Draftértékelő 2018

Péntek hajnalban megvolt a 2018-as NBA draft - csapatonként végighaladva értékeljük, ki hogyan teljesített.

Atlanta Hawks

1/5: Trae Young, 1/19: Kevin Huerter, 1/30: Omari Spellman

A Hawks rögtön egy borzasztóan érdekes döntéssel kezdett, hiszen esélye volt rá, hogy kiválassza Luka Doncicot, ehelyett egy jövő évi pickért Trae Youngot húzta ki két hellyel az eredeti pozíciója után. Young rettenetesen kétarcú prospect, mert könnyen benne van, hogy akár a legjobb támadójátékos is lehet az egész draft classból, de az is, hogy egyrészt egy öncélú scorer lesz, másrészt pedig védekezésben nagyon kérdőjeles, meddig lehet fejleszteni. Az sem mindegy, hogy milyen jövő évi picket kap még a Hawks, egy 1/6-ot vagy egy 1/20-at, de jelenleg úgy néz ki, hogy a draft legjobb periméterjátékosa helyett kiválasztottak egy one man show-t, akinek vagy a hozzáállása vagy/és a fizikuma is kérdéses - megoszlanak a vélemények arról, hogy "lepihente-e" a szezon második felét, vagy kifulladt, de az álmoskönyvek szerint egyik sem jó jel. Kevin Huerter és Omari Spellman jól illenek majd Young mellé, hiszen mindketten kiváló shooterek, de a Hawks draftját alapvetően az fogja meghatározni, hogy mit hoznak ki Youngból, és a Dallasban mi lesz Doncicból (illetve hogy a jövő évi Top5 védett Dallas pickből mit sikerül majd kihozni) - egyelőre nem tűnik jónak ez a váltás...

Értékelés: D


Boston Celtics

1/27: Robert Williams

Williamsszel vannak gondok, eltiltással kezdte például az idényét, a játéka pedig elég nyers még, fizikálisan és atletikus képességeket tekintve azonban kiváló, kitúnően fejleszthető magasembernek tűnik, és a Celtics az első kör végén tudta kihúzni, miközben sok helyen az első kör közepére jósolták tehetsége alapján. Nagy kockázat nincs vele (tekintve hogy az 1/27 azért már nagyon messze van attól a pozíciótól, ahol biztosan kiváló játékosokat lehet még megfogni), ellenben a benne rejlő potenciált nem is próbálhatná jobb edző maximalizálni, mint Brad Stevens. Komoly win-win helyzetnek tűnik ez most, ha Williams hagyja, hogy kihozzák belőle a legtöbbet, mert ez sem biztos - rögtön úgy kezdett, hogy vagy félreértés történt közte és a csapat között az időponttal kapcsolatban, vagy elaludt, de nem volt ott az első konferenciabeszélgetésén az együttessel, és nem sok jót jelent, hogy nem egy egyértelmű válasz van erre, hanem már legalább két verzió napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy mi miatt történt mindez. Ettől függetlenül az első kör végén komoly tehetség került a Boston kezébe.

Értékelés: B-


Brooklyn Nets

1/29: Dzanan Musa, 2/40: Rodions Kurucs

Két európai prospect került a Netshez, akik közül Musa egyértelműen nagyobb név. Elképesztően jó scorer adottságai vannak, az meg majd kiderül, hogy fizikálisan mennyire lehet fejleszteni, de Williamshez hasonlóan benne sincs kockázat az első kör legvégén, az ott elérhető talán legnagyobb lehetőséget választotta a Brooklyn. Náluk hozzá kell venni azt is, hogy Timofey Mozgov szerződését egy évvel lerövidítették, Dwight Howardot pedig ki is vásárolják majd, amint hivatalos lesz az a csere - Sean Marks anyagilag is segített a klubon, és jövő nyárra két maxos helyet csinált a Brooklynnak, bár ez szorosan nem tartozik a drafthoz, hiszen idei picket nem kaptak. Kurucs nagyon nagy kérdőjel, a Barcelonánál nem igazán kapott lehetőséget, csak a második keretben és a junioroknál, de Musa komoly fogás lehet, a Netsnek pedig ideje és helye is van arra, hogy kihozza belőle a maximumot.

Értékelés: B-


Charlotte Hornets

1/12: Miles Bridges, 2/34: Devonte Graham

A Hornets egy pozícióval hátra cserélt, és érdekes választás volt Miles Bridges tőlük - védekezésben több poszton is képes lesz teljesíteni, egészen biztosan hasznos lesz, mert a váltások nem nagyon hatják majd meg, de kérdés, hogy támadásban mit sikerül kihozni belőle. A képességei alapján nem nagyon lesz belőle scorer, viszont 38%-kal dobta a triplát - ha ezt össze tudja tenni a védekezésével, az bőven elég is lehet a Charlotte-nak arra, hogy azt mondhassák, egy hasznos kiegészítőt találtak. Nem érkezett kifejezetten hiányposztra (SF/PF), de azt is hozzá kell tenni, hogy a Hornets kerete elég komplett (már legalábbis darabra), teljesen lyukas posztra nem igazán húzhattak volna senkit. Devonte Graham Kemba Walker mögött jó csere lehet, és ő echte irányító Malik Monkkal ellentétben, ráadásul képes a labda nélkül is hasznos lenni külső dobása miatt - kérdés, hogy az átlagos atletikus képességeivel mennyi van benne védőoldalon, mert elöl talán már azonnal bevethető lesz. 

Értékelés: B-


Chicago Bulls

1/7: Wendell Carter Jr., 1/22: Chandler Hutchison

A Bulls pont lecsúszott a Top6-ról, és mivel Michael Porter Jr. az orvosi vizsgálatainak eredményei után hatalmasat csúszott, elvitték a legmagasabbra taksált játékost. Kérdés, hogy Wendell Carter Jr. esetében a "mindent tudok, de semmiben nem vagyok kiemelkedő" szint az NBA mércével nézve hol húzódik meg, egy borzasztóan hasznos, mindenes magasember lesz, vagy egy olyas valaki, aki gyakorlatilag semmiben nem üti meg a liga által elvártakat - nagyon megoszlanak erről a vélemények. Chandler Hutchison egyértelműbben értékelhető a 22. helyen: ha megvan/meglesz az az 1-2 franchise player támadásban, akire építeni akar és tud is a klub, tökéletes kiegészítő lehet belőle, ha stabilizálják a dobását (és kicsit erősítik), elöl és hátul is sallangmentesen fogja tenni a dolgát, és benne nincs is akkora bukási lehetőség, mint az 1/7-nél kiválasztott WC Jr.-ban. Carter azért rizikós lépés, mert bent voltak még olyan játékosok, akikben nagyobb lehetőségek vannak (Shai Gilgeous-Alexander például, de több olyan ember is van, aki potenciálban jobb, mint Carter, és semmivel nincs bennük nagyobb kockázat), úgyhogy összességében ennél talán vállalhatott volna nagyobbat is a Bulls amellett, hogy Chandler Parsonst nem akarták átvenni a 4. pickkel együtt, miközben tavaly Ömer Asikot átvették egy jóval gyengébb draftjogért...

Értékelés: D+

 

Cleveland Cavaliers

1/8: Collin Sexton

Ha marad LeBron James, ha nem, szüksége volt a gárdának valakire, aki képes magának (és adott esetben másoknak is) megteremteni a helyzeteket, erre Collin Sexton tökéletesen alkalmas lesz - ráadásul George Hill mögött lesz egy komolyan vehető egyes, ha esetleg úgy döntenek az ohióiak, hogy mégsem dobják be a törölközőt akkor sem, ha James lelép. Sextonnak is megvannak a maga problémái, néha túlságosan csőlátású scorer, de amint az előbb írtam, nincs olyan forgatókönyv, amelyben ne lenne szükség a Cavsben egy ilyen játékosra akár rövid-, akár hosszútávon, és itt még talán az sem akkora baj, hogy egyébként nem kifejezetten pass first beállítottságú.

Értékelés: B


Dallas Mavericks

1/3: Luka Doncic, 2/33: Jalen Brunson, 2/56: Ray Spalding, 2/60: Kostas Antetokounmpo

A Dallas volt a draft főszereplője, miután az Atlantával sikerült megegyeznie az 1/3-ról, így Luka Doncic a Mavsnél folytatja. Minden marketing és egyéb szempontot leszámítva úgy tűnik jelenleg, hogy a texasiak megszerezték a játékosbörze legjobb periméterjátékosát, mindezt egy jövő évi első körös (és az idei 1/5) feláldozásával, ami rögtön Doncic miatt jóval kevesebbet érhet - főleg akkor, ha még tud egy centert is igazolni a Mavs a szabadügynökpiacon... A szlovénról egész évben ódákat zengtünk, itt már nem tennénk meg ugyanezt, de azt érdemes kiemelni, hogy amit Giannis Antetokounmpo esetében nem tett meg Mark Cuban, azt most igen - Donnie Nelson akkor is az európai tehetség mellett tette le a voksát, nem az ő akarata érvényesült, most viszont bíztak az ítélőképességében. A második körben még három játékos érkezett, akik közül kettő a draft legvégén - ha bármi lesz belőlük, az már pozitívum, de azt is hozzá kell tenni, hogy Kostas Antetokounmpo az eddig mutatottak alapján rettenetesen messze van a Bucksban játszó tesótól. Jalen Brunson a 33. helyen még érdekes lehet, támadásban elképesztően képzett játékos, viszont az atletikus képességek és a gyorsaság hiánya miatt védekezésben komoly lyuk lehet majd - más kérdés, hogy a Mavsnél a kisemberekből Rick Carlisle általában mindent kihoz, JJ Bareáról sem gondolta senki, hogy hasznos játékos tud lenni még most is. A draftjukat azonban nem Brunson határozza meg, hanem az, hogy behúzták Doncicot, méghozzá nagyobb vérveszteségek nélkül.

Értékelés: A+


Denver Nuggets

1/14: Michael Porter Jr., 2/41: Jarred Vanderbilt, 2/58: Thomas Welsh

A Denvernek volt három pickje, amiből kettő a második körben, az nem sokat oszt vagy szoroz majd a PO-ért hajtó együttes szempontjából. Michael Porter Jr.-ral azonban megpörgették a szerencsekereket - tehetség szempontjából Top5, sőt, talán Top3, viszont olyan orvosi eredmények jöttek vissza a draft előtti napon róla, hogy mindenki lemondott róla, a háta nagyon rossz állapotban lehet, vagy legalábbis hosszútávon nincs túl sok esély arra, hogy egészséges maradjon. Ha mégis az marad, akkor a Denver nagyot nyert még úgy is, hogy talán nem a legjobb fit ebbe a keretbe, ha viszont bejön az, amit a liga gyakorlatilag összes többi csapata olvasott ki az orvosi jelentésekből, akkor kidobták a picket az ablakon, és egy gerincműtét után hatalmas a rizikó vele. Az első kör közepén azért még lehetett volna más játékosokra is alapozni, a hírek szerint Zhaire Smith-szel szemeztek egészen addig, míg ki nem derült, hogy Porter is elérhető, és ez a döntés hosszútávon még nagyon fájhat, de az első kör közepe az a hely, ahol talán már az ilyen húzások sem fájnak annyira. Igazi "high risk, high reward" pick.

Értékelés: -, itt F-től A-ig bármi elképzelhető Porter egészségi állapotától függően, belőhetetlen a draftjuk addig, amíg ki nem derül, hogy a 14. picket kidobták az ablakon vagy húztak vele egy franchise playert.


Detroit Pistons

2/38: Khyri Thomas, 2/42: Bruce Brown

A Pistons a második körben behúzott két teljesen különböző dobóhátvédet, akiknél kérdés, hogy hosszabb távon mit tudnak majd hozzátenni a csapathoz - második körben biztos befutókat ritkán húznak. Bruce Brown atletikus képességekben, gyorsaságban jó, hátul hasznosabb, Khyri Thomas pedig kifejezetten jó támadójátékos, képzett, jól hoz döntéseket, vajkeze és szinte tökéletes dobómozdulata van - a pálya másik oldalán viszont mindkét játékosnak vannak gondjai, kérdés, hogy bármelyikük tud-e fejlődni abban, amiben most elmaradása van, tekintve hogy a szezonnak mindketten 22 esztendősen fognak nekifutni.

Értékelés: C


Golden State Warriors

1/28: Jacob Evans III

Jacob Evans swingman, ráadásul abból a fajtából, amelyik kifejezetten jó védő, így Andre Iguodala szárnyai alá veheti őt (is). Wendell Carter Jr.-hoz hasonlóan ő sem kiemelkedő semmiben, de mindent tud - kérdés, tud-e kiegyensúlyozottabb lenni, mert egyébként elöl sincsenek gondjai, jól dob, jó döntéseket hoz, rendkívül magas a játékintelligenciája, a fizikai paraméterei is több, mint rendben vannak, úgyhogy nagyon jól fejleszthető játékos, aki nem is teljesen nyers tehetség, az ilyenekből egészen jó dolgokat szokott kihozni a Golden State.

Értékelés: B-


Houston Rockets

2/46: De'Anthony Melton,  2/52: Vince Edwards

A Houston a második kör második felében húzott be két fiatalt, de ahogy az ilyenkor lenni szokott, projekt játékosok kaptak szerepet náluk - nagy meglepetés lenne, ha bármelyikük akár csak minimális szerepet kapna egyelőre, De'Anthony Melton például hiába jó védő, ha támadásban egyelőre rettenetesen visszafogott gyakorlatilag mindenben.

Értékelés: C


Indiana Pacers

1/23: Aaron Holiday, 2/50: Alize Johnson

A liga harmadik Holiday-je kifejezetten jól passzol papíron a Pacershez, Darren Collison megfelelő cseréje lehet, aki a padról beszállva képes lesz majd pontokat szerezni - ez nagyon kellett volna idén többször is, mikor Victor Oladipo válláról le kellett volna venni a terhet. A kérdés az, hogy tud-e fejlődni döntéshozatalban, mert akkor sokkal veszélyesebb lehet, és a többieket is ki tudja szolgálni, a másik pedig az, hogy védekezésben mi lesz vele, mert hiába jó fizikailag, a méretei miatt komoly gondjai lehetnek majd hátul. Ettől függetlenül úgy tűnik jelenleg, hogy a poszt is rendben van és a skillset is az, ami kellene a Pacersnek, 23. helyen jó választás volt már Holiday.

Értékelés: C+


Los Angeles Clippers

1/11: Shai Gilgeous-Alexander, 1/13: Jerome Robinson

A Clippers a hátvédsorát gondolta újra a drafton, méghozzá nem is rosszul. A legnagyobb nevekről lemaradtak, viszont behúzták azt a Shai Gilgeous-Alexandert, aki borzasztóan jó two-way irányító lehet, és a hírek szerint a munkamorálja is megvan ahhoz, hogy mindent kihozzon magából, amint felerősítik az NBA szintjére fizikailag. Jerome Robinson egy igazi scorer kettes posztra - kérdés, hogy a kicsit gyengébb, kevésbé robbanékony első lépése mennyire fogja korlátozni a profik között, ettől függetlenül olyan shooter, hogy elöl egészen biztosan használható lesz. Doc Rivers sokkal gyengébbnek tartott keretből is nagyszerű eredményeket hozott ki, most kapott két komoly tehetséget, akikkel idővel nagyobb célokat is kitűzhet maga elé a gárda - főleg Gilgeous-Alexander az, aki hosszútávon akár vezére is lehet a teljesen újjáépülő Clippersnek, vele óriásit húzhattak Jerry Westék.

Értékelés: B+


Los Angeles Lakers

1/25: Moritz Wagner, 2/39: Isaac Bonga, 2/47: Sviatoslav Mykhailiuk

A Lakers kiválsztott két németet meg két shootert. Moritz Wagner kifejezetten jó pick-and-pop magasember lehet, veszélyes tripladobó, de hogy tud-e ennél több lenni az NBA-ben, az nagy kérdés. Isaac Bonga szintén német - őt hosszabb ideig kell még alakítgatni, mert rendkívül jól bánik a labdával, nagyon jól lát a pályán, érdekes point forward lehet idővel, és a fizikai alapjai is kiválóak (igaz, erősíteni kell még), viszont ő pont dobni nem tud, és rettenetesen nyers még összességében. Mykhailiuk Wagnerhez hasonlóan leginkább shooter, aki viszont védekezni nem tud, minden másban hoz egy jó átlagot. Wagner valószínűleg kap egy esélyt, de jelen pillanatban úgy tűnik, hogy nagy dolgokat nem kell tőle várni (meglepő lenne, ha hasonló berobbanást produkálna, mint idén Kuzma), a másik két érintett pedig könnyen elképzelhető, hogy csak évek múlva kerül a ligába, ha egyáltalán bekerül - mivel 1/25-nél húzhatott először a Lakers, nagyon nagyot bukni nem tudnak.

Értékelés: C


Memphis Grizzlies

1/4: Jaren Jackson Jr., 2/32: Jevon Carter

Azzal lehetett számolni, hogy Jaren Jackson Jr. valószínűleg eljut a Memphisig, és ez meg is történt, márpedig így a draft egyik legnagyobb nyertese lett a Grizzlies. Az egy dolog, hogy Marc Gasol mellé posztra is megfelelő Jackson, de az egész draft talán legjobb two-way magasembere, akiből könnyen lehet hosszútávon is a legjobb, mert jó védő, az atletikus képességei elképesztőek, a pocsék dobóstílusa ellenére jó hatásfokkal szór kintről is, gyakorlatilag nincs olyan dolog, amiben a nulláról kellene fejleszteni. Kell hozzá idő, mire beérik, de amennyiben a Grizzliesnél jó munkát végeznek, ez a pick a franchise következő korszakát alapvetően is meghatározhatja, méghozzá a jó irányba. Jevon Carter egy rendkívül rutinos irányító, aki Mike Conley mögött pallérozódhat, támadásban pedig azonnal segítségére lehet csapatának a kispadról beszállva, de ha Carterből nem is lesz semmi, Jackson miatt nagy winnek tűnik ez az idei draft a Grizzlies szempontjából.

Értékelés: A+


Miami Heat

Nem volt pickjük.

Értékelés: -


Milwaukee Bucks

1/17: Donte DiVincenzo

A Bucks DiVincenzót húzta a 17. helyen, aki most a Final Four legértékesebb játékosa volt az egyetemen. Kiváló shooter, aki védekezik is, igaz, az még kérdés, hogy a nagyoknál mire megy majd hátul. Mindemellett a Villanován is sokszor csere volt, nem lesz neki új a feladatkör, mert valószínűleg itt is ilyen szerepben fog tetszelegni. Sok jobb választás ezen a ponton már nem volt benn, legalábbis a mostani ismereteink szerint, és ha 40% környékén tud majd most is triplázni DiVincenzo, és emellett védekezésben sem lesz óriási lyuk, már megérte a Bucksnak - Khris Middletonnal, Tony Snell-lel és Malcolm Brogdonékkal szépen lehet majd forgatni, a telített hátvédposztok ellenére keretbe verekedheti magát azonnal.

Értékelés: C+


Minnesota Timberwolves

1/20: Josh Okogie, 2/48: Keita Bates-Diop

Josh Okogie-ban komoly lehetőségek vannak, mert rettenetesen atletikus, robbanékony kosaras, aki ráadásul 38%-kal dobta emellett a triplát másodévesen az egyetemen, megvannak tehát az előnyei - kérdés, hogy Tom Thibodeau mennyit hajlandó áldozni a fejlesztésére, és mennyire sikerül csapatba építeni, ugyanis sokszor megőrül. Az egyetemen gyengébb csapattársai voltak, ott a one man-show indokolt volt sokszor, itt viszont nem ez lesz a helyzet, olyan játékosból pedig már így is több van a Minnesotánál, mint kellene, aki képes és el is akarja vállalni egymaga a scorer szerepét. Keita Bates-Diopnál is kérdés a támadójáték, mivel csak végzősként tudott igazán komoly teljesítményt nyújtani, viszont olyan adottságai vannak, amivel azonnal jó védő lehet, és az egyetemen mutatott produkciója alapján lesz is. Okogie sem tűnik korai választásnak, Bates-Diop viszont a 48. helyen steal - kérdés, hogy Thibodeau keze alatt tudnak-e fejlődni majd.

Értékelés: B-


New Orleans Pelicans

2/51: Tony Carr

A második kör végén ritkán szoktak draftot befolyásoló játékosokat húzni (persze előfordult már ez is nem egyszer), és Carr-ral is ez lehet majd a helyzet - nem túl atletikus, nem túl robbanékony, így kérdés, hogy támadásban és védekezésben is meg tudja-e állni a helyét a ligában, egyáltalán látjuk-e őt.

Értékelés: C


New York Knicks

1/9: Kevin Knox, 2/36: Mitchell Robinson

Kevin Knox érdekes választás volt a 9. helyen, és itt azért még voltak bent jó játékosok, így minden attól függ, hogyan tudják majd fejleszteni. Kifejezetten jó all-around játékos lehet, aki Kristaps Porzingis szárnysegédjévé nőheti ki magát támadásban - a Knicks második számú embere lehet hosszútávon, amennyiben védekezésben fejlesztik, kiegyensúlyozottabb lesz, támadásban pedig fejlődik döntéshozatalban, ezekben a szegmensekben van még mit előre lépnie, de csak augusztusban lesz 19 éves, utóbbi két hiányossága a korából is adódhat. Mitchell Robinson a 36. helyen szívbaj nélkül bevállalható, borzasztóan jó alapokkal rendelkező prospect - atletikus, hosszú végtagjai vannak, tud dobni, szóval minden adott, ha össze tudják rakni a játékát komolyabb szinten is, és kicsit megerősödik. Mindkét választás "projekt", bár Porzingisre is azt gondoltuk, hogy évek kellenek, mire meg tudja mutatni, hogy mire képes, aztán "valamivel" hamarabb villantott. Lesz munka Knox-szal és Robinsonnal is, viszont főleg utóbbira igaz, hogy nála sokkal nagyobb tehetséget már nem tudtak volna kihúzni - Knoxnál még el lehetett volna gondolkodni többeken is, voltak bent biztosabb választások is, de sokat mondogatták a Knicksnél, hogy muszáj nagyobb, méretesebb játékosokat szerezniük, Knox pedig ebbe is beleillik a tehetsége mellett, és gyakorlatilag bármerre fejleszthető.

Értékelés: B+


Oklahoma City Thunder

2/53: Devon Hall, 2/57: Kevin Hervey

Két második kör végi választása volt az OKC-nek, nem nagyon kell világmegváltást várni tőlük. Devon Hall talán három poszton is használható lesz, de hátvédként biztosan. Kifejezetten okos játékos, jó munkamorállal és 43%-os triplával, viszont se az atletikus képességei, se a robbanékonysága nincs átlagos szint fölött, sőt... Így kérdés, hogy mire megy majd a nagyoknál akár helyzetek megteremtésében, akár védekezésben. Kevin Hervey egy gyengébb Draymond Green lehet - nem egy triplaspecialista, de be tudja dobni, jó fizikuma van, érti is a játékot, pattanózásban is odateszi magát, pedig alapvetően 3-4-es átmenet. A kérdés az, hogy mi van a térdeivel, mert két komoly sérülése is volt már, képes-e kisebb szerepbe beleszokni, mert előző csapatában ő volt a vezér, illetve 22 éves, van-e még benne potenciál. Ha mindenben elég jó lesz, hasznos csereember lehet belőle, ha semmiben nem lesz elég jó (ez a két lehetőség van, annyira sokoldalú, és annyira nincs egy kiemelkedő erőssége), akkor nem fog megragadni, de egy 57. helyen húzott embertől ez nem lenne meglepő.

Értékelés: C


Orlando Magic

1/6: Mo Bamba, 2/35: Melvin Frazier, 2/43: Justin Jackson

Az Orlandónak rettenetesen nagy mázlija volt azzal, hogy Bamba lecsúszott a hatodik helyig, így kaptak egy igen modern centert, aki könnyen lehet, hogy a draft legjobb vagy legalábbis leghasznosabb ötöse lesz hosszútávon. Más kérdés, hogy Nik Vucevicet hagyni kell lejárni, Bismack Biyombót pedig gyorsan el kellene takarítani az útból, hogy minél több játéklehetősége legyen, és a Magic utóbbi években mutatott csapatépítését figyelembe véve az sem lenne meglepő, ha még ráigazolnának egy újabb centert... Melvin Frazier egy hatalmas projekt, nagyon komoly atletikus képességei vannak, a draft előtti felmérőn talán ő hozta a legjobb eredményeket, de a játéka összes elemén nagyon sokat kellene javítani, a dobótechnikája miatt nem biztos, hogy jó triplázó lesz az NBA-ben a 38%-os tavalyi mutatója ellenére sem, egy-egyben pedig nem egy nagy játékos - védekezésben komoly potenciál van benne. Justin Jackson jó pick lehet, igazi 3&D játékost lehet belőle faragni, már amennyiben a vállsérülései nem teszik tönkre, abból ugyanis nem egy volt már neki, a legutóbbira ráment majdnem a teljes szezonja. Bamba a hatodik helyen ajándék, a másik két érintett pedig második körös, ott már túl nagyot bukni nem lehet.

Értékelés: A


Philadelphia Sixers

1/16: Zhaire Smith, 1/26: Landry Shamet, 2/54: Shake Milton

Náluk hátulról kezdünk: Shake Milton és Landry Shamet nagyon nehezen fog pályát látni abban a Sixersben, amelynél a játékosfejlesztés azért már az eredményesség mögött van a fontossági sorrendben. Milton kiváló dobó, fizikai adottságai nagyon rendben vannak, de nagyon maximum átlagos atletikus képességei a játéka többi elemét nagyon limitálják. Shamet is jól dob, de neki erősödnie kell még. A legérdekesebb prospect az a Zhaire Smith, aki az egész draft egyik, ha nem a legatletikusabb játékosa, érti is a kosárlabdát, de rengeteget kell még vele dolgozni mind dobás szinten, mind alapképességekben. A Sixers draftját azonban az is befolyásolja, hogy alapvetően Mikal Bridges került volna hozzájuk, csak elcserélték őt Smith-re és a 2021-es Miami Heat védetlen első körösre. Bridges készebb játékos, jobb 3&D kosaras, amit talán tudott volna használni a Philly is (már amennyiben rotációba tudott volna kerülni, ez egy ilyen szintű csapatnál még akkor is kérdés, ha Bridges közel áll a kész kosarashoz), viszont az a pick rettenetesen sokat érhet még akár draft, akár cserealap szempontjából, akkor pedig már megéri Smith-szel is foglalkozni, mert lehet, hogy hosszútávon még jobb játékost is tudnak belőle faragni, mint Bridges-ből.

Értékelés: B


Phoenix Suns

1/1: Deandre Ayton, 1/10: Mikal Bridges, 2/31: Elie Okobo, 2/59: George King

Az 1/1-es Deandre Aytonról sokat írtunk már, nem nagyon kell ragozni - minden azon áll vagy bukik, hogy meg tudják-e tanítani védekezni, mert ha igen, akkor egy komplett játékosról beszélhetünk, ha nem, akkor pedig összességében nem sok haszna lesz, akármennyire halálos támadójátékos. Alapvetően minden fizikai adottsága megvan ahhoz, hogy hátul is nagyon jó szintre fejlesszék, de felmerül azért az a kérdés is, hogy mennyire akarja magát odatenni hátul - a hozzáállást sokkal nehezebb tanítani, mint azt, hogy valaki hova álljon, miként váltson, hogyan védje a pick-and-rollt a jól vagy éppen gyengén dobó kisember ellen.

Mikal Bridgesről az előbb, a Sixersnél írtunk: kiváló 3&D kosaras, egészen pazarul illik az olyan támadók mellé, mint Devin Booker vagy Ayton, és hátul is hasznos lesz még az NBA szinten is - itt az a kérdés, hogy miért kellett egy védetlen első köröst odaadni érte az 1/16 mellett, mert akármennyire jó játékos lesz jelen állás szerint, az nagyon komoly túlfizetésnek tűnik. A második kör elején kiválasztott Elie Okobónak még sokat kell tanulnia a játékot, de a robbanékonyságát leszámítva rendkívül jó alapokkal rendelkezik, és egészen jó dobó is, ráadásul hiányposztra jött. George King már 24 éves, kifejezetten jó hatásfokkal dolgozó scorer, aki odateszi magát védekezésben és pattanózásban is, de kicsit alulméretezett, úgyhogy nem tudni, mennyire tud megragadni a ligában, ráadásul a játék nem annyira látványos elemeiben sokszor nem szakad meg. Aytonnal és Okobóval is lesz dolga Igor Kokoskovnak, Mikal Bridgest pedig kicsit drágán szerezték meg (ez mindenképpen levon náluk), de ez azért egy rendkívül jó draftnak tűnik a Suns szempontjából, ha az érkező tehetségeket nézzük - innentől a szakmai stáb dolga minden.

Értékelés: A-


Portland TrailBlazers

1/24: Anfernee Simons, 2/37: Gary Trent Jr.

Simons egy borzasztóan érdekes prospect, tekintve hogy kiváló alaptulajdonságai vannak, de nem nagyon lehet tudni, hogy mire lehet majd képes, nem voltak túl erős ellenfelei. Az egyik nagy hátránya, hogy rengeteget kell vele dolgozni fizikálisan, hogy ne törjék szét az NBA-ben, és azt sem igazán látni, hogy a Lillard-McCollum-Turner hármas mögött mikor és hogyan kaphat majd szerepet (egyelőre valószínűleg sokat nem fog), viszont mivel szeret és tud is labda nélkül játszani, főleg támadásban, ezért idővel komoly segítség lehet a két fő pontszerző mellé is akár. Alapvetően atletikus, úgyhogy védekezésben is lehet fejleszteni, de hogy mikor lesz belőle NBA játékos az tényleg attól függ leginkább, hogy testileg mikor tudják felépíteni. Gary Trent Jr. egy kicsit más: neki a testi felépítése például kitűnő, de nem annyira atletikus, nem is annyira robbanékony, így támadásban valószínűleg shooternek lehet használni - ő viszont sokszor túlvállalta magát labdával az egyetemen, így neki az off-the-ball játék új lehet. Két leginkább dobóhátvédet húzott az együttes, nem is túl elöl, akik közül az egyik beválhat - ha nem fog, akkor sem történik semmi.

Értékelés: C+


Sacramento Kings

1/2: Marvin Bagley III

Elvileg nem lehet mellélőni az 1/2-n, szerintem azonban a Kings mégis megtette. Marvin Bagley III egy dupla-dupla gép, 20/10 környékén hozhat az NBA-ben is, de gyakorlatilag semmiben nem felel meg egy modern magasembernek - a védekezése is gyenge, sokszor elveszett hátul, és dobni sem nagyon tud (bár fejlődik), sokkal inkább a palánk alatt képzett kosaras, igaz, ott nagyon (azt leszámítva, hogy jobb oldalról is ballal ziccerezik). Ezzel is lehet persze eredményes valaki, de egyrészt az is kérdés, hogy Willie Cauley-Steinnel milyen párost fognak alkotni, mert ő sokat nem fog segíteni a Kings védekezésén, WCS miatt pedig támadásban neki nem lesz helye, másrészt az is kérdés, hogy ha bent van Jaren Jackson Jr. még, akkor miért őt választja egy csapat, ha már Luka Doncicról úgy gondolták, hogy nem kell a perimétersorba? Jackson egy teljesen modern magas, aki minden kívánalmaknak megfelel, Bagley pedig pont nem - ettől még persze bejöhet ez a húzás, de jelen pillanatban én nem látom túl sok értelmét azt is figyelembe véve, hogy kiket lehetett volna még draftolni. És azt is hozzá lehet tenni, hogy persze őt is lehet fejleszteni, ahogy Aytont vagy Jacksont is kell majd, viszont belőle lényegében egy teljesen másik játékost kellene faragni, míg a többieket vagy egy dologban kell felhozni, vagy az alapképességeiket kell csak csiszolni.

Értékelés: C-


San Antonio Spurs

1/18: Lonnie Walker IV, 2/49: Chimezie Metu

Lonnie Walker egy nagyon érdekes pick volt a Spurstől, de még nagyon beválhat. Megvannak az alap fizikális adottságai, hogy jó kis 3&D játékost csináljanak belőle Gregg Popovich-ék, a dobása sem rossz, és nem szívbajos akkor sem, ha neki kell vállalnia, de... védekezésben is akkor jó, amikor egy-egyben kell odatennie magát, támadásban pedig labdával a kezében használható - elöl-hátul elveszett sokszor, ha nem ő van főszerepben, ha gyenge oldalról kell besegíteni, vagy ha labda nélkül kell mozogni támadásban. A Spursnél várhatóan pont erre tanítják majd meg, aztán vagy fogékony lesz rá, vagy nem. Chimezie Metunak is kiválóak az alapjai, atletikus, robbanékony, ráadásul magasember létére egészen jó akkor is, ha le kell ütnie a labdát, a dobása pedig sokat fejlődött az évek alatt. Nála az a kérdés, hogy mikor fog elég tapasztalatot szerezni - rengeteget kellene gyakorolnia és szoknia a meccseket, mert duplázással komoly zavarba hozható. Összességében nézve a Spursnek két választása volt az első kör közepének második felében: vagy egy nagyobb potenciállal bíró embert választ, akivel több a munka (Dejounte Murray), vagy egy készebb játékost, akit viszont már nem nagyon lehet fejleszteni (Kyle Anderson). Előbbire esett a választás, és Walkerből még nagy játékos lehet, ha elfogadja a Spurs rendszerét, és nem ő akarja megreformálni a San Antonio eddigi játékát.

Értékelés: B-


Toronto Raptors

Nem volt pickjük

Értékelés: -


Utah Jazz

1/21: Grayson Allen

A Utah kiválasztotta az egyetemi liga legellentmondásosabb játékosát. Grayson Allen támadásban valószínűleg kifejezetten jól illik majd a Jazz rendszerébe, mert nem önző, és emellett jól is dob akár catch-and-shoot helyzetekből, akár a saját maga által megteremtett szituációk után. A kérdés az, hogy tud-e ennél több lenni, mert hiába atletikus, fizikailag gyengébb, mint az NBA átlag, és ez elöl a betöréseknél gondot okozhat, hátul pedig lehet problémája bőven a fizikai adottságai miatt. A 21. helyen biztosan beváló embereket már nem lehet húzni, ráadásul Allen hozzászokott ahhoz is, hogy a figyelem középpontjában van, ilyen szempontból az NBA nem lesz újdonság számára. Ha a fizikális hátrányát tudja ellensúlyozni, akkor Donovan Mitchellnek és az egész csapatnak sokat segíthet spacingben, az persze más kérdés, hogy milyen karakter, és le tud-e szokni például arról, hogy felrugdossa az ellenfeleit a földön fekve, mert őt is meg a csapatát is keményen fogják büntetni ezért a pályán és azon kívül is...

Értékelés: C+


Washington Wizards

1/15: Troy Brown, 2/44: Issuf Sanon

A második kör közepén húzott Issuf Sanon kifejezetten jó fizikai adottságú, atletikus, robbanékony irányító, aki ráadásul mindig odateszi magát 100%-osan. Nincs rossz dobómozdulata, de kiegyensúlyozottságban fejleszteni kell, és bár ha megy neki a játék, egészen jól teremt helyzetet magának és másoknak is, sok az eladott labdája, és borzasztóan hullámzó egyelőre. Hosszútávú projekt, de ilyen magasságban ez sokakról elmondható már, és sokat nem is kockáztat vele a fővárosi alakulat. Troy Brown viszont egy kifejezetten jó prospect nagyon jó fizikális adottságokkal, és two-way potenciállal. Szép dobótechnikája van, viszont nem elég kiegyensúlyozott - ehhez azért hozzá kell tenni, hogy 18 esztendős, rengeteg ideje van még beérni. 6'7 magassága ellenére is jól irányít, érti a játékot és oda is teszi magát, kitűnő hozzáállása van. Nem annyira robbanékony, viszont ettől függetlenül ha a dobását stabilizálni tudják, akkor a borzasztóan sokoldalú és többféleképpen, több poszton használható játékos lesz belőle, aki könnyen ott lehet az egész draft class legjobb two-way kosarasai között - az sem lett volna meglepő, ha előbb kel el, ezen a ponton pedig no-brainer volt a kiválasztása.

Értékelés: B+

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus