Hogyan kezdi meg Leon Rose az RJ Barrett körüli építkezést?

A New York Knicks jelen állás szerint a nyolcadik helyen húz a drafton, de az új elnöknek lényegében egy teljesen új csapatot kell felhúznia Barrett és Mitchell Robinson köré.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: Warriors
Southeast: HornetsHawks
Central: BullsCavaliers, Pistons

 

A New York Knicksnek az előző idényben sem sikerült a nagy áttörés, végigszenvedte az évet a csapat, és 21-45-tel zárt - jött is az elnök- és edzőváltás. Leon Rose és Tom Thibodeau tiszta lappal indulhatnak neki az off-szezonnak, amelyben lesz dolguk bőven.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Elfrid Payton (nem garantált), Frank Ntilikina, Dennis Smith Jr.
Wayne Ellington (ng), Reggie Bullock (ng), Theo Pinson (csapatopció)
RJ Barrett, Kevin Knox, Ignas Brazdeikis
Julius Randle, Bobby Portis (TO)
Mitchell Robinson, Taj Gibson (nem garantált)

Szabadügynökök:

UFA: -
RFA: Damyean Dotson, Jared Harper, Ivan Rabb
 

Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 48.2 millió dollár

Draftjogok: 1/8, 1/27, 2/38


A Knicks lényegében tiszta lappal kezdheti ezt az off-szezont (is), hiszen Julius Randle-t és az újoncszerződéssel bíró játékosokat leszámítva mindenki nem vagy csak részben garantált papírral, illetve csapatopciós megállapodással rendelkezik. Nem is biztos, hogy baj ez, tekintve hogy a hátvéd részleget szinte teljesen újra kellene húzni, a magasembereknél pedig Mitchell Robinson mellé olyan játékosokat kellene szerezni, akik képesek kintről is veszélyesek lenni - ez utóbbi nagyon kellene ahhoz, hogy egy egészséges szerkezetű, modern kosárlabdát játszó társaságot tudjanak a pályára küldeni.

Ennek megfelelően a draftról gyakorlatilag bármi jöhet hozzájuk. Nagyon sokat beszélnek arról, hogy kellene egy igazán jó irányító a Knickshez, és LaMelo Ball neve elő is került az összes ilyen beszélgetés alkalmával. A ma délelőtti Pistons-cikknél már kifejtettem a véleményemet LaMelóról, aki szerintem ide sem lenne ideális fit, de ha fel akarja építeni az új egyesét a New York, akkor ő lehet egy megoldás. Killian Hayes lehet itt is a B terv, illetve ha valahova kifejezetten jól passzolna Tyrese Haliburton, akkor az pont a Knicks. A legutóbbi hírek szerint Leon Rose-ék azt fogják figyelni, hogy ki milyen fit RJ Barrett mellé, hogyan tudják összerakni vele a játékát, márpedig Haliburton játékintelligenciája és külső dobásai pontosan azok az erények, amik kellenek ide. A védelmet úgyis Barrett bontaná első szándékból, így itt talán kevésbé lenne problémás az, hogy Haliburton nem a legrobbanékonyabb hátvéd.

Ha Barrett mellé keres megoldást a Knicks, akkor Devin Vassell, Patrick Williams és Tyrese Maxey is adódnak, mint potenciális two-way hátvéd/wing jelöltek - az egyikük szinte még biztosan elérhető lesz ezen a ponton, Maxey kiválasztásához talán még hátrébb is lehet cserélni, Vassellről pedig állítólag megpróbálják az összes létező információt összeszedni, valószínűleg nem véletlenül. Szintén jó fit lenne, de nem is Barrett, hanem Robinson mellé Obi Toppin, aki viszont gyakorlatilag biztosan nem lesz már kiválasztható ebben a magasságban - ha őt akarja Rose, ahhoz feljebb kell cserélnie. Bár nem jó külső dobó, de Thibodeau miatt Isaac Okorót sem lehet teljesen kizárni - valószínűleg hozzá is kevés a nyolcadik pick, de Thibodeau imádja az ilyen védekező specialista játékosokat, ha bent lesz még, nyugodtan viheti a Knicks is.

Rengeteg választási lehetőség adott a New York-iak előtt, és azért sem teljesen egyértelmű, hogy irányítót fognak vinni, mert két sztárral is szóba hozták már őket csere útján - nem véletlen, hogy jöttek ki olyan hírek, miszerint teljesen mindegy, ki lesz még elérhető az 1/8-on, könnyen lehet, hogy a Knicks elengedi a PG posztot. Chris Paul és Russell Westbrook közül utóbbi szerintem teljes zsákutca lenne, ha tényleg Barrett köré akarnak építkezni - a tavalyi 1/3-as pick azonnal egy gyengén használt második opcióvá silányulna egy olyan játékos mellett, aki kis túlzással még James Hardent is dominálni tudta labdabirtoklás tekintetében... Westbrooknak lehetne csapatot találni, de ha New Yorkban tényleg számít Barrett, akkor nem fogják odavinni, akármilyen olcsón is adja a Houston Rockets (és még ez sem biztos).

Paul viszont már teljesen más dimenzió akár a fiatalokra gyakorolt hatását nézve, akár a játék szervezését tekintve. Nyilvánvaló, hogy nem az azonnali bajnoki cím a cél New Yorkban, Paul pedig már nem fiatal. Mégis sokkal több értelme lenne ennek a húzásnak, mint Westbrook megszerzésének, mert ha valakinek a mentorálása hosszútávon is rengeteg haszonnal járhat Barrett számára, akkor az CP3 - a kérdés az, hogy mit kell érte feladni.

Valószínűleg első körös pick menne az üzletben, és ebből jól áll a New York - nem feltétlenül kell feladniuk az idei 1/8-at. Van 1/27-jük is erre az évre, és az összes saját draftjoguk mellett van egy jövő évi, védettség nélküli Dallas első körösük, illetve náluk van a Mavs 2023-as, Top10 védett első köröse is még a Kristaps Porzingis-féle cseréből. Állítólag Kevin Knox lehet a dealbreaker, amiben én nem hiszek. Knoxból lehet még jó játékos, 20 esztendős mindössze, és John Calipari szerint későn érő típus (nagyon gyerek még az életkorához képest is). Lemondani nem kell róla, de ha Barrett mellé keres embert a New York, az jelenleg úgy néz ki, nem Knox lesz, tekintve hogy sosem a külső dobásáról volt híres - nincs nagyon rossz keze, de jó sem. A New York állítólag Dennis Smith Jr.-t adná, felmerült Frank Ntilikina neve is, de szerintem összességében mindegy, hogy a háromból melyiket kell adni Paulért - az sokkal kevésbé mindegy, hogy hány darab első körös az ára.

Paul 41.3 millió dolláros fizetése ráadásul nem sok helyre fér be anélkül, hogy cserébe fizetést kelljen adni. A Knicks pont egy ilyen csapat a rengeteg, következmény nélkül kirakható szerződés miatt, ám talán mégis érdemes lenne megfontolni, hogy megérdeklődjék, mennyit kell még fizetni azért, hogy Sam Prestiék átvegyék Julius Randle-t (vagy akárki más). Ha ugyanis Randle közel 19 milliója is kiszállna, még egy lyukat betömhetne a Knicks Christian Wooddal, akit ellenérték nélkül lehet elhozni Detroitból - "csak" meg kell győzni, hogy ezt a csapatot válassza. Wood jó pattanózó, kiváló scorer, egészen jó védő is (az Advanced statok alapján még hasznosabb hátrafelé, mint előre), és triplát is tud dobni, tehát lényegében A telitalálat Barrett és Robinson mellé - ráadásul mindössze 25 esztendős, nagyon messze van még ő is a pályafutása csúcsától.

Ha Paul nem érkezik, akkor is lesz rá pénze a Knicksnek, és ha Randle esetleg maradna, akkor is lenne értelme bepróbálkozni Woodnál. Randle üres boxscore statokat hoz, a tripla és a védekezés sem az erőssége - vele Woodtól függetlenül sem számolhatnak hosszátávon kezdőként, már ha jó csapatot akarnak felépíteni.

Ha Woodot nem tudják szerződtetni, akkor talán még Bogdan Bogdanovics neve kerülhet elő (mint minden capspace-szel bíró együttesnél), mert ő is jól passzolna Barrették mellé - ő a Sacramento Kings korlátozott szabadügynöke, úgyhogy a megszerzéséhez az is kell, hogy a Kings el akarja engedni. Másra azonban nagyobb összeget nincs értelme költeni a jelenlegi FA-k közül, így akár maradhatnak is a részben garantált szerződésű emberek.

Minden fejtegetés azonban azon múlik, hogy a Knicks képes lesz-e végre elengedni, hogy majd jövő nyáron minden sztárt leigazol... kétszer. A klub évek óta hajhasszá a legnagyobb elérhető neveket, és azok egytől egyig szépen kikosarazzák a New York-i együttest. Rose-nak ex-játékosügynökként látnia kell, hogy a semmiből egészen biztosan nem lesz vonzó FA-célpont a Knicks. New York városa önmagában nem teszi "kívánatossá" ezt a franchise-t, és amennyire vonzó is lesz esetleg New York Citytől a csapat, azt James Dolan tulajdonos személyisége és viselkedése rögtön annulálja is.

Ha Rose le tud mondani a 2021-es szabadügynökökről (és ezt meg tudja értetni Dolannel is), akkor van esélye a Knicksnek egy egészen jó nyarat zárni. Pault ugyanis csak ebben az esetben tudják megszerezni (még 2021/22-ben is 44 milliót keres), és csak ebben az esetben mernek és akarnak majd egy nagyobb szerződést tenni Wood elé. Ha kettejüket sikerül a Knicks rosterében tudni egy hónap múlva, miközben a draftról érkezik mondjuk Vassell kettes posztra, akkor az utóbbi évek legizgalmasabb (és ami még fontosabb, a legjobban felépített) New York-i kerete várhat ránk - és itt most nem arról kell álmodozni, hogy Kevin Durant, Kyrie Irving és Zion Williamson egyszerre öltenek majd Knicks-mezt, jóval reálisabbak a célok. Ha viszont megint elkezdődik Giannis Antetokounmpo, Kawhi Leonard meg Paul George nézegetése, akkor marad az, ami az utóbbi években...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus