Nagy lépést tett a Memphis a play-in felé

Nyugaton azért maradtak még kérdések, keleten eldőlt a PO-mezőny - lássuk a jelenlegi helyzetet és a hátralévő napok legfontosabb meccseit.

Keleten eldőlt, mely nyolc együttes vesz részt majd a rájátszásban: miután ma hajnalban kikapott a Washington Wizards, így eldőlt, hogy nem tud 4 meccsre vagy azon belül kerülni a főcsoport nyolcadik helyezettjéhez képest, kiesett a további küzdelmekből.

1. Milwaukee Bucks 55-14
2. Toronto Raptors 49-19 (5.5 meccs hátrány)
3. Boston Celtics 46-23 (9.0)

Annyi biztos már, hogy a Milwaukee Bucks nyerte a konferenciát, és nagyon valószínűnek tűnik, hogy a Toronto Raptors lesz a második, a Boston Celtics pedig a harmadik - előbbinek 3.5, utóbbinak pedig 3 meccs az előnye a mögötte állóval szemben, ami csapatonként 3-4 meccsel a vége előtt rengetegnek tűnik.

4. Miami Heat 43-26 (12.0)
5. Indiana Pacers 42-27 (13.0)
6. Philadelphia Sixers 42-27 (13.0)

A 4-6. helyeken még lehet küzdelem a Miami Heat, az Indiana Pacers és a Philadelphia Sixers között, hiszen a floridaiak csak egy meccsel állnak jobban két riválisuknál. Lényegében azonban mindössze a Boston elkerülése lehet a cél az első körben, mivel a 4-5. hely leosztása a hazai pálya hiánya miatt teljesen mindegy. A legnagyobb problémát jelenleg a play-inért küzdő, ténylegesen tétért játszó csapatok jelentik. A Sixers két ilyennel is találkozik még a 4 meccse alatt (Blazers, Suns), a Miami pedig szintén játszik még a Phoenix-szel. A Philly emellett még további hátrányból indul mindkét ellenfelével szemben: az egymás elleni mutatót mindkét esetben bukja 1-3-mal, tehát mérleggel kell előznie akár a Pacerst, akár a Miamit, mert máshogy nem fogja.

Ami érdekesség, hogy az Indiana és a Heat még kétszer összecsap egymással, azok a találkozók pedig így döntő fontosságúak lehetnek mindkét együttes számára, hogy elkerüljék a Bostont, legalább az első körben (és ezzel együtt a másodikban is, ha továbbmennének).

7. Brooklyn Nets 33-36 (22.0)
8. Orlando Magic 32-38 (23.5)

A hetedik és a nyolcadik helyen a Brooklyn Nets és az Orlando Magic áll, egyelőre ilyen sorrendben. A Brooklynnak másfél meccs előnye van a házigazdához képest, és meglepően potens a gárda annak ellenére, hogy csak nyomokban tartalmazza az alapszakasz nagy részében rendelkezésre rostert. Mindkét együttesnek 3-3 mérkőzése van hátra egy-egy top csapat (a Brooklyn a Clippersszel, a Magic pedig a Bostonnal játszik még), egy-egy play-inért küzdő együttes (Portland és New Orleans), valamint egymás ellen. Ebből adódik, hogy még ha a Nets ki is kap az Orlandótól, elég jó esély van arra, hogy így is hetedik lesz (ha egyik gárda sem nyer több meccset).

A Magic Isaac kiesése óta megint nem igazán tudja, merre van arccal, így amennyire evidensnek tűnt az újraindítás előtt az, hogy az Orlando megelőzi a Brooklynt, most annyira evidensnek néz ki a fordítottja.

 

Nyugaton sokkal érdekesebb a helyzet, és még érdekesebb lett volna, ha a Memphis Grizzlies tovább zuhan a lejtőn tegnap este, és kikap az Oklahoma City Thunderől - akkor egálban állt volna már a Portlanddel például, és alig-alig előzte volna meg a Spurst, valamint a Suns-Pelicans duót. A Jaren Jackson Jr.-t elveszítő és eddig a buborékban sokszor kifejezetten bután játszó Grizzlies azonban győzött, ezzel óriási szívességet tett magának.

8. Memphis Grizzlies 33-37 (19.0)
9. Portland TrailBlazers 32-38 (20.0)
10. San Antonio Spurs 30-38 (21.0)
11. New Orleans Pelicans 30-39 (21.5)
12. Phoenix Suns 30-39 (21.5)
13. Sacramento Kings 29-40 (22.5)

Egy csapattal már nem nagyon kell számolni: a Sacramento Kings (talán) még gyengébben játszott a buborékban, mint a szezon során, ma hajnalban a Brooklyntól tudott kikapni, így lényegében csak matematikai esélye maradt a play-inre: két és fél meccs a hátránya a kilencedik helytől úgy, hogy három mérkőzése van hátra, azokon pedig a Houstonnal, a Lakersszel és a Pelicansszel játszik.

A Phoenix Suns eddig egészen pazar a Disney Worldben, bármi is lesz a vége, látszik Monty Williams munkája, ám a helyzetük továbbra sem egyszerű - nekik nagyon kellett volna a Memphis OKC elleni veresége, mert akkor nem csak egy play-in helytől lettek volna másfél meccsre, hanem rögtön kettőtől. A nyugati PO-mezőnyből még a Thunder és a Dallas lesz az ellenfelük, míg a keleti tömörülésből a Sixers és a Heat ellen lépnek pályára - az eddigiek alapján már azt sem lehet kizárni, hogy maradnak hibátlanok, de lehet, hogy az sem lesz elég.

A New Orleans Pelicans eddigi teljesítménye óriási csalódás, ezen nincs mit szépíteni - azt a játékot megközelíteni sem tudják, amit a leállás előtt produkáltak, pedig látszólag Zion Williamson is hatékony (igaz, szigorúan csak támadásban), Brandon Ingram pedig továbbra is pazar. A Pelsnek másfél meccs hátránya van, ráadásul az utolsó két találkozóját a Sacramento és a Magic ellen vívja, ami jelen helyzetben kötelezőnek számít. Előtte azonban, vasárnap este a Spurs lesz az ellenfél, és ha ott kikap Alvin Gentry együttese, akkor lényegében el is szálltak, ott tehát már nincs hibázási lehetőségük. Ha nyernek, még akkor is nézniük kell a többi csapatot, de abban az esetben egy lépést tehetnek a play-in felé, akármilyen gyengén játszottak eddig.

A San Antonio Spurs épp ellenkezőleg: szerintem jobb a vártnál, szépen hozza a meccseit. Gregg Popovich együttesének is három mérkőzése van hátra, és a kulcs természetesen itt is a Pelicans elleni derbi lesz - még a Houstonnal és a Utah-val méri össze tudását majd a San Antonio, de a pihentetések miatt ezek már lehetnek könnyebb meccsek is, főleg utóbbi. Egy meccs a hátrány a Blazersszel szemben, viszont a Portland 1-gyel többet is játszik még, DeRozanék helyzete tehát könnyűnek egyáltalán nem nevezhető.

Az előbb említett Portland TrailBlazers jelentősen jobb helyzetben van a riválisainál, és amellett, hogy hátra is figyelnie kell, már előre is tekinget a nyolcadik hely megszerzéséért - ami, mint ismert, azt jelentené, hogy a play-int 1-0-s előnyből kezdi az oregoni gárda, nem ugyanilyen hátrányból. Jusuf Nurkic egészen kiváló játékkal tért vissza, a Damian Lillard - CJ McCollum duóból legalább az egyik mindig kiemelkedik a mezőnyből, Gary Trent Jr. pedig jelenleg a liga legjobb formában játszó cserejátékosa, több mint 20 pontot átlagol majdnem 63%-os triplamutatóval a buborékban. A Blazers ma este játszik a Clippersszel, ami nehéznek ígérkezik, utána viszont a Philly, Dallas, Brooklyn trió következik számára, mindhárom hozható meccs az eddigiek alapján.

A Portlandnél kell kiemelni azt, hogy a holtversenyek során mi a döntő. A Pelicans például hiába nyerné meg mindhárom meccsét (33-39), miközben a Portland kettőt is elveszít (34-40), a Blazers így is megelőzné riválisát - pedig elvileg a másfél meccs hátrányát behozná a Pels. Az alapszakasz végén ugyanis a győzelmi arány számít. Alapvetően természetesen ez egy, mindenki számára 82 meccses szezon során a mérleg alapján is megállapítható. Jelen körülmények között viszont a Blazers mindenképpen több összecsapást játszik, és 34 mérkőzést nyerni 74-ből jobb mutató (45.9%), mint 33 mérkőzést nyerni 72-ből (45.8%). A Spursszel nem is lehet holtversenyben a Blazers (1-gyel több meccset játszik még), a Sunsszal pedig szintén nem, hiszen ott most másfél meccs a differencia, és mindkét együttes még 4-4 alkalommal lép pályára.

A végére maradt a Memphis, amelynek nincs könnyű sorsolása, így pedig még mindig nem lehet kijelenteni, hogy ott van legalább a play-inben, hiába van két mérkőzés előnye a Spursszel, és 2.5 meccs előnye a Pelicans-Suns duóval szemben. A Grizzlies hátralévő sorsolása: Toronto, Boston, Milwaukee, viszont itt érdemes azt is figyelembe venni, hogy amíg Ja Moranték az életükért fognak küzdeni a pályán, addig a keleti top az utolsó napokban várhatóan már pihentetni is fog. Ez főleg a Bucks ellen, az utolsó előtti játéknapon lehet majd kulcskérdés, márpedig egy siker elég is lehet a play-inhez (a Spurs és a Pelicans ellen matematikailag is elég, érdekes módon a Suns lehet az, amely ellen viszont még kevés lehet az egy győzelem).

A Grizzliesnek kettő, a Blazersnek három meccset kell nyernie, hogy biztosítsa play-injét - ha ezek nem teljesülnek, akkor jöhet képbe a Suns és a Spurs/Pelicans duóból az egyik. Ha a Blazers legalább kettővel több meccset nyer a Grizzliesnél a hátralévő időszakban, akkor előzi riválisát.

1. Los Angeles Lakers 51-17
2. Los Angeles Clippers 46-22 (5.0)
3. Denver Nuggets 45-24 (6.5)
4. Houston Rockets 43-25 (8.0)
5. Utah Jazz 43-26 (8.5)
6. Oklahoma City Thunder 42-26 (9.0)
7. Dallas Mavericks 41-30 (11.5)

A már biztos PO-osoknál a Lakers első helye matematikailag is biztosított, és az is nagyon valószínű, hogy a buborékban kifejezetten kétemberes csapat benyomását keltő, káprázatos negyedek mellett pocsék végjátékokat produkáló Mavs a hetedik lesz. A Clippersnek másfél meccs előnye van a Denverhez képest, és a Nuggets buborékban mutatott játékát, energiáit látva lényegében borítékolható Doc Riversék második helye is.

Ahol még esetleg lehet változás, az a 3-6. hely között van. A Thunder a Grizzlies elleni vereséggel lépéshátrányba került, de a Denver mellett a Utah sem szaggatta szét magát, és az első csapat volt a Spurs ellen, amely nyílt pihentetésbe kezdett négy kezdője ültetésével - kérdés, ebben mennyi szerepe volt annak, hogy ma back-to-backet játszanak, vagy mennyire lesz ez jellemző az alapszakasz végén is. Tegnap estig a Thunder volt a legmeggyőzőbb ebből a bolyból, a Rockets sem pörög még 100%-on, de itt látszólag annyira nem szakadnak meg az érintettek, hogy még bármi elképzelhető - a Denvernek azért van egy másfél meccses előnye, az még döntő is lehet.

Más kérdés, hogy mennyire akar mondjuk valaki a harmadik lenni és a Thunder ellen kezdeni ahelyett, majd a második körben várhatóan a Clippersszel farkasszemet nézni - ez hazai pálya nélkül lényegében semmivel sem jobb forgatókönyv, mint egy Utah-Lakers kombó, sőt...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus