Heti tananyag: remekel a Virginia, mélyponton a Kansas

A Virginia Cavaliers volt a mögöttünk hagyott hét egyik legjobb csapata; a Florida kiejtette a Tennessee-t az élmezőnyből; az Indiana késői tripláira nem volt már válasza az Iowának; 2013 óta nem mutatott ilyen rossz formát a Kansas; megérkezett az Alabama; a West Virginia nyerte a hét rangadóját.

A hét csapata: Virginia Cavaliers

Zsinórban hét győzelemnél tart a #8 Virginia Cavaliers (11-2), amely az elmúlt napokban a Georgia Tech Yellow Jackets (7-4), majd a Syracuse Orange (9-5) ellenében is magabiztosan diadalmaskodott, s ha az idény egészét nézzük, akkor a San Francisco Dons (10-8) elleni meglepő vereséget leszámítva, mindössze az éllovas #1 Gonzaga Bulldogs (15-0) ellenében maradt alul. Ez a szemlátomást is kimagasló menetelés pedig immáron elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy a rangsor legjobb tíz csapata közé kerülhessen. Ami a játékoskeretet illeti, egyértelműen Sam Hauser (15 pont, 7,4 lepattanó), Jay Huff (13,8 pont, 6,3 lepattanó) és Trey Murphy (10,8 pont) triójára építenek, akik közül a végzős Hausert az idei NBA draft második körébe várják. Az ACC konferencia erőviszonyai ebben a szezonban egy kissé felborultak, jelen állás szerint talán a Florida State Seminoles (9-2) lehet a legfőbb kihívójuk, de amennyiben tudják tartani ezt a folyamatosan stabil játékot, abban az esetben akár hosszabb ideig is bebetonozhatják magukat a legjobbak közé.

A hét legfontosabb történései:

A Florida kiejtette a Tennessee-t a legjobbak közül. Hamar tovatűnt #18 Tennessee Volunteers (10-3) remeklése, miután előbb a Florida Gators (8-4), majd a #19 Missouri Tigers (10-2) is átszáguldott rajtuk, ami ezzel egyenesen arányosan a Top-10-es helyükbe került. Leginkább az „Aligátorok” elleni vereség volt fájó, amikor 75-49 arányban, huszonhat ponttal maradtak alul, úgy, hogy mezőnyből botrányosan, 17/58-al zártak.

Az Indiana késői tripláira nem volt már válasza az Iowa csapatának. Az élklubok közül a #4 Iowa Hawkeyes (12-3) égette meg leginkább magát, ráadásul úgy, hogy hazai pályán maradtak alul az Indiana Hoosiers (9-7) ellenében. A mérkőzés sokáig egy kiegyensúlyozott mederben csordogált, ám az utolsó percekben több kulcsfontosságú triplát is elsüllyesztettek a vendégek, ez pedig megpecsételte Luka Garzáék sorsát.

2013 óta nem mutatott ilyen rossz formát a Kansas. Hiába verekedte be magát a legjobbak közé a #15 Kansas Jayhawks (10-5), legutóbbi három mérkőzésüket elvesztették, ilyenre pedig a program történetében több mint hét éve nem volt példa. Sorrendben az Oklahoma State Cowboys (10-4), a #2 Baylor Bears (14-0) és Oklahoma Sooners (9-4) is bedarálta őket, ezzel pedig búcsút is inthettek a legjobb tíznek.

Megérkezett az Alabama. A Virginia mellett a #9 Alabama Crimson Tide (13-3) volt a hét másik feltörekvő csapata, s bár az LSU Tigers (10-4) és Mississippi State Bulldogs (9-7) legyőzése talán még nem is akkora fegyvertény, mint az, hogy a könnyűnek nem nevezhető SEC konferenciában zsinórban már nyolc sikert számlálnak.

A West Virginia nyerte a hét rangadóját. Az elmúlt napok legjobb mérkőzését a #11 West Virginia Mountaineers (11-4) és a #10 Texas Tech Red Raiders (11-5) vívta. A két csapat ászai, Miles McBride (24 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Mac McClung (30 pont) hatalmas dobópárbajt rendeztek, előbb McClung triplájával tűnt úgy, hogy a vendégek nyerhetnek, ám végül McBride kilenc másodperccel a dudaszó megszólalása előtt beszórt kettese döntött, így 88-87 arányban a hazaiak diadalmaskodtak.

A hét játékosa: Jared Butler

A #2 Baylor Bears (14-0) harmadéves hátvédje egy egészen elképesztő hetet tudhat maga mögött, előbb a #15 Kanasas Jayhawks (10-5) ellen szórt 30 pontot, 7/9-es triplamutatóval - de ami ennél fontosabb, hogy a zsinórban elsüllyesztett három hármasával döntötte el a mérkőzés végkimenetelét -, majd az Oklahoma State Cowboys (10-4) legjobbjaival szemben is berámolt 22 pontot, 6/7-es hárompontos aránnyal, ezzel pedig kiérdemelte a hét játékosa címet.

A hét NBA prospektje: Ziaire Williams

A legtöbb draft előrejelzésben immáron a a legjobb öt környékén említik a Stanford Cardinals (9-5) újonc bedobóját, aki eleddig 12,5 pontos, 5,7 lepattanós és 2,9 gólpasszos átlagával segíti csapatát. Volt ugyan három olyan mérkőzése, ahol nem igazán jött ki számára a lépés, mindezek ellenére úgy tűnik, hogy magabiztosan halad afelé, hogy a 2021-es NBA játékosbörze legjobbjai között kelhessen el.

Kezdő5.hu Power10*

1. (1.) Gonzaga Bulldogs (15-0)
2. (2.) Baylor Bears (14-0)
3. (3.) Villanova Wildcats (10-1)
4. (6.) Michigan Wolverines (13-1)
5. (5.) Texas Longhorns (11-2)
6. (4.) Iowa Hawkeyes (12-3)
7. (7.) Houston Cougars (13-1)
8. (-) Virginia Cavaliers (11-2)
9. (-) Alabama Crimson Tide (13-3)
10. (9.) Wisconsin Badgers (12-4)

*a leiratban a csapatok nevei előtt az aktuális AP rangsorban elfoglalt helyezés kerül feltüntetésre

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus