State Nittany Lions (3-3), majd az Indiana Hoosiers (5-4) ellenében aratott könnyed győzelmet. A jövő évi NBA draft első körébe várt harmadéves bedobó, Ayo Dosunmu mindkét összecsapást harminc ponttal zárta, ezzel ismét bizonyítva kvalitásait. Az eddig lejátszott tíz mérkőzésen átlag 24,1 pont, 7,2 lepattanó és 5,2 gólpassz szerénykedik a neve mellett.

Kezdő5.hu Power 10*

1. (1.) Gonzaga Bulldogs (8-0)
2. (2.) Baylor Bears (6-0)
3. (4.) Kansas Jayhawks (8-1)
4. (5.) Villanova Wildcats (8-1)
5. (3.) Iowa Hawkeyes (7-2)
6. (8.) Houston Cougars (7-0)
7. (10.) Wisconsin Badgers (8-2)
8. (6.) West Virginia Mountaineers (7-2)
9. (9.) Texas Longhorns (7-1)
10. (-) Tennessee Volunteers (6-0)

*a leiratban a csapatok nevei előtt az aktuális AP rangsorban elfoglalt helyezés kerül feltüntetésre

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus