Nagy válaszutak előtt áll a Pistons

A drafton a hetedik helyen választó Detroit Pistonsnak lehetősége lesz egy franchise irányítót kiválasztani... de vajon LaMelo Ball lecsúszik-e hozzájuk, és mi lesz Christian Wood vagy éppen Derrick Rose sorsa?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: Warriors
Southeast: Hornets, Hawks
Central: BullsCavaliers

 

A Detroit Pistons az előző idény nagy részében lógott a levegőben - nem tartozott a leggyengébb csapatok közé, de túl reális esélye a PO-ra sem volt az együttesnek. A deadline előtt elcserélték Andre Drummondot, mielőtt dönteniük kellett volna arról, megtartsák-e hosszútávra vagy sem, január végétől kezdve pedig csináltak egy 3-18-at, amivel bejöttek kelet harmadik legrosszabb csapatának.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Derrick Rose
Luke Kennard, Bruce Brown
(nem garantált), Khyri Thomas (ng)
Sviatoslav Mykhailiuk (csapatopció), Tony Snell (játékosopció)
Sekou Doumbouya
Blake Griffin

Szabadügynökök:

UFA: Brandon Knight, John Henson, Langston Galloway, Christian Wood, Jordan McRae, Thon Maker (?)
RFA: Jordan Bone, Louis King, Thon Maker (?)
 

Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 37.5 millió dollár

Draftjogok: 1/7


A Detroit off-szezonja három egészen jól elkülöníthető részből fog állni.

Az első a draft lesz, ahol az 1/7-es pickkel választanak majd az autóvárosiak, és szerintem kettő posztban gondolkodnak. Elsősorban irányítót keres a Pistons, ezt már Dwane Casey is elmondta, úgyhogy talán a Detroit az első csapat, amely kifejezetten LaMelo Ballt nézheti ki magának. Személy szerint egyáltalán nem érzem olyan erős prospectnek, mint amekkora hype van körülötte - teljesen egyértelműen Top3-ba várják, miközben sem dobni nem tud, sem a robbanékonysága nem elit, védekezésben meg néha teljesen láthatatlan, hiába vannak jó adottságai. A védekezés részét Casey még helyre is rakhatja, de Ball támadójátékát is elég erősen csiszolni kellene még, hogy hasznos kosaras lehessen az NBA-ben - erre viszont szerint nem éppen Casey a legjobb megoldás az eddigi karrierje alapján.

Ha Ballt valaki elviszi korábban (ez legnagyobb eséllyel a Charlotte lehet a harmadik helyen), akkor jöhet szóba Killian Hayes, akinek szintén megvannak a hibái (például hogy a jobb kezét csak vasár- és ünnepnapokon használja támadásban, többek között emiatt is rengeteg eladott labdája van), de védekezésben benne is elég jó lehetőségek vannak, és bár nem kiegyensúlyozott egyelőre, de jobb dobó Ballnál. Tyrese Haliburton még biztosabb picknek tűnik a nagyszerű kinti dobása és a játékintelligenciája miatt. A Pistonsnak azonban egy első számú helyzetkreálóra lenne szüksége mindenek előtt, és nem egy olyan kosarasra, aki egy védelmet megbontó játékos mellett igazán hasznos, így a Haliburton iránti érdeklődésük szerintem kérdőjeles - de már Hayesnél sem teljesen egyértelmű.

Ha nincs Ball, akkor lehet elgondolkodni azon, hogy esetleg centert húz a Pistons Onyeka Okongwu személyében, mivel ötös posztra sincs se rövid, se hosszútávú megoldása a csapatnak a jelenlegi keret alapján. Centerbe Okongwun kívül nem nagyon van más opció a drafton (James Wiseman már rég nem lesz elérhető), és lehet, hogy ő is elkel a hetedik helyig - ha ő és Ball sincs bent, akkor lehet szétnézni mindenhol máshol. Hayes és Haliburton ebben az esetben teljesen reális opció, de akkor elképzelhető, hogy posztfüggetlenül az elérhető legjobb embert viszi el a Pistons: Luke Kennard, Bruce Brown, Sviatoslav Mykhailiuk és Sekou Doumbouya mellé elit 3&D játékosok vagy kinti dobók még bőven elférnek. A legnagyobb lyukakat azonban ilyen játékosokkal nem fogják tudni betömni, ezért irányító vagy maximum Okongwu, ez a legvalószínűbb forgatókönyv a Detroit esetében.

A második fő pont Christian Wood és az ő megtartása lesz. Wood január 22-étől kezdve az alapszakasz végéig 22 találkozón szerepelt, ezeken 19.7 pontot és 8.1 pattanót átlagolt 40.3%-os triplamutatóval. Real Plus-Minusban a liga harmadik, a RAPTOR-t nézve pedig a liga hetedik legjobb erőcsatára volt... az egész szezonra vonatkoztatva - ráadásul előre-hátra hasznosan kosarazott. Tud ötöst, játszott is, így Okongwu draftolása sem olyan egetrengető - bár Wood mellett azért sokat játszott Drummond vagy később John Henson is, az ő szerepkörüket Okongwu simán át tudná venni. Pénze is van a megtartására a Pistonsnak, mivel ha szépen elengedi a csapat az összes fölösleges/sokkal kevésbé fontos emberét, akkor 37.5 millió dollárja is lehet a sapka alatt.

A nagy baj az a Detroit szempontjából, hogy Wood korlátozások nélkül mehet akárhova a ligában, és az előző szezonja után nem lenne meglepő, ha az egész piac egyik legkeresettebb embere lenne - főleg hogy az alapvetően sem túl bő választék legelejéről Anthony Davis kiszállni látszik. Azt nem szabad elfelejteni, hogy három szezon alatt összesen 51 meccse volt Woodnak, és erre is csak 62 találkozó jött rá a negyedik évében, amiből egy 22 mérkőzéses szakasz volt a kiemelkedő minta - még korai a következő Hakeem Olajuwont látni benne. Amit viszont ezen a 22 meccsen mutatott, az alapján nagyon sokan fognak sorba állni érte, és elég, ha egy csapat lát benne fantáziát, és nagyon meg akarja szerezni, akkor a Pistonsnak már nincs választása, neki is nagyot kell ajánlania - és még akkor sem biztos, hogy marad.

Annyira kevés az igazán komoly tehetség ebben a csapatban, hogy ha felbukkan egy ilyen játékos, nem engedhetik el úgy, hogy semmit nem kapnak érte cserébe. Éppen ezért a korábban említett John Henson, Thon Maker vagy Langston Galloway megtartása szerintem teljesen másodlagos dolog, amíg Wood nincs lekötve hosszútávra. Ha ő megvan, Henson vagy/és Maker szerintem bőven maradhatnak cseremagasnak, túlságosan sokba egyikük sem fog kerülni. Makernek valószínűleg nem adják meg a 4.7 milliós QO-t, ezért jó eséllyel UFA lesz, nem korlátozott szabadügynök, de ettől még maradhat. Meglátásom szerint Galloway-ra semmi szüksége nincs a Detroitnak, csak Brown és Kennard elöl venné el a perceket, ha mindkettő egészséges.

Ami még kellhet a Pistonsnak, az a drafttól, Woodtól és a célkitűzésektől függően swingman, bár nem érzem, hogy ide összpontosítanák az energiákat. Tele vannak fiatalokkal kettes és hármas poszton, ennek megfelelően az ottani emberek még kérdőjelesek a jövőre nézve. Brown és Kennard jól irányítanak, pedig utóbbi alapvetően shooter lenne, Mykhailiukról és a munkamoráljáról nagyon sok jót hallani, belőle egy nagyszerű mindenes lehet, Sekou Doumbouyából pedig egy liga szinten is elit védő válhat majd... de ez a lehető legjobb forgatókönyv felvázolása volt, ami közel sem biztos, hogy be fog következni. A jó hír az, hogy szerintem a Pistons ilyen maggal sehova nem siet, így nem gondolnám, hogy azonnali erősítésekre fog költeni a wing posztokon.

A sapka alatti megmaradó pénzét költheti irányítóra is a klub, ha nem akar PG-t draftolni. Fel is merült már Fred VanVleet neve, de a Toronto hátvédjével kapcsolatban több kérdés is adódik. Egyrészt az, hogy ő tényleg olyan típusú játékos, aki kiszolgálja a többieket, és tudnak-e mellette fejlődni a fiatalok - ez fontos szempont, hiszen Kennardéknak meg ki kellene bontakozniuk ahhoz, hogy a Pistons belátható időn belül komolyabb terveket szövögethessen. Másrészt az, hogy neki annyi pénz elég lesz-e, hogy még Woodot is megtartsa a gárda? Nem biztos, hogy bármelyik kérdésre "igen" a válasz, és szerintem nem FVV a megoldás ebbe a keretben. Sokkal inkább lehetne az Goran Dragic, ő viszont már 34 éves, és egy sokkal jobb csapatból jönne - nem nagyon látni, hogy egy újjáépülő együttesben szeretné befejezni pályafutását, főleg hogy neki a döntő és a sérülése miatt komoly hiányérzete lehet.

Ott van ugyan egyes poszton Derrick Rose most is, és nem is volt rossz éve scoring szempontból. Egyrészt azonban Casey június közepén tett nyilatkozata alapján nem vele számolnak, mint kezdő játékmester, másrészt mivel egy év van hátra szerződéséből, utána oda megy, ahova akar (és jelenlegi játéka miatt bőven lehet rá majd kereslet sokkal jobb csapatok irányából is), nem is számolhatnak vele nagyon hosszú távon. Rose-zal pedig el is jutottunk a Detroit off-szezonjának harmadik részlegéhez, a cserékhez.

Két embert tud igazából áruba bocsájtani az újonnan kinevezett GM, Troy Weaver. Az egyik közülük Rose, aki iránt a Los Angeles Lakers már érdeklődik is, legalábbis a hírek szerint. Túl nagy ellenértékre szerintem nem lehet számolni vele kapcsolatban, de a nagyon visszafogott FA-piac és a nem túl nagy szerződése (7.7 millió dollár) segítheti az értékesítését - két második körös picket biztosan megérhet, ne adj' Isten egy kései első köröst is néhány együttesnek, amely a bajnoki cím kapujában erősíteni szeretné a padját.

A másik "cserélhető" ember Blake Griffin, akinél már érdekesebb a helyzet, és szerintem nála konkrétan fizetni kell jelenleg, hogy átvegye bárki. Az sem egyszerű feladat, mert még 1+1 évig élő szerződése van, 36.6 és 39 millió dollárt keres ebben a két évben, az elmúlt szezonja pedig teljes kuka volt: összesen 18 meccsen szerepelt, és pocsék számokat hozott minden szempontból. 2018/19-ben még 24.5 pontja, 7.5 pattanója és 5.4 gólpassza volt, ráadásul a triplákat is ipari mennyiségben vállalta egészen jó százalékkal (36.2%), úgyhogy nem teljesen halott ötlet őt értékre váltani... csak szerintem nem most, hanem majd a deadline előtt, ha lesz egy jó fél szezonja, és valaki bevállalja a sérüléseivel együtt is. A hírek szerint van rá érdeklődés, de még Zach Lowe (ESPN) szerint sem ad érte senki sokat, még egy 1st picket sem - minimum fél évig meg kellene nézni, leginkább Wood mellett.

Eseménydús lesz a következő két hónap a Pistons számára. Weaver kiválaszthat egy franchise irányítót a drafton, akit viszont fejleszteni is kell utána valakinek. Szabadügynökpiacról is megpróbálhatja megoldani az egyes posztot a Detroit, de az sem elképzelhetetlen, hogy megpróbál Cade Cunninghamig várni (2021-es draft). Nagyon rövid távon nem igazán várható ettől a kerettől ugrásszerű javulás, jelen állás szerint a következő idény végén is a lotteryben húz majd a Pistons, Cunningham pedig klasszisokkal komolyabb prospectnek tűnik még Ballnál is - igaz, ennek megfelelően nagyjából az 1/1-en lehet majd kihúzni csak. Rose és Griffin esetleges elcserélése sokkal kisebb problémának tűnik jelenleg, mint az irányító-kérdéskör. Wood sorsa viszont kulcsfontosságú a Detroit számára rövid- és középtávon is, és legalább annyira meghatározó, mint az, hogy hogyan oldják meg a PG posztot.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus