Készen van a Timberwolves magja, de ki lesz utolsó láncszem?

Véget ért az NBA-idény, így elkezdjük elemezni, hogy mik lehetnek a csapatok feladatai az off-szezon során. Az 1/1-et birtokló Timberwolves kerül elsőként terítékre.

A Minnesota Timberwolves egy kifejezetten mozgalmas éven van túl. A csapat a pályán gyenge eredményeket ért el, de két fontosabb cserét is meghúzott Gersson Rosas az év közben: egyrészt megszerezte D'Angelo Russellt (ezzel egy időben Andrew Wigginst elpasszolta), másrészt üzletelt a Denver Nuggets-cel, így már Malik Beasley is a Minnesotánál van.

Azt már látjuk, hogy Rosas a Russell - Karl-Anthony Towns páros köré akar építkezni Jarrett Culverrel, Josh Okogie-val és valószínűleg Beasley-vel kiegészítve. A kérdés az, hogy kivel akarja még megerősíteni a keretet úgy, hogy elvileg egy nagyon komoly, gyakorlatilag viszont egy kérdőjeles erősségű fegyver van a kezében.
 

Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

D'Angelo Russell
Josh Okogie, Jacob Evans, Jaylen Nowell
(nem garantált)
Jarrett Culver, Jake Layman
James Johnson (játékosopció), Omari Spellman, Jarred Vanderbilt (ng), Naz Reid (ng)
Karl-Anthony Towns

Szabadügynökök:

UFA: Evan Turner
RFA: Malik Beasley, Juancho Hernangomez
 

Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: kb. 20 millió dollár

Drafpickek: 1/1, 1/17, 2/33
 

Azt, hogy a Russell-Towns páros köré mennyire lehet eredményes csapatot felépíteni, egyelőre hagyjuk (lesznek majd szezonfelvezető cikkek is, ez pedig annak a témája). Az viszont biztos, hogy a támadójáték eköré a két ember köré lesz felhúzva, és az is biztos, hogy a tavalyi 1/6-os Culvernek, valamint a védekezéséről már most híres Okogie-nak bérelt helye lesz a rotációban.

Ami rögtön szembetűnő a szerződéssel bíró embereknél, az a spacing hiánya. Townsnak nincs rossz keze, ahogy Russellnek sem, de annyira nem is jó egyikük sem, hogy olyan hatalmas segítséget jelentenének a másiknak. Okogie-nak ez az egyik gyenge pontja, Culver pedig második évét kezdi - neki elvileg hosszútávon nem kellene, hogy gondja legyen a kinti dobásokkal, de még nagyon nem kiegyensúlyozott. Adja magát Malik Beasley és Juancho Hernangomez megtartása, miután Minnesotában az előbbi 20.7 pontot átlagolt 42.6%-os triplamutatóval, a spanyol magasember pedig 12.9 pontot és 7.3 pattanót hozott meccsenként 42.0%-os hármasozással. Nagyon kicsi a minta, 14 meccsről beszélünk, így egyelőre azért vigyázni kell ezekkel a statisztikákkal, de az nem újdonság, hogy Beasley-nek és Hernangomeznek is mennek a triplák - mindkettő szépen beilleszthető az eddig meglévő alapemberek mellé.

Az más kérdés, hogy mennyiért sikerül majd marasztalni a két érintettet. Hernangomez nem volt annyira kiemelkedő, őt jó eséllyel sikerül jó áron megtartania a Minnesotának, Beasley esetében azonban ez nem annyira egyértelmű - még annak ellenére sem, hogy volt nemrég egy ügye, állítólag már nem először hívták rá a házára a rendőröket... 40% fölött triplázó, de nem egydimenziós swingmanekre hatalmas a kereslet az egész ligában, és lesz azért egy-két csapat, amelynek lesz bőven sapka alatti helye, hogy kitömje. Rosasnak főleg az ő esetében kell eldöntenie, mennyit ér - ebbe a keretbe nagyon kellene az, amit tud, de túlfizetni egy félkész, még egyáltalán nem biztos állomány esetén hiba lenne, adott esetben végzetes hiba is.

Van még egy nagy feladata a Minnesota GM-jének a nyárra: eldönteni, mi legyen az 1/1 sorsa. Az idei draft két szempontból is különleges lesz. Egyrészt azért, mert az első két helyen olyan csapatok húznak, akik nem a nulláról kezdik meg az építkezést, így aztán a fit sokkal nagyobb szerepet kaphat(na), mint az, hogy kiben mekkora potenciál van. Másrészt viszont azért, mert nincs kiemelkedő tehetség, így pedig a legelejére szóló draftjogok iránt sincs akkora kereslet - extrém esetben a 6-8. helyen is ki lehet húzni azt, akit az ember mondjuk 1/2-n akarna, annyira nem egyértelmű, hogy kiben milyen lehetőségek vannak.

A Top3-ba várt emberek közül James Wiseman nem kell a Minnesotának Towns mellé, LaMelo Ball Russell miatt fölösleges, Anthony Edwards leírása pedig nagyon erősen hasonlít az épp most kipaterolt Wigginsére: borzasztó atletikus játékos, de 30% alatti dobó volt az egyetemen, védekezésben meg úgy egyébként sem mindig rakta oda magát teljesen, és a döntéshozással is van gond (bár ez utóbbi nyilván javulhat a tapasztalat megszerzésével. A lényeg az, hogy Edwards a spacingben pont semmit nem segítene a Minnynek, így meg Russell és Towns, illetve Okogie mellé draftolni elég érdekes lenne. Hátrébb sincsenek kihagyhatatlannak tűnő prospectek (talán Obi Toppin lenne a legjobb választás, ha a játékstílust nézzük), így nem véletlen, hogy a Timberwolves nyíltan árulja az 1/1-et egy olyan játékosért, aki most azonnal tud segíteni a csapatnak.

Hogy kit szerezhet meg az első pickért Rosas, azt nagyon nehéz belőni, pont azért, mert kérdéses még a draft legeleje is. Victor Oladipóval már sok lenne a labdás ember a keretben - sokkal inkább kellene egy Klay Thompson/Khris Middleton-féle mindenes, de inkább B opció ide, mint egy újabb ember, aki "majd megoldja egyedül". A John Wall mellett nevelkedő Bradley Beal például ideális lehetne, ő egy esetleges "Russell-csőd" esetén még át is vehetné az első számú periméterjátékos szerepkörét. Más kérdés, hogy Beal megszerzése valószínűleg sokba kerül, és arra az idei 1/1 kevés lesz - mindjárt érdekesebb lehet a helyzet, ha esetleg Culvert vagy/és Okogie-t is hajlandó feláldozni érte a Minny, de egyelőre erről nincs szó.

A fizetések összehangolásával nem nagyon lehet gond, miután James Johnsonnak van egy 16 milliós lejáró szerződése (amennyiben lehívja játékosopcióját), és még közel ugyanennyit össze lehet hozni a nem garantált kontraktusokkal, Jake Laymannel és Jacob Evansszel. A nagyobb probléma az, hogy jelenleg nem nagyon vannak igazán jó, eladó 3&D swingmanek (Beal sem az papíron...), és innentől kezdve hiába van az 1/1 Minnesotában, nem tudja azt kihasználni. Azt alapvetően is tudta mindenki, hogy az idei első pick nem azt az értéket képviseli, mint a tavalyi vagy a 2018-as. Az sem segít azonban a helyzeten, hogy nehezebb a játékosok felmérése a koronavírus miatt, így még kisebb lehet az érdeklődés a draftjog iránt. Van érték a Minny kezében, de hogy mekkora, azt nagyon nehéz belőni jelen pillanatban.

Felmerülhetne az is egyébként, hogy az 1/1-ért nem swingmant, hanem tripladobó négyes sztárt szerez a csapat (ne adj' Isten Kevin Love-ot visszahozza). Erre a forgatókönyvre azonban van két sokkal olcsóbb megoldás is: ott van a korlátozott szabadügynök Hernangomez, illetve a draftról Toppin - egyikük sem kerül majd évenként 30 millió dollárba, de ketten együtt is csak a töredékét fogják hazavinni.

Sapka alatti helye nincs a Minnesotának, és csak abban az esetben lenne, ha Johnson lemondana a játékosopciójáról - jelen helyzetben erősen kétséges, hogy ezt megteszi, 16 millió dollárnak valószínűleg a közelében sem fog keresni pályafutása hátralévő részében. Johnson "kilépése" mellett Beasley-t és Hernangomezt is el kellene engedni (vagy lemondani a játékjogukról), és akkor lehetne 20 millió dollár körüli capspace Rosas kezében. Várhatóan azonban nem errefelé fog mozdulni, mert a Minny nem igazán FA-mágnes, nem nagyon akarnak odamenni a jó játékosok - ebben az esetben pedig a keretbe jól illő Beasley megtartása sokkal többet ér, mint a fizetési plafon alatti mozgástér.

Várhatóan MLE-ből, veterán minimumokból, illetve az 1/17-es és az 2/33-as pickkel próbálja majd meg a Timberwolves pótolni a többi hiányosságát - már amennyiben a pickek nem kerülnek az 1/1-gyel együtt egy nagyobb csomagba.

Egy csereirányító mindenképpen kelleni fog Russell mögé, de egy újonc helyett sokkal több értelme lenne annak, ha egy tapasztalt, de még mindig használható játékmestert vinnének oda, mint mondjuk DJ Augustint - 1/17-en egyébként még több érdekes egyes is elérhető lesz várhatóan, de a Timberwolves eredményeket akar, Russell meg nem a legjobb mentor... A cserecenter kérdéskörét kell majd megoldaniuk még, már amennyiben nem Naz Reidnek adják meg a lehetőséget: a draftról talán Vernon Carey Jr. lehet nekik érdekes, FA-ról viszont több opciójuk lesz. Marc Gasol valószínűleg csak álom marad nekik (a spanyol, ha még az NBA-ben marad, jó eséllyel bajnokesélyeshez megy, pedig Townsnak nagyszerű tanára lehetne), de ott van Aron Baynes, Tristan Thompson, vagy próbálkozhatnak Alex Lennel is - MLE-ért valószínűleg mind elérhetőek lesznek, de lehet, hogy kevesebb pénzért is.

Mindemellett persze manapság már egy nagyszerű kinti dobó felbecsülhetetlen érték, ez viszont pont az a szegmens, amit inkább a draftról nézegethetnek. A nagyon jó shooterekre nem lesz pénzük, meg nem ide fognak majd igazolni, így az sem lenne meglepő, ha a későbbi pickjeikkel már erre a szerepkörre vadásznának embereket.

Rosasnak lesz munkája bőven, ez látszik. Megvannak a Minnesota alapjai, de közel sincs még kész ez a keret - hozzá kell tenni, hogy ha papíron kész is lesz, közel sem biztos, hogy működni fog, és akkor még lehet, hogy át kell majd szabni az állományt. Beasley esetében el kell döntenie a kolumbiai GM-nek, mennyit ér meg neki a vajkezű játékos - ha mázlija van, idén annyira óvatosan költenek majd a tulajdonosok, hogy le tudja kötni viszonylag jó pénzért hosszútávra. Beasley előtt azonban még valamit kezdenie kell az 1/1-gyel is, ez pedig jelen pillanatban egy elég kérdőjeles pont - se az érdeklődés szintjét nem igazán lehet belőni, sem azt, hogy kik a ténylegesen elérhető célpontok. Ott áll tehát a Minny annak a kapujában, hogy összerakja a gárdát, de az utolsó puzzle-darabokat még keresgélni kell, nem is csak a helyükre rakni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus