Hírmorzsák 2024-04-17 (10:00)

Blake Griffin bejelentette a visszavonulását. A Warriors szezonja befejeződött, a Lakers bejutott a rájátszásba, ahol a Nuggets lesz az ellenfelük. Zion Williamson megsérült, kérdéses a játéka a Kings ellen. A Bucks úgy készül, hogy Giannis Antetokounmpo nem lesz bevethető a rájátszás kezdetén. Terry Rozier nem játszik ma este. Leszakadt Onuralp Bitim retinája. Rafael Stone új szerződést kapott a Rocketstől. Avery Bradley a Jazz vezetőségében vállal munkát. Kevin Young az NCAA-ben lesz vezetőedző. Tyus Jones maradna a Wizardsnál. Kawhi Leonard lehet a Team USA 12. tagja.

Blake Griffin tegnap délután hivatalosan is bejelentette a visszavonulását. A 35 éves erőcsatár a 2009-es draft első választottjaként került az NBA-be, ugyanakkor rögtön az első szezonját ki kellett hagynia egy sérülés miatt, utána viszont azonnal berobbant a ligába, az első egészséges szezonjában nem csupán az Év Újonca, hanem All-Star és zsákolóbajnok is lett. Pályafutása legjobb éveit Los Angelesben töltötte, nyolc és fél éven át volt a Clippers játékosa, az első öt egészséges szezonjában mindig All-Star volt, négyszer befért valamelyik All-NBA ötösbe is, a 2013/14-es szezonban pedig harmadik lett az MVP-szavazáson. Noha az alapszakaszban általában jól szerepeltek, a rájátszásban rendre utolérték őket a sérülések, hol Griffin, hol Chris Paul szedett össze valamilyen problémát, de olyan rájátszásuk is volt, amiben mindkettejüknek akadtak egészségügyi nehézségei. Miután egyre többet küzdött sérülésekkel, a 2017/18-as szezon közben a Pistonshoz cserélték, ahol utána az első teljes idényében ismét olyan produktív tudott lenni, mint a legszebb éveiben, ismét All-Star és All-NBA csapattag lett belőle, miközben a Pistonst bevitte a rájátszásba. Ekkor szóltak ismét közbe a sérülések, a rájátszásban is csak két meccs jutott neki, majd a következő két idényben is többet volt a pályán kívül, mint amennyit a parketten, és végül a 2020/21-es szezon közben a Netshez került, ahol hasznos kiegészítőként töltött el másfél évet. A 2022/23-as idényben a Celtics adott neki lehetőséget, Bostonban már még inkább a kiegészítő szerepet szánták neki, és ugyan marasztalták volna, a 2023/24-es szezonra már sehová sem írt alá. Griffin az alapszakaszban 765 meccsen jutott szóhoz, ezeken 19 pontot, 8 lepattanót és 4 gólpasszt átlagolt, és a pályafutása második felére még triplázni is megtanult, hogy ne csupán a kivételes atletikus képességeire kelljen támaszkodnia.

Griffin egy nyilvános levélben jelentette be a visszavonulását, amit úgy kezdett, hogy sosem gondolta volna, hogy valaha is levelet címez a kosárlabda irányába, és ez továbbra sem ő, viszont ahogy visszatekintett a pályafutására, folyton az motoszkált a fejében, hogy ki akarja fejezni a háláját. Minden egyes pillanatért hálás a pályafutásából, és nem csupán a jókért. Hálás a győzelmekért, a díjakért, a zsákolásokét, az emlékezetes pillanatokért, amiken a családjával, a barátaival, a szurkolókkal, a csapattársaival és az edzőivel osztozott. A lista hosszasan folytatódhatna, viszont akiket még külön meg kell említenie, azok a szülei és a bátyja, akik feltétel nélküli támogatást és útmutatást nyújtottak neki. Az ügynökének is köszönetet mondott, amiért állhatatosan képviselte a józanság szavát, és háborús időkben is ellátta a tanácsaival. Ugyanannyira hálás viszont a kevésbé szép emlékekért is, a vereségekért, a sérülésekért, a túlságosan is sok műtétért, a leckékért, a szívhasadásokért, és szerinte nem lenne ez egy sportoló visszavonulólevele, ha nem térne ki a gyűlölködőkre. Ezek a tapasztalatok együtt tették felejthetetlenné a 14 évét a ligában, és nem tud mást, csak hálát érezni emiatt. A kosárlabda rengeteget adott neki ebben az életben, és ezen semmit sem változtatna.

Ahogyan arról összefoglalónkban is beszámoltunk, kezdetét vette a playin. Az első meccsen a Lakers nagy csatában harcolta ki a továbbjutást a Pelicans otthonában, 110-106-ra nyertek New Orleansban, így ők mérkőzhetnek meg a Nuggetsszel a rájátszás első körében. Darvin Ham kitért azokra a korábbi híresztelésekre, hogy a Lakers megpróbálná szándékosan elkerülni a címvédőt, szerinte ezek az értesülések valamilyen elmegyógyintézetből származnak. LeBron James megjegyezte, hogy a címvédő lesz az ellenfelük, vagyis a Nuggetsnél tudják pontosan, hogy mit kell tenni a győzelemért, emellett évek óta nagyon dominánsak a hazai pályájukon, van egy MVP-jük, egy meccseket lezárni képes játékosuk, tele vannak intelligens kosarasokkal, és van egy pokoli jó edzőjük. Hibák nélkül kell ellenük játszaniuk, meg kell nehezíteniük a dolgukat, és az egyértelmű, hogy a Nuggets is ugyanezt fogja tenni velük. Hogyha tudnak olyan jól játszani, amire képesek, és ha ellenfelük is olyan jól játszik ahogyan tudnak, akkor egy-két labdabirtokláson dőlhet el a párharc, illetve azon, hogy ki tudja azokat végrehajtani.

A Pelicans-Lakers hajrájában Zion Williamson már nem lehetett ott a pályán, az addig 40 pontot, 11 lepattanót és 5 gólpasszt elérő erőcsatár bal lába megsérült, és emiatt a következő meccsükön is kérdéses a játéka – Shams Charania (The Athletic) információi alapján a combhajlítója sérülhetett meg. Willie Green annyit mondott, hogy a mai nap folyamán vizsgálatokon fog átesni, és onnan mennek majd tovább. A Pelicans edzője arra is kitért, hogy miért hagyta a hajrában a kispadon Brandon Ingramet: a döntését azzal indokolta, hogy tetszett neki az az ötös, ami a hajrában fent volt, emellett most jött vissza Ingram a sérüléséből, keresi a ritmusát, úgyhogy nem akarta ezt erőltetni.

A Pelicans ellenfele a Kings lesz, akik 118-94-re intézték el a Warriorst, Steve Kerr alakulata számára befejeződött az idény. De’Aaron Fox szerint tisztában voltak azzal, hogy mi forog kockán ezen az összecsapáson, egy újabb akadály állt előttük, amin túl kellett jutniuk, és azok után, hogy tavaly ez a csapat ejtette ki őket a rájátszásból, természetesnek hatott, hogy ismét meg kellett velük mérkőzniük. Középiskolás kora óta nézte, ahogy bajnoki címeket nyer a Warriors, hosszú ideig figyelték őket, és ha ez számukra a vég, akkor ez van – hálás azért, hogy le tudták őket győzni, de az biztos, hogy hatalmas menetelést mutatott be a Warriors.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint a Bucks jelenleg úgy készül a rájátszásra, hogy a Pacers elleni első meccsen Giannis Antetokounmpo nem lesz bevethető. Az erőcsatár változatlanul vádlisérüléssel bajlódik, emiatt kihagyta az alapszakasz legvégét is, Milwaukee-ban ugyanakkor abban reménykednek, hogy valamikor be tud majd csatlakozni a Pacers elleni párharcba. A Bucks tegnapi edzését egyébként a hasizomsérüléssel küzdő Damian Lillard is kihagyta, ugyanakkor Doc Rivers állítása szerint inkább csak pihenőt adtak az irányítónak.

Terry Rozier április 7-e óta nem lépett pályára nyaksérülés miatt, és eldőlt, hogy a 76ers-Heat összecsapáson sem lesz bevethető ma este. Jó hír ugyanakkor a Heat számára, hogy a hátproblémákkal küzdő Duncan Robinson pályára tud lépni.

A Bulls bejelentette, hogy Onuralp Bitim hosszabb időre kidőlt, számára befejeződött a szezon. Az újonc kosaras szemsérülést szenvedett, a jobb szemében leszakadt a retinája, ezért meg kell őt műteni.

Az ESPN számolt be arról is, hogy a Rockets még valamikor a szezon korábbi szakaszában meghosszabbította Rafael Stone általános igazgató szerződését, illetve az őt segítő Eli Witus is új szerződést írhatott alá. Tilman Fertitta tulajdonos nagyon elégedett azzal, hogy miként építik a csapatot, olyan fiatal játékosokat kezdtek el felépíteni, mint Alperen Sengün, Jalen Green és Amen Thompson, illetve olyan veteránokat szerződtettek, mint Fred VanVleet és Dillon Brooks, miközben a csapat új edzőjét is megtalálták Ime Udoka személyében.

A Jazz közleményéből derült ki, hogy Avery Bradley vezetőségi munkát kapott tőlük, a játékosfejlesztési részleg alelnöke lesz. A még mindig csak 33 éves Bradley utoljára a 2021/22-es szezonban lépett pályára az NBA-ben, és ugyan hivatalosan sosem jelentette be a visszavonulását, azóta sehol sem játszott. Danny Ainge személye miatt kézenfekvő lehet, hogy miért a Jazz alkalmazta őt, játékospályafutása első 7 szezonját a Celticsnél töltötte, ahol akkoriban Ainge volt a csapatvezető. Bradley 660 meccsen lépett pályára az NBA-ben, a Celtics után volt a Pistons, a Clippers, a Grizzlies, a Lakers, a Heat és a Rockets játékosa is, majd az utolsó idényét ismét a Lakersnél töltötte. Pályafutása során 11 pontot átlagolt, és egy-egy alkalommal választották őt be a liga legjobb, illetve második legjobb védőötösébe.

A Suns eddigi társvezetőedzője, Kevin Young lesz a Brigham Young University programjának az új vezetője. Young eddig az NBA legjobban kereső segítője volt, és az elmúlt években többször is felmerült, hogy valamelyik csapattól vezetőedzői megbízatást kaphat, idén a Netsnél és a Hornetsnél is a jelöltek között volt, de tavaly meghallgatta őt a Bucks, a Raptors és a Rockets is, ahogyan a Sunsnál is esélyes volt arra, hogy a vezetőedzői kinevezést kapja meg. Young a szezon hátralévő részében még folytatja a munkáját Phoenixben, közben viszont elkezdi összeállítani a BYU-s segédedzői csapatát is, akik hamarosan megkezdik a toborzómunkát. Young ezzel gyakorlatilag hazatér, mivel Salt Lake Cityből származik.

Tyus Jones szabadügynök lesz a nyáron, ugyanakkor egy kérdésfelvetésre elmondta, hogy szívesen maradna a Wizardsnál. Bármi megtörténhet, de a családjával együtt szeretik Washingtont, itt akarnak lenni, és segíteni akarnak a csapat további építésében, és abban, hogy a megfelelő irányba haladjanak. Jonesnak ez volt az első olyan szezonja, amikor a csapata állandó kezdőként számolt vele, és úgy tervez, hogy a következő szezonban is kezdeni fog.

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy 11 hely minden bizonnyal elkelt már az Egyesült Államok olimpiai keretéből, és már akkor is lehetett arról hallani, hogy Kawhi Leonard az egyik esélyes az utolsó szabad helyre. Adrian Wojnarowski úgy értesült, hogy valóban Leonard lesz a befutó, a Clippers sztárja is rábólintott arra, hogy részt vegyen az olimpián. Jelen állás szerint Leonard mellett Stephen Curry, LeBron James, Kevin Durant, Jayson Tatum, Joel Embiid, Devin Booker, Tyrese Haliburton, Anthony Edwards, Jrue Holiday, Bam Adebayo és Anthony Davis lesz még a keret tagja, bár hivatalos bejelentés még nem történt.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Több playoff-csapat is olyan védők játszanak, akik a rájátszásban nagyon villanhatnak a másik oldalon – a 12 legalulfizetettebb sztár – 15 fotó, ami összefoglalja az idei alapszakaszt – elkészült a play-in és a playoff első körének menetrendje – az alapszakasz legnagyobb győztesei és vesztesei – 4 playoff-párharc már ismert, kijött az első esélylatolgatás – több jó magasember jön ki az idei draftra, hol köthetnek ki? – Wemby az elmúlt szűk 50 év 5. legjobb újoncévét produkálta? – a Villanova három muskétása repíti a New Yorkot.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus