Még mindig egy helyben fog toporogni a Heat?

Továbbra is tele a sapka a floridai együttesnél - évek óta nagy dobásra készül a Miami, de vajon idén nyáron sikerül valamerre elmozdulni?

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: Knicks
Pacific: LakersSuns
Central: CavaliersBulls
Southeast: HawksWizards, Hornets
Northwest: Timberwolves


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A Miami Heat még mindig a két és három éve kiosztott szerződéseit nyögi.


A keret adott... vagy mégsem, ha minden csillag összeáll

Pat Riley évek óta sikertelenül próbál nagynevű szabadügynököket a csapathoz csábítani, vagy akár cserével megszerezni egy sztárt, és nem úgy tűnik, hogy ez idén nyáron fog megváltozni.

Az egyik baj az, hogy a sapka tele van: jelenleg 139.5 millió dolláron áll a csapat. Ebből 21.4 millió dollárt kiszórhat a gárda, amennyiben elküldi a részben (15.6 millió dollár) garantált Ryan Andersont és a nem garantált Derrick Jones Jr., Duncan Robinson, Kendrick Nunn, Yante Maten négyest. A gond az, hogy a Goran Dragic, Hassan Whiteside, James Johnson, Justise Winslow, Dion Waiters, Kelly Olynyk, Josh Richardson, Bam Adebayo sor még mindig sapka fölött van (118.1 millió dollár), és még ha Whiteside le is lépne, akkor sem lenne, csak 18 millió dollárnyi sapka alatti helye a Heatnek, hiszen 91 millió dolláron állna.

Ez mondjuk a jobbik verzió, hiszen 18 millió dollár már költőpénznek minősül, az pedig az előző idényben világosan látszott, hogy Whiteside-dal nem számol Erik Spoesltra, biztosan nem 27 millió dolláros játékosként. Kérdés, hogy a center kapna-e megközelítőleg ennyi pénzt bárhol máshol, mert ha úgy méri fel az ügynöke, hogy nem, még úgy is maradhat Floridában, hogy nem marasztalnák. Ha viszont lelép, a többieket pedig kiteszi a gárda, akkor a sapka alatti hellyel, illetve Dragic lejárójával már lehet mozgolódni... kérdés, merre?

Csak lejáróért és capspace-ért ugyanis hosszú és nagy szerződéseket lehet a leginkább kapni, márpedig Riley testközelből tudhatja, hogy egy-egy elméretezett kontraktust évekig nyöghet a csapat - tavaly nyáron sem tudott semmit sem csinálni, pont azért, mert semmilyen mozgástere nem volt. Az idei picket cserélhetné, de egyrészt az 1/13-nak olyan nagyon komoly értéke nincs, másrészt 2023-ig ez az utolsó első körös, amit postázhat a Heat, mivel a 2021-es pickje Phoenix-Philadelphia-Clippers útvonalon már Los Angelesben van, így se a 2020-as, sem a 2022-es első körösét nem rakhatja bele egy üzletbe (csak akkor, ha szerez egy másikat).


Mégis érkezhet egy magasember?

Ha Whiteside kilép és minden nem vagy csak részben garantált szerződést kiszór Riley, akkor a 18 milliójából szétnézhet a piacon, és akkor leginkább magasember iránt fog nézelődni, ez majdnem biztos. Hátvéd poszton a Dragic-Waiters-Richardson-Winslow négyessel keleten még egészen jól el lehet lenni (már amennyiben a kvartett tagjai egészségesek, ez főleg előbbi kettő esetében kérdéses), de a Johnson-Olynyk-Adebayo hármas papíron kevésnek tűnik, darabra főleg.

Adebayo már az előző idényben is többet játszott, mint Whiteside, védekezésben nagyon szépen tudja a helyét, támadásban pedig nem vállalja túl magát. Az egy kicsit meglepő lenne, ha Whiteside távozásával elé hoznának valakit (főleg, hogy 18 millió dollárból igazi sztárt azért nem fog szerezni a Heat), és nem mögé, vagy inkább erőcsatár posztra, ahol Olynyk és Johnson sem megoldás igazán - Whiteside távozásával a lepattanózás is gyengülne, ez sem Johnsonnak, sem a kanadainak nem erőssége.

Olyannal nagyjából szóba sem áll a Heat, legalábbis az eddigiek alapján butaság lenne olyas valakit igazolni, aki nem tud védekezni, és akinek inkább a pontszerzés a profilja. Védekező és lepattanózó erőcsatár vagy center viszont inkább az idősebb korosztályból van (Taj Gibson), vagy olyan játékos, akire nagyon komoly konkurencia lesz majd várhatóan (Thad Young), centerből azonban van választék akár kifejezetten Adebayo mögé, akár mellé, nagyjából felesben megosztva a játékidőt (Thomas Bryant, Ed Davis, Robin Lopez).

Ez ugyan csak megérzés, de Riley 2021 nyarán túlnyúló kontraktust nem akar szerintem kiosztani - azon a nyáron csak Richardson 11 milliója és Adebayo QO-ja fog már kegyegni, és ha akar, a Heat összehozhat egy újabb superteamet (miközben nem kell lemennie addig sem teljesen kutyába, ez a keret nem rossz, csak ugyanaz, ami eddig volt). Ezért sem merülhetnek fel szerintem a legnagyobb nevek a Miamivel kapcsolatban, 2 éves szerződéssel, 18 milliós caphellyel inkább hasznos emberre kell költeni a pénzt.

Persze az egész fejtegetés akkor ér valamit, ha Whiteside kilép a szerződéséből, mert ha nem, nincs helye a Heatnek mozgolódni, csak a csere lehetősége marad a lejárókkal (azt nem tartom reálisnak, hogy Adebayo és Richardson távozzanak, de nagyjából nekik kettejüknek van csereértékük, a többieknek vagy csak a szerződésük a lényeg, vagy pont az vesz le az értékükből). Márpedig ez lényegében megköti Riley kezét idén nyáron is, ahogy ez történt egy évvel ezelőtt is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus