Draftértékelő 2019

Péntek hajnalban lezajlott az NBA draft - lássuk összegezve, hogy ki mit csinált, kiket választott ki.

A draft összegzését a péntek reggeli hírek legvégén megtaláljátok, a tegnap esti eseményeket időrendben pedig a csütörtök esti eseménykövetésben. Lássuk összegezve, hogy a csapatok hogyan teljesítettek.


Atlanta Hawks

De'Andre Hunter (1/4), Cam Reddish (1/10), Bruno Fernando (2/34)

A Hawks mindenképpen De'Andre Huntert akarta, ami nem meglepő azt figyelembe véve, hogy a draftosztály legjobb védőjének tartják. A Hawks feladta érte az 1/8-at és az 1/17-et (meg benyelte Solomon Hillt, de ez nem oszt, nem szoroz, mert Hill lejáró, jövőre nem zavarja az Atlanta terveit), de a minőség többet számított ezúttal, mint a mennyiség, ami az Atlanta helyzetét nézve nem meglepő. Akkor meg pláne nem, ha azt is nézzük, hogy az inkonzisztens, de kiváló shooter hírében álló Cam Reddish is megvan Travis Schlenkéknek, így egy rettenetesen fiatal, de egymáshoz kiválóan passzoló kezdőt tud kiállítani a Hawks (Young-Reddish-Huerter-Hunter-Collins). Az első angolai draftolt, Bruno Fernando sokat csúszott, őt még az első kör második felének elejében jegyezték, végül a második körre csúszott. Az kérdés, hogy milyen poszton akarják majd játszatni, de centerben Collins, erőcsatárban pedig Hunter előtte lesz a rotációban.


Boston Celtics

Romeo Langford (1/14), Grant Williams (1/22), Carsen Edwards (2/33), Tremont Waters (2/51)

Danny Ainge-nek nem nagyon jöttek össze a dolgok az elmúlt időszakban, és a draft sem javított sokat a Celtics helyzetén. Romeo Langford érkezett, de arra a kettes posztra, ahol Marcus Smart és Jaylen Brown is a legjobban használható - nem is csattant ki az örömtől Langford, mikor kimondták a nevét. Grant Williams érkezett erőcsatár posztra, aki sokoldalú támadójátékos, de hogy védekezésben hol és kin fogják tudni használni, az kérdés - lábon lassú a periméteren, nem elég atletikus, így leginkább postban védekezhetne, de ott a nagyobb centerek ellen van gondja. A két második körben húzott delikvens valószínűleg nem sok sót fog megenni a gárdánál - a Celtics baja ugyanaz, a rengeteg draftolból a jó része el fog kallódni, legalábbis nagy esély van erre. Két irányítóról van egyébként szó Carsen Edwards és Tremont Waters személyében - ha Terry Rozier távozik, a Boston pedig inkább centerre megy a capspace-szel, akkor lehet helye valamelyiküknek csereként.


Brooklyn Nets

Nicholas Claxton (2/31), Jaylen Hands (2/56)

Nicholas Claxtont az első körbe jelölték a draftok, de nagyon jó helyre került így, hogy a Brooklyn választotta ki - nagyon projekt játékos, de Kenny Atkinson kihozhatja az adottságaiból a maximumot, és nemcsak játékban, fejben is összerakhatja a jó labdakezeléséről, de kiegyensúlyozatlanságáról ismert centert. A UCLA-s Jaylen Hands szintén projekt játékos - belőle egy scorer, egész jól védekező combo guard lehet, de messze van még attól, hogy az NBA-ben bevethető legyen.


Charlotte Hornets

PJ Washington (1/12), Cody Martin (2/36), Jalen McDaniels (2/52)

A Hornets kiválasztotta PJ Washingtont, ami a 12. helyen teljesen rendben van - Monk és Bridges személyében hátvédje már van a Hornetsnek a jövőre nézve, magasembere nem nagyon, Washington pedig még játékidőt is kaphat, amennyiben Kemba Walker dobbant, a Charlotte pedig a teljes újjáépülés mellett teszi le a voksát. Cody Martin egy Kyle Anderson-szerű, sokoldalú, de gyorsaságban és atletikusságban az NBA szintjétől elmaradó mindenes lehet, míg Jalen McDaniels egy újabb magasember. Posztra jót húzott a Hornets az elején, a második kör meg ígyis-úgyis lutri.


Chicago Bulls

Coby White (1/7), Daniel Gafford (2/38)

A Bullsnak irányító kellett leginkább, ha posztra nézett embert, és mivel addig nagyjából a vártnak megfelelően zajlott a draft, így nem volt meglepő, hogy Coby White-ra esett a választás - aztán majd kiderül, hogy ő inkább kettes-e, vagy tényleg lehet egyes poszton is használni a rengeteg eladott labdája ellenére is. Daniel Gafford erőcsatár - arról is volt szó a Chicago esetében, hogy ha nem csúszik le irányító, akkor 1/7-en Jaxson Hayest viszi a Bulls, úgyhogy ebben sincs meglepetés, magas, vékony, atletikus magasember, akinek a többi skilljét még azért fejleszteni kell bőven.


Cleveland Cavaliers

Darius Garland (1/5), Dylan Windler (1/26), Kevin Porter Jr. (1/30)

A Cavs kiválasztotta a draft második legtöbbre taksált irányítóját Ja Morant mögött - a kérdés az, hogy mit akar a clevelandi gárda a Collin Sexton-Garland kettőssel, miután mindkettő echte 1-es. A hírek szerint John Beilein el tudja képzelni ezt a párost egymás mellett: ha ez így van, akkor volt értelme a húzásnak, ha viszont valamelyik játékost elcserélik, akkor nem sok értelme volt Garlandot kiválasztani, miközben ott volt még a Sexton mellé sokkal jobban illő Jarrett Culver is. Évek múlva azért ebben az esetben is változhat a draft megítélése: ha Garlandot tartja meg az együttes, és szignifikánsan jobb játékos lesz belőle, mint Sextonból.

Az első kör vége felé kiválasztott Dylan Windler nagyszerű shooter lehet majd, ő kifejezetten jól illik a két hátvéd mellé (labda nem kell neki, mert magának nem fogja megcsinálni a helyzetet, viszont a kiosztásokat jó hatásfokkal büntetheti). Kérdés, lesz-e belőle igazán hasznos kiegészítő, tud-e annyit fejlődni védekezésben. Az első kör legvégén kiválasztott Kevin Porter Jr. balhés kosaras, ráadásul nem igazán jó döntéshozó - az atletikus képességei rendben vannak, de hogy erre Garland és Sexton mellett mennyi szükség van, azt egyelőre nem tudni, Beileinnek alapvetően meg kell nevelnie.


Dallas Mavericks 

Isaiah Roby (2/45)

A Mavs a védekezéséről híres Isaiah Roby-t választotta ki, aki erőcsatár posztra érkezik - kérdés, mennyi ideje lesz, hiszen Kristaps Porzingis és Dwight Powell is ott vannak már a posztra, és játékidő nélkül a támadóoldalon nem fog fejlődni.


Denver Nuggets

Bol Bol (2/44)

A Nuggets a 44. helyen egy újabb kérdőjeles embert húzott ki: tavaly a gerincsérült Michael Porter Jr.-t vitte el, most pedig a szintén sérülékeny Bol Bolra esett a választás. A tehetsége első körre predesztinálta a centert, nem túl szépen, de kifejezetten hatékonyan dob, viszont a fizikalitást kerüli, és már eltört egyszer a lábfeje. Vagy fel tudják erősíteni az NBA-hez, és akkor nagyot szakíthat vele a Denver, vagy nem, és akkor nem nagyon lesz belőle semmi ezen a szinten - a második kör közepén ez már bevállalható választás volt.


Detroit Pistons

Sekou Doumbouya (1/15), Deividas Sirvydis (2/33), Jordan Bone (2/57)

A 15. helyen kiválasztott Sekou Doumbouya Franciaországból, a Limoges-ból érkezik, és projekt játékos - borzasztóan jó alapjai vannak fizikálisan, atletikus hármas-négyes átmenet, akiből rendkívül jó védő lehet, és a dobása sem csúnya, viszont az alapoknál vannak hiányosságai a pálya mindkét oldalán (későn kezdett kosarazni), játékintelligenciában bőven fejlődnie kell, hogy igazán impact játékos lehessen a ligában. Van benne bőven fantázia, a draft class legfiatalabb játékosa. Sirvydisről nem sokat tudni azon kívül, hogy a Lietuvos Rytasnál játszik és dobóhátvéd, amire szükség volt - hogy áthozzák-e, az persze kérdés. Jordan Bone labdadomináns irányító, aki vagy meg tud ragadni a ligában, vagy nem (ez nyilván attól függ, mennyire tud hatékony scorer és passzoló lenni, mert hátul nem igazán lesz tényező), a második kör végén már ez a kérdés.


Golden State Warriors

Jordan Poole (1/28), Alen Smailagic (2/39), Eric Paschall (2/41)

Az első kör végén kiválasztott Jordan Poole tehetséges dobóhátvéd, akinek a dobáskiválasztásán és védekezésén lesz még mit fejleszteni, de Klay Thompson sérülése miatt egész sok játékideje lehet. Alen Smailagic egy képzett szerb center (elhangzott egy összehasonlítás Nikola Jokic-csal is), aki ráadásul jó versenyző típus, de védekezésben sokat kell előrelépnie, hogy igazán használható legyen NBA szintén. Eric Paschallnak jó mentora lehet Draymond Green, mivel ő is alulméretezett erőcsatár - Greenhez képest kevésbé képzett támadásban, viszont védekezésben ő is borzasztóan aktív és jól használható, emiatt azonnal lehet szerepe a fiatalokat valószínűleg a következő szezonban sűrűbben forgató Golden State-nél.


Houston Rockets

-


Indiana Pacers

Goga Bitadze (1/18)

A Pacers a grúz centert, Goga Bitadzét húzta ki, Kevin Pritchard ráadásul azt nyilatkozta, hogy soha nem volt még ennyire könnyű döntése. Kérdés, hogy Myles Turner és Domantas Sabonis mögött mennyi szerepe lesz, esetleg ezt a három embert tudja-e forgatni majd Nate McMillan, mert ha utóbbi lesz a helyzet, a magas posztok évekre meg vannak oldva Indianában. Bitadze egyébként egész jó kinti dobó, kiváló pattanózó, és aktív is védekezésben - mindene megvan, hogy a modern center kívánalmainak megfeleljen, kivéve hogy nem annyira atletikus. A poszt miatt azért kicsit kérdéses ez a pick, de mögötte igazán nagyra tartott játékosok már nem keltek el, potenciálra jó választás.


Los Angeles Clippers

Mfiondu Kabengele (1/27), Terance Mann (2/48)

Az első kör végén kiválasztott Mfiondu Kabengele egy igazi scorer magasember, aki rendkívül sokoldalúan képes pontot szerezni, viszont egyelőre iszonyatosan túlvállalja magát. Egészen jó védő viszont, úgyhogy Montrezl Harrell-lel nagyon érdekes párost alkothat a Clippers padján. Terance Mann Kabengele ellentéte abban a tekintetben, hogy keveset vállal, és bár a triplavonalon túlról 39%-kal dobott utolsó egyetemi évében, előtte egyáltalán nem a erről volt híres. Ha hosszútávon mégis fejlődni tud a külső dobása, akkor kiváló 3&D lehet a Clippers padjára, ketteseken és négyeseken is tud védekezni.


Los Angeles Lakers

Talen Horton-Tucker (2/46)

A draft második legfiatalabb játékosát választotta ki az aranysárga-lila alakulat, aki támadásban nem sok mindenre képes egyelőre (ideje még azért van legalább tripladobásban fejlődni), védekezésben viszont egészen pazar - kemény, kapar, jól érzi, hogy mi fog történni, kiválóan vált, és egy-egyben is megdolgozza az emberét. Nagyon sok múlik azon, hogy támadásban mit sikerül kihozni belőle, mert anélkül nehezen fog megragadni a ligában, védekezésben viszont NBA-ready már most is.


Memphis Grizzlies

Ja Morant (1/2), Brandon Clarke (1/21)

Kiváló drafton van túl a Memphis, amely az 1/2-n nem okozott meglepetést, elvitte Ja Morantet, utána pedig megszerezte az 1/21-es picket, ahol Brandon Clarke-ra esett a választás. Clarke alulméretezett magasember, ráadásul 23 éves is, az idősebbek közé tartozik a draftosztályban, viszont védekezésben kifejezetten jó játékos, és egyfolytában pörög. Az nagy kérdés, hogy Jaren Jackson Jr. mellett lehet-e használni úgy, hogy nem nagyon van külső dobása, de a Memphisnek most lesz ideje fejleszteni, Morant pedig meg tudja játszani a palánk közelében.


Miami Heat

Tyler Herro (1/13), KZ Okpala (2/32)

Az első kör közepén kiválasztott Tyler Herro nagyszerű shooter, támadásban pedig ennél többre is használható, de egyrészt a védekezése kérdéses, másrészt az, hogy hol fog játékidőt kapni Dion Waitersék mögött. Okpala már érdekesebb eset, mert bár a védekezésén neki is javítani kell, és bár jó, de közel sem annyira kiváló dobó, mint Herro, olyan atletikus képességei vannak, amik rendkívül sokoldalú NBA játékossá tehetik majd - amint felszed némi izmot és keménységet, mert addig védekezésben jó eséllyel büntetni fogják.


Milwaukee Bucks

-


Minnesota Timberwolves

Jarrett Culver (1/6), Jaylen Nowell (2/43)

A Minnesotának állítólag Darius Garland kellett volna, de Jarrett Culverrel is kitűnő játékos jutott a Timberwolveshoz. Sokan Jimmy Butler másának tartják, ami sokatmondó arról, mekkora lehetőségek vannak benne - a hatodik helyen nem lehetett kérdés, hogy el kell vinni. Egyelőre Robert Covington és Andrew Wiggins előtte vannak kettes és hármas poszton, de egyrészt ez nem akkora baj, hiszen még csak újonc, fejlődnie kell, másrészt Wigginst erősen árulja Gersson Rosas - előbb vagy utóbb, vagy így, vagy úgy, de jó eséllyel kezdő lesz, az ő játéka sokkal jobban illik a mai ligába, mint Wigginsé, Covingtonnál meg egyszerűen jobb játékos lehet. Nowell pazar dobó középtávolról és a triplavonalon túlról is, de a védekezése és az ottani agresszivitás hiánya finoman szólva is kérdésessé teszi a jövőjét.


New Orleans Pelicans

Zion Williamson (1/1), Jaxson Hayes (1/8), Nickeil Alexander-Walker (1/17), Marcos Louzada-Silva (2/35)

Zion Williamsonról nem kell sokat beszélni, róla szóltak az előző hetek, hónapok. Az Anthony Davis-cserében érkező 1/4-ből 1/8-at és 1/17-et csinált David Griffin, a két kiválasztott pedig Jaxson Hayes és Nickeil Alexander-Walker lett. Előbbi atletikus center, aki kiváló pick-and-roll játékos és nagyszerű védő lehet úgy a periméteren, mint a palánk alatt, utóbbi pedig egy nagy termetű irányító, aki korához képes rendkívül nagy játékintelligenciával bír, védekezésben pedig kettőtől négyig tud fogni mindenkit - mindkettő pazar kiegészítő lehet Williamson mellett. A brazil Marcos Louzada-Silva igazi shooter - kérdés, ez elég lesz-e neki az NBA-hez.


New York Knicks

RJ Barrett (1/3), Ignas Brazdeikis (2/47)

A Knicks a harmadik helyen nem is vihetett mást, mint RJ Barrettet, 2/47-en pedig a Michiganről elhozta a litván Ignas Brazdeikist, aki kiváló scorer, egész jó shooter, viszont védekezésben fizikai korlátai vannak, amik miatt kérdéses, hogy az NBA-ben bármikor is megállja majd a helyét.


Oklahoma City Thunder

Darius Bazley (1/23)

Bazley a draft egyik legnagyobb kérdőjele, tekintve hogy több mint egy éve láttuk utoljára - egyetem helyett a G-Ligába akart menni, aztán végül az egész évet inkább külön készülte végig. Pazar atletikus képességei vannak, magas hármas-négyes átmenet, és egész jól is dob, de az egy év kihagyás meglátszik rajta - elképesztően sokat kell még tanulnia döntéshozatalban, ebben biztosan nem lépett előre ebben a szezonban. Hogy mennyi ideje lesz Paul George mögött, az kérdés, illetve hogy a Thunder mennyire tud játékosfejlesztéssel foglalkozni, mert vele lesz még munka.


Orlando Magic

Chuma Okeke (1/16)

Chuma Okeke hatalmas húzás lehet az Orlandónál, már amennyiben kap elég játékidőt Jonathan Isaac és Aaron Gordon mögött. Atletikus, egészen kiválóan dob, jól is védekezik - az egyetlen nagy gondja, hogy elszakadt az ACL-je. Ha fel tud épülni sérüléséből, és nem lesz krónikus térdgondja, sztár is lehet belőle NBA szinten, de egy borzasztóan hasznos rotáció játékos szinte egészen biztosan.


Philadelphia Sixers

Matisse Thybulle (1/20), Marial Shayok (2/54)

Matisse Thybulle gyakorlatilag a Lakers által kiválasztott Talen Horton-Tucker megfelelője abban a tekintetben, hogy támadásban nem sok mindet tud felvonultatni, védekezésben viszont kiemelkedő produkcióra képes - az a kérdés, hogy előbbiben mennyit tud esetleg fejlődni, mert felállt védelem ellen nem nagyon látni, hol fogják tudni használni. Marial Shayok semmit nem tud kiemelkedően, de semmiben nem rossz - ez vagy elég lesz ahhoz, hogy megragadjon a ligában, és akkor lehet belőle egy rendkívül hasznos kiegészítőember is, vagy ki fog kopni, főleg hogy a Sixersnél nem nagyon fognak játékosfejlesztéssel foglalkozni, maximum a G-Ligában.


Phoenix Suns

Cameron Johnson (1/11), Ty Jerome (1/24)

A Suns hátracserélt, Dario Saricot kapta az 1/6-ért, az 1/11-en pedig Cameron Johnsont választotta. Nem kicsit érthetetlen volt ez a húzás, hiszen Johnson a draft egyik legjobb shootere, de 23 éves, és sok csípőgondja volt már eddig is, ez az NBA előtt nem jó jel. A dobáson kívül ráadásul nem sok mindenben tud hozzátenni a Phoenixhez. A draft előtt a 2/32-es pickkel együtt TJ Warrent is kiszórta a gárda - Johnson jó eséllyel még a második kör elején is elérhető lett volna. Ty Jerome egy érdekes választás lehet még, kiváló playmaker, aki állandó mozgásban van labda nélkül, ez utóbbira azonban szüksége is van, mert fizikálisan csak hátrányai vannak. Kérdés, hogy utóbbival milyen védő lehet az NBA-ben, elöl viszont végre van valaki, aki Devin Bookernek segíteni tud a játék szervezésében.


Portland TrailBlazers

Nassir Little (1/25)

Nassir Little rengeteget csúszott, a lottery végébe várta a legtöbb mock draft, úgyhogy a Portlandnek a 25. helyen már ajándék volt. Jó periméter védő, minden atletikus képessége és fizikális adottsága megvan ahhoz, hogy az NBA-ben is kiváló legyen erre a szerepkörre, de támadásban nagy kérdés, hogy mi lesz vele - egyelőre se a védelemmegbontása, sem a dobása nem jó, de érdekes játékos lehet belőle, pick-and-rollban akár playmaker, akár a leváló játékos szerepében használható lehet idővel. Előrefelé nagyon projekt, kérdés, hogy az alapvetően a PO-beli minél jobb szereplésre hajtó Portlandben mennyire tud majd kiteljesedni Moe Harklessék mögött.


Sacramento Kings

Justin James (2/40), Kyle Guy (2/55), Vanja Marinkovic (2/60)

Justin Jamesnek kiváló számai voltak egy gyenge egyetemen, de kérdéses, hogy mi tud átültetni a játékából az NBA-be - jó, többposztos védő lehet, de amennyit használták felállt védelem ellen helyzetet teremteni, annyit a felnőttek között nem fogják, ráadásul nem is jó dobó. Kyle Guy a bajnok Virginia shootere volt, tőle nagyjából ez várható az NBA-ben is, már persze amennyiben pályán lehet tartani a többi hiányossága miatt. Vanja Marinkovic pedig a Partizan dobóhátvédje, aki elvileg egy év múlva teszi majd át székhelyét - ő sokoldalúbb támadó, de ahogy Guy-nál, nála is kérdés, hogy fizikálisan használható-e a ligában.


San Antonio Spurs

Luka Samanic (1/19), Keldon Johnson (1/29), Quinndary Weatherspoon (2/49)

Luka Samanic elképesztően sokoldalú támadó center, akinek viszont megkérdőjelezhető a hozzáállása, nem mindig teszi oda magát - ha ez változik, védekezésben is javulhat, és akkor kezdő is lehet az újjáépülő Spursben. Keldon Johnson Little-höz hasonlóan nagyot csúszott, őt a lottery legvégébe várták. Atletikus, 1-3-as posztokon jól védekező dobóhátvéd, akinek egyelőre kiegyensúlyozatlan a tripladobása - ha konzisztensebb lesz ebben, tökéletes kiegészítőember lehet, pontosan illik a mai NBA-be. Quinndary Weatherspoon már 22 esztendős, de jól dob, gyors, és egészen megbízható elöl és hátul is - kérdés, hogy fizikálisan mennyire lesz jó a ligába, tekintve hogy kettes posztra alacsony.


Toronto Raptors

Dewan Hernandez (2/59)

Az egykor Dewan Huellként ismert, 22 esztendős Dewan Hernandez 15 hónapja nem játszott tétmeccset - nem sérült volt, hanem az NCAA botrány miatt nem adtak neki játékengedélyt. Elöl ki kellett szolgálni korábban, nem nagyon teremtett magának helyzetet, védekezésben pedig hiába mozgott jól lábon, nem nagyon akart harcolni a pozíciójáért a palánk alatt - ha ezen nem változtat, nem fog az NBA-ben játszani.


Utah Jazz

Jarrell Brantley (2/50), Justin Wright-Foreman (2/53), Miye Oni (2/58)

A Jazznek három választottja is volt, de az utolsó 10 pick között, ennek megfelelően elég nagy lutri, hogy bárkiből lesz-e NBA játékos. Jarrell Brantley egy igazi golyó, fizikálisan nagyon jó állapotban van, és ezt, valamint atletikus képességeit kihasználva hatékony scorer - kérdés, hogy az NBA-ben milyen poszton fog majd védekezni. Justin Wright-Foreman egy scoring guard, akinek az első, a második és a harmadik gondolata is a pontszerzés, kiváló shooter - lehet belőle jó védő, és akkor használható lesz az NBA-ben is, de ezt egyelőre még nem mutatta meg. Miye Oni fizikálisan már most NBA érett, kiváló védő lehet belőle kettes és hármas poszton, és ha tovább fejleszti dobását, akkor off-ball használható lesz támadásban is.


Washington Wizards

Rui Hachimura (1/9), Admiral Schofield (2/42)

Rui Hachimura sokoldalú scorer, viszont túlságosan is csak a pontszerzésre koncentrál, nem nagyon szolgálja ki a társait - kiváló dobó, fizikálisan pedig már most készen áll az NBA-re, atletikus, kitűnő felépítése van, de védekezésben sokszor mozizik egyelőre. Minden adottsága megvan arra, hogy hátul is jó legyen - ahhoz, hogy igazán használható játékos legyen, ezt meg is kell tennie, de jelen állás szerint játékideje is lesz kifejlődni magát a lassan teljesen széteső, éppen ezért lassan-lassan újjáépülő Wizardsnál. Admiral Schofield támadásban használható, nagyon jó shooter, de hiába vannak meg a fizikális adottságai ahhoz, hogy jó védő legyen, egyelőre nagyon nem az - azt sem igazán tudni, hogy a periméteren vagy a palánkhoz közelebb védekezik majd a kiscsatár-erőcsatár átmenet, a 42. helyen már meg lehetett vele próbálkozni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus