Forró Kézzel: Kelet Jokicsa és a többiek

Wiseman rendben van a Golden State-nél, Oubre... nem - dolgozni kell a Bledsoe-Ball pároson - Bridges igyekszik előretörni a Suns hierarchiájában - büntet az Orlando - a Hawksé a legjobb támadás, a Netsé a legjobb védekezés - a Heat a fiatalokat is neveli - George eteti Ibakát - mire kellett Craig a Bucksnak? - Marc Gasol nem "hajol le az apróért" - négyen hibátlanok még, de ki számított rájuk?

Új rovattal jelentkezünk, melynek első részében az NBA-alapszakasz első hete után felhívjuk a figyelmet néhány érdekességre - statisztikák, tendenciák, apróságok, amelyekre érdemes odafigyelni.

 

GSW: Wiseman oké, Oubre... hát... nem

A Warriorsnál eddig kevés a pozitívum, Steph Curry is megkapta a maga kritikáját Steve Kerrtől, amiért nem tudott zsinórban 106 triplát bedobni edzésen, és Kelly Oubre Jr. teljesítménye sem kívánkozik a jó dolgok listájára. A közelmúltban megszerzett játékos eddig mindössze 7/40-et hajított mezőnyből, és a sikeres dobásaiból 6 zsákolásból, 1 pedig ziccerből jött össze. Utóbbi műfajban 1/12 eddig, 4 kísérletét is blokkolták. A triplavonalon túlról 0/17, ami annyira rossz, hogy senki másnak nincs 8-nál több elrontott hármasa sikeres kísérlet nélkül. Van ok azért az optimizmusra, mert ennél már csak jobb lehet Oubre triplamutatója. Ugyanezt mantrázhatják a Lakers szurkolói is Wesley Matthews esetében.

James Wiseman viszont eddig nagyon kellemes meglepetés, 24 perc alatt 14,7 pontot, 5,7 lepattanót és 1,3 blokkot átlagol 3 meccsen, ráadásul 5/6 triplát is bedobott eddig. Egy valamit viszont nem érdemes keresni vele kapcsolatban: összeállítást a legszebb gólpasszairól. Wiseman egyelőre ugyanannyi gólpasszt osztott ki a ligában, mint ezen sorok írója, ugyanakkor a hasonlóságok sajnos itt véget is érnek, és előbb-utóbb már ennyi sem lesz meg. Finoman fogalmazva is feketelyuknak tűnik, nem túl gyakran adja ki a kezéből a labdát, szinte mindig a dobás lehetőségét keresi, és általában meg is találja. Mentségére legyen mondva, hogy 3 meccs alatt 5 olyan passzt azért adott, ami gólpassz lehetett volna, amennyiben csapattársai pontosabban céloznak.

 

Sabonis Kelet Jokicsa?

Domantas Sabonis 3 meccsen 7 gólpasszt átlagol, miközben 10 potenciális gólpasszt oszt ki, és próbálja elhitetni mindenkivel, hogy ő Kelet Jokicsa. (Nyugat Jokicsáról eközben azt sem hisszük el jelenleg, hogy evilági szerzet lenne…) Ezt támasztja alá az is, hogy eddig 78,7 passzt ad a társainak (nem elírás, ennyit), aminél többet csak a Nuggets centere tud, és ezzel a mennyiséggel tavaly vezette is volna a ligát. A passzainál is nagyobb varázslat viszont, amikor zárásokat ad, eddig átlagosan 10 kosarat szerez a Pacers az ő zárásai után. (Az előző idényben 7-es átlagával vezette a ligát a kis Sabonis.) Illik megjegyezni, hogy röpke 24,3 pontot és 11 lepattanót is hozott az eddigi meccsein, 4/9 triplája is behullott, és a liga neki ítélte oda az első Hét játékosa díjat Keleten.

 

Dolgozni kell még a Bledsoe-Ball pároson

A Pelicansnél hiába játszik több mint 32 percet Eric Bledsoe és Lonzo Ball is, egyelőre mégsem tőlük érkeznek a gólpasszok, cserébe a tripláik sem ülnek. Közös erővel 25 gólpassznál és 20 eladott labdánál járnak, miközben 13/40 hármasuk egy 32,5%-os mutatóra elegendő. Még tiszta szerencse, hogy ott van Brandon Ingram, aki egymaga próbálja egyensúlyozni a két irányító gyengélkedését, és teszi mindezt 20 gólpasszal és 9/19 triplával 3 meccsen. 26,7 pontos, 7,3 lepattanós, 6,7 gólpasszos átlagaival ő lett Nyugaton a Hét játékosa is, és nem volt rest több dobást vállalni, mint a sokak által első opciónak vizionált Zion Williamson.

 

Bridges igyekszik előretörni

A Suns hierarchiája eddig minimum érdekesen alakul támadásban, aminek a legnagyobb nyertese Mikal Bridges. A hídember eddig 11,3 dobást engedhetett el, közte 6,7 triplát, és így átlagol 16,3 pontot. Egyelőre ő próbálkozhat a legtöbbször kintről a Sunsnál, és ami még érdekesebb, sokkal több dobás jut neki, mint a korábban második opcióként tündöklő Deandre Aytonnak. A center 8,3 dobásból gazdálkodhat, bár nagy meglepetés lenne, ha ez nem emelkedne a jövőben.

 

Büntet az Orlando

A Magic varázslata a büntetővonalon történik, 32,3 alkalommal állhattak oda a vonalra a 3 meccsükön. (A Hawks 33 kísérlete több, de náluk Trae Young egyedül hoz 15,3 kiharcolt büntetőt, míg a Magicnél nincs egy ilyen elvetemült teljesítmény.) Első próbálkozásra mindössze 19/30 egypontosuk ért célba, másodjára 23/29, míg legutóbb egészen elképesztő, 37/38-as mutatót tudtak felmutatni. Terrence Ross 16/16-nál jár eddig, egyedül Stephen Curry dobott be hiba nélkül többet, ő 18/18 a vonalról.

 

A Hawksé a legtöbb pont

Essen néhány szó az Atlantáról is, ha már előkerült a büntetőzésük. 124,7 pontos átlagukkal vezetik a ligát, miközben van képük 15,7 triplát elsüllyeszteni 41,6%-kal. Az is sokkoló valahol, hogy 37,7 ráemelt trojkájuk csak a 8. helyre jó a ligában, a Toronto Raptors 43,5 alkalommal próbálkozik, bár az is igaz, hogy a náluk ez csak 2 meccses minta. A kanadaiak esetében ugyanakkor mégsem lenne meglepő, ha tartanák ezt a mennyiséget, mivel az előszezonban is ők tüzeltek a legtöbbször kintről, 51,7-szer.

 

George eddig eteti Ibakát

A Mavericks elleni maflás után ellentmondásos lehet pozitív dolgot kiemelni a Clippersnél, de Paul George és Serge Ibaka kettő-kettői eddig izgalmasnak tűnnek. Ibaka 20,5 perc alatt átlagol 14,3 pontot, és eddigi 17 kosarából 13 előtt kapott gólpasszt. 6 alkalommal is Paul George találta meg, és a kettősük erőltetése a későbbiekben egy komoly fegyverrel kecsegtet. A variációs lehetőségek adottak, Ibaka zárása mögül George dobhat, illetve megindulhat a gyűrű felé is, ahogyan a magasember is leválhat befelé, illetve kiléphet a triplavonalra is.

 

Wood lett Harden kedvenc (eddig egyetlen) fegyvere

A Rockets újdonsült párosa is megérdemli a figyelmet, és nemcsak azért, mert James Harden és Christian Wood kettősét hívhatjuk HardWoodnak. (Bár a Rockets-Cavs meccsek így nagyon várósak, hogy összecsaphat HardWood és SexLand.) Esetükben hatványozottan igaz mindaz, ami Ibaka és George kettősénél, Harden 2 meccsen 11 gólpasszt adott bajtársának. Az is látszódik ugyanakkor, hogy már nem Mike D’Antoni az úr a rakétáknál, mert Wood ahhoz is vette már a bátorságot, hogy 7 középtávoliba is beleálljon, és ezekből csak 2 esett be.

 

A Heatnél hosszabb távon gondolkodnak

Friss nagydöntős csapatként azt gondolhatnánk, hogy a Miami az azonnaliságra helyezi a hangsúlyt, az eddigiek alapján viszont nem ez a helyzet - nem nyomtak all-int James Hardenért, lemaradtak Giannis Antetokounmpóról és úgy fest, hogy akkor inkább a saját fiataljaik nevelését helyezik előtérbe. Tyler Herro a PO során játszott már "irányítót", de alapvetően egyáltalán nem ez a posztja, most viszont őt használják kezdő egyesként, mert ez volt Herro legnagyobb gyengesége még tavaly - igaz, rohamosan fejlődött benne, a rájátszásban már egész korrekt playmaker volt akkor is, ha sokat volt nála a labda. Egyelőre még tanulja ezt a posztot, azt, hogy mikor kell dobnia, mikor kell betörnie-kiosztania, de nem kapkod - a Miaminál pedig szemlátomást nem az a prioritás, hogy Herro most, rövid távon minél eredményesebb legyen, hanem az, hogy minél többet tudjon, több tapasztalata legyen hosszabb távon.

Ugyanez figyelhető meg az újonc Precious Achiuwa kapcsán is: a magasember meglehetősen nyers, képzetlen, dadog nála a labda, de erőltetik, keresték labdákkal, 15-20 percet kapott és "tesztelték" is, nem bújtatták - inkább őt játszatták eddig Kelly Olynyk, vagy Meyers Leonard helyett, hogy tanuljon. Ez is azt mutatja, hogy a Heatnél nem a minél több győzelem a cél most ebben az alapszakaszban, inkább távlatokban gondolkodnak - a helyi hírek szerint Achiuwát például Adebayo "párjának" szánják magas poszton. ezért próbálják őket minél többet együtt használni. 

 

Mire kell Torrey Craig?

Izgalmas igazolásnak tűnt a Milwaukee Bucksnál Torrey Craig, aki eddig 18-20 perces cserejátékos volt Denverben és fontos szereplője lehetne a keleti bajnokesélyes kispadjának, ám egyelőre úgy tűnik, hogy Mike Budenholzert vagy nem kérdezték meg az ő érkezéséről, vagy nem elégedett valamivel. Craig ugyanis a Bucks három meccséből egyszer pályára sem került, aztán a GSW ellen játszott 10 percet garbage time-ban, aztán a New York elleni húszpontos verés során három percre került pályára - eddig összesen egy dobáskísérlete és nulla pontja van, ennél azért többet várnánk...

Meglepő telitalálat viszont eddig Bobby Portis, aki felülmúlja a várakozásokat cseremagasként: már az előszezonban is bekezdett egy dupla-duplával, az alapszakaszban is van már neki egy, legutóbb 17 pontot és 7 lepattanót jegyzett - 23 perc alatt 10 pontot és 7,7 lepattanót átlagol a padról 58,2 TS%-kal.

 

Marc Gasol annyit csinál, amennyit kell

A spanyol center azt nyilatkozta, hogy szerinte már nem tudta volna ellátni azt a szerepet Torontóban, ami ott várt volna rá, ezért igazolt a Lakershez, ahol az első két meccs után úgy tűnt, hogy erre a szerepre is kevés lesz: azok után, hogy a három előszezon-mérkőzésen összesen négy dobást jegyzett, az alapszakaszban bekezdett egy 0 pont, 1 lepattanós estével, majd másodjára megint csak büntetőből dobott két pontot. A két meccs alatt összekapart egyetlen egy mezőnykísérlet után már készültünk lehúzni róla a keresztvizet, de Anthony Davis nélkül megtáltosodott és lehozott egy 12 pontos, 7 lepattanós, 8 gólpasszos, 4 blokkos estét 3/3 triplával - ezzel jelezte, hogy nem eszik ezt olyan forrón, de januárban 36 éves lesz, ő már csak akkor emeli fel a kezét, ha tényleg kell...

 

Négyen hibátlanok még - ahogy arra mindenki számított...

Azért ha a szezon előtt azt mondjuk, hogy egy hét után már csak négy csapat hibátlan, valószínűleg elég nagy lett volna a szorzó a következő névsorra: Cleveland Cavaliers, Indiana Pacers, Orlando Magic, Atlanta Hawks. Márpedig igen, ez a négy keleti csapat az, amelyik hibátlan maradt a teljes mezőnyben, mindenki más legalább egyszer betlizett már.

Ami a pontkülönbségeket illeti, Cleveland-Atlanta-Brooklyn a top három, a támadójáték hatékonyságát illeti, abban a Hawks az első (a Bucksszal együtt egyelőre kilógnak ebben felfelé), míg védekezésben a Nets áll a legjobban a Cavs és a New Orleans előtt. Igen, pont ahogy vártuk...

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus