Bombameglepetés: a Szedeák legyűrte a Falcót, kupadöntős

2022 után ismét “óriást öltek” a szegediek a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupában. 

fotó: Girgász Péter/MKOSZ

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, I. elődöntő:

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - SZTE-Szedeák 87-96 (23-18, 19-27, 25-20, 20-31 )

Falco: Pot 6, Tanoh Dez 6, Benke 14/6, Keller 8, Tiby 14. Csere: Perl 24/3, Pongó 5/3, Jordano 6/6, Barac 4, Kovács -.

Szedeák: Locke 32/15, Cohill 2, Woolridge 20/6, Lake 18, Bognár 2. Csere: Balogh -, Bailey 4, Zsíros 9/9, Mucza 9/3. 

A Falco kapta el jobban a fonalat, több jó védekezést is bemutattak, amelyekből rendre jól is indultak, illetve felállt védelem ellen is szépen bontottak és jutottak el a gyűrűig - az első percekben Tanoh Dez, Benke és Pot is villant. A szegediek sokáig csak egy Locke-hármast jegyezhettek fel, de lassan magukra találtak és Woolridge hármasával, illetve Lake pozíciós játékával, no meg rengeteg támadópattanóval zárkóztak, majd Locke büntetőivel ki is egyenlítettek 11-11-nél. Tiby és Barac fújt riadót, Perl és Tanoh Dez is beindult, a szombathelyiek védekezése is újra elkezdett működni, amiből újra jöttek a rendezetlen szegediek elleni lerohanások. Zsíros hármasa és Woolridge ziccere lassította a vasi rohamokat a negyed végén (23-18). 

Perl szerezte a Falco első hármasát a mérkőzésen, de Woolridge azonnal felelt, majd Pongó is bepörkölt egy távolit, amire szintén Woolridge válaszolt, miközben a szombathelyiek 3 perc alatt 3 faultot követtek el. Mucza kosarával 29-25-re zárkózott a Szedeák, miközben Keller büntetőket rontott, majd Woolridge kígyózott be a palánk alá - 29-27-nél időt kellett kérnie Milos Konakovnak. Elsőre ez sem használt, Mucza hármasával a Szeged átvette a vezetést, végül Benke saroktriplája zárta a sárga-feketék rossz szériáját. Benke belejött a hármasozásba, Keller támadópattanója után bevágott még egyet, így most Simándi Árpádon volt az időkérés sora (35-30). Fel is javult a csongrád-csanádiak védekezése, majd Benke ütötte be harmadik hibáját, ami után Locke büntetőivel kapaszkodtak, sőt a három faulttal játszó Cohill betörésével már csak egy pont volt közte. Tiby és Perl indult be, de Lakee és Bognár ugyanonnan dobott középtávolit, majd Locke is betalált. 40-40-nél indult a záró perc, Lake kosarával pedig vezetett a Szedeák - Tibi válaszolt, de a dudaszó előtt Locke messziről elengedett hármasa volt a slusszpoén (42-45). 

A félidei statisztikában látszott, hogy a Falco jobban támadja a gyűrűt (16 kiharcolt büntető 6-tal szemben), azonban alig 10-et dobtak be, ezt pedig a középtávoliakkal és betörésekkel, illetve a 6/13 hármassal ellensúlyozta a Szeged. Érdekesség, hogy a hagyományos mutatókban elég közel voltak egymáshoz a csapatok, de második esélyekből (9-3) és eladott labdák után (9-2) is jobban dolgoztak a vasiak - mégis ellenfelük vezetett a nagyszünetben. 

Fordulás után Benke büntetőivel és Keller pöcijével nyitott a Szombathely, de Locke és Lake pontjaival ekkor még nem engedett a Szeged. Pot dobott két szép kosarat, közte egyszer csúnyán eladta a a labdát, majd Keller húzott egy egészségeset, amivel a sárga-feketék át is vették a vezetést. A Szedeák próbálta támadni a gyűrűt, de Kellerék leszűkítették a területeket, amit csak Locke támadott eredményesen, míg a túloldalon Perl vette fel az üzemi hőfokot, a Falco pedig tartósan megfordította az állást, bár sok ponttal nem tudtak ellépni. Mucza beállása kavarta meg az állóvizet, két betörése mellett egy támadóhibát is kiharcolt, erre építve pedig zárkózott a Szedeák - 61-61-nél egalizáltak, majd egy gyorsindításos ziccerrel újra előnybe kerültek (61-63). Időt kért Konakov, de Woolridge szerzett kosarat, így Pongó visszatett labdája nagyon kellett a Falcónak, majd Keller büntetőivel újra egyenlőt mutatott az eredményjelző. Bailey üres hármast rontott, Perl viszont beverte a kabinet tempót, így a Falco mehetett némi fórral pihenőre (67-65). 

Jordano nagy triplájával indult a negyedik negyed, majd Lake és Keller váltott kosarat - Keller aztán faultolta Lake-et, harmadik hibáját begyűjtve, a szegedi nagyember pedig nem is hibázott a vonalról. Locke hajszálpontos hármasával ismét egyenlített a Szedeák, de a következő lerohanásnál Woolridge nagyon rosszul fogott talajt, el kellett hagynia a pályát - Bailey bedobta a büntetőit, majd Locke újabb triplája után 72-77-re léptek el a szegediek. Jordano ismét fontos hármassal jelentkezett, ám Lake sportszerűtlent harcolt ki, beszórta a büntetőket, ráadásul Woolridge is visszatérhetett - Zsíros hármasa után már hét pont volt közte, időt kellett kérnie Milos Konakovnak (75-82). Perl és Barac igyekezett nyugtatni az övéit, de Locke ismét emberről vágott hármast és palánkos tempót, majd Bailey harcolt ki sportszerűtlent, ezekkel távol tartotta ellenfelét a Szedeák (81-90). Három perccel a vége előtt Perl büntetőivel kapaszkodott a Szombathely, majd Tiby is jól dolgozott a vonalról, így most Simándi Árpád igyekezett rendezni a sorokat. Tiby szerzett labdát a félpályához közel, de kihagyta a sima ziccert, de Benke már nem hibázott, így az utolsó percre fordulva már csak egy kosár volt a differencia. 87-90-nél aztán Zsíros újabb triplája ugrasztotta talpra a szegedi drukkereket, 50 másodperccel a vége előtt ismét hat pont volt közte. Benke állt bele a triplába, de kimaradt, Locke büntetői pedig lezárták a mérkőzést - a Szedeák 2022 után ismét megtréfálta nagynevű ellenfelét a kupában. 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus