A magyarok EuroChallenge-ellenfelei

Nagyjából másfél hónappal ezelőtt vizsgáltuk a magyarok EuroChallenge-ellenfeleit - akkor több csapat még igencsak kezdetleges állapotban volt. Azóta nagyon sok minden történt, és mivel a legtöbb bajnokság rajtja most már itt van a küszöbön, ha nem is beszélhetünk teljesen kész keretekről, de a mag, amire építkezni szeretnének, megvan a legtöbb helyen. 

Lássuk, kiknél hogyan alakult az előző hat hét, és milyen felállással vágnak neki a küzdelmeknek.

A másfél hónappal ezelőtti állapotok ezen a linken olvashatóak!

B-csoport, Atomerőmű SE

A címvédő orosz Krasnie Krilya Szamara borzasztóan komoly erősítéseket hajtott végre, nevekre talán még erősebb gárdát hoztak össze, mint egy évvel ezelőtt.

Leigazolták a 2007-es draft 13. választottját, a New Orleans Hornetsnél és a Toronto Raptorsnél az NBA-ben összesen 4 évet lehúzó Julian Wrightot. A kiscsatár tavaly a most már az Olajban játszó Willie Warren csapattársa volt az izraeli Maccabi Rishon Lezionnál. Egész karrierjére jellemző módon a triplák nem mentek neki, nem is nagyon próbálkozott velük, viszont 15.7 pontos, és hármas poszthoz képest elképesztően magas, 9.1 pattanós átlagot tudott felmutatni emellett. Szintén hármas-négyes posztra érkezett a 2007-es draft 53. választottja, a Wrighttal ellentétben pont a tripladobásáról ismert Demetris Nichols. Ő is lehúzott három évet az NBA-ben, majd Franciaországban volt két sikeresnek mondható szezonja. Az előző két nyarat Dél-Amerikában kosarazta végig, tavaly pedig visszatért Amerikába, a D-Ligában játszott. Nichols nem a kiemelkedő triplaszázalékáról híres (34-35% fölött volt azért általában), hanem arról, hogy nagyon sokat vállal a kintről.

Még két amerikaijuk biztosan lesz, hiszen maradt a gárda asszisztkirálya, Aaron Miles, aki tavaly az orosz bajnokságban 5.6-es, a EuroChallenge-ben 6.7-es, a VTB Ligában pedig 6.8-es átlaggal rendelkezett gólpasszok terén, eladott labdája pedig ehhez képes alig volt (mindhárom ligában 2.5 körül mozgott TO-inek átlaga). Mellé jött hátvéd posztra a tavaly Magyarországon is megforduló, a Cedevitával Euroligában is játszó Bracey Wright, akinek első számú profilja mindenképpen a pontszerzés, és egy, a EuroChallenge-nél sokkal magasabb szintű vetélkedésből érkezik az együtteshez - ebben pótolhatja a gárda távozó MVP-jét, Chester Tre Simmonst.

Az oroszoknál sem lesz nagy gondja a Szamarának, hiszen érkezett a gárdához Anton Ponkrasov, aki az előző hét szezonból 4-et a CSZKA Moszkvánál, 2-t a Himki Moszkávánál, egyet pedig a Szpartak Szentpétervárnál töltött, emellett időtlen idők óta tagja már az orosz válogatottnak, pedig még csak 27 esztendős. Nagyon nincs csúcsformában, ezt kár lenne tagadni, hiszen alig kapott lehetőséget az utóbbi években, de itt újraépítheti magát az amerikaiak mögött, a gárda első számú cseréjeként 1-es és 2-es poszton. Szintén jó igazolásnak tűnik Artyom Zabelin, aki ugyan a Szpartak Primorjétől érkezik, de a 25 éves center előtte egy évet játszott a tavalyi EuroCup-győztes Lokomotiv Kubanynál, három évig pedig a CSZKA Moszkva keretének tagja volt. Szintén 25 éves középjátékos Anton Puskov, aki marad a csapatnál, ahogy a rutinos cserenégyes, a 32 esztendős Jurij Vasziljev is.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Miles - B.Wright - Nichols - J.Wright - Zabelin
Ponkrasov - Kejru - Vasziljev - Puskov

Erejüket jól mutatja, hogy az olasz első osztályú csapatok ellen is 1-1-es mérleget mutattak fel eddig a felkészülési meccseken, az Adria Ligában induló Union Olimpiát pedig egyszer szoros csatában verték meg, legutóbb, alig pár nappal ezelőtt pedig 89-62-re ütötték ki őket.

 

A török Royal Hali Gaziantep gyakorlatilag készen áll a következő szezonra, bár náluk nagyon sok játékos megvolt már augusztus elejére is.

Két új igazolásuk van. Az egyik a 30 éves török kiscsatár, Nikolay Pastal, aki azért valószínűleg nem fog olyan hatalmas szerepet játszani majd a csapatnál, hiszen a török másodosztályú Istambul Buyuksehir Belediyesi együttesétől érkezik, és ott is csak kiegészítő, 15 perces csereember volt. A másik egy 19 esztendős irányító, Kagan Kavraal, aki a török harmadik vonalból teszi át székhelyét az EC-induló együtteshez.

Három játékosról kiderült, hogy maradnak. Közülük a legnagyobb név a 33 esztendős hátvéd, Erden Eryuz, aki tavaly 11 percet átlagolt az együttesnél, állandó csereemberként segítette a csapatot. A másik a nála 10 évvel fiatalabb Gorkem Sonmez, aki ugyanazokon a posztokon bevethető, mint Eryuz, és tavaly alig, összesen 3 találkozón kapott szerepet. A harmadik pedig a 26 éves, 2 méter fölötti dobóhátvéd, Murat Goktas, aki eléggé sporadikusan, leginkább csak az év elején, illetve a legvégén kapott lehetőséget.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Erdogan - Kudravcov - Akpinar - Sztevics - Borovnjak
Burrell - Eryuz - Pastal - Bayav

A Szamarához képest jóval szerényebb állománnyal bírnak, de papíron ők sem rosszak. Elég idős a társaság, főleg a kezdőknél a periméteren, erre alapozhat Dzunics Braniszlav együttese, mivel valószínűleg nem kifejezetten szeretik a 40 percet végigrohanó együtteseket.

Otthoni tornáik voltak eddig. Az elsőn a Türk Telekom és a Trabzonspor is megverte őket, az elmúlt héten azonban hazai környezetben rendezték meg a Yasar Sevim tornát, ahol három, szintén török első ligás együttessel néztek farkasszemet. A Mersint 76-73-ra, az Aliaga Petkimet 87-78-ra, míg a TED Kolejlilert 83-73-ra verték, ezzel megnyerték a felkészülési tornát.

 

A nagyváradi CSM Oradeánál volt a legegyszerűbb a helyzet, hiszen ők már augusztus elején készen voltak teljesen, semmi nem történt velük igazolás-szinten, mióta utoljára jelentkeztünk.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Franklin - Szubotics - Dillon - Csomagics - Denison
Popescu - Markovics - Pasca - Nicoara - Tibirna

A nagyváradiak nagyon sok felkészülési meccset játszottak már, korán kezdték az idényt. Még augusztus végén megverték a Jászberényt, idegenben, 1 ponttal. Egy hazai rendezésű tornán kikaptak a Kolozsvártól és a Nagyszebentől is, így hiába verték a Pitesti együttesét, csak harmadikok lettek. Ez volt azonban az utolsó kudarcélményük. Az Antonio Alexe Emlétornát a Digi Sport jóvoltából mi is láthattuk, ezen az Alba Fehérvár, a Marosvásárhelyt és a Nyíregyházát verték meg a 3-0-ás tornagyőzelemért. Egy héttel később Nyíregyházán szintén megverték Horváth Imre fiait, igaz, jóval szorosabb csatában. Legyőzték ezt követően a Kecskemétet és a szlovák Svitet is, így megint ők lettek az elsők.

 

D-csoport, BC Körmend

Az orosz Triumph Lyubertsy-nél egyelőre még mindig nem nagyon akarják feltölteni a keretet biztos érkezőkkel.

Arról már mi is beszámoltunk külön, hogy Obie Trotterrel szerződést bontottak, mivel a magyar-amerikai irányítót újra meg kellett műteni. A helyére egyelőre nem hoztak senki. Érkezőből csak kettő van. Az egyik a csapathoz egy év után visszatérő egykori szupertehetség, Dmitrij Kulagin, aki azonban biztosan nem Trottert fogja pótolni, hiszen kettes-hármas. Az EC-győztes Krasnie Krilyától érkezik még szintén hátvéd posztra a 21 esztendős Viktor Zarjazsko, aki Szamarában olyan borzasztóan sokszor nem kapott lehetőséget, legtöbbször akkor is csak a meccsek végén küldték pályára, úgyhogy itt próbálja meg elindítani profi karrierjét felfelé.

Több maradó is van. Az egyik a 21 esztendős, saját nevelésű center, Ivan Lazarev, aki ha nem is játszott meghatározó szerepet az együttesnél, azért kapott 8-9 percet így is mérkőzésenként. A másik viszont egyértelműen alappillér, hiszen a kanadai erőcsatárnak, Kyle Landry-re már a harmadik éve lesz ez az orosz alakulatnál - tavaly 11.9 pontot és 6.5 pattanót átlagolt az orosz bajnokságban, a EuroCupban és a VTB Ligában pedig ennél még jobb mutatói is voltak időarányosan nézve.

A hivatalos honlap szerint szintén a csapat tagja Artyom Kuzjakin, aki Landry-hez hasonlóan szintén harmadik évét kezdi majd az együttesnél. A 33 esztendős hátvéd tavaly a gárda cserekettese volt, idén is ilyen szerepben számolnak vele valószínűleg. Ugyancsak a keret tagja a 20 éves Mihail Kulagin, aki szezon közben nem sok lehetőséget kapott, az U19-es világbajnokságon résztvevő orosz válogatottnak azonban oszlopos tagja volt.

Szintén a Triumph keretében található a 23 éves center, Pavel Spiridonov, aki két évet húzott le korábban a csapatnál, de a teljes tavalyi évet kihagyta. Marad a keretben a tavaly csereirányítóként számba vett Artyom Vihrov. A 21 éves játékmester valószínűleg kezdő nem lesz, de idén még nagyobb szerepet kaphat a padról beszállva. Még egy maradó van, az idén az orosz válogatottba is beférő Jevgenyij Valijev, aki hármas-négyes poszton láthatja el a csere szerepkörét.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Chapell - Kuzjakin - Kulagin - Landry - Rakovics
Vihrov - Zarjazsko - Valijev - Lazarev

Változás még várható náluk, kettes és hármas poszton borzasztóan vékony a keret, hiszen a nem éppen kiegyensúlyozott teljesítményéről híres Kulagin csak biztos pont egyelőre, Zarjazskóban csak reménykedhetnek, hogy használható lesz, Kuzjakin pedig egy jó csapatnál csak csereember lehetne alapjáraton. A Krasnie Krilyával szemben ők egyelőre egyértelműen visszaléptek tavalyhoz képest.

Mindkét eddigi felkészülési meccsüket megnyerték. Először az ukrán Dnyiprót verték 5 ponttal, majd a hétvégén a litván Juventust sikerült két vállra fektetniük, igaz, csak hosszabbítás után.

 

Az ukrán BC Kyivnél is kezdenek kirajzolódni a dolgok.

Egyetlen új játékost igazoltak, a hármas és négyes poszton is bevethető Mike Davist. A 25 éves kosaras 2011-ben végzett az egyetemen, tavaly a D-Ligában játszott, előtte azonban két ukrán együttesnél is megfordult, nem lesz tehát teljesen új számára a környezet.

Három fiataljuk maradt. A 21 esztendős, saját nevelésű, erőcsatár-center átmenet, Makszim Szandul már tavaly is kapott 13 percet meccsenként, idén valószínűleg még többet szeretnék pályára küldeni a tehetséges játékost. Pavlo Krutosz 20 éves, de tavaly már 20 percet a pályán töltött átlagban, így a swingmanre valószínűleg idén is komoly feladatok várnak majd. A 22 esztendős dobóhátvéd, Ruszlan Otvercsenko annyira jó volt, hogy idény közben elvitte őt a BC Donetsk. Az a kaland nem jött be neki, úgyhogy még a szezon vége előtt visszaadták a Kyivnek, Otvercsenkónak azonban esélye van a kezdőcsapatba kerülésre is.

Két középkorú kosaras is maradt. Az egyik az Otvercsenkóval azonos poszton játszó, 27 éves kettes, Vladiszlav Podolian, a másik pedig a 28 éves kiscsatár, Artyom Svec - mindkét játékos 22-23 percet töltött tavaly átlagban a parketten, de olyan nagyon meghatározó teljesítményt egyikük sem tudott letenni az asztalra.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Humphrey - Podolian - Dikij - Davis - Szandul
Copeland - Otvercsenko - Krutosz - Svec

A felkészülést Litvániában kezdték, ahol 2-3-as mérleggel zártak öt meccs alatt. Hogy jó irányba haladnak, azt viszont mutatja, hogy az előző hétvégén megnyerték a Szavcsuk Tornát, ahol előbb az előző évben ukrán döntős Azovmash Mariupolt verték 84-76-ra, majd a döntőben a kirakatcsapatnak számító BC Donetsket ütötték el a győzelemtől 80-77 arányban.

Egyelőre nagyon nincs még kész a keretük, igazi magasemberük, palánk alatt bevethető kosarasuk alig van még, de ez utóbbi felkészülési torna eredménye tiszteletet parancsoló.

 

A medgyesi Gaz Metan Mediasnál sokat tisztult a kép. Másfél hónapja még alig ismertünk igazolt játékosokat, most gyakorlatilag kész a keretük.

Sikerült megtartaniuk egy tavalyi húzóemberüket, Kyle Shiloh-t, aki az előző szezonban 30 perc alatt 10.6 pontot és 3.3 gólpassz átlagolt, ráadásul 191 centis magassága ellenére 4.8 pattanót is betett a közösbe.

Az új érkezők között két amerikait találunk. Az egyik a 23 éves csatár, Jake Koch, aki idén végzett a Northern Iowa egyetemen, ahol ahhoz képest elég sokszor erőltette kintről, hogy nem túl jó hatékonysággal dolgozott a triplavonalon túlról - igaz, korábban jobb szezonjai voltak ilyen szempontból. A másik a 26 éves irányító, Willie Kemp, aki a cseh és a szlovák bajnokságban is induló Levice csapatától teszi át székhelyét. Kemp tavaly mindkét bajnokságban 30 perc fölött átlagolt - a cseheknél ponterősebb volt (15.2 - 12.1), viszont a szlovákoknál jobban szolgálta ki a társakat (4.3 gólpassz, 2.7 eladott labda - 4.6 gp., 2.1 el.).

Még két külföldit szerződtettek. Az egyik a 33 éves, szerb kiscsatár, Szlavisza Bogavac, aki a lengyel bajnokságban töltötte karrierje nagy részét, most pedig a Rosa Radom csapatától érkezik, ahol csereszerepkörben is elég jó pontszerzőnek számítot. A másik a még csak 18 esztendős fehérorosz-moldáv kettősállampolgár, Vladiszlav Szolopa, aki Moldáviából, a Ribnita együttesénél játszott az előző idényben, és mindkét csatárposzton bevethető.

Két román is csatlakozott a kerethez. A rutint képviseli a 34 éves center, Liviu Dumitru, aki a marosvásárhelyi Targu Murest hagyta ott a medgyesiek kedvéért. Kérdés, hogy mennyire tud megélni majd ebben a keretben, hiszen ötös posztja ellenére mindössze 203 centi, és bár tavaly 22 perc fölött átlagolt, csak 4.3 pattanót hozott össze meccsenként. Nála 14 évvel fiatalabb Horia Cristiean, aki a szintén román Politehnika csapatától érkezik, és a román U20-as válogatott tagja volt idén nyáron, játszott a magyarok ellen is.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Kemp - Shiloh - Bogavac - Koch - Marojevics
Mandache - Dumitrescu - Szolopa - Ciarasz - Dumitru

A Gaz Metan korán kezdett, és egy ideje nem is játszott már edzőmeccset. Kétszer megverték a kisebbik temesvári csapatot, a Timba Timisoarát. Két négyestornát játszottak még - a két tornán mindössze a CSU Ploiestitől, azaz a román bajnoktól szenvedtek vereséget, emellett 5 győzelmet arattak, de azt nem szabad kifelejteni a számításokból, hogy mivel elég korán kezdték a felkészülést, általában jobb formában, a felkészülésnek számukra jobb időszakában találkoztak az ellenfelekkel.

 

F-csoport, FORTRESS Jászberény

Az egész sorozat egyik legmasszívabb csapatának, a Krka Novo Mestónak a kerete is készen van már.

Új játékost egyáltalán nem igazoltak azután az öt név után, akiket augusztus elején már említettünk, maradók viszont jócskán vannak. A külső posztokon a fiatalokat tartották meg. Maradt az U20-as válogatott kettes poszton bevethető játékosa, Matej Rojc, aki negyedik évét kezdi majd a klubnál. Szintén négy éve a keret tagja már a 22 esztendős kiscsatár, Edo Muric, aki idén a szlovén felnőtt válogatottal ötödik lett az Európa-bajnokságon, és meccsenként 14.6 percet játszott is a csapatban. Szinte már vénnek számít a 26 éves Jaka Klobucar, a csapat tavalyi kezdő kettese, aki 25 percet átlagolt az előző szezonban, és egy egészen kitűnő mindenesnek számít. Az aktív rotáció legfiatalabb tagja, a 19 éves kiscsatár, Erjon Kastrati is úgy döntött, hogy még legalább egy évig Krka-játékos lesz - ő Rojchoz hasonlóan ott volt az U20-as Eb-n.

A palánk alatt maradt a 33 éves Smiljan Pavic, aki ötödik évét kezdi majd meg a csapatnál, ezzel ő a legrégebben Novo Mestóban játszó játékos a jelenlegi keretből. Pavic mellett szintén maradt a 21 esztendős Marko Pajic, aki 204 centije miatt inkább csak négyes poszton használható kosaras - tavaly is 16 percet átlagolt, szinte biztos, hogy legalább ennyit a pályán lesz a következő szezonban is. Szintén a fiatalságot erősíti a 19 éves center, Tomaz Bolcina, aki alig-alig kapott lehetőséget eddig, most viszont bizonyíthat majd.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Armstead - Lapornik - Muric - Buljan - Nix
Klobucar - Rojc - Kastrati - Hukic - Pajic - Pavic

Ez idén is egy eléggé kiegyensúlyozott keret, ahol nincsenek kiemelkedő játékosok, ám nagyon sokan küldhetőek pályára nyugodt szívvel. A keret továbbra is nagyon fiatal, hiszen például az érkezők közül Nix és Armstead is most fejezték be az egyetemet, a maradók pedig szinte kivétel nélkül 19-22 éves kosarasok.

Eddig nem nagyon vitték túlzásba a felkészülési meccseket, hiszen két hetük sincs már hátra az Adria Liga rajtjáig, és még mindig csak egyetlen tornán vettek részt. Ezen a Radnicskitől épphogy kikaptak, a Sibeniktől viszont elég nagy arányú vereséget szenvedtek.

 

Az orosz Ural Jekatyerinburgnál még mindig nagy a titkolózás játékos fronton, legalábbis az ismert igazolásaikat illetően.

Egyelőre egy biztos külföldijük van, a 29 éves amerikai hátvéd, Lance Harris, aki az olasz első osztályú Vanoli Cremona játékosa volt, és a középmezőnyben végző együttesben a liga 8. legjobb pontszerzője tudott lenni, ő mindenképpen komoly fogásnak számít. Külföldről érkezett a már 35 esztendős orosz center, Dmitrij Cseremnih is, aki a német első osztályú a Saar-Pfalz Bravest erősítette még tavaly, de természetesen nagyon sok helyen megfordult már Oroszországban. A veterán középjátékos tavaly mindössze 13.8 percet töltött a parketten meccsenként, ez idő alatt leszedett 4.7 pattanója azonban igen jó átlagnak minősül. Hátvéd posztra sikerült megszerezniük a szintén Szuperligás Szeversztal Cserepovectől Kiril Kuznyecovot, aki igazi triplagép - négyszer annyiszor próbálkozott a hármasvonalon túlról tavaly, mint ahányszor azon belülről.

Három játékos maradása biztos a tavalyi keretből. A kezdők közül sikerült megtartani Anton Glazunovot, aki olyannyira fontos szereplője volt az együttesnek az előző idényben, hogy 32.2 percet töltött a parketten mérkőzésenként, és ezalatt 12 pontot, 5.6 gólpasszt és 4 pattanót átlagolt, a triplákat pedig 42.3%-kal értékesítette. Szintén meghatározó alakja volt már az előző évben is a csapatnak a 31 éves kiscsatár, Oleg Baranov, aki szintén egészen kitűnő, 40% fölötti triplázó, és ez is a legnagyobb erőssége. Baranov cseréje volt tavaly Dmitrij Artyesin, a 24 éves hármasnak valószínűleg idén is ez lesz a feladata.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Glazunov - Harris - Baranov - Fedorcsuk - Cseremnih
Kliucsnyikov - Kuznyecov - Artyesin

Az egészen biztos, hogy itt még minden részlet nem ismert, pedig a Jekatyerinburg hat felkészülési meccsen is túl van már, mindet Horvátországban játszották. 3 győzelem mellett 3 vereséget tudnak felmutatni - megverték többek között a Szolnoki Olaj KK-t is, és alig kaptak ki a Cibonától, és nem sokkal a Cedevitától sem.

 

A csoport utolsó tagja, a török Tofas Bursa nagyjából készen áll a következő szezonra.

Marcus Denmon mellett a másik húzónevük a tavaly az Olimpia Milanónál is megforduló, a szezont a szintén Serie A-s Pesarónál befejező, egykori horvát válogatott, Rok Stipcevic lesz. Az olasz fővárosban epizódszerepre kárhoztatott, Pesaróban azonban 32.5 perces húzóembernek használt játékos itt megint egészen biztosan sokat fog játszani. Még egy külföldit hoztak, illetve úgy pontosabb, hogy hoztak vissza. A nyáron Kínába aláíró nigériai erőcsatár, a 26 éves Chinemelo Elonu visszatért az együtteshez. Ő tavaly 21 percet átlagolt a török bajnokságban, ezalatt 9.8 pontot és 7.5 pattanót rakott a közösbe - érdekességképpen érdemes összehasonlítani a kínai statisztikáival, ami meccsenként 41 perc, 23.6 pont, 17.3 pattanó és 2.9 blokk...

A török harmadosztályból, az MG Sportól két fiatalt is hoztak. Az egyik a 19 éves kiscsatár, Tevfik Akdamar, a másik pedig az U20-as török válogatott, 20 esztendős, és szintén hármas poszton bevethető Ugur Dokuyan, aki tavaly már megfordult a Tofasnál. Hoztak még egy U20-as válogatottat - a center, Ramazan Tekin az Anadolu Efestől érkezett, de tavaly a másodosztályban, a Pertevniyal Isztambul együttesénél már 22 percet a pályán töltött átlagban, ráadásul ez idő alatt 9.2 pontot és 5.3 pattanót is be tudott rakni a közösbe.

A maradók közül a 21 éves erőcsatár, Dogan Senli már tavaly is lehetőséget kapott az együttesnél, igaz, nagyon keveset, a 19 éves kiscsatár, Kerem Gulmez pedig összesen egy meccsen léphetett pályára. Rajtuk kívül szintén saját nevelés és a keret tagja lesz a 18 éves erőcsatár, Muhsin Yasar, illetve két 17 éves kosaras, az irányító Kadir Bayram, illetve a kettes-hármas poszton bevethető Mert Cevik - ők mindketten tagjai voltak tavaly az U16-os török válogatottnak. Sok vizet egyik felsorolt sem fog zavarni idén valószínűleg.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Stipcevic - Denmon - Cetin - Balazic - Enolu
Buker - Geyik - Tekin

A cserepadot jócskán meg kell erősítenie még a Tofasnak. A kezdőjük szinte bárkivel felveszi a versenyt, viszont a padjuk borzasztóan rutintalan, és a kisembereknél kevesen is vannak, így ha nem akarják túljátszatni a kezdőjüket, akkor kénytelenek lesznek még igazolni.

Felemás mérlegük van az eddigi felkészülési meccseken, hiszen 4 győzelem mellett már 3 vereség is becsúszott nekik. A győzelmek közül a Pinar Karsiyaka ellenit kell kiemelni, az komoly eredménynek számít, mint ahogy az is, hogy csak négy ponttal kaptak ki a Ratiopharm Ulmtól. Kikaptak viszont a szintén TBL-es Aliagától és a TED Kolejlilertől is, úgyhogy mondhatni abszolút hullámzóan produkáltak eddig.

 

H-csoport, Szolnoki Olaj KK

A fehérorosz Tsmoki-Minsk borzasztóan komoly erősítéseken ment keresztül, hiszen az alapvetően hazai játékosokra építő csapat négy darab amerikait igazolt a következő szezonra.

A legnagyobb név a 25 esztendős center, Keith Benson, akit 2011-ben a 48. helyen kiválasztott az Atlanta Hawks is az NBA drafton. Komoly lehetőséget nem kapott a világ legjobb kosarasbajnokságában, hiszen összesen 3 meccsen lépett pályára. Két évet lehúzott a D-Ligában, a nyáron pedig játszott kicsit a Fülöp-szigeten is (ott 23.6 pontot és 15.8 pattanót átlagolt), de attól függetlenül, hogy profi karrierje eddig nem túl veretes, igen komoly előrelépés lesz a távozó Ater Majokhoz képest. A palánk alatt is tud játszani a hármas-négyes átmenet, a 29 esztendős Vincent Hunter, aki több évnyi ukrán légióskodás után teszi át székhelyét Fehéroroszországba. Tavaly a Cherkasy Monkeysnál (Ronald Moore új csapata) 23.1 perc alatt 12.2 pontos és 5.9 pattanós statisztikát hozott össze. Annyi biztos, hogy négyes poszton is kap majd szerepet, mert a korábban egészen jókezű játékosnak tartott Hunter utóbbi két évében egyszer sem érte el a 30%-ot triplából.

A hátvédposztra is jött két Egyesült Államokbeli kosaras. Egyikőjük a 25 éves kettes, Demonte Harper, aki a tavalyi évet a D-Ligában az Erie BayHawksnál töltötte, és igazából a tripladobása az, amivel csapata segítségére lehet leginkább (36.1%). A másik kosaras az a Perry Petty, aki a tavalyi évben román pontkirály lett a Giuriu együttesénél, 35.4 perc alatt 20.8 pontot átlagolt 4.9 gólpasszal, 6.4 pattanóval és 38.1%-os triplamutatóval - bár ezt a paksi Morgen Ferdinánd Emléktornán résztvevők láthatták, a román pontkirályi cím azért még nem jelent automatikusan jó kosárlabdázót.

A beloruszok közül négyes biztosan maradnak már. Közülük a legkomolyabb név az a Pavel Uljanko, aki ellenünk is játszott a fehérorosz válogatottban - a 34 éves kiscsatár a periméteren és a festékben is hasznos kosaras, fontos szerepe lesz idén is a fehérorosz bajnoknál. Szintén komoly szerepe volt tavaly a 35 éves erőcsatárnak, Dzianisz Korsuknak, és a szintén 35 éves, szintén négyes poszton bevethető Alekszej Laskevicsnek is. Uljankóhoz hasonlóan a válogatottban is szerepelt idén nyáron a 27 éves SF, Alekszej Traszcinecki, aki egy igazi kiegészítőember, különösebb erősségek nélkül.

Egy komolyabb hazai igazolásuk van, sikerült ugyanis megszerezniük a válogatott egészen kiváló, 22 esztendős, kettes poszton bevethető scorerét, Vitalij Liuticsot, aki a válogatott legjobbja volt az idei selejtezősorozatban, és a fehérorosz kosárlabda talán legnagyobb reménysége.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Petty - Liutics - Uljanko - Korsuk - Benson
Mirkovics - Harper - Traszcinecki - Laskevics - Hunter

Ez a keret egészen elképesztően mély ahhoz képest, amivel korábban a Minszk dolgozott. Alsó posztokon négy, szinte azonos képességű játékosuk van, akik bármikor kezdhetnek. Hármas és négyes poszton már bevált fehéroroszokkal dolgohatnak, és ide jön még Hunter is. Talán az egyetlen gondjuk, hogy igazi centerük csak egy van. De alapjáraton a minőség és a mennyiség is egészen kiváló.

Nem is véletlen, hogy mindkét eddigi meccsüket megnyerték. Először az ukrán Dnyiprót verték, majd a szintén ukrán Budivelnyket - utóbbiak idén az Euroligában indulnak, ezért az a siker nem kis szó.

 

A bolgár Rilski Sportistról hat hete még semmit nem tudtunk, most viszont kis túlzással már mindent.

Öt amerikaival fognak felállni. Ketten újoncok, idén végeztek az egyetemen. A négyes poszton bevethető, 24 éves Evan Ravanel egy egészen kiváló egyetemről, az Ohio State-ről érkezik - igaz, ott csak 16.8 percet, 4.9 pontot és 4.2 pattanót átlagolt tavaly. A másik a 23 éves, mindkét csatárposzton bevethető Austin Calhoun, aki egy kisebb egyetemre, a Bowling Greenre járt, és ott tavaly átlag 34 perc alatt 15 pontot és 7 pattanót tett be a közösbe, 35.2%-os tripla mellett - igaz, meccsenként kétszer sem próbálkozott kintről.

Két amerikaijuk másodéves. Az egyik a 25 éves irányító, Corin Henry, aki tavaly Ausztráliában próbálkozott, de nem volt túlságosan kiemelkedő éve - 30 perc alatt 13.2 pontot hozott a konyhára, de csak 2.9 gólpasszt osztott ki meccsenként, és mindössze 29.8%-kal célzott kintről. A másik másodéves a 26 éves hátvéd, Vernon Taylor, aki tavaly két finn együttesben játszott. Az első osztályban nem sok sót evett meg, ezért egy hónap után váltott, a második ligában pedig 33.5 perc alatt 22.9 pontot átlagolt 7.3 pattanó és 42.9%-os triplaszázalék mellett.

Az ötödik amerikait Sean Barnette-nek hívják. Ő 27 éves, hármas poszton használható, és tavaly a kolozsvári CS U-Mobitelcónál kosarazott - átlag 31 perc alatt 11.2 pontot és 6.5 pattanót sikerült elérnie meccsenként.

A bolgárok közül hárman nem játszottak itt az előző idényben. A 28 éves Zlatan Georgiev a Levski Sofiától érkezik majd, és hiába játszott ott 23 percet a dobóhátvéd, elmondható, hogy abszolút kiegészítőemberről van szó, akinek nem a pontszerzés a feladata. A Balkan csapatától teszi át székhelyét a 35 éves, mindkét hátvéd poszton használható Jordan Bozov, aki előző csapatában még húzóember volt (29.1 perc, 15.2 pont, 39.4% tripla), itt szinte biztosan kisebb szerepet kap majd. Az Overgas Sofiától érkezik egy fiatal, 20 esztendős swingman, Damyan Stoyanov.

Öt játékos maradt a keretben, mindannyian maximum 24 évesek. Az erőcsatár, Stanislav Vaklinov tavaly majdnem 20 percet átlagolt, idén lehet, hogy kicsit visszaesnek játékpercei, de valószínűleg vele a cserepadról most is komolyan számolnak majd. Hét éve a csapatnál van már Lubomir Kirov, aki viszont veszélyben van - a feljavított keret miatt könnyen kieshet a dobóhátvéd az aktív rotációból. A hármas poszton használható Krasimir Georgiev tavaly is alig kapott lehetőséget, ahogy a 19 éves fiatal irányító, Dimitar Vardarov és 22 esztendős, szintén egyes, Darin Ivanov is.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Henry - Taylor - Calhoun - Barnette - Ravanel
Bozov - Kirov - Valkinov

Erősnek erős a bolgárok kerete, de egyelőre egyetlen centerről sem tudni, aki őket erősítené, a legmagasabb játékosuk 206 centivel Valkinov, a jelenleg várható kezdőben pedig Ravanel a legnagyobb 203 centivel. Egyetlen felkészülési meccsük volt mindössze, azt nagyon megnyerték, de egyelőre sötét lóként szerepelnek a csoportban, nem igazán tudni, hogy pontosan mire lehetnek képesek egy megerősített, de szerkezetileg még mindig hiányos kerettel.

A marosvásárhelyi BC Targu Mures szinte már az előző bejelentkezésünkkor is kész volt.

Augusztus végén leigazolták hatodik külföldijüket, a 32 esztendős amerikai irányítót, Tyronn Mitchellt, aki gyakorlatilag teljes profi pályafutását Romániában töltötte. Tavaly a konstancai Farul csapatában nem volt valami nagy idénye, 33.2 perc alatt 9.7 pontot és 3.2 gólpasszt átlagolt. Mellette egyetlen maradó volt, a szintén 32 éves román center, Cristian Jakab, aki a tavalyi évet is az együttesnél játszotta le.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Martinics - Peciukas - Csirics - Ivanovics - Mladenovics
Mitchell - Lupusavei - Jucan - Paltinisanu - Jakab

Náluk a legfontosabb a keret kora, nagyon idősek. Játéktudásban nem sokkal maradnak el az ellenfelektől, de nagyon hamar leamortizálódhatnak a sokkal mélyebb Minsk és Olaj ellen, a Rilski Sportist pedig átlag jó 7-8 évvel fiatalabb kerettel rendelkezik. Egyáltalán nem szabad őket sem leírni, de komoly meglepetés lenne, ha ezzel a kerettel tudnák tartani a lépést hosszabb távon a csoport két favoritjával.

8 felkészülési meccsükből kettőt vesztettek el - a két legkomolyabb ellenféltől, a két másik román EC-indulótól, a Gaz Metantól és az Oradeától is kikaptak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus