Gyászol a magyar kosárlabda

89 éves korában elhunyt a magyar kosárlabdasport egyik meghatározó tagja, a kecskeméti kosárlabda alapítóinak egyike, a legendás edző, Guóth Iván.

A ktekosar.hu számolt be a hírről:

Hétfő reggel, 89 éves korában elhunyt a magyar kosárlabdasport egyik meghatározó tagja, a kecskeméti kosárlabda alapítóinak egyike, a legendás edző, Guóth Iván.

Győrben született 1930. szeptember 16-án, de a családjával Kecskemétre költözött, középiskoláit már Kecskeméten végezte: a Református Kollégiumban érettségizett, majd 1951-ben a Kecskeméti Tanító- és Óvónőképző Intézetben diplomázott (később, 1960-ban a TF edzői szakát is elvégezte). Ezt követően néptanítóként Törökfáiban, az ottani tanyasi iskolában dolgozott, de életébe hamar beköltözött a kosárlabda. Kecskeméten előbb még játszott, ám nagyon fiatalon elkezdett edzősködni.1956-ban a Piarista Gimnázium fiúcsapatával országos ifjúsági bajnokságot nyert, 1962-ben a női együttest az NB I-be vezette, majd – karrierjében meghatározó csapatot, vagy inkább közösséget építve - két évvel később, a férfi együttes, a Kecskeméti Petőfi az ő irányításával jutott fel az élvonalba. Élete végéig büszke volt arra, hogy Kecskeméten a Petőfinél nem csupán csapatot épített, hanem olyan összetartó közösséget, amelynek tagjai korokon, korszakokon átívelő barátságokat kötöttek.

1972-től már, mint „profi” edző, előbb Székesfehérváron, a Videoton vezetőedzőjeként dolgozott (abban az időszakban a Vidi lett a Vidék Csapata), azután a SZEOL AK férfi együttesének munkáját irányította, majd Kecskeméten, Nagykőrösön és Szekszárdon volt vezetőedző. Közben hat évig a magyar válogatott másodedzői feladatait is ellátta. 1996-tól már folyamatosan Kecskeméten dolgozott az utánpótlásban. Utolsó munkahelye a Kecskeméti Kosárlabda Akadémia volt, legutóbb, 2019-ben még eljárt edzéseket tartani gyerekeknek a Béke Téri Iskolába.

Több évtizedes kiemelkedő és példaértékű pedagógusi és kosárlabdaedzői munkássága elismeréseként 2010-ben a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége Életmű Díját, 2011-ben Kecskemét Sportjáért Díjat, valamint a Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel kitüntetést vehette át.

A hétfő reggel 90. éves korában elhunyt Guóth Ivánt felesége, öt gyermeke és a magyar kosárlabdasport gyászolja, temetésről később intézkednek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus