Kosztasz Keramidasz: Megtiszteltetés, hogy Magyarországon dolgozhatok

A Cegléd női együttese jó nevű edzőt szerződtetett - Kosztasz Keramidasz felelevenítette szép és fájó emlékeit hazája nemzeti csapatának kispadján.

Részlet a Nemzeti Sport Online Kosztasz Keramidasszal készített intejrújából:

– Mennyi tudott korábban a magyar női kosárlabdáról?

– Tisztában voltam vele, hogy a magyar bajnokság nagyon erős, sok jó légiós és WNBA-játékosok szerepelnek a ligában – felelte Kosztasz Keramidasz, az 55 éves görög szakember, aki a következő idényben a női NB I-es VBW CEKK Cegléd vezetőedzője lesz. – A legjobb csapatok az Euroligában és az Európa-kupában is meghatározóak: megtiszteltetés, hogy Magyarországon dolgozhatok. Tudtam már néhány dolgot a Ceglédről, mert az előző idényben a nemzetközi porondon kétszer is játszott az Olympiakosszal, s ott voltam az athéni mérkőzésen. Az előző idényben a helyszínen is láttam magyar női bajnokit: akkor még egy görög férfiklubnál dolgoztam, de mindig is érdekelt a magyarországi munka a remek eredmények és körülmények miatt. Tavaly játszott itt Evanthia Malci, aki az egyik legjobb görög játékos, tehát ismerem a színvonalat.

– Hozzá hasonló példakép Katerina Szotiriu is, akit sikerült megtartania a Ceglédnek.

– Az előző idény végén meg is kérdeztem őt a csapatról, csupa pozitívumot mondott, úgy ítélte meg, sikeres lehet a klub, amely jól szervezett és ő nagyon meg volt elégedve azzal az egy-két hónappal, amit addig Cegléden töltött.

– Panosz Labropulosz segíti a munkáját a következő évadban, róla mit érdemes tudnunk?

– Fiatalabb edzőt kerestem magam mellé, aki elvégzi a videoelemzést. Panosz éveken keresztül segítette a munkámat a nemzeti együttesnél, összhangban vagyok vele és remekül teszi a dolgát. A másik fontos feladatom a felnőttcsapat gardírozása mellett az egyéni edzések megtartása, ezen a téren is a legjobbak közt van, ezért kértem meg, tartson velem.

– Mi a célja a CEKK-kel a bajnokságban és az Európa-kupában?

– Ha a klub előző két évét nézem, azt tűzhetem ki, hogy előkelőbb helyen zárjuk az élvonalbeli küzdelmeket. Szeretném, ha a lehető legjobb kosárlabdát mutatná be a csapatom és sokra vinnénk a rájátszásban. Az Európa-kupában a csoportból továbbjutás lehet a cél, aztán ha adódik rá esély, megyünk, ameddig tudunk. Javarészt otthoni kluboknál és a szövetség kötelékében edzősködtem, ez lesz a harmadik külföldi kalandom: hét éve a svéd Solna Vikings női csapatával hosszú idő után bejutottunk a végül elveszített bajnoki döntőbe, továbbá rövid ideig az Egyesült Államokban is dolgoztam egy egyetemi csapat mellett.

– Temérdek női és férficsapatot irányított már, melyiket tartja nehezebbnek?

– Huszonöt éve edzősködöm, a női és férfi kosárlabda minden szintjét megjártam, mindkét nem válogatottjánál dolgoztam, de őszintén szólva maga a kosárlabda ugyanaz. A nőknél pszichológiailag többféle megközelítést kell alkalmaznod, hogyan tanítsd őket és add át az ismereteket. A férfiaknál könnyebb ez a folyamat, viszont sokkal nehezebb a motiváció és hogy elnyerd a bizalmukat.

A teljes beszélgetést ezen a linken olvashatjátok el!

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Forrás - nso.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus