Carmelo Anthony megtartása a Blazers nagy feladata

A Portlandnek látszólag nem sok dolga van az idei off-szezonban, a legfontosabbnak egyértelműen Melo megtartása tűnik - vajon lesz még ezen kívül is nagy dobása Neil Olshey-nak?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: WarriorsSunsKingsLakers
Southeast: HornetsHawksWizards, Magic
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: KnicksCeltics
Southwest: SpursPelicans

 

A Portland a szezon során nagyon szenvedett, Jusuf Nurkic hiányában nagyon nem működött a védekezése, és voltak gondjai támadásban is. Ezt követően jött előbb Carmelo Anthony, majd a buborékra Nurkic is visszatért, és sokkal jobban is játszott az együttes - úgy került be a play-inbe, hogy pályaelőnye volt, 3.5 meccs hátrányból megelőzte a Memphist. Damian Lillardék bejutottak a rájátszásba, ahol aztán egy meccset tudtak nyerni a későbbi bajnok Lakers ellen.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Damian Lillard, Gary Trent Jr.
CJ McCollum, Rodney Hood
(játékosopció), Anfernee Simons
Trevor Ariza
(nem garantált), Mario Hezonja (PO), Nassir Little
Zach Collins
Jusuf Nurkic

Szabadügynökök:

UFA: Hassan Whiteside, Carmelo Anthony, Caleb Swanigan
RFA: Wenyen Gabriel, Jaylen Hoard, Moses Brown


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 7 millió dollár

Draftjogok: 1/16, 2/46


A Portland off-szezonja valószínűleg Carmelo Anthony megtartása köré fog összpontosulni - jó lóra tettek az előző szezonban, bevált, és mindkét fél részéről kölcsönösnek tűnik az érdeklődés a közös folytatásra. A maradására jó esély is van: bár állítólag vinné a New York Knicks is, Melo NBA-karrierjét lényegében a Blazers mentette meg, ezért szerintem ha meg akarják tartani, maradni fog. Ez most az a helyzet, ahol a pénznél többet számíthatnak a körülmények, ráadásul valószínűleg a Knicksnél sem kapna sokkal több fizetést, mint amit itt ajánlanak majd neki.

Mivel Trevor Arizát valószínűleg nem rakja ki a klub, ezért a Blazers sapka fölött van. Anthonynak csak Non-Bird jogai vannak, hiszen egy évet húzott le az oregoniaknál, miután szabadügynökként igazolt a csapathoz év közben. Ennek megfelelően vagy az előző szerződése 120%-át adhatják neki maximum, ha saját jogú FA-ként akarják megtartani (ez nagyjából 2.6 millió dolláros fizetést jelentene), vagy ha ennél többet kell neki adni a maradáshoz, azt már MLE-ből kell megoldania Neil Olshey-éknak. A jó hír az, hogy Hassan Whiteside 27.1 milliós fizetési kihullik a sapka alól, így a luxusadó közelében sem lesz a gárda. Nyugodtan adhatnak Melónak bármennyit a várhatóan most is 9.3 millió dollár körüli MLE-ből, ennél több pénzre pedig valószínűleg nem lesz szükség az újraigazolásához még az egészen kellemes teljesítménye ellenére sem.

Melo sorsát leszámítva a keret többi része szinte kész. Labdadomináns hátvédre a Lillard-McCollum-Trent trió mellett nem nagyon van szükség, és még Anfernee Simons is elkezdheti kihozni magából, amit egy évvel ezelőtt mindenki belelátott. Az alájuk dolgozó wingekből is jól áll az együttes, ha Anthony marad, hiszen ott van még Trevor Ariza, a buborékban sokszor egészen hasznosan játszó Mario Hezonja, illetve az a Rodney Hood, aki már júniusban visszatért a pályára edzeni december Achilles-szakadása után, az előző idényben pedig 49.3%-kal triplázott addig, amíg le nem sérült. Center poszton Jusuf Nurkic mögé bemehet Zach Collins, aki szerintem kényszernégyest játszott - Nurkic cseréjeként hasznosabb lehet, még ha ez játékidőben visszaesést is jelent számára.

Whiteside-ra és a hozzáállására valószínűleg kevés pénzért sem tart igény a Portland, a harmadik szabadügynök, Caleb Swanigan viszont akár még maradhat is a padra, ha nem kér sokat.

A keret felépítéséből látszik, hogy az 1/16-os pickkel egyértelműen egy SF/PF átmenet vagy egy jól dobó magasember kellene Anthonyék mögé. Saddiq Bey szinte biztosan kimegy korábban, de ha mégis bent van még, akkor adja magát a kiválasztása. Jalen Smith lehet még kinézett célpont, aki inkább PF/C, viszont egészen jó keze van. Jaden McDaniels egy hosszabb projekt lenne, az most talán nem a Portland sajátja - ha egészséges ez a keret akkor a nyugati Top lehet a cél a következő szezonban, abba pedig most egy hosszadalmas játékosfejlesztés nem nagyon fér bele, még ha meg is oldható a kettő együtt.

Ha Anthonyt sikerülne a fentebb vázolt 2.6 millió dolláron belül megtartani (igazából pénz már nem kell neki, de nem tudni, mennyire csinál ebből presztízskérdést), az azért is lenne extra a Blazers számára, mert akkor a teljes MLE-ből rámehetnének egy SF/PF-re, és nem kellene feltétlenül a draftra hagyatkozniuk. Ugyanez a forgatóköny egyébként akkor is, ha Melo nem marad - ebben az esetben az MLE-t használhatják fel arra, hogy megtalálják a helyettesét.

Jerami Grant lenne a non-plus-ultra, de Grant pont egy hasonló szerződésből lépett ki, nagy is lesz rá a kereslet, nem valószínű, hogy MLE-ből le lehet majd igazolni. Davis Bertans vagy Danilo Gallinari esetében is jó esély van rá, hogy kevés lesz a "középszintű kivétel", ráadásul mindketten inkább csak támadásban használhatóak - igaz, ott viszont nagyon. Ha Collinst mégis full time négyesnek tekintik (vagy Melo távozása és a kinézett FA-k visszautasítása miatt muszáj így használniuk), akkor szóba jöhet itt is Aron Baynes vagy akár Tristan Thompson a padra.

Összességében nézve nem sok dolga van a Portlandnek ebben az off-szezonban, és a buborékban látott játékot tekintve nincs is hova kapkodni - ez a keret Hooddal és Arizával kiegészülve sok mindenre képes lehet. Anthonyt mindenképpen tartaniuk kellene, akár az MLE-be is belenyúlva. Aztán hogy rajta kívül még kivel tudnak erősíteni, az már nagyban függ Melo fizetésétől meg attól is, hogy a kinézett játékosok milyen árban fognak elkelni egy kifejezetten sivár piacon, de pocsék gazdasági környezetben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus