Bemutatkozik az új Grizzlies

Új karmestert és új vezetőedzőt kapott a Memphis, amely végleg lezárta a grit and grind korszakot, és amely egy rendkívül tehetséges magra építkezhet.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: Spurs, Mavs

 

Memphis Grizzlies

Draft: Ja Morant (1/2), Brandon Clarke (1/21)

Távozott: JB Bickerstaff vezetőedző, Chandler Parsons (csere, Hawks), Mike Conley (csere, Jazz), Avery Bradley (Lakers, 2 év 9.7 millió), Jevon Carter (csere, Suns), Tyler Dorsey (Maccabi Tel-Aviv), Julian Washburn (csere, Warriors), Delon Wright (csere, Mavericks), Tyler Zeller (Nuggets, 1 év 2.2 millió), Joakim Noah, CJ Miles (csere, Wizards), Justin Holiday (Pacers, 1 év 4.8 millió)
 
Érkezett: Taylor Jenkins vezetőedző (Bucks), Andre Iguodala (csere, Warriors), Solomon Hill (csere, Hawks), Miles Plumlee (csere, Hawks), Tyus Jones (Timberwolves, 3 év 28 millió), Jae Crowder (csere, Jazz), Josh Jackson (csere, Suns), Marko Guduric (Fenerbahce, 2 év 5.3 millió), Grayson Allen (csere, Jazz), De'Anthony Melton (csere, Suns), Matt Mooney (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), John Konchar (nem draftolt, two-way)

Maradt: Jonas Valanciunas (3 év 45 millió), Kyle Anderson, Jaren Jackson Jr., Bruno Caboclo, Dillon Brooks, Ivan Rabb, Yuta Watanabe

Keret:
Morant - Guduric - Anderson - Jackson - Valanciunas
Jones - Allen - Brooks - Crowder - Clarke
Melton - Iguodala - Hill - Jackson - Plumlee
Mooney (nem garantált) - Caboclo (ng) - Rabb (ng)
Konchar (two-way) - Watanabe (tw)

A Grizzlies nyara meglehetősen eseménydúsan alakult a drafttal és a Mike Conley-féle cserétől kezdve a Phoenix Sunsszal, a Golden State Warriorsszal és az Atlanta Hawksszal kötött megállapodásokig, majd Tyus Jones és Marko Guduric leigazolásáig. Összességében nézve Conley távozása említhető leginkább a "kimeneti oldalon" - Chandler Parsons vagy a helyére érkező Solomon Hill, Miles Plumlee duó nem sok vizet fog zavarni. Jelenleg úgy tűnik, hogy ugyanez elmondható Josh Jacksonra és Andre Iguodalára is, úgyhogy a draftoltak, a Jazztől érkező Grayson Allen - Jae Crowder kettős, illetve a két leigazolt hátvéd vannak a beérkezőknél. Még két fontos lépés volt a Memphis nyarában: JB Bickerstaffot a Buckstól érkező Taylor Jenkins váltotta, Jonas Valanciunasszal pedig 3 éves szerződést kötött az együttes.

A Grizzlies játéka egyelőre nagy kérdőjel, hiszen egyrészt Jenkinsről vezetőedzőként nem sokat tudunk még, plusz újonc irányító fogja mozgatni a gárdát. A második helyen kiválasztott Ja Morant hatalmas tehetség, de az szinte biztos, hogy kell neki némi idő, mire felveszi a liga ritmusát - érdemes visszagondolni arra, hogy a szezon második felében már parádésan kosarazó Trae Young is hogyan kezdett tavaly. Morant kettő-kettői Jaren Jacksonnal és Valanciunasszal élményszámba mehetnek, de azért van bőven kérdőjel még ennek hatékonyságával kapcsolatban is.

Ami a leginkább Achilles-pont lehet ebben a támadójátékban, az a tripladobás. Jacksonnak jó keze van, de amikor ő adja az elzárást, akkor sok teret nem nyit a többieknek, a keret két használható shootere pedig Dillon Brooks és Marko Guduric még, a többiek az eddigiek alapján nem azok. Brooks egyelőre nem nagy volumenben dolgozik (a shooting miatt így sem elképzelhetetlen szerintem, hogy idővel átveszi a kezdő szerepkört Andersontól), míg Guduric most jön át Európából, ami mindig tartogat kérdőjelet - kezdve azzal, hogy tényleg kezdő lesz-e (a spacing miatt nagyon kellene az első ötösbe), és hogy a játék többi elemében milyen szintet képes megütni. Ha mindkettejüknek jó éve lesz, akkor is kevésnek tűnik ez egyelőre még akkor is, ha várhatóan Morant is fog segíteni ebben.

Ha minden jól alakul, össze lehet rakni négy egészen vállalható dobót a kezdőbe (hogy ebből igazán jó, és nem csak épp átlag fölötti ki lesz, az még kérdés), de ennyi van az egész keretben, ami vékony. Itt viszont ki kell emelni, hogy Jenkins a támadójátékért felelt Milwaukee-ban (és korábban Atlantában is), az pedig ha nem is volt túl bonyolult, rendkívül hatékonynak bizonyult. Jenkins 6 évet húzott le Mike Budenholzer mellett, és a csapataik mindig kiválóan dobtak - meglátjuk, hogy itt hogyan fejlődnek esetleg olyanok is, akikről most még nem is gondolnánk, hogy nagy segítséget nyújthatnak a kinti dobásokkal (ilyen lehet Grayson Allen például).

Ahol talán kevesebb gond lehet (idővel egészen biztosan kevesebb lesz), az a védekezés. Valanciunas ugyan problémát jelenthetne a festékben, de Jackson annyira hatékony hátul, hogy a litván hibáit részben el tudja fedni, így Valanciunas a pattanózásával még hasznos is. A palánk alatti részleg rotációja Brandon Clarke miatt is érdekes lehet - ez a három ember elöl és hátul is nagyszerűen kiegészítheti majd egymást, de Clarke-ra is érvényes, ami Morantra: újonc, így rögtön nagy dolgokat azért kár várni tőle. A periméteren Crowder és Jones érkezése sokat jelenthet, ők emiatt várhatóan sokat is fognak játszani, ebből pedig már lehet "főzni".

A keret többi tagja közül Andre Iguodala nem akar itt játszani, Josh Jackson esetében a csapat nem akarja, hogy a keret közelében legyen (legalábbis egyelőre), Hillről és Plumlee-ről pedig már említettük, hogy játékosként nem sok értékük van.

Összességében nézve a nyár szerintem nagyszerűen alakult az együttes számára. Morant draftolása után Conley-tól meg kellett válni, Crowder, Allen, valamint az 1/23-mal draftolt Clarke pedig hasznos tagjai lehetnek a keretnek még évekig - ahogy egyébként Jones és Guduric is kifejezetten tudatos igazolásnak tűnnek, nem is drágán. Jenkins egészen biztosan karakteresebb edző lesz Bickerstaffnál (nincs magasan a mérce...), Morant pedig korszakos zseni lehet, így egyértelműen pozitív az off-szezon. Maga az idény azonban nagyon hosszú lehet majd a Grizzliesnek, mivel egy bombaerős nyugaton kell majd helyt állniuk egy újonc irányító vezetésével. Ha Morant azonnal berobban, akkor komoly meglepetést is okozhat a Memphis, de most még úgy tűnik, hogy a Sunsszal együtt lefelé lóg ki a főcsoportból.

Off-szezon értékelés: A

Tipp: Nyugat 15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus