FA-piac, 2. nap: ki kelt el, ki maradt és kit cseréltek?

Több újraigazolás mellett pár nagy csere is történt - összeszedtük az új szerződéseket és a még elérhető játékosokat. 

Új szerződések

Zach LaVine (Bulls): 5 év, 215.2 millió. Nem történt meglepetés, már a piacnyitás előtt jöttek a helyi hírek, hogy LaVine marad a Chicagónál. 

Jusuf Nurkic (Trail Blazers): 4 év, 70 millió. Itt sem történt váratlan, hosszú ideje szó volt róla, hogy a bosnyák center és a Portland között kölcsönös az érdeklődés. 

Mitchell Robinson (Knicks): 4 év, 60 millió. Szintén senki nem esett hanyatt a Knicks centerének maradásától. Bár egyes szakértők szerint picit túlfizették a magasembert, a New York valószínűleg biztosra ment.

Kevon Looney (Warriors): 3 év, 25.5 millió. Jó néhány kiegészítő távozott a Warriorstól, de a csapat legrégebbi kiegészítője maradt egy tisztességes fizetésért. 

Ricky Rubio (Cavaliers): 3 év, 18.4 millió. Rubiót már az előző napi összesítésben szerepeltettük, bár technikailag már a második napon érkeztek a hírek arról, hogy a spanyol visszatér a Cavshez. 

John Wall (Clippers): 2 év, 13.2 millió. John Wall és a Clippers kapcsolatáról is jó ideje ment már a susmus a médiában, a LAC egy maximálisan kipihent korábbi All-Star hátvéddel erősödött, Wall pedig nyomhat egy “mini” Derrick Rose-t, ha jól teljesít, később még magasabb fizetést is kiharcolhat. 

Bruce Brown (Nuggets): 2 év, 13 millió. A Nuggetsnál rengeteg kiegészítő távozott, illetve még nem írt alá új szerződést, a denveriek pedig a Nets ígéretes fiatal hátvédjére csaptak le, kifejezetten jutányos áron, ami a luxusadó miatt fontos. 

Danilo Gallinari (Celtics): 2 év, 13 millió. Gallo nem sokáig maradt csapat nélkül, amint kivásárolta a Spurs, már meg is egyezett a Celtics-szel. Lentebb olvasható a Brogdon-csere, amellé tökéletesen illeszkedik az ő megszerzése, játéklehetőséget is kaphat és a Bostonnak nagy szüksége is lesz a dobásaira. 

Jalen Smith (Pacers): 2 év, 9.6 millió. A fiatal Smith-t szezon közben szerezte meg a Pacers a Sunstól, lehetőséget adott neki, a játékos pedig élt is vele, majd a felek úgy ítélték meg, hogy ez egy csodás barátság kezdete lehet...

Donte DiVincenzo (Warriors): 2 év, 9.3 millió. A Warriorstól jó pár játékos kirepült, a bajnok pedig elsőre kiválóan pótolta őket - DiVincenzo triplázását mintha csak Steve Kerr rendszerébe találták volna ki, ráadásul védekezésben is használható, plusz nagy szeződésért fog harcolni, amiből komolyat profitálhat a gárda. 

Derrick Jones Jr. (Bulls): 2 év, 6.6 millió. Nincs meglepetés, DJJ maradt Chicagóban - a Bulls talán még kicsit áron alul is igazolta vissza. 

Bryn Forbes (Wolves): 1 év, minimum. A Denvernél nem volt maradása, így a hátvéd aláírt a Minnesotához - csereként számolnak vele, ennyi pénzért jó megoldás. 

Aaron Holiday (Hawks): 1 év, minimum. Indiana után Atlantában is összeállhat a Holiday-Holiday tengely (Justin is most érkezik a Huerter-trade-ben) - Aaron minimumért teljesen vállalható a kispadra. 

Damion Lee (Suns): 1 év, minimum. Érdekesség, hogy Steph Curry sógora nem marad a Warriorsnál, hanem a rivális Phoenix ajánlatát fogadta el - remélhetőleg olyan jól sikerül az “árnyékból kilépés”, mint anno Seth Curry-nek.

Robin Lopez (Cavaliers): 1 év, minimum. Kiváló húzás a Cavstől, egy megbízható, rutinos, jól védekező ötös nagyon kell Jarrett Allen tehermentesítésére. 

Raul Neto (Cavaliers): 1 év, minimum. Rubio leigazolásával (és várhatóan Sexton visszahozatalával) már így is remeknek tűnik a Cavs backcourtje, amit a megbízható brazil hátvéd egészíthet ki. 

Bol Bol (Magic): 1 év, minimum. Mo Bamba visszaigazolása után még egy tehetséges, de azt kevésbé megvillantó atlétát húzott be az Orlando. 

Luke Kornet (Celtics): 2 év, minimum. Kornet jól beépült a Celticsbe, kevés játékpercében jól teljesített, logikus lépés volt a visszahozatala. 

Otto Porter Jr. (Raptors): 2 év, ?. Részletek egyelőre nem ismertek, valószínűleg minimum felett kapott Porter - a GSW elhagyásában és a kanadai igazolásban az is szerepet játszhatott, hogy a felesége családja Torontóban él. 

Drew Eubanks (Trail Blazers): 1 év, minimum. Eubanks tavasszal több tíznapost kapott a Blazerstől, 22 meccsen 14.5 pontot 8.5 pattanót átlagolt, mindkét fél kölcsönösen elégedett volt, jött is az új szerződés. 

Theo Pinson (Mavericks): 1 év, minimum. Pinson már a 2021-22-es évadban is a Maverickset erősítette two-way szerződéssel, így a playoffban nem lehetett a pályán - legalábbis papíron, pletykák szerint a Dallas kispadjának büntetéseiben (a kijelölt terület többszöri elhagyása) vastagon benne volt Pinson lelkesedése, akit a játéka mellett a csapat új hangulatfelelősének igazoltak le Boban Marjanovics “helyére”. 

Nemanja Bjelica (Fenerbahce): 2 év, 4 millió. Bár Bjelicát marasztalta a GSW, a csatár inkább visszatér Európába és a török Euroligás Fenerben folytatja. 

Cserék, idő előtti hosszabbítások

Három komoly csere történt: Rudy Gobert, Malcolm Brogdon és Kevin Huerter váltott csapatot, illetve Zion Williamson várhatóan megkapja az ötéves, 231 milliós szerződését - utóbbinál részletek még nem ismertek, valószínűleg lesz benne bőven opció. 

A Timberwolves öt játékost (Malik Beasley, Patrick Beverley, Jarred Vanderbilt, Leandro Bolmaro és az idei 1/22-es Walker Kessler) és négy elsőköröst adott Rudy Gobert-ért. A 2023-as, 2025-ös és 2027-es elsőkörösön nincs védettség, a 2029-es Top5 védett, ráadásul a Jazznak jogában áll kicserélni majd a saját 2026-os elsőkörös pickjét a Minny-ével. A Minnesota oldalának elemzése szétfeszítené e cikk kereteit, maradjunk annyiban, hogy a tranzakció a 2013-as Paul Pierce-Kevin Garnett-féle Nets-Celtics cseréhez hasonlítható, amiből a Brooklyn évekig próbált kikecmeregni, a Celticsnek pedig leesett a pickekből Jayson Tatum és Jaylen Brown - Danny Ainge vajon másodjára is megcsinálta?

A keretét és játékstílusát átalakító Atlanta Hawks elpasszolta Kevin Huertert a Sacramentóhoz - a Kings Justin Holiday-t, Mo Harklesst és egy 2024-es, lottery-védett elsőköröst adott. Elsőre ez inkább a Kingsnek érte meg, amit az elmúlt hetekben már nem először írunk le - talán ebben a pár hétben fordul meg a franchise szerencséje?

A Celtics megszerezte Malcolm Brogdont, cserébe egy 2023-as, Top12-védett elsőköröst és öt játékost (Daniel Theis, Aaron Nesmith, Nik Stauskas, Malik Fitts, Juwan Morgan) adott a Pacersnek. Brad Stevens Ainge jó tanítványának bizonyult, gyakorlatilag egy marék szotyiért és kései első körösért húzott be egy olyan hátvédet, akire óriási szükségük lett volna már az idei playoffban is. A Pacers számára az elsőkörös volt a biznisz, illetve több kisebb szerződést kapott, amivel lehet bűvészkedni. 

Mely szabadügynökök maradtak a 2. nap után?

Hátvédek

James Harden (76ers), Collin Sexton (Cavs, RFA), Goran Dragic (Nets), Rajon Rondo (Cavs), Chris Chiozza (GSW), Facundo Campazzo (Nuggets), Austin Rivers (Nuggets), Josh Jackson (Kings), Jeremy Lamb (Kings), Lou Williams (Hawks), Sharife Cooper (Hawks, RFA), Dennis Schröder (Rockets), Avery Bradley (Lakers), Wayne Ellington (Lakers), Kent Bazemore (Lakers), DJ Augustin (Lakers), Elfrid Payton (Suns), Tony Snell (Pelicans), Jarrett Culver (Grizzlies), Frank Jackson (Pistons), Lance Stephenson (Pacers), Isaiah Thomas (Hornets) 

Csatárok

Miles Bridges (Hornets, RFA), Montrezl Harrell (Hornets), Paul Millsap (76ers), Blake Griffin (Nets), LaMarcus Aldridge (Nets), Carmelo Anthony (Lakers), Markieff Morris (Heat), TJ Warren (Pacers), Andre Iguodala (GSW), Juancho Hernangomez (Jazz), Eric Paschall (Jazz), Josh Okogie (Wolves), Jake Layman (Wolves), Rodney Hood (LAC), Ben McLemore (Blazers), Jordan Nwora (Bucks), Joe Wieskamp (Spurs, RFA), Caleb Martin (Heat, RFA), Cody Martin (Hornets, RFA), Vlatko Cancar (Nuggets, RFA). 

Centerek

Deandre Ayton (Suns, RFA), Serge Ibaka (Bucks), Thomas Bryant (Wizards), Gorgui Dieng (Hawks), Dwight Howard (Lakers), Hassan Whiteside (Jazz), Bismack Biyombo (Suns), Ed Davis (Cavs), Luka Garza (Pistons, RFA), Tristan Thompson (Bulls), DeMarcus Cousins (Nuggets), Greg Monroe (Wolves), Moses Brown (Cavs). 

RFA=korlátozott szabadügynök

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus