NBA Draft 2020 - Kiscsatárok

Holnap NBA draft, így posztonként haladva végignézzük, kik a várható legjobbak. Jöjjenek a kiscsatárok egy európai kiválósággal és több nagyszerű 3&D prospecttel.

A korábban tárgyalt posztok: Irányítók, Dobóhátvédek

 

1. Deni Avdija (Maccabi Tel-Aviv, Izrael)
6'9" (206 cm), 215 lbs (97.5 kg), 19 éves

Avdija három éve profi Izraelben, az elmúlt két szezonban pedig az Euroligában is pályára lépett a még mindig csak 19 esztendős játékos, aki január elején tölti a 20-at. Mindkét csatár poszton használható lesz majd, de nem egy tradicionális SF/PF, hanem inkább irányító wing. Nagyszerű ütemérzéke van, nagyon jól lát a pályán, elzárás-leválásból pedig kiválóan játssza meg a társakat, emellett a hátsó befutásokat is nagyon érzi. A hozzáállása kitűnő, mindig odateszi magát, ami a támadás mellett a védekezésben is nagy előnyt jelent számára - jól rotál, a pattanózásnál is hasznos akár lepattanózóként, akár kizáró emberként, és jó érzéke van a passzsávok hatékony védéséhez is. Ami kérdés, hogy az az izraeli bajnokságban és az Euroligában mutatott jó dolgai mennyire ülnek majd egy jóval gyorsabb és fizikálisabb környezetben, mint az NBA. Ennél nagyobb gond, hogy kicsit jobbkéz-domináns, illetve hogy 32%-kal dobta a triplákat és 58%-kal a büntetőket - utóbbi különösen aggasztó jel, előbbi pedig azért gond, mert nem nagyon van két ugyanolyan dobómozdulattal elengedett kísérlete...

Avdija gyakorlatilag betonbiztos Top5 pick, és ha megtanul dobni, akkor egészen kitűnő támadójátékos lehet majd a hozzáállása miatt teljesen vállalható védekezéssel. Más kérdés, hogy ha a dobásbeli problémái nem oldódnak meg, az derékba is törheti a pályafutását.


2. Isaac Okoro (Auburn)
6'6" (198 cm), 225 lbs (102 kg), 19 éves

Okoro az idei draftfelhozatal egyik legjobb védője és a wingek között egyértelműen a legjobb. Mindene (lábgyorsaság, fizikai erő, hozzáállás, alapok) megvan ahhoz, hogy az NBA-ben is egészen kiemelkedő legyen hátul, ráadásul irányítókat és small-ball erőcsatárokat is meg tud majd fogni. A támadójátéka azért még nyers, de a gyűrűt néha egész jól támadta, és nem is leszegett fejjel - jól lát a pályán, a játékintelligenciája kifejezetten magas. Dobásban mindenképpen javulnia kell majd, mert csak 29%-kal dobta a triplákat az egyetemen, de azon kevés játékosok közé tartozik, akik enélkül is könnyedén megragadhatnak majd az NBA-ben - ha kifejleszt egy átlagos triplát, szupersztár is lehet, nem véletlenül hasonlítják például a Bulls írói Jimmy Butlerhez.

Okorót jelenleg a hetedik helyre rangsorolja az ESPN és a nyolcadikra a Tankathon, de gyakorlatilag az összes csapat hasznosítani tudja az erősségeit, és olyan óriási bust potenciál sincs benne a messze-messze átlagon felüli védekezése miatt.


3. Patrick Williams (Florida State)
6'8" (203 cm), 225 lbs (102 kg), 19 éves

A draft harmadik legfiatalabb játékosa Williams, aki az ACC konferenciában megnyerte az Év Hatodik Embere díjat. Őt még Okorónál is jobb fizikai adottságokkal áldották még (2 inch-csel magasabb és 7'0 a karfesztávja mellé), így védekezésben hármas és négyes poszton borzasztóan jó védő lehet belőle, de az atletikus képességei miatt rá lehet majd pakolni hátvédekre is. Egyelőre még nagyon streaky shooter, de 32%-kal tüzelt kintről, és 84%-os a büntetőmutatója, úgyhogy van miben reménykedni a külső dobását illetően. Okoróval összehasonlítva viszont a játékintelligenciája egyértelműen gyengébb, és még az egyetemi kosárlabda is túl gyors volt néha neki. Nagyon nyers még támadásban, lesz munka vele, de ahogy Okoro, úgy köré is fel lehet majd húzni egy védekezést.

Williamsből kitűnő 3&D embert lehet majd fejleszteni, ennek megfelelően sima Top10-es pick - az ESPN a 9., a Tankathon a 7. helyre rakja, és állítólag az 1/7-en húzó Pistonstól már van is ígérete, hogy elviszik, ha ott még elérhető lesz.


4. Aaron Nesmith (Vanderbilt)
6'6" (198 cm), 213 lbs (96.6 kg), 21 éves

Nesmith-nek is nagyszerű adottságai vannak (majdnem 7'0 a karfesztávja), átlag fölött atletikus képességekkel, úgyhogy belőle is jó védő lehet majd a ligában... viszont nem a legalilisebb hátul, és az alapokon is van még mit javítania, ha tényleg komoly impact akar lenni hátul. Amire lehet építeni, az a munkamorálja: nagyon dicsérték emiatt, márpedig ha ez rendben van, akkor általában sikerül egy játékosnak kifejlődni a benne lévő lehetőségeket. Támadásban egyértelműen a tripla a legnagyobb erőssége: 52.2%-kal dobta a hármasokat, meccsenként több mint négy triplát szórt be. Azt is hozzá kell viszont tenni, hogy csak gyenge ellenfelekkel szemben láthattuk az előző szezonban, mert 14 mérkőzés után befejezte az idényt egy fáradásos törés miatt. Támadásban nagyon másra nem tud majd alapozni, és a saját és mások helyzeteit sem nagyon tudja megteremteni, ha viszont megcsinálják neki a dobóhelyzeteket onnan eredményes lehet majd.

Jelenleg a lotterybe várja az ESPN és a Tankathon is, előbbi a 13. helyre írja a New Orleanshoz, utóbbi pedig a 11. helyre a Spurshöz. Olyan szintű shooter, akit egészen biztosan nem fognak bent hagyni sokáig, de hogy tényleg tud-e így dobni komolyabb ellenfelek ellen is, az majd csak az NBA-ben fog kiderülni - ha nem, akkor védekezésben nagyon sokat kell majd fejlődnie, hogy megragadjon a ligában.


5. Saddiq Bey (Villanova)
6'8" (203 cm), 216 lbs (98 kg), 21 éves

Bey az egyik legkészebb játékos az idei felhozatalban. Sokoldalú, jó adottságokkal rendelkező és képzett kosaras egyben. Játszott sztárt és kiegészítőt is, semmilyen szituáció nem lesz neki új. 45.1%-kal dobta a hármasokat a második (egyben utolsó) villanovás évében, méghozzá 6.7 kísérletből. Nagyszerű érzéke van a játékhoz, így rövidebb periódusokra irányítani is képes, elzárás-leválás játékokban pedig bármilyen szerepre használható. Jó védő, több poszton is képes megállni a helyét, úgyhogy lényegében tényleg mindent tud. Ami nagy kérdés lesz vele kapcsolatban, hogy mindenből egy jó szintet hoz-e, vagy mindenből kevesebbet, mint kellene. Nem túl atletikus, amiből lehet problémája még az NBA-ben védekezésben és támadásban is, és a dobómozdulata sem éppen a megszokott - kérdés, hogy a tripláját át tudja-e ültetni a profik közé.

21 és fél éves is elmúlt már, óriási fejlődési lehetőségek pedig nincsenek benne, így hiába sokkal készebb játékos, mint mondjuk Williams, nem meglepő, hogy csak a Top20-ba várják a mockokon - az ESPN-en a 17., a Tankathonon a 15. helyre rakták. Ha a jelenlegi játéka elég lesz az NBA-ben is, akkor egy rendkívül sokoldalú, azonnal bevethető játékost kap az a csapat, amelyik kiválasztja (állítólag a Golden State is nézegeti), ellenkező esetben viszont nem igazán látni, mivel fog majd kitűnni a ligában.


6. Robert Woodard II (Mississippi State)
6'7" (200.5 cm), 230 lbs (104.3 kg), 21 éves

Woodard hasonlít Beyre olyan szempontból, hogy egészen kész játékos már most - azonnali segítség lehet majd annak, aki kiválasztja. Ő is két évet töltött az NCAA-ben, és ő is nagyon jól, 42.9%-kal dobta a hármasokat, viszont nem túl nagy volumenben - nem az a játékos, aki rengeteg labdát szór el. Támadásban nem is nagyon használható másra, a betörései is leginkább abból vannak, amikor kiváltanak rá a védők a periméteren, és őket veri meg. Azt is hozzá kell tenni, hogy egy lassú játékot játszó együttesben játszott, nem is a posztján - itt még érhetik pozitív meglepetések azt, aki kiválasztja, de a játékintelligenciája megvan, tudja a korlátait. Amiben valószínűleg nem lesz már semmi szenzáció, az a védekezése: 7'1 hosszú a karfesztávja, és rendkívül aktív védő labdás emberen, irányítótól erőcsatárig bárkire rá lehet rakni.

Az ESPN a 26., a Tankathon pedig csak a 32. helyre rakja - azok közé tartozik, akik kifejezetten hasznos játékosok lehetnek majd az első kör végén húzó együttesek számára.


7. Tyler Bey (Colorado)
6'7" (200.5 cm), 213 lbs (96.6 kg), 22 éves

Bey nemrég megdöntötte a draft előtti felmérő súlypontemelkedés-rekordját a csatároknál, ez jól jelzi, milyen rugói vannak. 7'0 hosszú a karfesztávja, ráadásul lábon gyors, agilis - posztfüggetlenül bárkire rá lehet küldeni, magassága ellenére még a centerek ellen is megállja a helyét, nem véletlenül választották meg a Pac-12 konferenciában az Év Védőjének. 42%-kal dobta a triplákat az előző idényben, igaz, kis minta alapján, úgyhogy ebből messzemenő következtetések még nem szabad levonni - az azért óriási plusz lenne nála, ha ezt meg tudná közelíteni NBA-szinten is. A baj annyi vele, hogy az egyetemen általában a palánk közelében játszott, az NBA-ben pedig ez valószínűleg nem így lesz, sokkal inkább a periméterre kell küldeni. Az adottságai megvannak ahhoz, hogy itt is jó legyen, de játékintelligenciáján még dolgozni kell - támadásban is sokszor butaságokat vállalt el, ráadásul a labdakezelése és a passzolási készsége sem annyira jó, és hiába volt extra védő az egyetemen, ott sem mindig tudta, hogy melyik ellenfelének mi az erőssége.

Az ESPN-en a 28., a Tankathonon a 31. - belőle is lehet jó rotációs ember, az adottságai például jobbak, mint Woodardnak, de nagyobb rizikó is, és februárban már 23 éves lesz.


8. Jordan Nwora (Louisville)
6'7 (200.5 cm), 225 lbs (102 kg), 22 éves

Nworának óriási kontraszt lesz majd az NCAA és az NBA között, tekintve hogy a Louisville-en két évig ő volt a támadójáték középpontjában, a profik között pedig valószínűleg kinti dobóként számolnak majd vele, nem többként. A passzolás nagyon nem az erőssége, viszont triplázni tud, a három Louisville-i évében összesen 39.4%-kal célzott kintről - ez az a tulajdonsága, ami felkeltheti az NBA csapatok figyelmét. Védekezésben jó adottságokkal bír, de egyelőre nem jó védő - ha ez utóbbiban tudna javulni, az sokat dobna az esélyein a ligában maradásra, mert anélkül tényleg csak a tripláira építhet.

Az ESPN-en a 42., a Tankathonon pedig csak az 50., ennek megfelelően azért túl nagy dolgokat nem kell tőle várni.


9. Kenyon Martin Jr. (IMG Academy)
6'7 (200.5 cm), 215 lbs (97.5 kg), 19 éves

Kenyon Martin fia az egész draft egyik legatletikusabb játékosa: robbanékony, gyors, erőteljes. Más kérdés, hogy ezt leginkább gyorsindításoknál tudja használni, ott nagyon. Felállt védelem ellen viszont már jóval sebezhetőbb, és nem is igazán látni, hogy mivel fog kitűnni: a labdakezelése, a cselezése, a játékintelligenciája és a passzai sem átlag fölöttiek. 35%-kal triplázott ugyan az utolsó idényében, de nagyon kis minta alapján, úgyhogy ebből nem lehet túl sok mindent kiolvasni - ezt kellene tovább építenie, hogy jó esélyei legyenek. Az IMG Academyn ráadásul erőcsatárt játszott, amihez a fizikai adottságai nincsenek meg az NBA-ben - a 6'7-es magasságához csak ugyanilyen karfesztáv párosul.

Van benne kakakó, de egy hosszabb projekt lesz őt kinevelni, nem is biztos, hogy elkel a drafton. Az ESPN az 54., a Tankathon az 59. helyen hozza, de a rövidebb off-szezon és a Nyári Liga elmaradása miatt könnyen elképzelhető, hogy idén a készebb prospecteknek szavaznak bizalmat a csapatok a második körben, ez pedig rontja Martin esélyeit.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus