Draft és FA-piac előtt 13. – Brooklyn Nets és Los Angeles Clippers

A bajnoki címre törő Netsnél és Clippersnél több fontos játékos szerződése lejár, de közben már fél szemmel figyelniük kell 2022 nyarára is. 

A csapatok már gőzerővel készülnek a draftra, az FA-piacra és a cserepiacra, röviden és tömören áttekintjük, hogyan állnak, mik a lehetőségeik. Ezúttal a Nets és a Clippers jelenlegi nyári opcióira vetünk egy pillantást.

A sorozat korábbi részei:

Detroit Pistons és Houston Rockets

Cleveland Cavaliers és Toronto Raptors

 
 
 

New Orleans Pelicans és Sacramento Kings

Chicago Bulls és Charlotte Hornets

San Antonio Spurs és Indiana Pacers

Washington Wizards és Memphis Grizzlies

Boston Celtics és Miami Heat

New York Knicks és Denver Nuggets

Los Angeles Lakers és Philadelphia 76ers

 

Brooklyn Nets

Sean Marks GM hosszú évek kemény munkájának gyümölcsét aratta le 2019 nyarán, amikor megszerezte Kevin Durantet és Kyrie Irvinget (plusz DeAndre Jordant), de az várható volt, hogy Durant egy évet ki fog hagyni, ami meg is történt, Irving pedig vállsérülése miatt alig játszott tavaly. A csapat így is helyt állt a buborékban, ami passzolt is a tervekbe, hiszen Caris Levert vagy Jarrett Allen növelték az értéküket – 2021 januárjában sikerült is egy nagy cserében megszerezni James Hardent. 

A nagy hármas ugyan különféle sérülések miatt sokat nem játszhatott együtt, de amikor igen, akkor nagyon komoly potenciált mutattak. 4-1-re kiütötték a Bostont az első körben, majd hetedik meccsen, tele sérültekkel is majdnem legyűrték a későbbi bajnok Bucksot Durant emlékezetes vonalra lépős majdnem-triplájával. 

Akadtak ugyan nagy pozitívumok a szezonban (Joe Harris, Jeff Green, Landry Shamet, Blake Griffin vagy Bruce Brown játéka), de a sérülések az egészet beárnyékolták. Durant 37, Irving 18 meccsen nem játszhatott, Hardennek combhajlító-gondjai akadtak, LaMarcus Aldridge szívritmus-probléma miatt pár meccs után visszavonult, a szupercsere Spencer Dinwiddie-t pedig ACL-szakadás miatt egész évre elvesztették. 

Kezdjük is Dinwiddie-vel: a játékosopcióját feladó hátvéd nyíltan meg is mondta, hogy öt évre 125 millió környékén gondolkodik, innentől a menedzsment feladata, hogy ezt megoldja – ha nem kap ennek a környékén, akkor elköszön. E önmagában még nem óriási összeg és Dinwiddie meg is dolgozott a 21-22 millióról induló fizetésért, viszont ezzel bődületes luxusadóba tolná a Brooklynt. 

Harden közel 44, Durant 41, Irving 35 milliót keres jövőre, ehhez jön Joe Harris 17 milliója, ez így 137 millió környéke, ami már alulról súrolja a luxusadót. A többiek közül Landry Shamet van szerződés alatt 3.8 millióért, Nicolas Claxton 1.8 millióért, illetve ugyanennyi Alize Johnson bére is, de egyelőre nem garantált. 

Rengeteg fontos láncszemnek lejár a szerződése, akik közül vissza kellene igazolni Jeff Greent, Blake Griffint és Bruce Brownt – Timothé Luwawu-Cabarrot is maradhat minimumért, Tyler Johnson már talán annyit sem ér meg. Green és Griffin csak minimumért térhet vissza (nincsenek Bird-jogaik), TLC minimumot ér, Bruce Brown viszont annál jóval többet. A fiatal hátvéd remekül védekezik, ez pedig nagyon kell a sztárok mellé – korlátozott szabadügynök, vagyis minden ajánlatot tarthat a Nets. 

És valószínűleg tartani is fogják, mert Dinwiddie akármennyire is jó játékos, gyakorlatilag csak egy biztosíték arra, ha az egyik sztár megsérül – azt pedig láthattuk idén, hogy egy sztár hiányát még átvészeli a csapat, ha kellőképpen mély, ezért inkább a kiegészítőkre koncentrálhatnak Marksék. Ha a Bird-jogok nélkül sikerül visszaigazolni mondjuk a luxusadós MLE-ért a szezon közben érkezett, remekül bemutatkozó Mike Jamest, már meg is van oldva Dinwiddie helyettesítése negyedannyiból. Dinwiddie-ből még egy esetleges snt-vel tudnak kifacsarni ellenértéket, de ehhez már sok mindennek kell együtt állnia. 

Nem ejtettünk még szót DeAndre Jordanről, aki szintén szerződés alatt áll, de majdnem 2x10 milliót keres a következő két szezonban, a nullához közelítő teljesítménye miatt őt szó szerint luxus a keretben tartani, cserélnék is, de nem lesz egyszerű. A Netsnek van egy 27. pickje, illetve három másodikköröse (44., 49., 59.), de a 2022-es elsőkörös pickjük Houstonba vagy Miamiba fog menni, így a 2021-est csak azután cserélhetik, ha már kihúztak vele valakit, ami megbonyolítja a helyzetet. Ha DAJ kontraktusa kiesne a könyvelésből, máris sokkal jobban festene a payroll – nyilván a tulajdonos a világ egyik leggazdagabb embere, de nem azért, mert két kézzel szórta a pénzt, nála is lesz egy határ. 

Amiről még beszélnünk kell: mindhárom sztár kiléphet a szerződéséből 2022 nyarán, 2022-23-ra játékosopciójuk van. Lehet velük idő előtt hosszabbítani, de bődületes összegekről beszélünk, ezért szinte kizárt, hogy mindhárom spílert maximumért visszahozzák. Harden új szerződése körülbelül 53, Duranté 50, Irvingé 45 millióról indulna, csak hármuk szerződése luxusadóba tenné a Brooklynt. A látottak alapján Durant és Harden remekül megérti egymást, együtt játszva parádésan működtetik a csapatot, ugyanakkor Irving hiába hozott elképesztő dobóstatisztikákat, ha a három játékos közül választani kell, akkor Irving az, akit „dobhat” a Brooklyn. 

Ezért lesz érdekes figyelni, hogy kivel próbálnak meg hosszabbítani, mert könnyen lehet, hogy az erre egyébként is roppant hajlamos Irving bevágja a durcát – akkor pedig cserélni fogják, mert egy sértődött Irving azonnal öltözői rákká változik, ezt már kicsiben bemutatta idén is. Marks megpróbálhat mindent egy lapra feltenni és nem hosszabbítani egyikükkel sem, ez viszont Kevin Durantet ismerve nem jó taktika, simán otthagyta Oklahomát és a Golden State-et is, amint szabadügynök lett. A három sztár köthet véd- és dacszövetséget is, és kérhetik, hogy mindhármukat igazolja vissza a Nets, de a gazdasági realitások miatt mindannyiuknak le kellene mondania egy jelentős összegről. Ha megteszik, akkor hosszú évekre bajnokesélyes csapat lesz mellettük, ha nem, akkor a helyzet fokozódni fog Brooklynban. 

 

Los Angeles Clippers

Az 50., jubileumi szezon nem sikerült a Clippersnek, a buborékban nagyon csúnyán leolvadtak a Denver Nuggets ellen, a 3-1-es előnyről elvesztett párharc pedig Doc Rivers állásába került. A helyére Tyronn Lue érkezett, megszerezték Luke Kennardot Detroitból, újraigazolták Marcus Morrist, Reggie Jacksont és Patrick Pattersont, majd a szabadügynök-piacról érkezett Serge Ibaka, Nicolas Batum és DeMarcus Cousins. A cserehatáridő végén Lou Williamstől is elköszöntek, helyette Rajon Rondo tért vissza LA-be. Lue irányításával az alapszakaszban ugyan csak a negyedik helyre jöttek be Nyugaton, de ehhez hozzájárult az irtózatos mennyiségű sérülés: George és Leonard elég sok meccsről hiányzott, Ibaka és Beverley kihagyta az alapszakasz felét, egyedül Ivica Zubac lépett pályára mind a 72 alapszakasz-mérkőzésen. 

A playoffban viszont sokkal jobban festettek, mint a Rivers-érában. Ugyan az első körben csak hét meccsen jutottak tovább a Dallas ellen, a másodikban viszont 0-2-ről zsinórban nyertek négyet a Jazz ellen és a klub története során először főcsoportdöntőbe jutottak. A végén már sajnos Kawhi Leonard nélkül küzdöttek, aki térdszalag-sérüléssel kidőlt, de a nyugati döntőben így is fogtak két meccset a Suns ellen. Leonard a sérüléséig extrán játszott, Paul George feledtette korábbi playoff-gyengélkedéseit, a kalapból pedig olyan játékosok ugrottak elő, mint Reggie Jackson, Nic Batum és Terance Mann – kétszer fordítottak 0-2-ről, ilyet korábban senki nem tudott megcsinálni. Hozzá kell tenni, hogy az elsőszámú magasemberükre, Serge Ibakára egyáltalán nem számíthattak a rájátszásban – ha kicsit nagyobb szerencséjük van a sérülésekkel, akkor Nyugat első számú esélyesei lettek volna. 

Az offszezon messze legfontosabb kérdése, hogy mi lesz Kawhi Leonarddel, és mi lesz Leonard szerződésével. Az biztos, hogy teljesen fel lehet épülni egy részleges ACL-szakadásból, de felesleges siettetni a dolgokat, jó eséllyel az alapszakasz első felét ki fogja hagyni. Leonardnek a következő évre 36 milliós játékosopciója van, és az a logikus döntés, hogy lehívja (vagy nem, és köt egy 1+1 éves kontraktust), de hogy utána mi következik, az teljesen bizonytalan. 

Mellette Serge Ibaka is 9.7 milliós játékosopcióval rendelkezik, amit józan számítások szerint le fog hívni, mivel a rengeteg sérülése miatt ennél többet máshol sem kapna, hosszútávú megállapodásra sincs esélye. 

Ha ők ketten lehívják az opcióikat, illetve a menedzsment érvényesíti Terance Mann minimumos csapatopcióját, akkor 11 játékosuk lesz szerződés alatt: Leonard, George, Morris, Beverley, Kennard, Ibaka, Rondo, Zubac, Mann, Daniel Oturu és Jay Scrubb, összesen 147 millió dollár körüli értékben, luxusadó felett. 

Négy korlátozás nélküli szabadügynök szerződése jár le: Patrick Patterson és DeMarcus Cousins megtartása nem létkérdés, annál inkább Reggie Jacksoné és Nicolas Batumé. A francia veteránnak már megvolt korábban a nagy fizetésnap, ő minimumért is maradhat, Jackson viszont számít a komolyabb pénzre, és az idei playoffban látottak alapján okkal. A LAC rendelkezik az Early Bird-jogaival, vagyis korlátlanul nem tud neki pénzt ajánlani, de egy tisztességes, 2-3 éves fizetést igen, amivel Jackson is elégedett lehet, ha közben maradhat egy bajnokesélyes csapatban, megtarthatja az értékét és később, 33-34 évesen még köthet egy utolsó komolyabb kontraktust. 

Jackson új szerződésénél meg kell említeni, hogy annál is inkább le kellene kötni, mert 2022 nyarán Leonard mellett Beverley, Ibaka és Rondo szerződése is lejár, velük is kezdeni kell majd valamit. Ami nem mutat szépen a könyvelésben, az Marcus Morris szerződése (3 év, 15.6 millióról induló fizetéssel) és Luke Kennard kontraktusa (még 3+1 év, 12.7 millióról induló fizetéssel). Kellenek ebbe a csapatba, de Reggie Jackson joggal mondhatja, hogy ennyit ő is megér, sőt... 

Lehetséges, hogy a menedzsment megpróbál bűvészkedni a piacon ezekkel a lejárókkal, esetleg összecsomagolva Kennard vagy Morris szerződésével, bár sok mozgásterük nincs – egy Ben Simmonsért például ez a csomag kevés (Terance Mannt pedig nincs értelme beletenni), gyengébb/rutintalanabb játékosokért pedig nem éri meg elcserélni őket. 

Idei elsőkörös picket ugyan nem adhatnak melléjük (jövőre megy az elsőkörösük a Thunderhez), de annak már van hagyománya a LAC-nál, hogy a kihúzott újoncokat azonnal vagy szezon közben postázzák el édesítőként, vagyis ez az opció szezon közben is nyitva lehet. A drafton egyébként várhatóan irányítót vagy dobóhátvédet tudnak húzni, érdekes lenne egy kommentátor-gyilkos Terance Mann-Tre Mann páros (nem rokonok) a Clippersben. Ha az idei nagyon mély drafton beletenyerelnek egy jó játékosba, az jövőre ösztönzőleg hathat az összes hátvédre, de azonnali csereédesítőnek is kiváló opció. 

Terance Mannt sokat emlegettük, vele kapcsolatban még egy információ: most idő előtt lehet vele hosszabbítani oly módon, hogy a 2021-22-es minimum szerződését garantálttá teszik, majd lemondanak a 2022-23-as csapatopcióról, és 2022-től kezdődően egy 3-4 éves új szerződést kap. Ez egy logikus lépés lenne, látva Mann idei játékát, illetve a 2022 nyarán várható bizonytalanságot a lejáró kiegészítők/Leonard esetében is. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus