Draft és FA-piac előtt 12. – Los Angeles Lakers és Philadelphia 76ers

A Lakersnek égető szüksége van egy harmadik "sztárra" és jó pár kiegészítőre Jamesék mellé, a 76ersnél pedig Daryl Morey-n a világ szeme, hogy mihez kezd Ben Simmonsszal.

A csapatok már gőzerővel készülnek a draftra, az FA-piacra és a cserepiacra, röviden és tömören áttekintjük, hogyan állnak, mik a lehetőségeik. Ezúttal a Lakers és a 76ers jelenlegi nyári opcióira vetünk egy pillantást.

A sorozat korábbi részei:

Detroit Pistons és Houston Rockets

Cleveland Cavaliers és Toronto Raptors

 
 
 

New Orleans Pelicans és Sacramento Kings

Chicago Bulls és Charlotte Hornets

San Antonio Spurs és Indiana Pacers

Washington Wizards és Memphis Grizzlies

Boston Celtics és Miami Heat

New York Knicks és Denver Nuggets

 

Los Angeles Lakers

A Lakers a 2019-20-as évadban nem csak visszatért a playoffba, de a buborékban rögtön be is húzta a franchise 17. bajnoki címét, méltóképpen tisztelegve Kobe Bryant emléke előtt – LeBron James és Anthony Davis párosa ellenállhatatlannak bizonyult, a veteránok és fiatalok pedig remek elegyet alkottak.  A Lakersnek gyakorlatilag minden bejött az előző évadban, ám ahogy az lenni szokott, az NBA-ben gyorsan változik a helyzet. 

A kiegészítők közül több rutinrókát is elvesztettek: Rajon Rondo, Dwight Howard, Danny Green és JaVale McGee is máshol kezdte a szezont, de ez a fluktuáció törvényszerű egy bajnokcsapatnál, és az érkezési oldalon nem panaszkodhattak: Dennis Schröder és Montrezl Harrell személyében megszerezték azokat a támadójátékosokat, aki nagyon kellenek még Jamesék mellé. Marc Gasol, Wes Matthews, illetve szezon közben Andre Drummond leigazolása is jól nézett ki papíron, hiszen a bajnokcsapat többi tagja (Kyle Kuzma, Alex Caruso, Markieff Morris, KCP) maradtak, Anthony Davis pedig aláírta a szerződés-hosszabbítást. 

A 2020-21-es Lakers azonban papíron is maradt, pedig 21-7-tel kezdték a szezont és a nyugati 2. helyen álltak, ám a sérülések szépen lassan legyűrték őket. Anthony Davis lábának kevés volt a mindössze másfél hónapos pihenő, ki kellett ülnie, majd LeBron James bokáját intézte el Solomon Hill – a második eset érintette meg igazán a Lakerst, ott összedőlt a csapat játéka, amin aztán sem Davis, sem a szezon végefelé visszatérő, körülbelül 60-70 százalékos James nem tudott már segíteni. 

A csapat életét bonyolította, hogy szezon közben szerettek volna hosszabbítani Dennis Schröderrel, de a hátvéd visszadobta a négyéves, 80 millió körüli ajánlatot, és augusztus elején korlátozás nélküli szabadügynök lesz. 

Térjünk is rá a jelenre, ugyanis Schröder posztja az, ahol a Lakersnek mindenáron fakítania kell valami komolyat. A pletykák is arról szólnak, hogy egy komoly hátvédet szeretnének szerezni, aki lehet Schröder is (a Bird-jogai megvannak, ezen nem múlhat a szerződtetése), de jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a csapat nem fogja kifizetni neki azt, amit szeretne, inkább sign and trade keretében próbálnak helyette hozni egy másik minőségi hátvédet. Szinte minden mozdítható és kevésbé mozdítható hátvéddel összekötötték már a LAL-t az újságírók, kezdve Chris Paullal, folytatva DeMar DeRozannel, vagy legutóbb éppen Russell Westbrookkal. 

Több opció is akad tehát, ezek közül lehet válogatni – egy biztosnak tűnik, hogy vagy Schröder marad, vagy az ő értékén hozhatnak másik játékost. A Lakers ugyanis jelenleg 5 játékossal áll szerződésben, akik 110 millió dollárt visznek el, vagyis gyakorlatilag a teljes sapkát: James és Davis több mint 76 milliót visz el, KCP és Kuzma 13-13 milliót, Marc Gasol pedig 2.7 milliót (Luol Deng régesrég kivásárolt szerződésének utolsó 5 milliós „részlete” nyomja még a sapkát). 

Schröder mellett több fontos láncszemnek is lejár a szerződése, és ilyen payroll mellett szinte lehetetlen is visszaigazolni mindenkit, ezért is igyekeznek megszabadulni első körben Kuzma, másodsorban KCP szerződésétől, de egyelőre nem kapkodnak utánuk az ellenfelek – pláne, hogy jövőbeli elsőkörösei nincsenek a csapatnak, amikkel lehetne édesíteni. Alex Caruso akár MLE környékén is kaphat, Talen Horton-Tucker sem minimum-játékos, őket nehéz lesz megtartani. Carusót MLE nélkül is megtarthatják a Bird-jogaival, nagyjából 10 millió körüli kezdőfizetéssel, de ehhez már takarítani kell szerződést, THT pedig luxusadós MLE-t kaphat, de kérdés, hogy ráígér-e erre valaki. 

Egy fokkal egyszerűbb a történet Markieff Morrisszal, Wesley Matthews-zal és Ben McLemore-ral. Morris maradni akar LA-ben és vagy itt játszik minimumért, vagy átmegy a tesóhoz a Clippersbe ugyanennyiért, Matthews nem játszott jól idén, csak akkor próbálhatják visszahozni, ha már nagyon ég a ház. A Lakers a 22. pickkel triplaspecialista hátvédet keres, így McLemore-ra valószínűleg nem is lesz szükségük – bár egyébként az érdekessé teheti a helyzetet, ha egy használható/nagy potenciálú erőcsatár-center (pl. Usman Garuba vagy Alperen Sengün) lecsúszik hozzájuk. 

Utóbbi azért is lényeges, mert Marc Gasol láthatóan lelassult, ő már kezdőként necces, illetve a Lakers deklaráltan el akar menni afelé, hogy Davis legyen az ötös, James a négyes, mögéjük pedig kell valaki. Ez szinte biztosan nem Andre Drummond lesz, ő többet akar fizetésben és játékidőben is, mint korábban McGee vagy Howard, akkor már inkább egy tehetséget húznak be ide.

Külön szót kell ejtenünk Montrezl Harrellről, az előző szezon Legjobb Hatodik Embere nem futott rossz évet a Lakersnél sem, de a playoffra szinte kiszorult a rotációból, kérdés, hogy ez hogyan befolyásolja a döntését. Játékosopciója van 9.7 millió dollárról, és ha lemond róla, nem is tudják visszaigazolni, nincsenek meg a Bird-jogai. Az ő távozása komoly veszteség lehet, de benne van a pakliban, hogy meggyőzik Jamesék, hogy maradjon – vagy meggyőzi a menedzsment, hogy miután lehívta az opcióját, olyan helyre postázzák el csomagban, ahol azonnal hosszabbítanak is vele. 

Jöttek már hírek arról, hogy a korlátozás nélküli szabadügynök, DeMar DeRozan szeretne hazatérni LA-be, illetve szeretne együtt játszani Kyle Lowry-val. Ebből összejöhet egy olyan megoldás, hogy DeRozant snt-ben postázza el a Spurs LA-be, Lowry-t pedig szintén snt-ben hozza el Torontóból a csapat, a Spurs és a Raptors pedig bármilyen kombinációban viheti Schrödert, Kuzmát, Harrellt, KCP-t, a 22. helyen draftolt fiatalt. Elég vad elképzelés, de a nagy fizetések miatt a Lakers szinte csak ilyen vad megoldásokkal tud igazán előre lépni, Rob Pelinkának pedig nem csak nagy a képzelőereje, hanem eddig jól meg is oldotta a csapaterősítést. 

 

Philadelphia 76ers

A 2019-20-as évad teljes csődöt jelentett Philadelphiában, az Embiid-Horford magasember páros egyáltalán nem működött, a playoff első körében kisöpörte őket a Celtics, ez a látványos kudarc pedig mélyreható változásokat indított el. A Houstontól távozó Daryl Morey érkezett első számú döntéshozónak, Brett Brown helyett Doc Rivers lett a vezetőedző és a keretet is igyekeztek átalakítani. 

Bár James Harden átigazolása végül nem jött össze, Horfordot elpostázták Danny Greenért, Josh Richardsont és az újonc Tyler Bey-t odaadták Seth Curry-ért, leigazolták Dwight Howardot, a drafton pedig sikerült egy azonnal bevethető hátvédet, Tyrese Maxey-t kihúzniuk. Menet közben jött még a cseresorba két veterán, George Hill és Anthony Tolliver, mint egy bajnokesélyes gárda utolsó láncszemei. A Philly lábon kihordta Joel Embiid sérülését az alapszakaszban, és meg is nyerte a keleti konferenciát. 

A playoffban aztán elpártolt tőlük a szerencse, hiába ütötték ki simán az első körben a Wizardsot, Embiid meniszkusza elszakadt. A center így is vállalta a játékot a Hawks elleni második körben, de Ben Simmons teljesen eltűnt támadásban, ezt pedig nem bírta el a 76ers. Simmons mellett ugyan hitet tett Daryl Morey, de ezek már korábban sem akadályozták meg, hogy nem sokkal később elcserélje az illetőt, így jelen pillanatban úgy tűnik, hogy ha megfelelő ajánlat (legalább egy sztár) érkezik a Sixers mindenesére, akkor távozhat. Kérdés, hogy ki fog érte annyit feladni, amennyit a rutinróka Morey ki akar facsarni.

Morey ugyanis nincs kényszerhelyzetben, hiszen a csapat az alapszakaszban abszolút jól működött: Embiid a sérüléséig MVP-szinten játszott, Tobias Harris élete formáját hozta, Simmons a dobásait leszámítva elit passzoló és védő, Matisse Thybulle lassan a liga legjobb periméter-védőjévé avanzsál, Seth Curry parádésan triplázott, a kiegészítők (Maxey, Shake Milton, Furkan Korkmaz, Dwight Howard) pedig tökéletesen hozták, amit kellett. 

A húzóemberek közül Simmons 2025-ig, Embiid 2023-ig, Harris 2024-ig van szerződés alatt, a Curry-Maxey-Thybulle-Milton négyes, kiegészülve a fiatal Isaiah Joe-val és Paul Reeddel még legalább kétéves kontraktussal rendelkezik – nem csak az alapok, de a csapat nagy része is adott. 

Három UFA játékos és George Hill sorsa kérdéses. Dwight Howard jól érezte magát Phillyben, de nála mindig kérdéses, mit szeretne. Furkan Korkmaz akár vissza is térhet, sokba nem kerülne. A védőoldalon még mindig hasznos Danny Green mostani 15 millióját a Philly valószínűleg nem adja meg, de a piacról nem nagyon tudnak hozni helyette senkit, egy kompromisszumos összegért maradhat. Hill 10 milliós szerződése augusztus 3-án válik teljesen garantálttá – vissza is hozhatják, bár ennyi pénzért kicsit csalódást keltő volt a játéka. 

A drafton a 28. és 50. pickkel rendelkeznek, az elsőkörössel irányítót, dobóhátvédet, vagy small-ball centert is behúzhatnak, de akár cserébe is betehetik - 2025-ig megvannak az elsőkörös jogaik, nincs megkötve a kezük. 

A nyár legnagyobb kérdése Ben Simmons helyzete. Ha nem cserélik el, akkor komolyabb mozgolódás nem várható Philly-ben – szereznek használható magasembereket, kisebb mozgásokkal alakítanak a rosteren, illetve igyekeznek Simmonst rávenni, hogy kezdjen el dobni. Ha viszont Simmonst el tudják cserélni, akkor várhatóan dobóhátvéd vagy dobáscentrikus irányító érkezhet az eddigi pletykák alapján, ami máris új helyzetet teremt. Például a jó szerződéssel rendelkező Seth Curry esetében, aki egyrészt feleslegessé válik, másrészt újabb értékes cserealap – olyanokat Morey nem szokott parlagon hagyni. Vagy George Hill garantált szerződése esetében, ha éppen mondjuk a Kingsszel meg tudnak egyezni és Tyrese Haliburton is érkezik a csomagban. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus