Litvániában játszik a magyar válogatott

Ma este 18:45-től a csoportfavorit Litvánia otthonában lép pályára a magyar férfi kosárlabda válogatott.

2019-es világbajnokság, Első selejtezőkör, C csoport, 3. forduló
Litvánia (2-0) - Magyarország (1-1)
2018.02.23., péntek, 18:45 (TV - M4 Sport, 18:30)

Ahogy nálunk, úgy a litvánoknál sem játszanak az Euroliga-játékosok, ráadásul náluk az NBA-sek sem szerepeltek az első két mérkőzésen, ettől függetlenül 2-0-s mérleggel hozták le a Koszovó elleni idegenbeli (61-99), illetve Lengyelország elleni hazai meccseiket (75-55) - mindkét összecsapáson voltak problémáik, Koszovó ellen a félidő még egál volt, míg a lengyelek ellen pocsék első negyedet produkáltak, de mindkét eddigi ellenfelüket nagyon bedarálták ezt követően, ami mutatja, milyen mélységű a litván kosárlabda.

Az első világbajnoki "selejtezőablakban" használt 12 ember közül négyen nem tagjai a 14 fős bő keretnek a most következő két találkozóra - Gediminas Orelik közülük a legnagyobb név talán, aki hiányzik majd sérülés miatt, de Butkevicius és Gailius is maródiak, Vasiliauskas helyett pedig most mást próbálnak ki a litvánok.

A litvánok 14 fős kerete:

Eimantas Bendzius
Laurynas Birutis
Vaidas Cepukaitis
Martynas Echodas
Rokas Giedraitis
Mindaugas Girdziunas
Marius Grigonis
Zygimantas Janavicius
Adas Juskevicius
Evaldas Kairys
Arnoldas Kulboka
Ksistof Lavrinovic
Renaldas Seibutis
Edgaras Zelionis

A keretből több név is ismerős lehet, hiszen Kairys a török Büyükcekmecével többször is járt Magyarországon az utóbbi hetekben, Marius Grigonis tavaly BL-t nyert az Iberostar Tenerifével úgy, hogy őt választották a Final Four legértékesebb játékosának, Bendzius az előző idényben Rosco Allen csapattársa volt az Obradoiro együttesénél, Giedraitis a Lietuvos Rytasszal járt pár éve, a 2015/16-os szezonban Szolnokon a EuroCup miatt, és Juskevicius is megtette ugyanezt, ráadásul most már a Galatasaray játékosa.

A két legismertebb név azonban egyértelműen Ksistof Lavrinovic és Renaldas Seibutis. Előbbi 2003-ban Eb-győztes, 2013-ban Eb-ezüstérmes, 2007-ben pedig Eb-bronzérmes volt a válogatottal, hét évet húzott le az Euroligában, kétszer választották be Európa első számú sorozatának második csapatába, ötszörös olasz bajnok, és 2003 óta, tehát 15 éve képviseli a litván színeket, igaz, nem volt ott minden világversenyen. Seibutis fiatalabb - 2005-ben U20-as Európa-bajnoki ezüstérmes és U21-es világbajnok lett hazájával (utóbbi tornán MVP-nek választották), felnőttként 2013-ban és 2015-ben is ezüstérmet szerzett az Eb-n, 2010-ben pedig a vb-bronzérmes csapatnak is tagja volt, és hat idényt játszott az Euroligában csapataival. Ők ketten messze kiemelkednek tapasztalatban a többiek közül.

A mieink 1-1-et hoztak az első két mérkőzésen, Koszovót hazai pályán verték, a lengyelektől pedig idegenben kikaptak. Az esélyesség terhe nem nyomja a magyar csapatot, hiszen a litvánok a csoportfavoritok, papírforma szerint 6-0-lal vagy maximum 5-1-gyel kellene hozniuk ezt a kvartettet, de az elmúlt években bizonyított eleget Ivkovics Sztojan együttese, hogy teljesen sansztalannak se lehessen tekinteni a válogatottat a fogadóirodák oddsai ellenére sem - elég csak az Európa-bajnokságon mutatott játékra gondolni a horvátok, a spanyolok és a szerbek ellen.

Új játékos a mieinknél is lesz, hiszen bemutatkozik magyar színekben Govens Darrin, aki a támadójátékon sokat dobhat, és ha vele együtt is hozza a gárda azt az egységes játékot védekezésben, amit például a kontinenstornán, szoros mérkőzés lehet ebből. Papíron a litvánoké ez a találkozó, és ők pont nem azok közé a nemzetek közé tartoznak, akik lenéznék ellenfeleiket, ettől függetlenül jó játékkal legalább a szoros végjátékot el lehet érni Litvániában, akkor pedig már bármi lehet.

A mérkőzést az M4 Sport 18:30-as műsorkezdettel élőben közvetíti - a csatorna hivatalos streamjét ezen a linken találjátok!

Hajrá magyarok!

Foto, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus