Vereséggel kezdte az Eb-selejtezőt a magyar válogatott

Izlandon kaptak ki Hanga Ádámék, így vereséggel debütált a nemzeti csapat kispadján Gasper Okorn.

 

Európa-bajnoki selejtező
Izland - Magyarország 70-65 (16-19, 17-18, 16-14, 21-14)

Magyarország: Váradi 7/6, Perl 12, Hanga 7/3, Golomán 12/9, Tóth Á. 3
cserék: Pongó -, Vojvoda 8, Benke 5/3, Hopkins 2, Keller 9/3

Izland legjobb dobói: Hermannsson 17/3, Hlinason 14, Fridriksson 13/6

Részletes statisztika itt található!

Izlandon kezdte meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőjét a magyar válogatott, amelyet először irányított szövetségi kapitányként a decemberben kinevezett Gasper Okorn. A mieink kezdőjében Váradi Benedek, Perl Zoltán, Hanga Ádám, Golomán György és Tóth Ádám kapott szerepet, és az első negyed végig szoros, kiélezett játékot hozott, amit a magyar csapat 50%-os dobóteljesítménnyel, és hét kosárra jutó hét gólpasszal 19-16-ra meg tudott nyerni. A második játékrész is hasonló mederben zajlott, nem esett túl sok kosár, de mindkét csapatban volt fantázia, és egyik sem tudott igazán a másik fölé kerekedni - viszont a magyar válogatott járt előrébb, a nagyszünetben három pont volt az előnye.

A fordulás után aztán kicsit sikerült meglógni: 35-37 után Golomán süllyesztett el egy triplát, az izlandi válasz után szintén ő talált be közelebből is, majd egy támadópattanó után Váradi is bevágott egy hármast, aztán a két gólpasszt jegyző Perl is betalált, majd Keller kettese is a gyűrűben landolt. A hazaiak próbáltak kapaszkodni, reagálni, de ezekben a percekben feljebb kapcsolt a magyar támadógépezet, megvolt a kellő agresszivitás és ritmus, jöttek a támadópattanók is, és kilencpontos fórt alakított ki nemzeti együttesünk. Ez a jó időszak azonban nem tartott sokáig, Izland még a negyed során talált megoldást védekezésben, és az utolsó percekben visszajött két-három pontnyira, így a negyedik felvonásban kezdődhetett minden elölről.

Az izlandi lendület azonban nem hagyott alább, az első négy percet 8-1-re (!) nyerték meg, a mieink teljességgel leblokkoltak támadásban, így a vendéglátó előbb egyenlített, majd meg is fordította a küzdelmet, Okorn már 57-52-nél kért időt hat perccel a vége előtt. Ez eleinte nem hozott eredményt, összességében sorozatban négy támadást sikerült labdavesztéssel befejezni, de 61-52 után, még éppen időben sikerült rendezni a sorokat - Perl villanásaival futott a magyar csapat egy 6-0-t, amivel újjáéledtek a reményei. Az utolsó három percben azonban kulcsfontosságú támadásokat rontottak el Hopkinsék, zsinórban négy labdabirtoklást csináltak meg eredmény nélkül, ezen a perióduson pedig végleg elúszott a találkozó.

A mieink alig 40%-kal dobtak és 50%-kal büntetőztek, így idegenbeli vereséggel kezdték az Eb-selejtezőket, és vereséggel debütált a csapat kispadján Okorn - egyénileg pedig nem nagyon láthattunk kiemelkedő teljesítményt, csak Perl (12 pont, 6 gólpassz) és Golomán (12 pont, 8 lepattanó, 3/4 tripla) tudott kétszámjegyű ponttermést szállítani. Hanga (7 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Vojvoda (8 pont 9 dobásból), Váradi (7 pont 8 dobásból, 4 fault) és Benke (5 pont, 3 dobás, 0/2 büntető) sem tudott igazán felpörögni és hatékonyan dobni.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus