Egy teljesen új Memphist köszönthetünk

Mike Conley jó eséllyel távozik, így a Jaren Jackson Jr. és várhatóan Ja Morant köré épülő Grizzlies végleg maga mögött tudja a Grit &Grind korszakot.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: Pelicans


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A lottery-n második helyre befutó Memphis Grizzlies-zel folytatjuk, amely végleg lezárhat egy emlékezetes korszakot.


Nagy változások a vezetőségben és a szakmai stábban is

Az elmúlt évek Memphise szépen lassan építette le magát egy veszélyes PO-csapatból oda, hogy a liga egyik leggyengébb együttese volt a gárda a 2018/19-es szezon során.

Nem volt túl nagy meglepetés itt sem, hogy változtatott a tulajdonosi kör, a kosárlabdával kapcsolatos részleg nagy mértékben átalakult: Chris Wallace GM és John Hollinger elnök munkáját az új elnök, Jason Wexler vette át, akinek Zach Kleiman a segédje - Wallace a játékosmegfigyeléssel foglalkozik majd a jövőben, míg Hollinger tanácsadóként folytatja, de a lényeg a leváltásuk. Azt nem tudni, hogy Wexlerék hogyan fogják vezetni a franchise-t, főleg mivel ő 2014 óta a business részleget irányította, nem a kosárlabdával foglalkozót, de Wallace szintjét nem lesz nehéz megütni.

Szintén változott a vezetőedző személye: a kicsit színtelen-szagtalan JB Bickerstaff helyett a Milwaukee Bucksnál idén komoly eredményeket elérő Taylor Jenkins ült le a kispadra.

Jenkinsről olyan nagyon sokat nem tudni azonkívül, hogy 2008-tól öt éven keresztül dolgozott a San Antonio Spurs D-Ligás fiókcsapatánál, az Austin Torosnál (négy évig segédedzőként, egy esztendő erejéig pedig vezetőedzőként), 2013-tól pedig Mike Budenholzer segédedzője volt a 34 esztendős szakember (5 évig az Atlanta Hawksnál, a mostani szezonban pedig a Milwaukee-nál). Jenkins szakmai berkeken belül arról híres, hogy nagyszerűen fejleszti a fiatalokat, ez pedig a szintén Budenholzer szárnyai alól kikerülő Kenny Atkinson eddigi brooklyni munkásságát tekintve kitűnő előjel. Mivel tegnap nevezték ki, így arról sincs információ, hogy kik lesznek a segédjei, de egy fiatal csapat mellé jó választásnak tűnik.


Az utolsó mohikán is távozik (?)

A Grizzlies az elmúlt egy évtizedben a Grit & Grind stílusról volt híres és eredményt is ezzel ért el a klub. A leginkább Mike Conley, Tony Allen, Zach Randolph és Marc Gasol fémjelezte játék folyamatosan alakult az elmúlt években, egyre inkább lemorzsolódtak a G&G-t meghatározó arcok, és az utolsó igazi alappillér, Conley pedig idén nyáron jó eséllyel távozik, így végleg lezárul egy éra a franchise történetében.

Az már más kérdés, hogy ki és mit adhat az irányítóért, aki a sarokműtétje után kifejezetten jó játékkal tért vissza ebben a szezonban, de a következő idényben 32.5 millió dollárt keres, 2020/21-ben pedig 34.5 milliót játékosopcióval, márpedig ennyit nagyon neccesen ér meg. A deadline előtt is volt szó a távozásáról, akkor a Utah Jazz volt porondon vele kapcsolatban, de kérdés, hogy mi olyat tud adni a Jazz, amire egy újjáépülő franchise-nak szüksége van (Rudy Gobert és Donovan Mitchell minden bizonnyal mozdíthatatlanok, így a Jazz egy háromcsapatos cserében gondolkodhat leginkább). Másról nem is nagyon cikkeztek, és egy 30+ millió dolláros, 31 éves játékos átvételét minden csapat átgondolja.


Már Conley utódja (?) is megvan

Azért is lehet nehézkes a játékmester elcserélése, mert első számú egyesre jó eséllyel már nincs szüksége a Memphisnek, az ugyanis Ja Morant lesz a draftot követően. Jelen állás szerint biztosnak tűnik, hogy Morant lesz az 1/2, és van is ráció abban, hogy őt válassza a Grizzlies - Conley a jövő csapatának már nem lesz az irányítója, Morant viszont olyan potenciált mutatott az egyetemi ligában, hogy simán elvezethet majd egy csapatot az NBA-ben is. Nem mellékes az sem, hogy tökéletesen passzolna a játéka Jaren Jackson Jr. mellé, így a csapat gerince már meg is lenne a következő 10-15 évre.

Előfordulhat az is, hogy Morant Conley mellé vagy mögé jön a következő 1, ne adj' Isten 2 esztendőre. Itt komoly kérdés, hogy Wexlerék és Jenkins mit preferálnak: azt, hogy Morantot azonnal bedobják a mélyvízbe, vagy azt, hogy Conley a tapasztalatának köszönhetően segítse fiatal kollégája fejlődését, és esetleg gyorsítsa azt. Nagyjából semmit nem tudunk arról, hogy a szakmai stáb és a szakvezetés hogyan gondolja ezt a kérdést, és járható mindkét út - valószínűleg az fogja meghatározni az irányt, hogy milyen ajánlatok érkeznek Conley-ra, mert ha nem elég jók, még az is könnyen benne van, hogy marad (legalábbis egyelőre). Annyi viszont biztos, hogy a gárdát az idő előrehaladtával egyre inkább Morant arculatára akarják majd szabni ígyis-úgyis, akár lesz Conley, akár nem.


Mi marad JJJ-ék körül?

Jaren Jackson Jr. és az 1/2 helye biztos, akárki is lesz a második helyen kiválasztott játékos. Hogy mellettük mi lesz, az viszont hatalmas kérdőjel.

Conley elcserélése mindenképpen összekuszálhatja az eseményeket, hiszen nem tudjuk, ki érkezhet majd cserébe. Mellette ott van a Memphisben a mostani idény második felében 20/12-es játékossá előlépő Jonas Valanciunas, akinek játékosopciós 17.6 millió dolláros szerződése van a következő szezonra. Sok csapatnak lesz sapka alatti helye, közel sem biztos, hogy lehívja ezt az opciót, és nem megy ki inkább a piacra, hátha többet kap még ennél is.

Az dillema lehet, hogy megtartsák-e, mivel Valanciunas már rizikó, ha megfizeted: vagy bejön, és akkor nagyon jó, vagy nem, a védekezésbeli gyengeségeire utazni fognak 1-2-4 év múlva is, akkor viszont cserélhetetlen, és megrekesztheti a további fejlesztési lehetőségeket a szerződése. Éppen ezért könnyen elképzelhető, hogy bármilyen jó statokat hozott is Memphisben, nem fognak elé komoly ajánlatot tenni. Ő egyébként attól tette függővé, hogy lehívja-e opcióját, hogy ki lesz az edző - nem biztos, hogy Jenkins kinevezésével sokkal okosabb lett, de az azért leeshetett neki, hogy a klub újjáépülést akar, nem a PO-ot célozza meg azonnal egy tapasztalt öreg rókával.

Valanciunas kieső 17.6 milliója mellett Avery Bradley-n spórolhat még 11 millió dollárt a Memphis - a 12.9 milliós szerződéséből csak 2 millió dollár garantált, és csapatopciós, tehát Wexlerék mondják ki a végső szót, hogy kell-e Bradley vagy sem. Ha azonban ők ketten távoznak, még akkor is több mint 85 milliónyi lekötött pénze van a Grizzliesnek, és Dillon Brookstól például biztosan nem fognak megszabadulni az 1.6 milliós fizetésével - ő, Jevon Carter és Ivan Rabb a koruk miatt szinte biztosan maradnak, legalább a következő évre.


A draft után nyugodt nyár

Ez az előbbi számolgatás a 109 milliós sapkát nézve nagyjából annyit jelent, hogy túl nagy bevásárlást nem tud majd végezni a memphisi együttes idén, és egyelőre nem is kell neki, hiszen a fiatalokat kell felmérni és fejleszteni. Ha Valanciunas és Bradley is távoznak, és a két RFA-t, Tyler Dorsey-t és Delon Wrightot is elengedi a Grizzlies, akkor is 85 millió dollárnyi fizetése lesz lekötve, tehát 24 millióval lesz a sapka alatt úgy, hogy kevés is a játékosa, és nem is feltétlenül minőségi a keret.

Amennyiben Valanciunas és Bradley maradnak jelenlegi kontraktusukkal, egy év múlva lejár a szerződésük, emellett kihullik Chandler Parsons 25.1 millió dolláros albatrosza, valamint CJ Miles 8.7 milliós bére is. A Memphisnek sem oka nincs arra, hogy idén nyáron kapkodjon (Jackson és Morant fejlesztése az első számú feladat, ezek után pedig az, hogy Conley-ért értelmezhető értéket kapjon), jövőre viszont jelentősen vonzóbb célpont lehet Moranttal, Jacksonnal és a mindössze 9.5 millió dollárt kereső Kyle Andersonnal, aki minden támadásbeli gyengesége ellenére védekezésben hasznos.

Ha valamit igazolhat a Memphis idén a sapka alatti pénzéből, az egy-két 3&D wing, de ez a szerepkör annyira keresett jelenleg a ligában, hogy vagy nem nagyon lehet ilyen embert szerezni, csak a legjobb csapatoknak, vagy túl kell fizetni az illetőt ahhoz, hogy egy várhatóan nem a PO-ért küzdő gárdához igazoljon.


(Legalább) Egy év még van a rebuildből

A Grizzlies nem lesz drasztikusan más csapat, mint idén volt, hacsak Conley-t nem sikerül valami nagyon komoly értékért elpasszolni, ami jelenleg nem tűnik túlságosan reálisnak. A kevés sapka alatti hely mellett azonban azért sem várható túl nagy mozgolódás a Memphistől a nyáron, mert lenne értelme annak, ha még egy évig az egyéni fejlődések lennének leginkább előtérben, nem az eredmények.

A csapat 2020-as első körös pickje Top6 védettséggel a Boston Celticsnél van, úgyhogy ha nem lesz annyira erős a Grizzlies, akkor megtarthatja ezt a draftjogot (ha erősebb lesz, mint ahogy jelenleg kinéz, akkor mázli kell majd a lottery-n). Ez a pick legkésőbb 2021-ben biztosan átmegy a Bostonhoz, de a következő szezonban még megtartható a Memphis számára.

Mindent boríthat persze az a variáció, hogy egy kétségbeesett csapat, amely hoppon maradt a kinézett irányítóinál, átveszi Conley-t úgy, hogy gyakorlatilag nem ad vissza érte szerződést. Ebben az esetben (és Valanciunas, valamint Bradley távozásával) komoly pénzügyi lehetőségek nyílnak meg a Wexler-Kleiman páros előtt már a mostani off-szezonban. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy ha mindenki lelép, akkor sok embert kell szerződtetni, ráadásul egy újonc, nagyon fiatal tréner mellé talán fölösleges is ez rögtön az első nyáron - okosabb lépésnek tűnik, ha hagyják együtt fejlődni az edzőt és a keretet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus