NBA Draft 2020 - Dobóhátvédek

November 18-án NBA draft, így posztonként haladva végignézzük, kik a várható legjobbak. Másodjára a dobóhátvédeket nézzük meg.

A korábban tárgyalt posztok: Irányítók

 

1. Anthony Edwards (Georgia)
6'5" (195.5 cm), 225 lbs (102 kg), 19 éves

Edwards a draft legjobb klasszikus scorere: erős testfelépítésű, hosszú végtagokkal rendelkező, robbanékony játékos, akinek nagyon gyors az első lépése, és ezt kihasználva egészen kitűnően bont védelmet, a kontaktot pedig keresi, ha már beért a palánk alá. A fizikális adottságai miatt egészen jó védő is lehet belőle, ebből is mutatott már néha dolgokat az egyetemen. A középtávolija is jó, és triplái is voltak, viszont rettenetesen kiegyensúlyozatlan shooter, így összességében 30% alatt maradt a Georgián. A döntéshozatalán is javítani kell még, mert néha túlságosan szerelmes lesz a tempóiba ahelyett, hogy a gyűrű felé venné az irányt. A legnagyobb probléma nem is ez a két dolog vele kapcsolatban, hanem az, hogy borzasztó kérdőjeles a hozzáállása. Egyesek szerint simán lusta, méghozzá nem kicsit, nagyon. Mások azért eddig nem mennek el, de hatalmas hullámzások vannak még a támadójátékában is, védekezésben pedig rendszeres volt, hogy egyszerűen nem tette oda magát szinte semennyire sem. Ez az NBA-ben, a megfelelő környezetben változhat, de elég komoly kérdőjelet tesz mögé.

Betonbiztos Top3-nak tűnik jelen pillanatban, és James Wiseman mellett ő és LaMelo Ball esélyesek igazán az 1/1-re - használni tudná az erősségeit a Warriors és a Hornets is, kérdés, hogy kik húznak majd egyáltalán a Top2-ben, hiszen mindkét draftjog sorsa bizonytalan. Az sem véletlen, hogy az idei draftnak gyengébb a megítélése: Ball hiányosságairól írtunk már, és Edwards hiába Istenadta tehetség, ha nem változik a mentalitása, ő is nagyon hamar lekerülhet a Dwyane Wade-összehasonlításokból (talán a ligából kikopástól nem kell tartania, de nem mindegy, hogy egy hangulatember padscorer lesz vagy egy franchise ikonikus sztárja).


2. Devin Vassell (Florida State)
6'7" (201 cm), 194 lbs (88 kg), 20 éves

Vassell elképesztően jó fizikai adottságokkal bír, hiszen 6'7" magas és ehhez 7'0"-s karfesztávja van, ennek megfelelően védekezésben nagyszerű alapokkal kezd, és oda is teszi magát - sokszor irányítókon is megállta a helyét, és jó eséllyel hármasokat is fogni fog az NBA-ben, várhatóan nem is rosszul. Tipikus 3&D prospect, hiszen 41.7%-kal dobta a triplákat két egyetemi éve alatt. A hírek szerint kicsit átformálta az egyébként sem túl klasszikus dobómozdulatát, ami nem lett szebb, ellenben csúnyább igen. Ez nem biztos, hogy segíteni fog neki, ráadásul inkább a sarokból volt eredményes az NCAA-ben, és a büntetőzése sem kiemelkedő (72%-os) - kérdés, hogy az NBA-ben mennyire fognak ülni a hármasai. Kicsit irányítani is tud, de nem igazán robbanékony, így inkább csak egy megbontott, nem rendezett védelem hiányosságait lesz képes kihasználni - alapvetően védekezésre és kinti dobásokra fogják használni, ez szinte biztos.

Jelenleg az ESPN és a Tankathon is a 11. helyre rangsorolja a San Antonio Spurshöz, de azért nem lenne túl nagy meglepetés az sem, ha a Top10-ben húzná ki valaki.


3. Tyrese Maxey (Kentucky)
6'3" (190.5 cm), 198 lbs (89.8 kg), 20 éves

Maxey nem túl magas kettes, de elég sokoldalú és erős ahhoz, hogy mindkét hátvédposzton játszhasson, ráadásul 6'3"-as magasságához 6'8" a karfesztávja. Sokszor egészen jó scorernek minősült a Kentucky-n, aki a pálya bármely részéről veszélyes volt a gyűrűre, és jó érzéke is van a játékhoz. Ami baj, hogy összességében a dobáskiválasztásán rengeteget kell még dolgozni, ez pedig rányomta a bélyegét az egyetemi számaira: csak 29%-os tripladobó volt, pedig voltak periódusok, mikor egészen biztató volt ebből a szempontból is - ennek megfelelően viszont voltak olyan sorozatai, mikor az óceánba sem nagyon tudott betalálni. Nem lassú, de nem is a leggyorsabb/legrobbanékonyabb játékos az idei felhozatalban, így sokszor voltak gondjai azzal, hogy megcsinálja magának a helyzetet. A fizikalitását viszont nagyon jól használja védekezésben, azzal az oldallal várhatóan nem lesz gondja - a támadójátékán azért még rengeteg csiszolnivaló van.

Az ESPN a lotterybe várja, a Tankathon azon kívülre, úgyhogy várhatóan nagyjából az első kör közepe felé fog elkelni - önbizalma van, és nem fogja agyonnyomni a teher, az valószínűsíthető, de nagyon sok munka lesz még vele, ezt jó eséllyel az őt kiválasztó gárda is számításba fogja venni.


4. Josh Green (Arizona)
6'6" (198 cm), 210 lbs (95.3 kg), 20 éves

Green egy évet töltött az Arizonán, ahol 36.1%-kal triplázott. Ez lehet majd az NBA-ben is az egyik erőssége, ha sikerül esetleg továbbfejlesztenie külső dobását. A másik a védekezése: a felépítése mellett a hozzáállása is megvan a labdás emberen és attól távol is, keményen odateszi magát. Erre már lehet építeni egy NBA karriert, a kérdés az, hogy fog-e, illetve tud-e bármi másra, mert a játék többi területén egyelőre inkább csak jó, mint kiváló. Nincs kiemelkedő labdakezelése, a passzolását sem lehet annak mondani, és a dobása sem a legdinamikusabb, ami miatt problémája lehet majd a ligában. A robbanékonysága megvan, futni és ugrani is nagyon tud, de a gyűrűközeli befejezései felállt védelemmel szemben még nem elég kiforrottak. Ettől függetlenül, ha a dobását és a védekezésbeli hozzállását tudja hozni az NBA-ben is, akkor hasznos lesz.

A Top20 után jósolják a mockok, ott pedig már bárki elviheti a jó csapatok közül - talán a Utah-nak a 23. helyen kevesebb szüksége van rá, de a 21. Philly vagy a 22. Denver nyugodtan kiválaszthatja.


5. Leandro Bolmaro (FC Barcelona, Spanyolország)
6'7" (201 cm), 180 lbs (81.6 kg), 20 éves

Az argentin Bolmaro a Barca első és második csapata között ingázott az előző két szezonban, és természetesen inkább a második számú együttesben szerepelt. Dobóhátvédnek írják a posztja alapján, de egyik legnagyobb gyengesége pont a dobása: 30%-os tripladobó volt eddigi karrierje során, és csak 68%-kal szórta a büntetőket, ami nem túl jó előjel, ha a fejlődési lehetőségeket vesszük számba. Nem elég erős és robbanékony, ezért a védőit nehezen veri meg, főleg az atletikusabb, nagyobb testű ellenfeleket. Ettől függetlenül védekezésben például nagyon odateszi magát, és amit a testi erején elbukik, azt megpróbálja visszahozni energiával. Emellett nagyszerűen szervezi a játékot, labdavezetésből kiváló passzai vannak - egyelőre ez az, amire felfigyelhetnek az NBA csapatok. Egy nagyobb testű irányító lényegében, akinek nagyon sok mindenben kell még fejlődnie, hogy egyáltalán pályára lehessen küldeni - és egy ideig marad is még Európában.

A top20-on kívülre várják őt is, de az egyértelműnek tűnik, hogy Greenék előtte fognak elkelni és talán még Desmond Bane is - leginkább olyan csapatot érdekelhet majd, aki kifejezetten szeretné Európában hagyni a prospectjét még néhány évig, és ha a Boston Celticsnek mindhárom pickje megmarad, akkor Danny Ainge-ék beleillhetnek ebbe a képbe.


6. Desmond Bane (TCU)
6'6" (198 cm), 215 lbs (97.5 kg), 22 éves

Bane prototípus 3&D játékos, és talán egy kicsivel több is annál. Támadásban egyértelműen a külső dobás a legnagyobb erénye, 43.3%-os mutatója volt az egyetemen töltött négy idénye alatt. Nem túl gyors a dobómozdulata, viszont nagyon pontos, és emellett még a játékszervezés sem áll távol tőle - okos és jó hozzállású játékos. Nem túl robbanékony, nem erőssége a védelem megbontása egy-egyben, és a gyűrű közelében nem is túl jó befejező, de valószínűleg nem is ezt fogják tőle kérni. Védekezésben kifejezetten nagy energiákkal játszik, erős felépítésű, odateszi magát. Ami kisebb probléma lehet, az a 6'4"-es karfesztávja, de a munkamorálja és a pályán mutatott hozzáállása példaértékű. Nem egy túl fiatal prospect, kisebb benne a fejlődési lehetőség, mint 19-20 éves társaiban, viszont ha csak annyit fog tudni, amennyit az egyetemen, azzal is rendkívül hasznos rotációtag lehet - akár egy PO-csapatnál is azonnal.

Bane megítélése nem teljesen egyértelmű, az ESPN-nél csak a 34., a Tankathonon a 25., de az első kör végén több olyan együttes is van (Celtics, Bucks, Raptors vagy akár a Nuggets is), amely nagyon is tudná hasznosítani Bane erényeit, és nem feltétlenül akar vesződni egy nagyon nyers prospect alakítgatásával.


7. Elijah Hughes (Syracuse)
6'6" (198 cm), 230 lbs (104.3 kg), 22 éves

Hughes az ACC konferencia legjobb scorere volt az előző idényben 19.0 pontos átlagával, és elég jó méretei vannak ahhoz, hogy az NBA-ben is sikeres legyen. Ami probléma lehet az esetében, az az, hogy a Syracuse-on egy egyszemélyes scorert kellett játszania elég váltakozó hatékonysággal (2018/19-ben még közel 37%-kal dobta a triplákat, tavaly már csak 34.2%-kal). Korábban meg ugyan sokat játszott off-ball az East Carolinán és a középiskolában is, de akkor meg nem volt NBA-szint - az East Carolinán még újonc volt, de nagyon gyenge százalékokkal dolgozott, a középsuliból pedig csak háromcsillagos prospectként került ki. Bőven elmúlt már 22 (márciusban lesz 23 éves), nincs olyan óriási karfesztávja sem (6'7"), ami védekezésben is limitálja, úgyhogy eléggé kérdőjeles, hogy mivel fog megélni a ligában - annyira azért nem volt rossz a hatékonysága (56.1% TS), de NBA-védekezés ellen nagyon kérdőjeles.

Nem véletlen, hogy az ESPN a 45. helyre jelöli, a Tankathon pedig egyenesen az 50-re - a második kör közepénél előbb valószínűleg nem fog elkelni, rengeteg jobb prospect van nála.


8. Skylar Mays (LSU)
6'4" (193 cm), 205 lbs (93 kg), 23 éves

Mays az LSU-n végzett, négy évet járt az intézménybe, és a negyedik szezonjára kifejezetten jó kis játékos lett - már NCAA szinten. Egészen kiváló labdás védő, ez a legnagyobb erőssége, aztán hogy ezt mennyire tudja majd az NBA-ben is kamatoztatni, azt meglátjuk. A karfesztávja a magasságához képest jó, a fizikai erejei is megvan, a pályán mutatott hozzáállása pedig egészen kiváló - ezekkel nem lesz gond, az a kérdés, hogy mindkét hátvédposzton jó védő lesz-e vagy egyik hátvédposztra sem lesz elég jó védő. Támadásban leginkább a triplák mennek neki, nem is rosszul (39.4% az utolsó évében), úgyhogy egy Avery Bradley-szerű játékos lehet belőle - más kérdés, hogy 11 napja volt a 23. születésnapja.

Az ESPN-en Hughes mögött a 46., míg a Tankathon csak az 52. helyre rakja, de nem lepődnék meg rajta, ha Hughes előtt vinnék el. 


9. Isaiah Joe (Arkansas)
6'5" (195.5 cm), 170 lbs (77 kg), 21 éves

Joe az egyik legjobb kezű játékos a drafton - újonc idényében 8 triplakísérlete volt meccsenként, 41.4%-kal szórta őket, és bár visszaesett a második idényére 34.2%-ra, ezt már 10.6 vállalásnál tette. A hármasokon kívül szinte semmit nem tud, de olyan szintű volume shooter, amilyet nem nagyon látni - márpedig azt tudjuk, hogy ez az egyik legfontosabb tulajdonság a mai NBA-ben.

Azt, hogy mást nem is nagyon tud ezen kívül, jól jelzi, hogy a Tankathon a 38. helyre pakolja, az ESPN-en viszont csak a 48. - a keze nem kérdés, az viszont már igen, hogy a játék többi elemében tud-e NBA-szintet hozni.


10. Cassius Stanley (Duke)
6'6" (198 cm), 193 lbs (87.5 kg), 21 éves

Stanley már elmúlt 21, pedig csak egy évet töltött el a Duke-on. Egészen kiemelkedő rugói vannak, emellett a keze sem rossz (36% tripla), úgyhogy van mire építenie az NBA csapatoknak, ha valaki egy hosszabb távú projektbe kíván belefogni. A betörései a robbanékonyságától függetlenül nem annyira jók, mert a labdakezelésén van még mit dolgozni, a döntéshozatalán szintén sokat kell még csiszolni, ahogyan a nem labdás emberem bemutatott védekezése is hagy kívánnivalót maga után - jó képességei vannak, de még rengeteg munka lesz vele.

Stanley esetében is elég nagy a különbség a mockok között - az ESPN-en csak az 51., a Tankathon viszont Joe mögött nem sokkal a 40. pozícióban hozza.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus