17 (néhol nagyon) Bátor Tipp a 2019/20-as évadra

Ötödik évadához érkezett már ez a komolyságot néhol (?) nélkülöző kis rovatunk, ahol Bogarak csapódnak a Szélvédőkre, Lakers-homer tippekkel égetjük magunkat, a találati arány pedig kisebb, mint Chris Broussard belsős Kawhi-infóinál. 

Emlékeztetőül: 

2015/16-os Tippek
2016-os Értékelés
2016/17-es Tippek
2017-es Értékelés
2017/18-as Tippek
2018-as Értékelés
2018/19-es Tippek
2019-es Értékelés

 

 

1. Kínai Ázsiai, európai vagy BIG3 repjegyek

Thanks, Morey! A ligából kikopott, kihízott, kirúgott, kizúgott játékosokat egy ideig biztosan nem fogadják tárt karokkal Kínában, ezért aztán az egyik alapkövünket, a Kínai Repjegyek szekciót át kell nevezni valami másra. Útilapu? A címadás sosem volt az erős oldalam (leszámítva talán ezt meg ezt), úgyhogy várom az ötleteket. Na de nézzük a jelölteket! A legnagyobb magas labda ide természetesen Carmelo Anthony. Amennyiben a Brooklyn sem tart igényt szolgálataira, akkor jöhet a visszavonulás (felhúzzák valahol a mezét? Denver? New York? Atlanta?), vagy egy pénzügyileg gyümölcsöző dzsudzsákozás valahol a Távol-Keleten (Európa szerintem nem opció, ott valamivel racionálisabban költenek a csapatok, ezért látunk kevesebb kiégett NBA-sztárt). Jamal Crawford (hello újra!) bárhol is köt ki, a show szinte garantált, bár esetében a BIG3 adná magát a legjobban, ott instant az egyik top spíler lehetne. A közelmúlt Solomon HillChandler Parsons cseréje az egyik leglehangolóbb tranzakció a világtörténelemben, kétlem, hogy meglévő szerződésén kívül egy dollárt is kapna valamelyik is a jövőben az NBA-ből. Nerlens Noel nem igazán tudta megvetni a lábát ligában, bárhol kötött ki - őt el tudnám képzelni Európában is akár. Tyson Chandler nem nagyon tudja, mikor kell abbahagyni, 1-2 év Kína simán benne lehet még neki. Bismack Biyombo papíron 27 éves, de négy éve van leszálló ágban, és a szerződése is kifut a szezon után - remélhetőleg a kiértékelős cikk megjelenéséig megegyezik a Beijing Ducksszal. Trevor Ariza és Marvin Williams már nem elég jók 2020-ban NBA-wingnek, Ben McLemore (hello újra a rovatban!) 2013-tól 2020-ig nem volt jó NBA-wingnek. Andrew Bogut visszatérne a Warriorsba a playoffra, de a Warriors nem jut a playoffba (tipp a tippben alert!), így marad Ausztráliában.  

 

2. Nem lesz klasszikus irányító a három legtöbbet asszisztoló játékos között

Itt a gólpasszátlagot nézzük, és kicsit csalunk – James Hardent SG-nek veszem (az is). Szóval a top 3 Harden, Jokic és LeBron lesz (tetszőleges sorrendben), előrevetítve, hogy véget ér Westbrook tripla-duplás -szériája. Rubio és Trae Young szintén egy rakat zsugát fog kiosztani, de lecsúsznak a dobogóról.

 

3. Award Alert – kik nyerik a díjakat? 

Az MVP-verseny egész izgalmas is lehet, nem tudom, újráztatják-e a keletet szinte biztosan letaroló (de minimum top 3-as) Bucks sztárját, Giannis Antetokounmpót, vagy bejátszik egy kis „voter's fatigue”, és új győztest köszönthetünk. Mivel ez a Bátor Tippek rovat, ezért itt nem Giannisokra meg Hardenekre voksolunk, hanem bevállalom Nikola Jokics első helyét – a tavalyi keretből 12 játékost megtartó Denver megnyerheti nyugatot, ez pedig zsinórban a második európai MVP-t jelenti a ligának. Év Védőjének is uncsi Gobert, de Anthony Davis beválthatja ígéretét, és szintet léphet ezen a téren. A Legtöbbet Fejlődött díj izgalmas lesz, Aaron Gordon, Anfernee Simons és Bam Adebayo között dőlhet el szerintem. Bónusz pick: Justise Winslow, de csak azért, mert ő is meg Gordon is nálam vannak Fantasy-ben. Az Év Újonca pofonegyszerű, Ziont simán bedarálja Ja Morant, de top 5-ben lesz Tyler Herro, Michael Porter Jr. és Nickeil Alexander-Walker is. A legjobb hatodik ember címre bár aranyos lenne Tyler Johnson, illetve biztonsági pick LouWill, de valami azt  súgja, a denveri Malik Beasley különleges szezont hozhat a padról. Ha már két Nuggets-es arcot kihoztam győztesnek, akkor az Év Edzője is legyen az: Mike Malone behúzza a trófeát.   


4. Harmadéves berobbanók, lerobbanók

Íme harmadik visszatérő elemünk, a Bogarak vs. Szélvédők! Terítéken a Fultz – Ball – Tatum-féle draft, kezdjük is a csemegézést. Mindjárt az elején ott a legnagyobb talány, az 1/1-es Fultz. Hogy mi történt vele, abból egyszer majd jó 30 for 30 vagy X-Akták epizódot forgatnak majd. Néha fel-feltűnik a neten egy-egy kis videó róla, ahogy bedob 2-3 tempót (WOW!!!!), de valami nem stimmel vele továbbra sem. Bogár. Lonzo nem hozott 8258359 bajnoki címet a Lakers franchise-nak apja ígérete ellenére, és elég könnyű szívvel váltak meg tőle, ez a bogár felé terelne alapvetően. Viszont nem volt a legegyszerűbb helyzetben Los Angelesben, hiszen először egy eléggé gyász csapatban találta magát, utána meg jött a LeBron-vándorcirkusz – egyelőre nem törnék pálcát felette, a csapatváltás jót tehet neki. Tatum jó scorer lesz, de semmi több – ezzel együtt sem Bogár azért. Josh Jackson viszont az, nem csodálkoznék, ha egyszer csak átváltozna, mint a Men in Black-ben az ufók. Fox és Markkanen Szélvédők, Mitchell golyóálló is. Frankie Nutella, Jonathan Isaac, Zach Collins, Harry Giles és Bam Adebayo számára fontos év jön – Nutella már kezdett kitinpáncélt növeszteni, de a vb-n talán levedlette azt. Sok konkurenciája nem lesz a Knicksnél, főleg, ha belekever valamit Dennis Smith proteinshake-jébe. John Collins és Kyle Kuzma is Szélvédők - azt kell hogy mondjam, hogy ez egy kellemes draftosztály volt, kevés egyértelmű busttal.
 

5. Zach LaVine lesz a pontkirály

Westbrook és Harden (Davis és James, Lillard és McCollum, Leonard és George, a sor folytatható) kioltják egymást scoring tekintetében, Curry túl nyilvánvaló lenne ide, Giannis meg duplákból és büntetőkből nem szed össze annyi pontot, mint a Bulls nehéztüzére. Egy igazi sötét ló, de hát ez már csak egy ilyen rovat.   


6. Bradley Beal 300, Ben Simmons 12 bedobott triplával fogja zárni az alapszakaszt

Beal eddigi rekordja 223, igen merész vállalás tehát ez. Most viszont mindent neki kell elszórnia, mert a Wizards második legjobb játékosa a másodedző Robert Pack, aki 15 éve vonult vissza. Ami Simmonst illeti, szeretek veszélyesen élni...


7. DeAndre Jordan több kárt csinál, mint hasznot

Tavalyi, New York-i szezonját látványosan elalibizte a center, olyannyira, hogy már-már nekem volt kellemetlen. Viszont a „haver vagyok KD-vel meg Kyrie-val” brooklyni szerződést ért neki, nem is akármilyet – mindezzel nem is lenne gond, ha a Nets egyik, ha nem a legjobb fiatalja épp nem centerben játszana. Márpedig ez a helyzet, Jarrett Allent nehéz elképzelni négyesben, így aztán nem marad más, mint megosztani kettejük között a játékperceket. Ez talán jó lesz Jordannek, hiszen neki már megvan a pénze, nem kell törnie magát feleslegesen, Allen esetében - akit érthetetlen módon a Summer League-be is nevezett a szakmai stáb - viszont nem túl szerencsés ez a helyzet. A tippem: a szezont nem Brooklyn mezben fejezi be egyikük


8. Besül a Sixers „Mamut-projektje”

Tavaly is volt egy „Egyet hátralép a Sixers” tippem, de ezúttal sem mehetek el szó nélkül az egyik legfurább franchise mellett. Aki követte a Philly nyarát, az tisztában van vele, milyenné alakult a gárda első sora, aki viszont nem, annak egy gyorstalpaló: J.J. Redick és Jimmy Butler távozott, Al Horford és Josh Richardson érkezett, Tobias Harris, Ben Simmons és Joel Embiid maradt. Így a kezdősor a következőképpen néz ki: Simmons (208 cm), Richardson (198), Harris (206), Horford (208), Embiid (213). Ez védekezésben jó dolgokat fog szülni, olyan lesz a kollektív wingspan, mint egy Stratolaunch repcsinek, támadásban viszont limitációkat hordoz magában. A tavalyi rájátszásban Butler volt a de facto irányító, ő hozta fel a labdát, a frissen kimaxolt Simmons meg a „dunker spot”-on dekkolt, mert ott kevéssé fájt a fakeze. Butler viszont már nincs, mint ahogy a vajkezű Redick sem, így Richardsonra és Harrisre marad a tripladobás – nem rosszak ebben a műfajban, de azért nem ez a fő erősségük. Nekem kicsit fura volt Horford megszerzése is – oké, hogy afféle Embiid-kriptonitként tekintettek rá, és jobb, ha velük van, mint ellenük, de ez a fit eléggé döcögősnek tűnik látatlanban. Az egész egy fura kísérlet, kezdve azzal, hogy a két alapkő, Simmons és Embiid sem tiszta fit, Harris helyett meg én inkább Redick-et tartottam volna, ha Butler már mindenképp menni akart. De hogy a lényegről is szót ejtsünk: az alapszakasz ezen a keleten nem okozhat gondot a PO-ban viszont megint a második kör lesz a végállomás, jöjjön ott szembe bárki.  


9. Trade Machine-rovat: cél a három találat!

Eléggé stabilnak tűnnek a csapatok állományai (látszik, ki lesz erős, és ki tank... építkezik a jövőt figyelembe véve), viszont a tény, hogy a Golden State egyeduralmának vége, akár még izgalmas csereberére is késztethet pár wannabe-contendert, illetve nagyobb nevek mehetnek ki a piacra, ha valaki idő előtt elszállni látszik. Nézzük is a lehetséges neveket: Chris Paul kívánkozik az első helyre, Kevin Love a másodikra. Bár a Paul – Miami szál elhalt, alakulhat elég vadul a szezon pár csapatnak ahhoz, hogy elkezdjék hívogatni Prestit CP3 ügyében. Néhányat biztosan elboltolnak a Knicks PF-jei közül is, én a Portis Gibson duóra szavaznék, de Marcus Morris helye sem biztos. Sabonis egyértelműen menni fog Indianából, a Suns pedig a Saric Baynes Oubre triót árulhatja (Oubre Bridges fejlődése miatt lesz feláldozható). Bónusz pick: LaMarcus Aldridge és Andre Drummond.


10. Brook Lopez legfeljebb 3.5 lepattanót fog átlagolni

Üdv a modern NBA-ben, ezzel át is adom a stafétát a Lakers-érzelmű kollégának. 

 

 

11. A Lakers dobja a második legtöbb hármast az alapszakaszban

A tavalyi, még számomra is ismeretlen eredetű elmezavar miatt leadott tippem után (legalább főcsoportdöntőig megy a LAL - még mostanában is felriadok éjszaka verítékben úszva), most kisebb célokért küzdök, essünk túl rajta hamar. A teljesen LeBron-inkompatibilis kerettel is sikerült a 21. helyen végezni a triplamutatóban a tavalyi alapszakaszban, most pedig gyakorlatilag telepakolták olyan játékosokkal a rostert, akik csak a kiosztásokra várnak, amiből ki fog jönni egy 14-15 tripla közötti átlag. A tavalyi Houston 16.1 triplával toronymagasan vitte a bankot, utána viszont 12.5-13.5 triplán belül volt a Bucks, a Warriors, a Hawks, a Nets, a Celtics és Mavericks. A tipp ott válik erőssé, hogy a Bucks Korverrel és Matthews-zal erősített, a GSW Thompson visszatéréséig Russellel igyekszik tartani a szintet, a Hawks is tele van triplavetőkkel, a Celtics a tavaly 260 hármast beszóró Walkerrel erősödött, a Mavericks pedig Kristaps Porzingisszel – a vakmerő tippem az, hogy mégis, egy kivételével mindegyik ellenfelet megelőzik Kuzmáék. 

 

12. Fantasy-tipp: legalább 12 játékos ér el az alapszakaszban 13-6-6-os statisztikát

A pontszerzés-lepattanó-gólpassz alapstatisztikában meglepően kevés alkalommal jön ki ez a számsor, de bízom benne, hogy afelé tart a liga, hog az erre képes spílerek sok lehetőséget kapnak majd a csapatukban alkotni. Akadnak tutinak mondható tippek: LeBron James, James Harden, Russell Westbrook, Nikola Jokics, Ben Simmons, Draymond Green és Luka Doncic, akik közül a nagy többség el fogja csípni a szinteket – a maradék hat-hét hely már sokkal bizonytalanabb. A Durant nélküli Netsben free szezont kapó Caris LeVert? A gólpasszokban javuló Giannis Antetokounmpo? A New Yorkban már irányítóként próbálgatott RJ Barrett? A továbbra is két ember munkáját végző Blake Griffin? A Bullsban a nagy lehetőséget megkapó Kris Du Tomas Satoransky? A szezonban legalább egy értelmes egyéni célt kitűző (legyen ez légyszi) Bradley Beal? Rajon Rondo, vagy Chris Paul, esetleg Ricky Rubio? Vajon kioltja-e egymást ilyen szempontból a Heatben Jimmy Butler és Justise Winslow, a Pelicansben Jrue Holiday és Lonzo Ball, a Spursben Derrick White és DeMar DeRozan? Izgalmas kérdések, pláne, ha tétje is van a dolognak.

 

13. Idén három, 40% felett triplázó gárda is akad

Érzésem szerint több gárdánál idén csap át a mennyiség minőségbe, és a rengeteg kinti vállalást egyre jobb százalékokkal értékesítik is. Tavaly három csapat (Spurs, Clippers, Warriors) volt 38.5% felett, de senki nem érte el a 40%-ot – a tipp merészségét mutatja, hogy ha visszapörgetjük az elmúlt 10 évet, akkor kiderül, hogy 2009/10 óta összesen háromszor fordult elő, hogy 1-1 gárda megüsse ezt a szintet: 2009/10-ben a Nash-féle Phoenix Suns, 2012/13-ban és 2015/16-ban pedig a Warriors. 

 

14. A Denver védelme szétdominálja a ligát az alapszakaszban

Nem biztos, hogy összességében rájuk tennénk, mint a playoffban is legdurvábban érvényesülő védelemre, de a legkiegyensúlyozottabb, legmélyebb keretük talán nekik lesz idén (is) a ligában, és gyakorlatilag az összes fontos védekezési mutatóban az élre várom őket. Top5 legalacsonyabb lesz ellenfeleik triplaszázaléka (tavaly elsők voltak), a kétpontosok százaléka (itt tavaly csak 20. helyen végeztek) és a büntetőszázaléka (tavaly holtversenyes 1-4. hely), emellett a riválisok lepattanózása és az ellenfelek gólpasszainak száma is alaposan megsínyli majd a denveri tehervonattal történő találkozást. 

 

15. Két csapat is átlépi a 120 pontos átlagot az alapszakaszban

Az elmúlt tíz alapszakaszban a következő átlagokkal lehetett nyerni (2009/10-2018/19): 110.2, 107.5, 104.1, 106.1, 107.9, 110.0, 114.2, 115.9, 113.5, 118.1, vagyis igazán csak idén közelítette meg a 120-as határt a Bucks (illetve a Warriors, akik 117.7 pontot dobtak meccsenként, de hol van az már). Az elmúlt évben minőségi ugrást hajtott végre jó néhány csapat, tippem szerint ez folytatódik, és 120 pont fölé megy legalább két csapat. A ligarekordot nem fenyegeti azért veszély, az 1981/82-es Nuggets 126.48 pontja jó ideig megdöntetlen marad még. 

 

16. Carsen Edwards lesz az idei „semmiből jött” újonc

Szokásos kis rovatomban volt már telitalálat (Kyle Kuzma) és csukott szemmel durrogtatás (Omari Spellman), most a sorminta alapján újabb jó tipp következik, aminek a Boston-drukkerek örülhetnek. Egy darabig vacilláltam a Celtics hátvédje és a Wizards hátvéd-kiscsatára, Admiral Schofield között, de végül a kilenctriplás negyed meggyőzött, hogy az NBA-re kicsit alacsonynak tartott Edwards Kemba Walker méltó helyetteseként (?) fogja darabokra lőni az ellenfelek periméterét. Számokat nem mondanék, inkább arra tippelek, hogy a második körben, összességében 33. (véletlen lenne ez a sok hármas? NEM hiszek a véletlenekben...) helyen húzott March Madness-triplarekorder ott lesz legalább a második All-Rookie ötösben. 

 

17. Az All-Star Gála főmeccsére a felsorolt 24 játékos közül legalább 20-at meghívnak vagy beszavaznak

Nagyon nem kell magyarázni, íme a random névsor – idén is nagyon bízom benne, hogy ez bejön: 

Kelet: Joel Embiid, Ben Simmons, Jimmy Butler, Kyrie Irving, Kemba Walker, Blake Griffin, Giannis Antetokounmpo, Kyle Lowry, Pascal Siakam, Trae Young, Khris Middleton, Myles Turner. 

Nyugat: Steph Curry, LeBron James, Anthony Davis, Damian Lillard, Nikola Jokics, James Harden, Russell Westbrook, Luka Doncic, Donovan Mitchell, Rudy Gobert, Kawhi Leonard, Paul George. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus