A kevesebb néha több, de vajon ez igaz lesz az idei Nuggetsre is?

Jerami Grant és Torrey Craig eligazolásával a védekezés két fontos láncszeme távozott Denverből - képes lesz-e Michael Porter Jr. vagy JaMychal Green kompenzálni ezt?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Blazers, Jazz
Southwest: Mavericks

 

Denver Nuggets

Draft: Zeke Nnaji (1/22), RJ Hampton (1/24)

Maradt: Nikola Jokics, Jamal Murray, Gary Harris, Will Barton, Paul Millsap (1 év 10 millió), Michael Porter Jr., Bol Bol, PJ Dozier, Monte Morris, Vlatko Cancar

Érkezett: JaMychal Green (Clippers, 2 év 15 millió), Facundo Campazzo (Real Madrid, Spanyolország, 2 év 6 millió), Zeke Nnaji (draft), RJ Hampton (draft), Isaiah Hartenstein (Rockets, 1 év 1.6 millió), Greg Whittington (Galatasaray, Törökország, two-way), Markus Howard (nem draftolt, two-way)

Távozott: Keita Bates-Diop (Spurs, two-way), Mason Plumlee (Pistons, 3 év 25 millió), Jerami Grant (Pistons, 3 év 60 millió), Torrey Craig (Bucks, 1 év 1.6 millió), Noah Vonleh (Bulls, 1 év 2 millió)

Keret:

Murray - Harris - Barton - Millsap - Jokics
Campazzo - Morris - Bol - Porter - Green
Dozier (ng) - Hampton - Cancar - Nnaji - Hartenstein
Howard (tw) - Whittington (tw)

A Nuggets nyara érdekesen és felemásan sikerült, ami benne volt a pakliban, miután több fontos játékos is szabadügynökké vált. A drafton kiválasztottak közül RJ Hamptonnak talán lehet szerepe, amennyiben tényleg jobb a dobása - az is igaz, hogy most fazonszabászból van a Denvernél, nem kevés (főleg Facundo Campazzo leigazolása után), de egy védelmet megbontó játékos mindig jól jön, főleg ha tud labda nélkül is hasznos lenni (ha nem tud, nem lesz helye a rotációban, az teljesen biztos). Zeke Nnaji helyzete már bonyolultabb. Egyrészt a posztjain vannak előtte bőven - hogy mikor és hol fog lehetőséget kapni, azt így az első szezonban nem nagyon látni. Ha azonban mondjuk Millsap megsérül, rögtön előrébb kerül a ranglétrán, és mivel egy energy guy-ról beszélünk, aki a piszkos munkát végzi el, így Michael Malone még akár rögtön szoríthat is neki helyet a rotációban - Jokics és Porter mellé sem árt a profilja alapján.

A draft tehát nem sikerült rosszul a coloradóiaknak, főleg ha azt nézzük, hogy két 20-on túli pickjük volt. Az FA-piacon viszont elveszítették Jerami Grantet és Torrey Craiget is, ami negatív befolyással lehet majd az eredményességükre. Grant 3 évre 60 millió dollárért távozott Detroitba - a hírek szerint ugyanennyit kapott volna a Nuggetstől is, de nagyobb szerepet akart magának támadásban. A Denver itt nem sokat tehetett (maximum annyi volt még ebben a sztoriban, hogy egy kicsit jobban megnyomják a ceruzát az ajánlattételnél, de az sem biztos, hogy eredményre vezetett volna), ettől viszont a tény még tény marad: a Nuggets bukott egy nagyszerű, többposztos védőt, aki közel 40%-os tripladobó is volt egyben - szerintem borzasztó nagy szükség volt eddig is Grantre, és Millsap öregedésével még nagyobb lett volna a jövőben. Craig támadásban rettenetesen limitált volt, de hátul ő is hozzátette a magáét - ez két érzékeny veszteség lehet még.

Mason Plumlee távozása érzésem szerint nem sok vizet zavar, és a helyére érkező Isaiah Hartenstein nagyjából hozhat is annyit, mint Plumlee - a német-amerikainak voltak felvillanásai a Rocketsnél, aztán ő is a supersmallball áldozata lett. Ha JaMychal Greent is Plumlee helyetteseként nézem, akkor extra igazolás 2 évre 15 millió dollárért, klasszisokkal jobb játékosnak tartom - védekezésben és tripladobásban is köröket ver Plumlee-ra, Jokics mellett meg erre van szükség. Ha viszont Grant pótlékának gondolják Greent, akkor szerintem kevés lesz: Grant jobb védő a periméteren Greennél, ami annyiból nem meglepő, hogy Green inkább magasember (PF-C), Grant pedig SF-PF átmenet. Green egyébként egyáltalán nem rossz védő, talán a legjobb mentés, amit a Nuggets csinálhatott Grant távozása után, de ettől még visszalépésnek gondolom.

Azt sem tartom kizártnak, hogy Green kezdeni fog Nikola Jokics mellett - imádom a szerb játékát, de egy jó védő egész egyszerűen kötelező mellé. Paul Millsapen kezdenek látszódni rajta az öregedés jelei, és bár védekezésben még mindig nagyon jó - nem is kicsit voltak jó számai, de támadásban már hátrány, ha a pályán van. Nem tudni, meddig lesz még használható, ezért gondolom úgy, hogy Grantnek az idő előrehaladtával még nagyobb szerepe lett volna, amit így most vagy Green vesz át, vagy Michael Porter Jr.

Utóbbinak még rengeteget kell javulnia védekezésben, hogy Jokiccsal huzamosabb ideig pályára lehessen küldeni. Teljesen egyértelműnek gondolom, hogy a védekezésbeli problémája az a terület, ami miatt nem kap nagyobb vagy kiegyensúlyozottabb szerepet. Éppen ezért én a vele kapcsolatos általános vélekedést megfordítom: pontosan akkortól kell többet rábízni, ha a védekezése javul annyit, hogy összességében előrébb legyen vele a Nuggets, egy pillanattal sem korábban. Hiába dobál 20 pontot, ha többet kap róla a csapata - és ha amúgy egy 10 pontos emberrel is jobban jár Denver, mert arányaiban még kevesebbet kapnak róla. Amint fejlődik annyit hátul, hogy az egyébként kétség kívül nagyszerű támadójátékával már összességében, csapatszinten előrébb vannak, akkor szerintem kapni is több percet, stabilabb szerepe lesz.

Ha megtanul elfogadható szinten védekezni, akkor a Nuggets egy kicsit mást fog játszani, nagyobb hangsúly lesz majd a támadójátékon, és más is lesz az ott látott taktika (a buborékban teljesen új szintre lépő Jamal Murray és Jokics mellett lehet még egy ember, aki konstans tud helyzeteket kreálni meg 20 pontot dobálni meccsenként). Amíg azonban olyan gyenge védő Porter, amilyen volt, addig a Green-Jokics, Porter-Green, Porter-Millsap és Millsap-Jokics duóknak is több létjogosultsága van a pályán, mint a Porter-Jokicsnak - ez utóbbi páros jelen állapotában nagyon könnyen büntethető. 22 éves Porter, lemondani még egyáltalán nem kell róla (és akkor még finoman fogalmaztam), de gyökeres változásokra van szükség tőle hátul, mert Jokicsot nem fogják miatta padoztatni, az teljesen egyértelmű.

Az szinte biztos, hogy fognak próbálkozni a Porter-Jokics kettőssel is - ha másért nem, akkor azért, hogy lássák, előbbi fejlődött-e annyit, hogy ezt a duót akár mélyebb vízbe is be lehessen dobni. Ha beválna ez a kettős, akkor még inkább igaz lehetne az, amit gondolok: a 2020/21-es Denver sokkal inkább a támadójátékára fog alapozni, ezt Campazzo megszerzése is előrevetíti - az argentin nagyszerű játékmester, Monte Morrisszal fognak még gondot okozni az ellenfelek cseresorainak. Támadásban már tavaly is az 5. legtöbb pontot szerezte a Nuggets 100 támadásra vetítve, ebben akár még előrébb is léphetnek egy legit harmadik opció megjelenésével. Mellettük Green egy jó Jolly Joker lehet, de Gary Harris és Will Barton szerintem kevés ahhoz, hogy az alapvetően is csak közepes védekezést (16. legtöbb kapott pont 100 támadásra vetítve) szinten tartsák egy öregedő Millsappel és egy újonc Nnajival kiegészülve.

Azt nem gondolnám, hogy a rájátszásba jutás bármilyen komolyabb gondot fog okozni az együttesnek, és szerintem ők is ott vannak a Blazers-Mavs-Jazz trió mellett a 3-6. helyeken. Úgy érzem, hogy a Grant-Craig kettős elvesztése az eddig sem acélos védekezést még gyengébbé fogja tenni, ezért lesznek nálam a hatodikok, de egyébként nem lenne meglepetés egy második hely sem (ha a Clippersnél tényleg olyan komoly chemistry gondok vannak, mint amiről pletykálnak) - a 3-6. közül bárki bemehet a Lakers mögé, ezeken a helyeken az előző idényben is alig volt különbség.

Azt is el tudom egyébként képzelni, hogy sima másodikok lesznek végül, mert Grantet nem szerették annyira az Advanced Statok. Benne van, hogy én nagyobb problémát látok az elvesztésében, mint amennyit végül jelenteni fog - ebben az esetben lényegében Greenek be kell majd ugrania Millsap helyére, ha utóbbival gondok lesznek, más teendő nem nagyon van. Az is lehetséges, hogy mire eljutnak a PO-ig, már jobban néznek ki, mint az elmúlt években, potenciálisan nagyobb veszélyt jelentenek majd a legnagyobb bajnokesélyesekre is, de így is hatodikok lesznek csak, mert a szezon első része elmegy majd a finomhangolásra. Az előbb említett triónál viszont kevesebb kérdést és bizonytalanságot látok, így kerültek a Denver elé az alapszakaszban.

Off-szezon értékelés: C-

Tipp: Nyugat 6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus