Mennyit jelent a Wizardsnak Westbrook megszerzése?

A Washington elvitte Deni Avdiját, megtartotta Davis Bertanst, és megszerezte Russell Westbrookot - ez vajon elég lesz a PO-hoz a nagy keleti tömörülésben?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggetsThunderTimberwolves
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriorsKings
Central: BucksCavaliersPistonsBulls
Atlantic: Knicks
Southeast: Hornets, Magic

 

Washington Wizards

Draft: Deni Avdija (1/9), Cassius Winston (2/53)

Maradt: Bradley Beal, Davis Bertans (5 év 80 millió), Thomas Bryant, Ish Smith, Rui Hachimura, Jerome Robinson, Troy Brown Jr., Moritz Wagner, Isaac Bonga, Anzejs Pasecniks, Garrison Mathews (two-way)

Érkezett: Russell Westbrook (csere, Rockets), Robin Lopez (Bucks, 1 év 7.3 millió), Deni Avdija (draft), Raul Neto (Wizards, 1 év 1.8 millió), Anthony Gill (Himki Moszkva, Oroszország, 2 év 2.4 millió), Marlon Taylor (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Caleb Homesley (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Yoeli Childs (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Cassius Winston (draft, two-way)

Távozott: John Wall (csere, Rockets), Ian Mahinmi (?), Shabazz Napier (?), Gary Payton II (?), Jerian Grant (Rockets, 2 év 4 millió), Jarrod Uthoff (Pelicans, 1 év 1.6 millió), Johnathan Williams (Galatasaray, Törökország), Admiral Schofield (csere, Thunder)

Keret:

Westbrook - Beal - Brown - Bertans - Bryant
Smith - Robinson - Avdija - Hachimura - Lopez
Neto - Bonga - Gill - Pasecniks (ng) - Wagner
Taylor (ng) - Homesley (ng) - Childs (ng)
Winston (tw) - Mathews (tw)

A Wizards a draft 9. helyén kiválasztotta Deni Avdiját, ami komoly meglepetésnek számított, mivel az izraelit a Top5-be várták a legtöbb mockon. Fejleszteni kell a dobását, és kérdéses, hogy ami az Euroligában jó védekezésnek számított, az itt mire lesz elég. Van azonban érzéke a játékhoz, a hozzáállása pedig nagyszerű, és talán ez az a két dolog, amit a legnehezebben, vagy leginkább sehogy nem lehet tanítani. Nem voltam oda Avdijáért a draft előtt, de a 9. helyen már nem volt min gondolkodni az esetében - főleg hogy az ide tökéletes fitnek tűnő Onyeka Okongwu elkelt a hatodik pozícióban. A második körben hátracserélt a gárda, ami meg azért nem tűnik rossz lépésnek, mert az igazán jó centerprospectek közül már Daniel Oturu sem volt bent - így érkezett a második kör végéről Cassius Winston. Winston kiváló pick-and-roll irányító, de hogy a fizikális adottságaival, robbanékonyságával meg lehet-e élni az NBA-ben, az azért kérdés - nem véletlenül kapott two-way szerződést.

A draft után jött a szabadügynökpiac, ahol két érdemi lépésük volt. Egyrészt megtartották Davis Bertanst - szerintem egy kicsit drágán, mert nagyon egydimenziós játékos, de az kétségtelen, hogy a lett nagyon kell ebbe a keretbe. Egyelőre mondjuk nem fáj a pénze, de hogy 2-3 év múlva is elmondhatjuk-e mindezt, az még sok mindenen múlik. Igazi volume shooter, a keret messze legjobb dobója - ha tartja a 42% fölötti mutatóját meccsenként 3 fölötti bedobott triplával, akkor megszolgálta a pénzét. A palánk alá a draftról nem sikerült erősíteni, és a szabadügynököktől sem éppen olyan játékos érkezett, akiről Tommy Sheppard beszélt - elvileg egy atletikus, igazi rim protector, jól blokkoló centert akartak hozni, ebből lett végül Robin Lopez. Nem rossz választás ő cserecenternek, de hogy kezdőnek jó-e még, azt egyelőre nem nagyon tudjuk - az előző éve szinte kuka volt Milwaukee-ban. Ha tudja hozni korábbi chicagói szintjét, még akár kezdő is lehet, így viszont Thomas Bryantben kell bízni, aki megintcsak nem rossz center, csak nem is biztos, hogy elég a célok eléréséhez. Azt nem értem, hogy ha kint volt Nerlens Noel, nála miért nem próbálkoztak - kevesebbért ment végül New Yorkba.

Távozó gyakorlatilag nincs olyan, aki komolyan vehető lenne, de Raul Netótól és Anthony Gilltől sem nagyon lehet megváltást várni. Aki viszont komoly változást jelent, az Russell Westbrook, akiért végül John Wallt és egy védett első köröst kellett adni. Isten igazából nem érzem úgy, hogy sokkal előrébb lenne vele a fővárosi alakulat, de egy kicsit megkeverték vele az állóvizet. A játékát nem kell bemutatni: ugyanúgy a háttérbe szorítja a többieket támadásban, ahogy Wall tette (vagy még jobban), védekezésben pedig lyuk (ebben gyengébb, mint Wall). Nem mellesleg Scott Brooks már bejelentette, hogy a back-to-backek egyik felét gyakorlatilag biztosan ki fogja hagyni Westbrook, ettől függetlenül valamivel biztosabb vállalásnak tartom, mint az Achilles-szakadásból visszatérő Wallt - legalábbis alapszakasz szinten az lehet. Abban már nem vagyok biztos, hogy Westbrook mellől nem kér gyorsabban cserét Bradley Beal, mint kért volna Wall mellől... de ebben alapvetően nem látok nagy különbséget a távozó meg az érkező irányító között.

Westbrook csapatainak játékát láttuk már az előző években, nem nagyon lehet mást várni itt sem. Ha Brooksnak van egy kis esze, akkor azokban a percekben, amikor Westbrook nincs a pályán, Beal biztosan bent lesz, mert csak ezekben az időszakokban lesz a dobóhátvéd a támadójáték középpontjában, különben nem. Bealt egy kicsit pazarlásnak is gondolom Westbrook mellé, mert azt is láthattuk az elmúlt években, hogy Westbrook mellett mindenki kiegészítő (még James Hardent is kicsit a háttérbe tudta szorítani az előző alapszakasz során). Ugyanúgy vitte be a gyengébb OKC-t is a PO-ba (az MVP évében), ahogy a bajnoki címet kitűző Rockets-cel is bejutott később, még helyezésben is alig volt különbség a két idény között. Nem lehet és az erősségei, valamint a hiányosságai miatt nem is érdemes a kezéből kivenni a labdát, így viszont a többiek szerepköre elég erősen behatárolt.

Hozzá kell tenni, hogy Westbrook olyan energiákkal játszik, amiket nagyon nehéz ellensúlyozni az alapszakaszban, amikor gyakorlatilag senki nem készül a másikra, mindenki játssza a saját játékát. Nem véletlenek a statisztikái meg az előző idény All-NBA harmadik ötösbe választása sem. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy megvan mellé a megfelelő kiegészítő brigád. Beal a spot up helyzetek miatt szerintem jobban fogja dobni a triplákat, mint "tavaly", Bertans pedig ligaelit ebben (ezért lesz szerintem kezdő). A többiek közül viszont nehéz kiválasztani azokat, akiket nyugodt szívvel lehet majd pályára küldeni Westbrookkal, mert csinálják a spacinget. Az előző idényben a 8. legjobb százaléka volt a csapatnak, de csak a 17. legtöbb triplát dobták, és ez is leginkább Bealnek és Bertansnak volt köszönhető - kisebb mértékben Jerome Robinsonnak és Isaiah Thomasnak.

Hachimura egyelőre nem ilyen négyes, Avdija egyik gyengesége ez volt Európában, Moritz Wagner sem a triplái miatt hatékony scorer, Troy Brownnak meg rettenetesen hullámzóak a százalékai. Bryant legalább százalékra jó - még ha a 0.8 bedobott hármasa azért nem is lesz elég, ezen növelni kellene majd, hogy igazán helyet tudjon csinálni Westbrooknak. A támadójáték az előző szezon 15. helye után érzésem szerint javulni fog, hiszen tavaly Wall nem játszott egy percet sem, Westbrook pedig rengeteg terhet le fog venni Beal válláról - akinek az előző idényben meg kellett feszülnie támadásban, hogy egyáltalán versenyben maradjon a Wizards a PO-ért. Hogy mennyit fog javulni, az viszont egyértelműen azon múlik, hogy Westbrook körül a többiek milyen százalékkal dobják majd a hármasokat, hogy Bealnek mennyire veszi be a gyomra, hogy még egy Wallnál is labdadominánsabb játékos lesz a párja, és hogy Brooks mennyire tudja megoldani, hogy Beal a lehető legnagyobb mértékben érezhesse magát mégis vezérnek (amikor Westbrook ül vagy nem játszik).

A védekezés az, amivel nagyobb gondok vannak. A Wizards az előző idényben az utolsó volt az egész ligában, és ezen az újonc Avdija vagy Lopez biztosan nem fog kategóriákat dobni - így meg borzasztó nehéz lesz még a PO is. Westbrook ebben semmit nem fog segíteni (ez az, amiben Wall talán nagyobb előrelépést jelentett volna még a sérüléséből visszatérve is), Hachimurában és Bertansban limitált lehetőségek vannak a fejlődésre, Bryant pedig a jelenleginél nem lesz atletikusabb - neki ezzel vannak meg a korlátai. Robinson egyelőre egy scorer, nem is rossz egyébként, de neki védekezésben is kellene valamit mutatnia, akkor lehet rotációtag hosszútávon - ahogy egyébként Isaac Bonga is. Bealen sokkal kisebb nyomás lesz támadásban, így valószínűleg a védekezésre több ereje marad, és ő korábban megmutatta már, hogy tud nagyon jó is lenni ebben. Ezt is várom tőle, de ettől még a Wizards szerintem hasonlóan gyengén védekező csapat lesz összességében, mint amilyen volt.

Az off-szezonban szerintem a Westbrook-Wall csere nagyjából egál - egy biztosabb játékosért ment egy védett elsőkörös, de a két játékosnak még a szerződése is ugyanolyan hosszú és vaskos, azon senki nem nyert vagy bukott. Bertanst megtartották, egy kicsit drágán, úgyhogy nálam ez sem vinné egyértelműen pozitívba a teljesítményüket. Avdija kiválasztása már igen, rim protector centert viszont nem sikerült szerezni, amit nem nagyon értek - főleg úgy, hogy Lopeznél olcsóbban lehetett elvinni egy Noelt. Így összességében nálam rövidtávon támadásban nem sokkal lett jobb ez a csapat a Westbrook-Wall cserével (Wall-lal is javultak volna az előző idényhez képest), a védekezésbeli gondokat pedig szinte semennyire nem sikerült orvosolni. Ezt nálam csak egálba hozza az, hogy Avdijával nagyot nyerhetnek hosszútávon.

Ha azt nézem, hogy van egy Westbrook-Beal páros, akkor az jó előjel a PO-esélyeket vizsgálva. Ha viszont azt nézem, hogy Westbrookhoz passzoló játékosok vannak-e a keretben, és hogy a ligautolsó védekezésből hogyan lehet (sokkal) jobb, és mennyi esély van erre, akkor már sokkal nehezebb jósolni. Ott lesz a Wizards a PO-vonal környékén, hiszen még a buborékba is be tudott kerülni, annál pedig ez a keret sem gyengébb, sőt... A sima javulás és esetleg az Orlando beérése viszont önmagában még kevés lesz a rájátszáshoz, miután az Atlanta úgy erősített, ahogy. A Hawksnál is lehetnek buktatók, ott sincs minden kérdésre egyenes és pozitív válasz, Westbrook pedig egy olyan erő, akit nagyon nehéz megállítani. Ettől függetlenül az Atlantát komplettebb csapatnak tartom, ami szerintem minden potenciális probléma ellenére is ki fog jönni ebben az idényben.

Off-szezon értékelés: C

Tipp: Kelet 9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus