Mi lesz Victor Oladipo sorsa?

Nem sok dolga van az Indiana Pacersnek az off-szezon során, de Victor Oladipo a hírek szerint távozna, ami egy kicsit megkavarhatja az Indiana következő két hónapját.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: TimberwolvesBlazersJazz
Pacific: WarriorsSunsKingsLakers
Southeast: HornetsHawksWizardsMagicHeat
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: KnicksCelticsNets, Sixers
Southwest: SpursPelicansMavericksGrizzlies

 

A Pacers egy egészen jó szezonon van túl, mindezt úgy, hogy Jeremy Lambet a szezon közben elvesztette egy ACL-szakadással, Domantas Sabonis a buborékra esett ki teljesen, Victor Oladipo pedig visszatért ugyan súlyos térdsérüléséből, de a játékában nem sok köszönet volt. A buborék alapszakasz részében TJ Warren olyat villantott, amit tőle még nem nagyon láttunk, a rájátszás első körében viszont nem volt esélye az Indianának a Miami ellen. Kevin Pritchardék némi meglepetésre megváltak a nem sokkal korábban szerződéshosszabbítást kapó Nate McMillantől, az új vezetőedző pedig a Toronto Raptors eddigi segédedzője, Nate Bjorkgren lett. Nem ez lehet azonban az egyetlen nagyobb változás a Pacersnél a következő idény kezdete előtt, még ha túl sokra nem is kell számítani.
 

Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Malcolm Brogdon, TJ McConnell (nem garantált), Aaron Holiday, Edmond Sumner
Victor Oladipo, Jeremy Lamb
TJ Warren, Doug McDermott
Domantas Sabonis, TJ Leaf
Myles Turner, Goga Bitadze

Szabadügynökök:

UFA: Justin Holiday, JaKarr Sampson
RFA: Alize Johnson, Naz Mitrou-Long, Brian Bowen II


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: nincs

Draftjogok: 2/54


Az Indiana kerete szerintem továbbra is tök jól néz ki papíron, ha Lamb és Sabonis felépülnek, és a következő szezonban meg tudják közelíteni a legjobbjukat. Ez a litván esetében valószínűsíthető, Lambnél azért már nagyobb kérdés, hiszen egy súlyosabb problémát kell leküzdenie - februárban sérült meg, júliusban már egészen jól haladt a rehabja, de a pályára lépés és a forma visszanyerése az két különböző dolog egy ACL-szakadás után. Justin Holiday az egyetlen olyan potenciális távozó FA, akit érdemes lenne megtartani, miután jó szezonja volt a triplákat és a védekezést tekintve is. Victor Oladipo azonban cserét kért, ez pedig boríthatja a nyugodt off-szezont.

Lehet, hogy Oladipo csereértéke volt már ilyen alacsonyan, de hogy nem mostanában, az biztos - Orlandóban és Oklahoma City-ben nem azt a játékost látták bele, aki később Indianában lett. Lejáró szerződéssel bír, tehát az érte érdeklődők lehet, hogy csak egy évre szereznék meg, a teljesítménye pedig gyenge volt a nagyon hosszú kihagyását követően. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne ennél jobb (mondjuk egy gyorsított off-szezon gyorsított felkészüléssel nem segít neki), de rizikó, mert lehet, hogy semmit nem nyer vele az az együttes, amelyik megszerzi.

Nagyjából egy, az első kör közepére vagy végére szóló pick és egy lejáró lehet a legjobb ár, amit most lehet érte kapni, azért meg nem biztos, hogy megéri feladni. Lehet, hogy csak egy kicsit több pénzt szeretne a szerződéshosszabbításánál - vannak olyan pletykák is, hogy esetleg maradna (nyilván megfelelő pénzért). Lehet, hogy tényleg távozni akar, de többet ér, ha megpróbálkoznak vele még egy évig, és rizikóznak, hátha hosszabbít majd jövőre. Az is lehet azonban, hogy sokkal jobban megéri elpasszolni most egy közepes első körösre. Ez a draft a top talentet tekintve gyenge, de minden elemző szerint tele van olyan játékossal, aki borzasztóan hasznos kiegészítő lehet majd a későbbiekben. Warren hosszabb távon is átveheti Oladipo szerepkörét támadásban, így utóbbi távozása nem érintené annyira érzékenyen a Pacerst.

Innen borzasztóan nehéz megítélni, hogy mit szeretne Oladipo vagy a csapat, úgyhogy nem is nagyon mennék bele, hogy minek van a nagyobb esélye.

Ha cserére kerül a sor, akkor az az 1/18-at és a 2/31-et birtokló Dallas Mavericks és az 1/20-szal rendelkező Miami Heat az, akiknek talán megérheti bevállalni azt a rizikót, amit Oladipo jelent, erről írtam már ezeknél a csapatokbál. Szóba jöhet még az 1/24-es pick gazdája, a Milwaukee Bucks, amely kissé kétségbeesetten próbálja maradásra bírni Giannis Antetokounmpót - ha Oladipo jó lesz, akár be is válhat ez a taktika a Bucksnak, és ő most a legolcsóbban megszerezhető potenciális sztár. Annyi biztos, hogy az 1/18-on vagy az 1/20-on kifejezetten jó 3&D embert, scorert, védő specialistát, gyakorlatilag mindent lehet vinni a drafton. Ha van kinézett embere a Pacersnek, és úgy érzik, hogy hosszabb távon egyébként sem akarnak Oladipóval dolgozni, akkor egy ilyen pickkel is jól járhatnak.

Ha marad Oladipo, akkor viszont lényegében semmi változás nem várható - Holiday jövője persze kérdéses, rá valószínűleg lesz kereslet a piacon, mint egészen olcsón megszerezhető 3&D wing. Sapka alatti helye nincs a Pacersnek, közel 127 millió dollár áll a mostani keretben és a kivásárolt Monta Ellisben, úgyhogy nagyobb költekezések nem is várhatóak - és ránézésre nem is nagyon van kifejezetten lyukas posztja a csapatnak. Éppen ezért nem akkora gond az sem, hogy az idei játékosbörzére egy 2/54-e van az Indianának, egész egyszerűen nincs óriási lyuk sehol. Persze egy sztár az jól jönne a Pacersnek, de azt szerezni azért más tészta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus