Női Euroliga Final Four: Nem jutott döntőbe a Sopron

A magyar bajnok a nagy esélyes, címvédő Jekatyerinburg méltó ellenfele volt az első félidőben, a fordulás után azonban eldöntötték az oroszok a meccset.

Női Euroliga, Elődöntő
UMMC Jekatyerinburg - Sopron Basket 81-59 (17-24, 25-15, 18-7, 21-13)

Jekatyerinburg: Torrens 13/9, McBride 12/9, Vandersloot 15/3, Meesseman 7/3, Griner 19.
Csere: Vadeeva 11/3, Baric -, Beliakova 4.

Sopron: Turner 15/6, Fegyverneky -, Crvendakics 10, Dupree 12, Zahui 11/6.
Csere: Casas 6, Jovanovics 5.

A meccs teljes statisztikája!

A wb-sopron.com beszámolója:

Ünnepi köntösbe öltözött a Novomatic Aréna Európa négy legjobb csapatának a vetélkedésére, hogy eldöntsék, ki léphet fel idén Európa trónjára. Az első elődöntőre is megtelt már a csarnok, és az első félidőben izgalmas, kiélezett csatát láthattak a jegyhet váltók. A szünet után a Kurszk azonban világsztárjai vezérletével - Stewart 32, Petrovic 20 pontnál állt meg - nagyobb sebességre kapcsolt, és eldöntötte a találkozót. A mérkőzést követően a soproni Pendelyes Néptánc Együttes bemutatóját élvezhettük, majd 30 perccel a feldobást megelőzően hangrobbanásra vonult be csapatunk melegíteni azzal a reménnyel, hogy sikerül visszavágnia a tavalyi döntőben elszenvedett vereségért a félelmetes játékerőt képviselő orosz Jekatyerinburg ellen, akiket utoljára 12 éve győztünk le Euroliga mérkőzésen (egyszer azért a hagyományos kupájukon megtréfáltuk őket). A fehér-narancs mezeseket 260 lelkes orosz szurkoló kísérte el városunkba, Minden adott volt tehát a látványos fényshow után egy remek hangulatú összecsapáshoz. 

Azonnal nekünk esett a címvédő, mely remek támadásokat vezetve két perc alatt 7 pontos előnyre tett szert. A 3. perc elején aztán a mi szurkolóink is talpra ugorhattak Amanda triplája után (7-3). Nehéz volt helyzetet kialakítani a magas orosz fallal szemben. Kellett Zsófi zseniális meglátása. Az oldalbedobásból kínai figurára játszotta fel Candicenek, aki a levegőből helyezte be a gyűrűbe a labdát. A 4. percben azonnal technikait fújta vezetőedzőnkre, miután belépett a pályára. Be is dühödtek a lányok és óriási tempót diktálva a 7. percben utolérték a Jekát (16-16)! A 9. perc közepén a vezetés is meglett Queralt betörését követően (17-18)! Száguldott a soproni gyorsvonat! Yvonne állt bele kétszer is dobásba távolról, és máris ellenfelünk kért időt. Már mi vezettünk 7 ponttal egy 19-5-ös sorozattal (17-24)! A negyed végéig nem változott az állás (17-24). Varázslatos hangulat uralkodott a csordulásig megtelt arénában! 

Jól folytattuk, de nem kellett félteni az oroszok sztárjait, akik tudták mikor kell magukra venni a felelősséget. A spanyol Torrens két brutális, kis helyről elvégzett triplával tüzelte társait a 12. és a 13. percben (25-28). A 13. perc végén Roberto Iniguez kért időt, mialatt megismerkedhettek a szurkolók a nyári EB kabalafiguráival. Pick és Roll nagy sikert aratott. Vadeeva majdnem elhagyta a labdát, ám végül megtalálta a helyet védőink gyűrűjében (14. perc 27-28). Megint erősített a védekezésén a címvédő, mely Griner révén a 15. percben visszavette a vezetést (31-30). A szerencse is elpártolt tőlünk ezekben a percekben, több labdánk is kifele perdült. Ellenben Torrens nem tudott hibázni. Újabb triplát húzott elő (34-30). Tina küzdött ki magának és a csapatnak két fontos pontot, majd Yvonne büntetőzhetett miután odaütöttek neki betörés közben. Az egyiket kihagyta, így az egyenlítés elmaradt (17. perc 34-33). Kiderült, hogy Torrens is ember, aki tud hibázni, ellenben Amanda horga a túloldalon beesett. Előny ismét nálunk (18. perc 34-35). Ha Grinerhez eljutott a labda, akkor már nehéz volt megállítani. Most se sikerült, ismét az oroszok jártak előbbre (19. perc 36-35). Meesseman nézhette meg magának a gyűrűt távolról. Volt ideje, miután lemaradtunk róla. Triplájára Candice-től jött a válasz. Sajnos McBride dudaszóra vágott be egy távolit. Időt kértünk 17 másodperccel az első játékrész vége előtt (42-37). Candice kapta a támadás végén a labdát, és a Bourges meccshez hasonlóan a gyűrűben landolt a labdája (42-39)! Magas színvonalú, élvezetes játékot hozott az első 20 perc. A sok pont ellenére mindkét fél rengeteg energiát mozgósított védekezésben is. A csata abszolút nyílt volt, lányaink felvették a kesztyűt a gigászokkal. 

A fordulást követően folytatódott az öldöklő küzdelem. Ellenfelünk tudott még egyet emelni a védekezése színvonalán, ez pedig nem sok jóval kecsegtetett számunkra. Roberto Iniguez is érezte, hogy változtatni kell valamit, így a 25. percben jöhettek a parkettre a Jeka rendkívül profi orosz táncoslányai, miután időt kértünk (49-41). Griner révén a mérkőzés során először kétszámjegyű különbség alakult ki (51-41). Nem találtuk a fogást a kimagaslóan kosárlabdázó ellenfelünkön ezekben a percekben, a távoli dobásaink pedig nem ültek (26. perc 53-41). Queralt talált végre egy kis ösvényt a gyűrű irányába a 27. percben (53-43). Nagyot küzdöttünk, de nem hagytak nekünk kibontakozási lehetőséget. Nem volt más választásunk, a 28. percben újra időt kértünk (56-43). Queralt osztotta le a labdát Tinának, amelyből faulttal együtt betalált centerünk. Mindig jött kosár a másik oldaltól, így pedig nem tudtunk közelebb kerülni (60-46). 

Remekbe szabott támadásokkal és precíz védekezéssel adtunk ízelítőt a csapatjátékunkból a záró negyed elején. Az oroszok ezzel együtt magabiztosan tartottak minket távol maguktól, miközben peregtek a játékpercek (34. perc 64-50). Vandersloot nívó díjas pöcizéssel ragadtatta talpra az orosz szimpatizánsokat a negyed derekán (67-52). McBride hibátlan triplája után 72-54-re módosult az állás a 36. percben. A mérkőzés kimenetele ezzel már nem volt kérdéses, de becsülettel mentünk előre, és továbbra is szépen szedtük a lepattanókat. A dobásaink azonban jobbára célt tévesztettek a nagy szorításban (37. perc 74-56). Az utolsó percet állva tapsolta végig a két szurkolótábor, de érthetően az orosz tábor volt a boldogabb (81-59). 

Nem maradt más hátra, mint vasárnap 17.30 órától nekifutni a bronzmeccsnek a cseh Prága ellen! A döntőt a két orosz gigász vívhatja vasárnap 20.30 órai kezdettel. 

Fotó, Slide - fiba.basketball
Forrás - wb-sopron.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus