Mindkét válogatottunk az utolsó pillanatig versenyben volt az olimpiáért

A fiúk elfáradtak a végére, a lányok az utolsó másodpercekben kapott kosárral maradtak le Tokióról.

 

Előbb a lányok jutottak simán a fináléba, majd a fiúk az esélyesebb szlovéneket gyűrték le - a döntőben az olaszok, illetve a belgák bizonyultak jobbnak.

A hunbasket.hu beszámolója:

Nők, elődöntő:

Csoportelsőségének köszönhetően rögtön az elődöntőben találta magát mind női, mind férfi válogatottunk a debreceni 3x3-as olimpiai selejtező utolsó játéknapján. Károlyi Andrea együttese az észteket meglepetésre, csere nélkül búcsúztató Tajpejjel találkoztak, a másik ágon Olaszország 16-11-re verte Hollandiát, így már döntősnek mondhatta magát a 2018-as vb aranyérmese.

Theodoreán és Goree találataival hamar 2-0-s előnybe kerültünk, majd csakhamar a magyar együttes másik két tagja, Papp Dia és a szülővárosa közönsége által buzdított Medgyessy Dóra is beköszönt (5-2). 5-4-re zárkóztak az egész tornán három emberrel játszó ázsiaiak, de Goree és Papp kosaraival ismét némi előnyt építettünk ki, amely ki is tartott féltávig (8-4). Goree-val nehezen bírtak a palánk alatt, több támadólepattanót is letépett honosított magasemberünk, de a többiek is bőven hozzátették a magukét. Goree és Theodoreán is beszórt egy-egy távolit, 12-7-nél úgy tűnt, jó esélyünk lehet a győzelemre. A lányok rutinosan őrizték is a sokat érő fórt, és Goree büntetőivel, valamint Medgyessy két meccsvégi duplájával be is biztosították azt. Ezzel egyetlen lépésre kerültek honfitársaink az olimpiai részvételtől.

Férfiak, elődöntő:

A sok éve együtt játszó szlovén válogatott volt a magyar férfi 3x3-as nemzeti csapat ellenfele a debreceni olimpiai selejtező elődöntőjében - Kerpel-Fronius Balázsék a női válogatotthoz hasonlóan megnyerték csoportjukat, így nem kellett negyeddöntőt játszaniuk.

Lassan kezdtek a mieink, vagy inkább nyugati szomszédaink voltak élesek: alig másfél percet követően 0-5-öt mutatott az eredményjelző. Demeter büntetőből szépített, de Finzgar is betalált, 7-1-re vezetett Szlovénia. Ivosev és Keller révén szerencsére időben ébredt a magyar válogatott, rövid idő alatt 7-8-ra jöttünk fel, majd Kerpel-Fronius duplájával a vezetést is átvettük féltávnál (9-8). Innen fej fej mellett haladtak a felek, érezhető volt, hogy hatalmas a tét. 12-13-nál ismét Kerpel-Fronius talált be kintről, majd Ivosev dobhatott két büntetőt – pontra is váltotta mindkettőt (16-13). Nem adták fel Kavgic-ék, pillanatok alatt egyenlítettek, de a végjáték szerencsére a miénk volt: Ivosev villant kétszer, az idő pedig vészesen fogyott. Nem tudtak a végjátékban betalálni Finzgarék, Demeter büntetője pedig azt jelentette, hogy a fiúk is döntőbe jutottak!  

Döntők:

A döntő volt már csak hátra, és a debreceni közönség nagy örömére mindkét nemben képviseltette magát hazánk a tokiói szereplésért vívott csata fináléjában. Elsőként a hölgyeken volt a sor, akiknek a 2018-as világbajnok olaszokon keresztül vezetett az út az ötkarikás játékokra.

Medgyessy Dóra kosarával indult a döntő, majd Cyesha Goree is betalált, de nagyon kevés pont esett, érezhető volt, hogy idegesek a felek. Goree tett vissza egy támadólepattanót, de 3-3-nál már egál állt az eredményjelzőn. Goree távoli találatával ismét nálunk volt az előny, de ezt is hamar eltüntették a taljánok, féltávhoz 5-5-ös állással érkeztünk meg. A folytatásban is Goree pontjaiban bízhattunk, 8-6-ra el is léptünk, de három perccel a vége előtt már 6 faulttal álltunk. Egy 4-0-s etappal fordítottak az olaszok, de Medgyessy és Gorre kosarával mi is egyenlítettünk (10-10). Elérkeztünk a végjátékhoz, 12-12-t mutatott az eredményjelző. Pár másodperc volt már csak hátra, amikor Raelin D’Alie betört alapvonal felé, és egy igazi „clutch” középtávolit süllyesztett el – erre már nem volt, nem lehetett válasza a mieinknek, így az olaszok szerezték meg az utolsó női olimpiai kvótát (12-13).

Férfi válogatottunkon volt a sor, ők az egész tornán kiegyensúlyozott, magas szintű kosárlabdát bemutató Belgium ellen döntőztek. Csakúgy mint a Szlovénia elleni elődöntőben, itt is kicsit „bent ragadtak az öltözőben” a magyar fiúk – fél perc sem kellett három belga ponthoz. 2-6 után ébredtünk valamelyest, de okosan tartották előnyüket a belgák (4-8). Kerpel-Fronius és Ivosev pontjaival előbb 11-9-re, majd 12-10-re zárkóztunk, illetve Demeter találatával egy pontra is feljöttünk (11-12). Négy perc volt hátra, de sajnos már hét faultunk volt. Ivosev kosarával még felcsillant némi remény válogatottunknak, de 13-15-ről egy 1-6-os futással lezárták a belgák a mérkőzést – a lányok után a fiúk is az olimpia küszöbén álltak, de átlépniük nem sikerült azt (14-21).

fotók,slide: Tóth Zsombor

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus