Beharangozó: NBI/B – 10. forduló

MAFC-Nyíregyháza, Vasas-BKG rangadók a hétvége programjában, míg a Zöld csoportban tovább sűrűsödhet a mezőny.

Piros csoport

Vasas Akadémia – MAFC 83-100 (13-26, 20-34, 32-20, 18-20)

A 9. forduló utolsó mérkőzésére hétköznap került sor, a MAFC pedig nem kegyelmezett a Vasasnak az első félidőben Washington (24/3 pont, 4 lepattanó, 3 szerzett labda, 3 eladott labda, 10 kiharcolt fault, 9 gólpassz) és Garamvölgyi (16/6 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) remeklésével, 60-at dobva, 27 pontos fórral szinte már csak formalitásnak tűnt a maradék 20 perc. Nem is engedte ki a vezetést egy pillanatig sem a vendég együttes a kezéből, de a Vasas összekapta magát a térfélcserét követően, 12 pontos hátrányig vissza is zárkóztak Moravcsikék (17/9 pont, 3 lepattanó, 5 eladott labda, 7 kiharcolt fault, 5 gólpassz), ennél közelebb azonban már nem sikerült jutniuk, a vendégek még időben ébredve, összességében magabiztosan vitték el a két pontos fővárosi riválisuk otthonából.

Legjobb dobók:

Vasas: Moravcsik 17/9, Steier 15/9, Boros 13/3, Andrássy 11, Katona 10/6

MAFC: Washington 24/3, Garamvölgyi 16/6, Nagy K. 16/6, Lakosa 11/3

Budapesti Honvéd SE (7., 6-3) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 9-0) (péntek, 19:30)

Újra a Dózsa György úton fogadja ellenfelét a Honvéd, nincs könnyű dolga a ”hazalátogatás” alkalmával Puskáés Artúr alakulatának, mivel a mezőny legkiegyensúlyozottabb, a rangadóit is mind egytől-egyig behúzó Veszprém látogat hozzájuk. A veretlen listavezetőt mindenhol esélyesként kell kezelnünk, ha megy nekik a játék, akkor nem is lehet kérdés a két pont sorsa, de ha sikerül a Honvédnak kihúznia egy-két méregfogát (kulcsjátékosát) a bakonyi rotációnak, akkor érheti meglepetés Mérész Csaba alakulatát.

OSE Lions (3., 7-2) – MTK Törökbálint (11., 2-7) (péntek, 19:00)

A magabiztos kezdés után mintha kicsit megtorpant volna az OSE szekere, már hazai pályán is akadozott a játék Mohácsiéknál, a MAFC el is happolta tőlük a győzelmet, de a MEAFC is közel járt a bravúrhoz legutóbb. Az MTK-tól is kijöhet egy jó teljesítmény, de nekik elsősorban talán a mezőny második felének vendégeként lehet keresnivalójuk, az élboly otthonában kevésbé, ahhoz minden rutinosabb játékosuknak egyszerre kellene egy jó teljesítménnyel előrukkolnia, ami eddig még nem jött össze a bajnokságban.

BUDAFOK (8., 4-5) – MEAFC-Miskolc (9., 3-6) (péntek, 19:30)

A rájátszás képzeletbeli határvonalán vív rangadót egymással a két együttes, a Budafok eddig szépen hozta a hazai fellépéseit (3-1), míg a MEAFC a rossz széria ellenére (három vereség zsinórban) mutatott bőven bizakodásra okot adó játékot. Ha a fiatalok a mostani tapasztalataikat hasznos tudják előbb-utóbb kamatoztatni, akkor megfordulhat a MEAFC szerencséje, talán épp a rutinos maggal rendelkező Budafok vendégeként.

MAFC (2., 8-1) – Nyíregyháza Blue Sharks (4., 6-2) (szombat, 17:30)

Roppant meggyőző formát mutat a MAFC az utóbbi hetekben, a Washington-Garamvölgyi párost egyelőre nem igazán tudják feltartóztatni a riválisok, és a védekezésük is szépen összeállt Hencsey mester keze alatt. A Nyíregyházában ugyan lehet elég tűzerő ennek feltörésére, az ötös győzelmi széria is magabiztosságot adhat ehhez, de saját pályáján óriási bravúr lenne legyőzni a fővárosiakat.

OMNIA Pub & Food Békés (12., 1-7) – Nagykőrösi Sólymok KE (10., 3-6) (vasárnap, 15:00)

A Nagykőrös hozta a legutóbbi két mérkőzését a sereghajtó PVSK-Bonyhád duó ellen, és most Békésen is fontos lenne tovább nyújtaniuk a szériát, hogy kicsit elszakadjanak az alsóháztól. Ezt persze a házigazdák szeretnék a legkevésbé, akiknek a mérlegük nagyon csalóka, hét vereségükből hatot a tabella első hét helyezettje ellen szenvedtek el, így nekik most kell elkezdeniük gyűjtögetniük a győzelmeket.

Vasas Akadémia (6., 6-3) – BKG-Príma SE (5., 6-3) (vasárnap, 16:00)

Újabb rangadó vár Faragó Péter együttesére az azonos mérleggel rendelkező BKG ellen. Az újonc eddig nem remekel idegenben, bár a Honvéd két vállra fektetése szép skalpnak számít (a PVSK már inkább kötelező), Veszprémben és a MAFC pályáján szinte győzelmi esély nélkül kapitulált a gárda. A Vasas ezzel szemben csak egyszer botlott saját közönsége előtt, összességében kiegyensúlyozott a csapat teljesítménye, a BKG ellen pedig bírni is fogják végig a tempót, ezzel együtt abszolút kétesélyes a derbi.

PVSK-Kronosz Kiadó (13., 1-8) – Knpil Kft. Bonyhádi KSE (14., 0-9) (hétfő, 19:30)

Ha van két csapat, amelynek égető szüksége van egy győzelemre, akkor az a PVSK és a Bonyhád alakulata. A pécsiek menekülnének a mezőny aljáról, míg a Bonyhád önbizalmának tenne jót végre egy siker. Ezzel együtt viszont leginkább a házigazdától láttunk olyan teljesítményeket az utóbbi időben, ami okot adhat nekik a bizakodásra, a tolnaiak idegenben eddig nem tudtak érdemben hozzá szólni egyik vendéglátójuk játékához sem, igaz, nem is PVSK kaliberű csapatokhoz látogattak. Esélyesebbek a pécsi fiatalok, egy nagyon összeszedett Bonyhád kellene a vendég sikerhez.

 

Zöld csoport

KTE-Duna Aszfalt – DEAC U23 77-79 (25-20, 13-22, 16-16, 23-21)

Jól kezdte a találkozót a Kecskemét gárdája, Kucsera (24/6 pont, 91 % mezőny, 15 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 eladott labda) ihletett napjával, valamint Vukcevic dupla-duplájával (19/3 pont, 11 lepattanó, 2 szerzett labda, 2 eladott labda, 11 kiharcolt fault) vezetett is tíz percnyi játékot követően Váradi Kornél együttese. A folytatásban feljavult a DEAC játéka, Kozák Márton (24 pont, 5 lepattanó, 2 szerzett labda, 8 eladott labda, 11 kiharcolt fault), Opre Roland (18/6 pont, 3 lepattanó, 4 szerzett labda, 2 eladott labda), Tóth Bence (14/6 pont, 9 lepattanó) és Gáspár Mátyás (13/3 pont, 10 lepattanó, 3 eladott labda) is kulcsszereplővé lépett elő, a második negyedben kiépített előnyét pedig szinte a lefújásig tudta tartani a hajdúsági alakulat. Többször egyenlített ugyan a házigazda, de a fordítás egyetlen egyszer sem sikerült, a DEAC folyamatosan leindította őket, így Kucsera utolsó pillanatokban hintett triplája csak a szépítésre volt elég, valójában a vendégek biztosan hozták a végjátékot.

Legjobb dobók:

Kecskemét: Kucsera 24/6, Vukcevic 19/3, Molnár D. 12/3, Plézer 10/6

DEAC: Kozák M. 24, Opre 18/6, Tóth B. 14/6, Gáspár 13/3

Újpest-MT (13., 2-6) – SMAFC (10., 3-5) (szombat, 16:00)

A SMAFC ellen már nem hibázhat ”hazai” pályán az Újpest, ha még komolyabb célokat dédelget ebben a bajnokságban, bár Kovács Benedekék produkciója eddig inkább a kellemes csalódás kategória, idegenben továbbra is súlytalanok (voltak), amit kihasználhat a fővárosi együttes.

Vásárhelyi Kosársuli (2., 6-2) – EKE Eger KOK (5., 5-3) (szombat, 18:30)

Egy Baja-verés után önbizalomtól duzzadva utazhat a másik bajnokesélyes gárdához az Eger, odahaza nagyon nehéz megszorítani a Vásárhely együttesét, de éppen elég meglepetést láttunk már eddig is a bajnokságban, hogy eljátszunk a gondolattal. Ha a csongrádiak most is olyan energiákat mozgósítanak a győzelem megszerzésére, amellyel hozták az eddigi hazai fellépéseiket, akkor nem lesz keresnivalója a vendég gárdának, de ha sikerül megtörniük Vas Petiék ritmusát egy jó dobóformával, akkor lehet esély egy (újabb) bravúrra.

Alba Fehérvár (7., 5-4) – Concordia Motax KC Pápa (8., 4-5) (vasárnap, 15:00)

Lelassult a Fehérvár lendülete, sorozatban három vereséget gyűjtöttek be a fiatalok, és már a biztosnak hitt hazai pálya sem makulátlan. A Pápa sem fog finomkodni velük, de ha mindenki bevethető a vendéglátóknál, akkor Grebenárékra várnak nehéz pillanatok, mert teljes kerettel még mindig nehezen lassítható ez a fehérvári gárda.

Bajai Bácska FKE (1., 6-2) – KTE-Duna Aszfalt (12., 2-6) (vasárnap, 17:00)

Egy KO, egy botlás, egy KO, egy botlás ,egy … A sorminta akár folytatódhat is, pláne, hogy a kecskeméti fiatalok komolyabb terhelésben is vannak ezen a héten (szerda DEAC, péntek Szeged, vasárnap Baja), így ha vissza akarja állítani (ismét) a renoméját a listavezető, akkor nem kegyelmezhet az eddig derekasan helytálló újoncnak.

DEAC U23 (11., 2-6) – Salgótarjáni KSE (6., 4-3) (vasárnap, 18:00)

Zaklatott szezonja van eddig a Salgótarjánnak, a játékos mozgások mellett ezúttal nem is számítanak a korábbi évekhez megszokottan bajnokesélyesnek, de még így is behúzták a legutóbbi két fellépésüket. Idegenben azonban még nyeretlenek, a DEAC otthonában változhat ez, viszont a debreceniek is elindultak lassacskán fölfelé, és az apró győzelmi szériájukat (két meccs) nem hazai pályán szeretnék megszakítani.

 

Fotó: hunbasket.hu - Vasas-MAFC

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus