Elemzés: az NKA taktikailag és egyénileg is jobban működött a PVSK-nál

Az A csoportért nagy harcot vívó pécsi gárdák szezonbeli első ütközetét vizsgáltuk meg kicsit közelebbről.

Az NKA Pécs nyerte a másodosztály helyi rangadóját és ezzel hatalmas lépést tettek az alapszakasz első helyének megszerzése felé. Azt tudni lehetett, hogy telt ház lesz a mérkőzésen, a felfokozott várakozásra jellemző, hogy a nézők már 30 perccel a feldobás előtt elfoglalták a helyüket.

Rögtön az első percben lehetett látni, hogy mindkét csapat nagyon szeretné megszerezni a győzelmet, a védekezés dominált az első negyedben, kissé feszültek is voltak a felek. Amíg a hazai csapat egy egészpályás letámadással kezdte a mérkőzést, nyomást helyezve a labdát felhozóra, addig a vendégcsapat a periméteren kezdte meg a védekezést és első passzról (jump to the ball) is besegítettek a betörésekre. Ebben a periódusban nem is érkezett egyik oldalról sem jó egyéni teljesítmény, mivel center poszton (Djordjevic és Tóth, illetve Meleg és Juhos), valamint mezőny poszton (Kerpel-Fronius és Halász, illetve Kovács és Harler)  is "kioltották" egymást a felek. Ennek megfelelően az első negyed mindössze 22 pontot hozott, a csapatok 10-12-es eredménnyel mehettek rövid pihenőre.

A második negyedben a padról beszálló Benke lökte meg a hazai csapat szekerét, egy jó védekezés utáni védőlepattanóval és abból egy sportszerűtlen fault kiharcolásával, amiből 1 büntetőt értékesített és egy triplát szerzett a támadásból. Ekkor még mindig fej-fej mellett haladtak a felek és két Halász-gólpasszból egy sikeres ziccer (Horti), majd egy sikeres hárompontos (Juhos), illetve egy támadólepattanóból visszatett ziccer (Juhos) következtében a vendégcsapat 16-19-nél vissza is vette a vezetést. (Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy innentől, a 13. perctől egészen a félidő végéig a hazai oldalon csak a Djordjevic-Meleg páros, míg a vendégeknél csak a Horti-Juhos duó tudott kosarat szerezni). 

16-19 után érkezett a mérkőzésen az első fordulat és itt vette kézbe először a találkozót a vendéglátó csapat. Először Meleg harcolt ki 2 büntetőt, amiből egyet értékesített, majd Halász eladott labdája után az addig rendkívül passzívan játszó Djordjevic szerezte meg első mezőnykosarát, amit egy sikeres hárompontossal rögtön meg is fejelt. Itt a PVSK vezetőedzője jól érezte, hogy időt kell kérnie, ezt követően Horti egy 2+1-es akcióval még tudta egalizálni az eredményt (22-22), de ekkor már látszott, hogy bajban van a vendégcsapat.

Tóth váltotta Hortit, de ez sem zavarta meg a hazai csapat magasemberét: a fonalat elkapó Djordjevic két pick and roll szituációból a hárompontosra való kiválást (pick and pop) választotta, amelyből újabb két triplát értékesített, majd egy kiharcolt fault után 2 büntetőt is a helyére tett, ezzel az eredmény 30-22-re módosult. Egy mezőnykosár (Kollár), majd 3, valamint 2 sikeres büntetőt követően (Meleg és Juhos) 35-24-gyel mehettek a csapatok az öltözőbe. Jól mutatja a hazai csapat védekezésének erejét és hatékonyságát, hogy az alapszakaszban eddig bőven 100 pont felett átlagoló PVSK-t egy félidőben 24 dobott ponton tartották. 
 
Érezni lehetett, hogy a vendég gárdának szüksége lesz egy változtatásra a nagyszünetben, hogy ne csússzon ki a mérkőzés a kezükből és ez a szakmai döntés egy zónavédekezésre való váltás lett. Ebben a periódusban nem nagyon találta a megoldást a zóna ellen a hazai csapat, csak egy szerzett labda utáni gyorsindításból és büntetőből tudtak kosarat szerezni. Eközben a vendégoldalon érkezett néhány fontosnak mondható kosár: Halász tripla, Horti ziccer, Harler tripla, Horti ziccer és ezzel az eredmény 38-34-re módosult, ekkor egy Mavrenszki-időkérés következett. Az időkérést követően az addig is hasznosan és eredményesen játszó Lados szerzett betörésből egy ziccert, amire Bíró Levente középtávolija volt a válasz, majd Kovács betörésére Harler válaszolt egy ziccer értékesítésével. Ezt követően Lados triplájára válaszolt büntetőkkel Harler, a 28. percben 45-40-es állásnál úgy tűnt, hogy a PVSK csapatának sikerült visszajönnie a mérkőzésbe.

Itt azonban megint jött egy NKA-futás: Meleg, majd Kovács harcolt ki 2-2 büntetőt, amit egy Benke labdaszerzésből ziccer követett és ezzel gyorsan újra kétszámjegyű lett a különbség (51-40). Bíró Olivér megszerezte első kosarát egy betörést követően, de erre is volt válasza Benkének, szintén egy betöréssel, majd egy utolsó másodpercben elengedett triplával, ezzel a harmadik negyed 56-42-es állással zárult és úgy tűnt, hogy nem csak a számtani, de már a lélektani előny is a hazai csapathoz került. 

Megérkeztünk a záró negyedhez, ahol még mindig nyílt volt a találkozó, miután a vendégcsapat Horti ziccerének és középtávolijának köszönhetően csökkentette a különbséget 10 pontra (56-46). Ez volt azonban a maximum, érkezett a PVSK számára végzetes áttörés: az NKA korábbi erényeit csillogtatva két Scherer és egy Djordjevic triplával hamar eldöntötte a mérkőzést, csak az volt a kérdés, mennyivel nyer az NKA - végül 25 egységgel (83-58).
 
Összességében azt mondhatjuk, hogy szakmai szemmel és szurkolói szemmel nézve is élvezetes mérkőzés volt, amit most a jobb állapotban lévő, nagyobb energiákat mozgósító és talán jobban felkészült akadémia nyert meg. 

A különbség a két csapat között a befektetett energia és az egyéni teljesítmények voltak, amit a hazai csapat vezetőedzője megfejelt egy olyan védekezési taktika kialakításával (egész pályás letámadás, folyamatos nyomás a labdán, első passzról való csapdázások, 3-as váltások), ami teljesen ellehetetlenítette a vendégek játékosait. Meg kell említeni a kispadról érkezőket is: a hazai csapatnál a Benke, Lados, Scherer trió 39 pontot szerzett, míg a vendég oldalon Horti (aki a mai mérkőzésen volt először csere) és a Bíró testvérek összesen 24 pontot szereztek.
 
Végül, de nem utolsósorban azt is elmondhatjuk, hogy ez egyelőre még "csak" egy alapszakasz mérkőzés volt. Hosszú a szezon és az érmeket 5-6 hónap múlva fogják kiosztani, nem pedig a mai találkozó után, de az egyértelműen látszik, hogy a PVSK-nál valamilyen változtatásra van szükség - jelen pillanatban a pécsi rivális előrébb jár náluk a bajnoki cím megszerzéséért vívott harcban, nem csak az eredmény, de a mutatott játék képe alapján is. 

fotó, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus