Ezüstérmet nyert a Sopron az Euroligában

Még a negyedik negyedben is volt 10 ponton belül a Sopron Basket a Jekatyerinburggal szemben, a végig vezető oroszok ellen azonban fordítani nem tudott a magyar bajnok.

Női Euroliga, Final Four, döntő
UMMC Jekatyerinburg - Sopron Basket 72-53 (22-15, 20-15, 11-12, 19-11)

Jekatyerinburg: Tolliver 4, Moore 17/6, Torrens 4/3, Meessemann 19/3, Griner 16.
Csere: Beglova 3/3, Beliakova 5/3, Sanders 4.

Sopron: Turner 21/12, Fegyverneky 4, Crvendakics 2, Milovanovics 13/6, Határ -.
Csere: Page 9/3, Jovanovics 4, Dubei -, Salvadores -.

A meccs részletes statisztikáját ezen a linken eléritek!

A wb-sopron.com beszámolója:

A bronzmérkőzés díjátadója után - a Kurszk szerezte meg a harmadik helyet - nagy taps közepette futott ki csapatunk melegíteni a pályára. Sokan talán csak most fogták fel igazán, hogy mi játsszuk az Euroliga döntőt a világsztárok egész sorát felvonultató orosz Jekatyerinburggal szemben. A 2003/2004-es szezonban néztünk velük először farkasszemet. Az elmúlt 14 szezon során, 14 alkalommal mérkőztünk meg velük, mely során négy alkalommal tudtuk elcsenni előlük a győzelmet. Ezen időszak során 954 ponttal terheltük meg a hálójukat, így reális esély volt arra, hogy az este folyamán az 1000. pontunkat is megszerezzük ellenük a sorozatban. Szenzációs hangulatban vette kezdetét a finálé. Mindkét szurkolótábor nagy elánnal biztatta kedvenceit, egy tűt sem lehetett leejteni a Novomatic Arénában. Kosárünnep volt ez a javából! 

Roberto Iniguez Határ Bettivel a fedélzeten küldte fel lányait. Fiatal centerünknek a pénteken zsákolást is bemutató Griner őrzése volt a feladata. Az amerikai szupersztár, Maya Moore triplája indította útjára az aranycsatát. Nagy iramot diktáltak a felek, a palánk alatt érezhetően súlytalanok voltunk. Ráadásul Aleks pillanatok alatt összeszedett két személyi hibát, és a kispadra kényszerült. Nagy érvágás volt ez számunkra. A 3. percben Yvonne révén megszületett a mi oldalunkon is az első találat. Sajnos ellenfelünk remekül játszott, sorra szállította a kosarakat. A 4. percben kénytelen volt időt kérni szakmai stábunk (11-3). Tinát állítottuk csatasorba Betti helyén. Yvonne tempójával tértünk vissza a megbeszélésről, ám Toliver a túloldalon faulttal együtt is pontosan célzott (5. perc 14-5). Jeca hasonló akcióból volt eredményes, majd egy hármast is elhelyezett (6. perc 14-11). Orosz fault szakította meg a támadásunkat, majd időt is kért Miguel Mendez (6. perc14-11). Zsófi dobása is gondolkodás nélkül hullott a gyűrűbe, egy pontra jöttünk vissza (14-13). Griner lendített tovább csapata szekerét (7. perc 16-13). Nem sokkal később megkapta második faultját, Sanders érkezett a helyére. Pár ponttal, de előttünk járt riválisunk. A negyed hajrájában Dubei Debi kapott lehetőséget, miközben Torrens az egyik büntetőjét elhibázta (19-15). Sajnos mi pedig eladtuk a labdát, ami után Beglova tripláját ünnepelte az orosz pad. Debinek volt még lehetősége, hogy csökkentse a különbséget, de dobása elkerülte a gyűrűt (22-15). 

Meesseman rendületlenül szórta a gólokat, a 11. percben már a 10. pontját számlálta (24-15). A különbség ismét növekedett, melyet Tina faragott egy lepattanó megkaparintását követően, Aleks pedig a büntető-vonalról (13. perc 24-19). Griner tért vissza, akit azonnal kerestek is labdával. Sajnos meg is találták, onnan pedig már nehéz megállítani. Most sem sikerült, ahogy a következő alapvonali bedobásnál sem. 10 ponttal lépett meg a kimeríthetetlen pénzügyi lehetőségekkel rendelkező orosz világválogatott (14. perc 29-19). A negyed derekán a Gdynia Cheerleaders lépett parkettre, mely egyben azt jelentette, hogy időkérés miatt állt a játék. Lányaink szorultak edzői tanácsokra (15. perc 31-19). Danielle és Sanders találataival folytatódott a finálé (16. perc 33-21). Három gyors és eredményes támadással ugrasztottuk talpra a csarnokot. Rögtön érkezett az oroszok időkérése (17. perc 33-27). Meesseman lépet be ismét jól a festékbe, míg nálunk Yvonne labdája szinte kimászott a gyűrűből. Griner állította vissza a kétszámjegyű különbséget (18. perc 37-27). Ilyet se sokat láttunk: a spanyol klasszis, Torrens dobott egy rigót. Meesseman ezúttal a kiszolgálásban jeleskedett. Sanders köszönte a zsugát. Danielle triplája után csak pár másodperce maradt ellenfelünknek, de az első játékrész legjobbja, Meesseman 9 méterről is hibátlanul célzott (42-30). 

A félidőben Freddie dalolt, majd a póló-csúzli tarolt a közönség soraiban. 

Moore büntetőzhetett a 21. percben. A második célba is ért (43-30). Meesseman továbbra is korlátlan úr volt a palánk alatt, a belgák kiválósága hatékonyan élt azzal, hogy Griner semlegesítése lekötötte a figyelmünket. Danielle révén a 23. percben mi is bejelentkeztünk a második játékrészre (45-32). Szokásunkhoz híven mentünk előre, nem adtuk fel egy pillanatra sem. Kapitányunk, Zsófi dobta át védőjét, majd Yvonne osztott ki egy hatalmas sapkát (25. perc 45-34). A 26. percben Torrens kezéből csúszott ki a labda. Időt kért riválisunk, miközben vérprofi táncos csoportjuk, a Funny Foxes mutatta meg, hogy a tánc mellett a kosárlabda sem áll távol tőlük (45-34). Remekül védekeztünk, de nehéz volt utat találni az orosz játékosok mellett. A 27. perc végén Tinának végre sikerült mindez (45-36)! Újra az oroszok percei következtek (29. perc 50-36). Danielle nem az első pontos dobást eresztette el középtávolról, de sajnos Maya Moore is tökéletes triplával állt elő (29. perc 53-38). A negyed hajrájában Tolivernél csúszott be egy sportszerűtlen hiba. Yvonne egy büntetője ért célba az eset után. A labda nálunk maradt, és a támadás végén Jeca a sarokból egy hármassal zárta le a negyedet, melyet megnyertünk, 11 ponton tartva a Jekatyerinburgot (53-42)!

Folytatódott a nagy küzdelem, ott lógtunk ellenfelünk nyakán, a brutális kilókkal és centikkel azonban nehéz volt mit kezdeni. A 34. percben Moore lépett be az alapvonalon. Ziccere után Roberto Iniguez jelezte időkérését az asztalnál (56-42). Yvonne triplája, majd egy gyorsindítás végén elért ziccere okozott földöntúli örömöt szurkolóink között (56-47). Lemásolta azonban az előző két támadásunkat a Jekatyerinburg. Sőt Maya Moore a 17. pontját is megszerezte (36. perc 63-47). Griner 18 pontra növelte az orosz előnyt, miközben szurkolóink mit sem törődve az eredménnyel, boldogan énekeltek és ünnepelték kedvenceiket, akik ma is kitették szívüket a pályára (37. perc 65-50). Az utolsó három percet állva tapsolta végig a soproni publikum. Mindkét csapatnak kijárt az ünneplésből! A Jekatyerinburg megérdemelten nyerte meg a FINAL4-t az erőn felül teljesítő csapatunkkal szemben. Az MVP Emma Meesseman lett. 

Boldogan mondhatjuk el, hogy a 2017/2018-as szezonban az Euroliga ezüstérmese a SOPRON BASKET!

Foto, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus