41. helyen az új világranglistán férfi válogatottunk

Tegnap megújult a FIBA világranglista a férfiaknál - a teljesen új rendszer szerint számolt pontok alapján a 41. helyen nyitott a listán férfi válogatottunk, Európában a 23. pozíciót foglaljuk el.

A Nike által szponzorált FIBA világranglista teljesen megújult. A régi rendszerben az elmúlt 8 év világversenyein szerzett helyezések alapján kaptak pontot a csapatok - nem véletlen, hogy Magyarország rajta sem volt az Eb előtt ezen a rangsoron, hiszen 1999 óta nem szerepelt egyetlen kontinensviadalon, vb-n vagy olimpián sem.

Az összesített pontszámok alapján Magyarország férfi válogatottja 139.3 ponttal a 41. helyen nyitotta az új világranglistát - az európai rangsorban ez a 23. helyre elég.

A mostani rendszer jóval bonyolultabb, mint az eddigi, és ezen a linken olvashattok róla bővebben.

A lényege az, hogy minden meccsen 1000 pontot osztanak szét a végeredmény alapján (ez a Basic Point, BP). Ha egy csapat 10 pontnál kevesebbel nyer, az 600 pontot kap, a másik együttes pedig 400-at, ha 10 és 19 pont között győz valaki, akkor 700 pontot kap azért a meccsért, a vesztes 300-at, ha pedig legalább 20 ponttal győz egy gárda, az 800 pontot kap, míg ellenfele 200 pontot - ennél csak egy extrémebb eset van, feladás esetén ugyanis nem jár pont az adott csapatnak, a másik pedig megkapja mind az 1000-et. Emellett azt is nézik, hogy valaki idegenben, otthon vagy semleges pályán éri el az eredményét (Home or Away Points, HAP) - idegenben 70 pont plusz jár alapból, otthon 70 pont mínusz, semleges pályán semmi. És emellett az ellenfél erősségét is nézik (Opponent Rating Points, ORP), minél erősebb csapat ellen játszik valaki, annál többet ér a mérkőzés. Egy meccs alappontszámát ennek a három faktornak az összege (BP + HAP + ORP) adja.

Nagyon komoly változás, hogy ezeket a pontokat már nemcsak a nagy világversenyekre adják, hanem az összes selejtezősorozatban vívott mérkőzést is pontozzák. A fentebb látott linken olvashatjátok, hogy mi milyen befolyással van a végső pontszámra, mert az eltelt évek száma is számít, és a különböző sorozatok és azok szakaszai is teljesen más pontokat érnek. Például egy 7 évvel ezelőtti meccs értékét el kell negyedelni, míg egy tavalyi mérkőzés még teljes pontszámmal számít, az Afrika-kupa 0.3-es szorzóval van, míg az Eb-meccsek 1-essel, a vb meccsek pedig 2.5-szeressel, a csoportmérkőzések csak 1-es szorzót érnek, egy döntő viszont ketteset, a selejtezőket pedig mindenhol fele pontszámmal kell számolni, míg az előselejtezőket negyedelni kell. Ezen a linken az összes részletet megtaláljátok!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus