A 2021-22-es NBA-szezon felvezetője III.-Southeast divízió

A Miami Heat újra nagy célokat dédelget, a Hawks egyben tartotta a sikercsapatot, a Wizardsnál nagy jövés-menésre lehet számítani, a Hornets folytatja, a Magic pedig most kezdi az újjáépülést.

A korábbi részek:

Central

Atlantic

 

Miami Heat

Távozott: Goran Dragic, Precious Achiuwa, Kendrick Nunn, Andre Iguodala, Trevor Ariza, Nemanja Bjelica

Maradt/Érkezett: Duncan Robinson (5 év/90 millió), Victor Oladipo (1 év/minimum), Dewayne Dedmon (1 év/minimum), Gabe Vincent (2 év/minimum), Max Strus (2 év/minimum), Ömer Yurtseven (2 év/minimum), Udonis Haslem (1 év/minimum), Kyle Lowry (snt, 3 év/85 millió), PJ Tucker (2 év/14 millió), Markieff Morris (1 év/minimum), Caleb Martin (two-way), Marcus Garrett (two-way).

Várható rotáció:

Lowry-Robinson-Butler-Tucker-Adebayo
Vincent-Herro-Strus-Morris-Dedmon
Oladipo-Okpala-Haslem-Yurtseven

A 2020-as nagy buborékmenetelés után a 2020-21-es évad a Heatnél is a sérülésekről, formahanyatlásról szólt (nem véletlen, hogy a 2020-as nyugati és keleti döntősök közül egyedül a Nuggets jutott a második körbe, majd ők is simán kizúgtak), ugyanakkor „hagyományosan” várható volt, hogy nyáron nagyot akarnak dobni, felfrissíteni a keretet a Butler-Adebayo páros körül, és ez sikerült is. A legfontosabb a bajnoki tapasztalattal felvértezett Kyle Lowry érkezése volt, akit Butlernek sikerült meggyőznie (és már a deadline-nál próbálkoztak a Raptorsnál), ráadásul snt-ben a sérülékeny Dragic-ot és az Adebayo miatt kicsit létszámfeletti Achiuwát adták érte, ami vállalható ár egy ilyen rutinrókáért.

Ezzel össze is állt egy All-Star trió (a Big Three talán erős kifejezés lenne), Butler gyorsan hosszabbított is három évvel, melléjük pedig szépen elkezdték összeszedni a kiegészítőket. Duncan Robinson megkapta a nagy pénzt, házon belül maradt a cserecenter Dedmon, az irányító Gabe Vincent, a triplaspecialista Max Strus, a szupertehetséges török center, Yurtseven, és természetesen Udonis Haslem is vállalt még egy meccset évet. Fontos még, hogy Victor Oladipo veterán-minimumért hosszabbított, klasszikus low risk-high reward húzás volt ez Pat Riley-tól.

Akadt pár ismertebb távozó, de Iguodala, Ariza és Bjelica játékát PJ Tucker és Markieff Morris simán pótolni tudja (sőt) – egyedül talán Kendrick Nunn Lakersbe átlépése okozhatott némi zavart Dragic távozásával együtt, de ha a nyáron a karizmokat kipattintó Tyler Herro visszatalál újoncformájához (vagy Oladipo a szezon második felére felépíti magát), akkor ez simán orvosolható gond. Összességében a kezdőötös brutális, a második sorban azért több a kérdőjel: merre tart Herro és Oladipo formája/egészsége, Vincent és Strus hogyan él a lehetőséggel, Tucker és Lowry mennyire lesz egészséges (Tucker rögtön az előszezon elején összeszedett egy ágyéksérülést), illetve a harmadéves KZ Okpala vajon tud-e robbantani. A Heat kultúrája van annyira erős, hogy az alapszakaszban kimozogják a gondokat, de valószínűleg szezon közben azért lesznek kisebb kiigazítások a keretben, ha Riley-ék azt látják, hogy a bajnoki esélyekhez erősíteni kell.

 

Atlanta Hawks

Távozott: Kris Dunn, Bruno Fernando, Brandon Goodwin, Nathan Knight, Skylar Mays, Tony Snell.

Maradt/Érkezett: John Collins (5 év/125 millió), Lou Williams (1 év/5 millió), Solomon Hill (1 év/minimum), Jalen Johnson (draft), Sharife Cooper (draft), Gorgui Dieng (1 év/4 millió), Timothe Luwawu-Cabarrot (1 év/minimum, nem garantált), Delon Wright (csere).

Várható rotáció:

Young-Huerter-Bogdanovic-Collins-Capela
Wright-Williams-Hunter-Gallinari-Dieng
Luwawu-Cabarrot - S. Hill - Reddish - Johnson - Okongwu

A Hawks a parádés alapszakasz-zárás és playoff után kiosztotta a jutalmakat, ezzel gyakorlatilag meg is oldotta az offszezon nehezebbik felét. A vezetőedző Nate McMillant véglegesítették, Trae Young aláírta a szupermaxot, John Collinsszal is sikerült dűlőre jutni egy kompromisszumos megoldással, majd Clint Capela is 2025 nyaráig kötelezte el magát. Nem csak a csapat magja, de gyakorlatilag a fontosabb kiegészítők (Lou Williams és Solomon Hill) is maradtak a szerződés alatt álló Bogdanoviccsal, Huerterrel, Hunterrel és Gallinarival együtt. 

Ehhez a társasághoz aztán kiválóan sikerült kiegészítőket szerezni, Delon Wright second unit leaderként, de időnként kezdőként is bevethető, Gorgui Dieng pedig tökéletes cserecenternek (a tehetséges Okongwu még sérülésből lábadozik). Mellettük az olimpián jól játszó francia Timothe Luwawu-Cabarrot kaphatja meg az utolsó garantált helyet, de ez még nem biztos. A drafton az erőcsatár Jalen Johnsont hozták el, illetve two-way-t kapott a Trae Young-hasonmás Sharife Cooper. Őt azért is érdemes kiemelni, mert jól teljesített az előszezonban, könnyen átkonvertálhatják a kontraktusát rendes szerződéssé, ennek jelenleg egy akadálya van, Cam Reddish. Az anno a Duke-ban Zion Williamson és RJ Barrett mögött harmadik hegedűs kiscsatár Achilles-gondokkal küzdött tavaly, és egyes hírek szerint kifelé áll a rúdja – lehívták a 2022-23-as opcióját, de nem biztos, hogy itt fejezi be a szezont. Összességében a Hawks együtt maradt, mindenki elégedett lehet a fizetési csekkjeivel, ráadásul 3-4 jó kiegészítővel mélyültek is, az alapszakaszban minden bizonnyal jól fognak teljesíteni - azt azért zárójelben jó tudni, hogy Clint Capelánál előjöttek kisebb Achilles-gondok, ami Okongwu sérülésével együtt még bekavarhat a közel tökéletes összképbe.

 

Charlotte Hornets

Távozott: Devonte’ Graham, Cody Zeller, Malik Monk, Caleb Martin, Brad Wanamaker, Bismack Biyombo, Grant Riller.

Maradt/Érkezett: James Bouknight (draft), Kai Jones (draft), JT Thor (draft), Kelly Oubre Jr. (2 év/24.6 millió), Mason Plumlee (csere), Ish Smith (2 év/9 millió).

Várható rotáció:

Ball-Rozier-Hayward-Washington-Plumlee
Smith-Bouknight-Bridges-Oubre Jr.-Jones
Martin-McDaniels-Thor-Carey Jr.-Richards

A Charlotte Hornetsnél az előző szezonban eldőlt, hogy az Év Újonca Díjat vita nélkül nyerő LaMelo Ball és Terry Rozier nagyszerűen kiegészíti egymást, így Devonte’ Graham körül elkezdett fogyni a levegő, a csapatnál pedig fel is készültek a távozására James Bouknight draftjával. Végül többek között egy 2022-es elsőköröst sikerült kapni érte egy snt-ügyletben, amivel nagyjából ki is maxolták az ellenértéket. Graham volt az egyetlen távozó, aki miatt könnyet hullathattak a Hornets-drukkerek, a magasembereknél alig várták, hogy kipörögjön a szerződésük, a fiatalabb spílerek pedig nem váltották meg a világot Charlotte-ban. Nem sűrűn fordul elő, hogy egy csapat egyetlen lejáró szerződésű játékosát sem tartja meg, ami azért jól jelzi, mennyire fognak hiányozni.

A drafton Bouknight révén egy elképesztő csuklójú kombóhátvédet húztak be, aki labdázni is felettébb szeret – tipikus second unit leader, ugyanazt tudja, mint Graham, csak (egyelőre) kezdőötösbeli igények nélkül. Center poszton a később klasszis rim protectorrá nevelhető, de még igen nyers Kai Jones választása tökéletes egy ilyen újjáépülő csapatba, ráadásul mellé hozták a rutinos és a percekért nem síró Mason Plumlee-t, aki megoldja a kezdő pozíciót, amíg Jones fejlődik. A második körben húzott JT Thorból egy stretch-4 és small-ball ötös keverék hozható ki, ő is egy érdekes projektnek ígérkezik – összességében Mitch Kupchak szokás szerint egy szolid draftot hozott le.

A piacon megszerzett Plumlee és a megbízható csereirányító, Ish Smith teljesen rendben van, Kelly Oubre Jr. viszont kicsit kérdőjeles – bár egyébként pénz volt rá, és nagyot nem kockáztattak vele. Ha beválik, akkor a kezdőbe is tehető small-ball felállásokban, ám itt előkerül az offszezon egyetlen megoldatlan problémája. Miles Bridges óriásit fejlődött az előző évben, egészen parádésan megértik egymást LaMelóval, ő is joggal várna több percet és szerepet, félig-meddig Oubre posztján – de még mindig nem kapta meg az idő előtti hosszabbítását, amire csak a szezonkezdetig lesz lehetősége a Charlotte-nak. Ha a tárgyalások zsákutcába futnak, az megzavarhatja az eddig alapvetően nyugodt mederben és jól haladó újjáépítési folyamatot és feszültséget generálhat az öltözőben.

 

Washington Wizards

Távozott: Russell Westbrook, Robin Lopez, Garrison Mathews, Ish Smith, Alex Len, Isaac Bonga, Caleb Homesley.

Maradt/Érkezett: Raul Neto (1 év/minimum), Corey Kispert (draft), Isaiah Todd (draft), Montrezl Harrell (csere), Spencer Dinwiddie (snt, 3 év/54 millió), Kentavious Caldwell-Pope (csere), Kyle Kuzma (csere), Aaron Holiday (csere).

Várható rotáció:

Dinwiddie-Beal-Avdija-Hachimura-Gafford
Holiday-KCP-Kispert-Bertans-Harrell
Neto-Kuzma-Gill-Todd-Bryant

A Wizards alaposan átalakult a nyáron, Russell Westbrookot elpasszolták Los Angelesbe, a csere hullámain pedig egy nagyon vegyes felvágott érkezett, akik közül valószínűleg nem mindenki fejezi majd be itt a 2021-22-es évadot. A csapat edzőfronton is változtatott, a franchise-nál fogalomnak számító nevet viselő Wes Unseld Jr. hosszú évek kiváló segédedzői munkája után kapott lehetőséget. A drafton nem könnyítették meg a saját dolgukat, hiszen a 2-3 átmenet Corey Kispertet néhány csapatnál a kezdőben is el lehet képzelni, itt viszont a legtelítettebb posztra érkezett – viszont annyira jó kézzel megáldott játékos, hogy a 15. helyen már nem lehetett bent hagyni.

A csapat az elmúlt években szépen összeszedte Rui Hachimurát és Deni Avdiját, akik abszolút modern játékosok, a jövő Wizardsának alapkövei lehetnek, most viszont jött Kispert, illetve az egyáltalán nem olcsó Kuzma, és akkor még nem beszéltünk a szintén periméteren komfortos, ugyancsak kövérkés szerződéssel rendelkező Bertansról. Előbb-utóbb itt ölre fognak menni a percekért, ráadásul KCP sem Beal, hanem az ő kárukra tud játékidőt követelni (gyakorlatilag lejáró a szerződése, újért akar küzdeni…), és ott van még az inkább négyes, mint ötös Montrezl Harrell is. Szinte biztos, hogy ez a 2-4-es poszton tobzódó társaság nem marad együtt, a KCP típusú, bajnokságot nyert, jól védekező, triplázó kiegészítőre például rá szoktak repülni a bajnokesélyesek. Ha ez megtörténik, akkor már csak azt kell megoldani, hogy Bertans és Kuzma is elég labdához jusson, nem egyszerű feladat…

A csapat ugyanis a 30+ átlagot tudó Beal mellé elhozta Spencer Dinwiddie-t, a sérülésből lábadozó irányítót, aki ugyan képes 6-7 gólpasszos átlagra, de emellett dobni is szeret. Ami egyébként alapesetben nem lenne gond, mivel Hachimura és Avdija ideális csatárpár melléjük, csak ugye a fentebb vázolt rotációtelítettség mellett már probléma. Emellett ott van még a Pacersnél kezdőként is foglakoztatott kombóhátvéd, Aaron Holiday, akinek ez szintén contract year. Egy szó, mint száz, az érkezők és a maradók posztjai és percigényei borzasztóan ütik egymást – fel lehet fogni ezt úgy is, hogy micsoda harc lesz itt, de a szituáció túlzott versengést is generálhat.

Végül említsük meg, hogy eközben az ötös poszton ördögszekerek görögnek a washingtoni prérin. Thomas Bryant ACL-ből lábadozik, december közepe előtt nem nagyon tér vissza, az alulméretezett Daniel Gafford kezdőként még nem bizonyított, a harmadik center pedig a második körös újonc Isaiah Todd. Unseldnek nem lesz nyugodt első éve, de talán Tommy Sheppard GM néhány cserével könnyit majd a helyzetén. A legvégére, lábjegyzetben: az a Sheppard, akinek azzal is foglalkoznia kell, hogy Bradley Beal 2022 nyarán kiléphet a szerződéséből és ingyen távozhat…

 

Orlando Magic

Távozott: Dwayne Bacon, James Ennis III, Frank Mason III, Chasson Randle, Sindarius Thornwell

Maradt/Érkezett: Moritz Wagner (2 év/minimum), Jalen Suggs (draft), Franz Wagner (draft), Robin Lopez (1 év/5 millió), E’Twaun Moore (1 év/minimum).

Várható rotáció:

Suggs-G. Harris-F. Wagner-Carter Jr.-Lopez
Co. Anthony-Ross-Moore-Okeke-Bamba
Hampton - Carter-Williams – Fultz – Isaac – M. Wagner

A Magic az előző alapszakaszban kezdte el a rebuildet, elcserélték Nikola Vucevic-et, Aaron Gordont és Evan Fourniert, majd új edzőt is találtak, a Dallasban Luka Doncic felépítésében szerepet vállaló Jamahl Mosley-t szerezték meg. A drafton az 5. helyen sikerült kihúzniuk az irányító Jalen Suggsot, majd a nyolcadikon a vajkezű Franz Wagnert, a 4 évre hosszabbító Wendell Carter Jr. mellett ők lehetnek az idei szezon alapemberei. Azért nem a jövő csapatáé, mert a sérülésből lábadozó védőzseni, Jonathan Isaac is pályázik erre a pozícióra (joggal), Markelle Fultz is szeretne megharcolni a kezdőötösbeli pozícióért – és várhatóan a 2022-es drafton érkezik majd még egy minimum Top5-ös pick.

Ha végignézünk a kereten, akkor a kezdőben várhatóan két újonc, támadásban erős játékos szerepel majd, a szerződése utolsó évébe lépő, sérülékeny Gary Harris, az ígéretes Carter, illetve magas szerkezetben Isaac visszatéréséig valószínűleg Robin Lopez, a ligában maradásért játszó Mo Bamba vagy a súlyos sérülésből visszatérő Chuma Okeke, míg alacsony szerkezetben Cole Anthony vagy visszatérése után Fultz kerülhet be. A nevek sokaságából is látszik, hogy az idei szezon a Suggs-Wagner duó tapasztalatszerzéséről, a kísérletezésről, az esetleges cserealapok (Harris, Ross) felépítéséről és eladásáról szól majd. Szinte minden csapat erősödött tavalyhoz képest, akik pedig gyengültek, még így is erősebbek, mint a jelenlegi Orlando, akik ezt persze nem bánják. A saját pickjeik megvannak, és ha sikerül elpasszolniuk Harrist és/vagy Rosst, akkor újabbakkal gazdagodhatnak.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus