A 2021-22-es NBA-szezon felvezetője V.- Northwest divízió

A Jazz felfrissítette a kiegészítőket, a Nuggets egyben tartotta a csapatot, a Trail Blazers kis lépésekben halad, a Timberwolves zaklatott offszezonon van túl, a Thunder pedig feltöltötte a gárdát új arcokkal.

A korábbi részek:

Central

Atlantic

Southeast

Pacific

 

Utah Jazz

Távozott: Derrick Favors, Georges Niang, Ersan Iljasova, Juwan Morgan, Matt Thomas.

Maradt/Érkezett: Mike Conley Jr. (3 év/68 millió), Trent Forrest (two-way), Jared Butler (draft), Rudy Gay (3 év/18.6 millió), Hassan Whiteside (1 év/minimum), Eric Paschall (csere).

Várható rotáció:

Conley-Mitchell-O’Neale-Bogdanovic-Gobert
Clarkson-Ingles-Gay-Paschall-Whiteside
Butler-Oni-Hughes-Azubuike

A Jazz tavaly még sérülésekkel együtt is behúzta a nyugati első helyet, a playoffban közel voltak a főcsoportdöntőhöz, az új tulajdonosok és a kicsit átkalibrált menedzsment úgy döntött, hogy nem bántja az alapokat – hosszabbítottak Mike Conley-val, így a gárda hét fős váza megmaradt. Inkább a nem jól működő kisebb fogaskerekeket cserélték, a Favors-Niang-Iljasova triót ebrudalták ki, és új kiegészítőket hoztak.

Közülük a legnagyobb név Rudy Gay, a tapasztalt kiscsatár-erőcsatár egészségesen nagy fogás, akivel nőttek a variációs lehetőségek - ez inkább a szezon második felére lehet igaz, mivel jelenleg még sarokműtétjéből lábadozik. Hassan Whiteside minimumért jött, nem kockázat, ráadásul van egy kis „Bobby Portis íze” a dolognak, nagyjából az utolsó esélye, hogy legyen jövője a ligában, így talán olyanokra is rá lehet venni, amire eddig nem volt hajlandó. Eric Paschall megszerzése még érdekes, az eddig kicsit hiányzó lendületes keménységet hozhat a magas posztokra, egyébként pedig Mitchell országos cimborája, gyorsan be tud majd illeszkedni. A második vonalnál még szót érdemel Udoka Azubuike, a tehetséges, de fejben sokszor gyenge small-ball center, aki kicsit talán sleeper - ha a Whiteside-projekt befürdik, még lehozhat egy meglepetés-szezont (tekintve, hogy szerződésért játszik). Az újonc Jared Butler is fontos szerepet kaphat - egy egészségügyi probléma miatt csúszott le a második körbe az idén NCAA-bajnokságot nyert Baylor kezdőirányítója, aki 100 százalékos állapotban azonnal segíthet a csapatnak, ha Conley lesérülne. 

Sok minden tehát nem történt a Jazznél, Conley-t normális áron sikerült lekötni, Ingles kivételével minden húzóembernek még legalább kétéves kontraktusa van, és pont nem a lassan klublegenda Ingles az, aki ebből feszkót csinálna. Az alapjátékuk adott és jól működött tavaly, a playoffra sikerült mélyíteni a keretet (és kivásárolt veteraánoknak is tartottak fent üres helyet), így nem is nagyon lehet más céljuk, mint a nyugati első hely és egy tavalyinál is hosszabb PO-menetelés.

 

Denver Nuggets

Távozott: Paul Millsap, JaVale McGee, Shaquille Harrison

Maradt/Érkezett: Will Barton (2 év/30 millió), Austin Rivers (1 év/minimum), JaMychal Green (2 év/16.4 millió), Markus Howard (two-way), Bones Hyland (draft), Jeff Green (2 év/9 millió).

Várható rotáció:

Morris-Barton-Gordon-Porter Jr.-Jokic
Campazzo-Hyland-Rivers-Ja. Green-Je. Green
Murray-Dozier-Bol-Cancar-Nnaji

A Denver előző szezonját alapvetően meghatározta Jamal Murray súlyos sérülése, és az idei évadra is rányomhatja a bélyegét, ugyanakkor a menedzsment úgy ítélte meg, hogy ha Murray egészségesen visszatér, ez a gárda bajnokesélyes (ami igaz is), és ha erre várni kell egy évet, akkor várnak. Ennek szellemében minden fontos játékosukat lekötötték legalább 2023 nyaráig: Will Bartont két évre, Aaron Gordont legalább 2025-ig, Michael Porter Jr.-t pedig legalább 2026-ig szerződés alá helyezték. Egyesek szerint itt-ott talán vastagon fogott a ceruza, de a Denvernél úgy gondolták, hogy ne a pénzen múljon, és érezték annyira erősnek a közeget, hogy ne is kényelmesedjenek el a fizetésnaposok.

A tavalyi csapatból csak Facundo Campazzo és Austin Rivers rendelkezik lejáró szerződéssel, de Campazzo bőven fog kapni bizonyítási lehetőséget, Rivers pedig örül, hogy egyáltalán visszaigazolta a Denver. Magas posztokon összeállt a Green-Green tengely, Jeff Green ha nem is egy az egyben, de pótolni tudja Paul Millsapet – itt kisebb verseny is kialakulhat a percekért, mivel Zeke Nnaji opcióját nem véletlenül hívta le a Nuggets, Bol Bol pedig nagyon fogadkozik, hogy idén végre megmutatja, hogy több van benne az eddig látottaknál. Murray sérülése miatt kerülhet még előtérbe az újonc, Jamal Crawford-hasonmás Bones Hyland, akinek a pontjaira és sebességére égető szüksége van a Nuggetsnak, simán kieshet ebből egy All-Rookie szezon is (a Bones a beceneve, de valószínűleg akkor hívják majd Nah’Shonnak, amikor Muggsy Boguest Tyronn-nak…). Összefoglalva: a Nuggets védekezése továbbra is jónak tűnik, Nikola Jokics révén náluk pattogtat az előző alapszakasz MVP-je, a playoffba jutás nem okozhat nekik gondot. Murray visszatérésén és formába lendülésén múlik, hogy meddig jutnak a rájátszásban, de a Denver menedzsmentje kétéves ablakban gondolkodik, ezért biztosan nem fogják erőltetni Murray-t, csak ha 110%-osan egészséges.

 

Portland Trail Blazers

Távozott: Carmelo Anthony, Derrick Jones Jr., Enes Kanter, Zach Collins, Rondae Hollis-Jefferson, Harry Giles, TJ Leaf

Maradt/Érkezett: Norman Powell (5 év/90 millió), Keljin Blevins (two-way), Greg Brown (draft), Larry Nance Jr. (csere), Cody Zeller (1 év/minimum), Patrick Patterson (1 év/minimum), Ben McLemore (1 év/minimum), Dennis Smith Jr. (1 év/minimum, nem garantált), Tony Snell (1 év/minimum), Quinn Cook (1 év/minimum, nem garantált), Marquese Chriss (1 év/minimum, nem garantált).

Várható rotáció:

Lillard-McCollum-Powell-Covington-Nurkic
Simons-McLemore-Snell-Nance Jr.-Zeller
Smith Jr.-Elleby-Patterson-Brown-Little

Portlandben zajlott az élet a nyáron, az eredménytelenség miatt kirúgták a csapatot 2012 óta vezető Terry Stottsot, majd Damian Lillard ugyan nem kért cserét, de nagyon kemény kritikát fogalmazott meg a menedzsmenttel kapcsolatban, gyakorlatilag azonnali erősítéseket követelve. Az új vezetőedző, Chauncey Billups mintha próbálna a két fél között lavírozni, amivel nem biztos, hogy elnyeri Lillard tetszését - jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a csapat sztárja ad egy esélyt a projektnek, de ha nem működik, szinte biztosan dobbantani fog. A 76erst régóta rebesgetik, és bár állítólag Daryl Morey CJ McCollumért és sok pickért akarta elpasszolni oda Simmonst, több kisebb jel arra mutat, hogy inkább Lillardben gondolkodnának, ha megérik a gyümölcs és le lehet szakítani.

A portlandi menedzsment igyekezett tisztességgel megoldani az offszezont, Norman Powellt lekötötték hosszabb távra, így egy izgalmas támadójátékot lehet összerakni a kezdőötösben, azonban hiába van ott Robert Covington és a hátul már erősen lassuló Jusuf Nurkic, nem igazán látni, hogy védekezésben melyik komolyabb csapat játékát tudnák elrontani, ami azért playoffban nem ártana. Ami majdnem ilyen lényeges, hogy a piacon megpróbálták megerősíteni a kispadot, érkezett a nagy harcos, Larry Nance Jr. és... Ben McLemore, Cody Zeller és Tony Snell, az újonc Greg Brown, kinéz egy washed up Dennis Smith Jr. vagy idősödő Patrick Patterson 14. embernek. Bár Carmelo Anthony-t leszámítva a távozókért nem kár, Lillard valószínűleg nem ilyen erősítésekre gondolt nyáron...

 

Minnesota Timberwolves

Távozott: Ricky Rubio, Juancho Hernangomez, Jarrett Culver, Ed Davis.

Maradt/Érkezett: Jordan McLaughlin (2 év/6.5 millió), Jarred Vanderbilt (3 év/13.8 millió), Patrick Beverley (csere), Leandro Bolmaro (2020-as draft), Taurean Prince (csere).

Várható rotáció:

Russell-Beasley-Edwards-McDaniels-Towns
Bolmaro-Beverley-Okogie-Vanderbilt-Reid
McLaughlin-Nowell-Layman-Prince

Gersson Rosas érdekes szituációba került ezen a nyáron-őszön, hiszen botrányos körülmények között cserélte el Juancho Hernangomezt (a spanyol szövetség szerint ő tiltotta le az olimpiáról), megszabadult a másik spanyol válogatottól, Ricky Rubiótól – majd a „latin vonal” leépítésének jegyében a tulajdonosi kör (a mostani vagy a leendő, részletkérdés) őt is elzavarta, és Sachin Gupta kezébe adta a gyeplőt. A neve alapján indiai, de valójában Bostonban született matekzseni találta fel annak idején az ESPN Trade Machine-jét, évekig dolgozott Daryl Morey, majd Sam Hinkie mellett. Minden tudására szüksége is lesz, hogy át tudja vágni azt a gordiuszi csomót, amit a jelenlegi Wolves sikertelensége jelent, ugyanakkor könnyen lehet, hogy ő sem marad itt sokáig – a szezonon túlmutató szempont, hogy a franchise-nak egyáltalán van-e jövője a kosárcsapataival korábban is mostohán bánó minnesotai közegben (lásd Minneapolis Lakers).

Bár az offszezon Ben Simmons körül forgott, a csere végül nem jött össze, nem is tűnt túl reálisnak, hogy az egyébként is borzasztó nehéz időszakon keresztül ment Towns mellől elpasszolják egyik legjobb barátját, D’Angelo Russellt – a jövőben még megtörténhet, de kicsi rá az esély. Összességében azért Rosas papíron nem hagy hátra rossz csapatot: a Russell-Beasley-Edwards trió papíron vadállat lehet, Towns is lubickolhat, az ötödik kezdőpozícióra pedig többen pályáznak. Játszhatnak alacsony szerkezetben a jó védő Beverley-vel vagy Okogie-val, illetve magasabb szerkezetben McDanielsszel vagy Vanderbilttel. A keret is elég mélynek tűnik az argentin újonc Bolmaróval, aki a Barcelonában villogott tavaly, a brutális felépítésű centerrel, Naz Reiddel, de a harmadik sorban is ott találjuk a tehetséges McLaughlint, a rutinos Jake Laymant és a magát újra felépíteni akaró Taurean Prince-t. Szóval papíron minden adott egy jó szezonhoz, hiszen megvan a tűzerő, megvannak a védőspecialisták, mély a keret, Towns a sok gondja ellenére még mindig elit magasember (legalábbis támadásban). Talán most jön el az az év, amikor végre valahára nem lesz súlyos sérülés, menedzsmenten belüli harc, nagyobb csere, formahanyatlás, földrengés, sáskajárás, szóval az átlagos kísérői a Wolves szezonjainak.

 

Oklahoma City Thunder

Távozott: Al Horford, Svi Mykhailiuk, Tony Bradley, Moses Brown, Josh Hall, Jaylen Hoard

Maradt/Érkezett: Mike Muscala (2 év/7 millió), Josh Giddey (draft), Tre Mann (draft), Jeremiah Robinson-Earl (draft), Vit Krejci (draft, csere), Aaron Wiggins (draft, two-way), Derrick Favors (csere), Mamadi Diakite (waiver), Paul Watson (two-way).

Várható rotáció:

Gilgeous-Alexander – Giddey – Dort – Bazley – Favors
Maledon-Mann-Deck-Pokusevszki-Muscala
Krejci - Williams - Jerome – Robinson-Earl - Roby

Sokan gondolhatták úgy, hogy Sam Prestit utoléri a végzete, és a hat draftpickjével nem tud majd mit kezdeni, de a Thunder GM-je megint megoldotta, a legtöbb újonc szerződést kapott és a végére szépen össze is állt egy jó felépítésű keret. A börzén elvitte az ausztrál mindenest, Josh Giddey-t, a kiváló kezű kombóhátvédet, Tre Mannt, a Wizardstól megszerezte a Giddey-hasonmás cseh Vit Krejci játékjogát, a magas posztokon ide-oda pakolható Jeremiah Robinson-Earlt – mivel a keretben lesz hely, mindenki lehetőséget kaphat, felhúzhatja az értékét, egyúttal pedig a már csapatban lévő fiatalokat is munkára ösztökélheti, hiszen szinte mindenki mögött ott a konkurencia.

Presti a nagy szerződések befogadását sem hagyta abba, Al Horfordot visszaküldte Bostonba Kemba Walkerért, majd jutányos áron kivásárolta az irányítót – ebből a cseréből jött Alperen Sengün játékjoga, amiből természetesen jövőbeli elsőkörös pickeket csinált. Derrick Favorst viszont megtartotta, mivel szüksége volt egy rutinos magasemberre, de nem lepődnénk meg, ha idény közben őt is értékké tenné. Amiben más volt az idei offszezon, az Shai Gilgeous-Alexander szerződéshosszabbítása, 5 évre 173 millióért tartotta meg a csapat egyik alapkövének szánt hátvédet, bizonyítva ezzel azt a fiataloknak, hogy megéri keményen dolgozni. Összefoglalva, Oklahomában most kezdődik az építkezés, a fiatal tehetségek felnevelése, akikből a jövő csapatának sztárjai lehetnek, vagy értékes cserealapok – playoffba jutás minden bizonnyal nem fog bezavarni a hosszú távú tervekbe, amiben valószínűleg szerepel egy 2022-es Top3-5 pick is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus