NBA Playoff 2014: A második kör előzetese (1/4)

Magyar idő szerint kedd hajnalban már indul a rájátszás második köre, így természetesen végigvesszük a konferencia-elődöntők párosításait is. Az Oklahoma City Thunder és a Los Angeles Clippers párharcának mottója: Doc Rivers valóban varázsló? - azaz lesz-e recept Durantre és Westbrookra?!

Oklahoma City Thunder (2.) - Los Angeles Clippers (3.) (Első mérkőzés: 2014. május 6., 03:30)

Mi történt eddig? A Thunder kitűnő alapszakaszt tudhatott magáének (59-23), hiszen annak ellenére is kiválóan meneteltek, hogy Russell Westbrook egy hosszabb szakaszt kihagyott újabb sérülése miatt. A Memphis Grizzlies elleni első körös csata első mérkőzését még viszonylag simán nyerték, ám a következő kettőt hosszabbításban vesztették el, és a negyediken is a Grizzlies volt az, amelyik nem tudta lezárni a mérkőzést. Úgy tűnt, hogy az ötödik meccsen elszenvedett újabb otthoni, újabb hosszabbításos vereség végzetes lesz, ám Kevin Durantet elkezdték ekézni a helyi lapok is, ez pedig pozitív hatással volt a sztárra. A hatodik és hetedik összecsapáson leginkább neki, illetve a végre igazán hasznosan játszó Westbrooknak köszönhetően nyertek, ezzel fordítottak és kerültek a második kanyarba.

A Clippers a nyáron sokat erősödött játékosállományban és a kispadon is, majd erre rátettek még egy lapáttal a deadline előtt, ennek megfelelően stabil, jó alapszakaszt zártak (57-25). A PO első körében, a magasembereknél tartalékos Golden State Warriors ellen aztán rögtön jött a hidegzuhany, elbukták a pályaelőnyüket az első meccsen. A harmadikon javítottak, idegenben tudtak nyerni, de ekkor jött a Donald Sterling-féle botrány, amely a teljes párharcra rányomta ezután a bélyegét - hol az egyik, hol a másik együttes tűnt úgy, mintha nem is lenne ott fejben az adott találkozón. Meg tudták tartani a hazai pályát az ötödik meccsen, a hetediken viszont nagyon rezgett a léc, végül azonban sikerült legyűrniük valahogy a Warriorst, így készülhetnek a Thunder elleni párharcra.

Az alapszakaszban 2-2-re végeztek egymással a felek. Még a szezon elején, november közepén kétszer is összecsaptak. Először a Staples Centerben a Clippers nyert november 13-án (111-103), majd öt nappal később hazai környezetben az Oklahoma City (105-91). Három hónap szünet után, február 23-án találkoztak újra, akkor viszont a Los Angeles idegenben is nyerni tudott (117-125), az alapszakasz végén, április 9-én viszont a Thunder nyert a Clippers otthonában (101-107), így alakult ki a 2-2.

A magasembereknél mennyiségileg előnyben van a Thunder, de lehet gondjuk Blake Griffinnel és DeAndre Jordannel. Serge Ibaka és főleg Kendrick Perkins jól játszott a Memphis Grizzlies ellen - utóbbi utoljára ilyen hasznos nem biztos, hogy ebben az évtizedben volt. Perkins önmagához képest viszonyított remeklését azonban a helyén kell kezelnünk - Marc Gasol egy nagyon fineszes, képzett, de atletizmust nem használó játékos, akivel kifejezetten jól lehet brusztolni. Jordan ennek tökéletes ellentéte, és mivel Griffint valószínűleg Ibaka fogja - BG támadásban sokkal veszélyesebb Jordannél, Ibaka pedig kifejezetten jó védő rá papíron -, így Perkinsnek az alley-oopjairól híres Jordan jut most.

Óriási váltás lesz ez az első körhöz képest, így nem lepődnék meg azon, ha Steven Adamsnek vagy Nick Collisonnek több szerep jutna - egyikük sem az az ugróbolha, viszont jóval mozgékonyabbak Perkinsnél. Az új-zélandi ötösre egyébként is kulcsszerep hárulhat. Azt ugyan az alapszakasz folyamán már tapasztalhattuk, hogy csak az nem akarja megcsapkodni a pályán, aki nem játszik ellene, de hogy valaki annyira idegesítő legyen az ellenfelek számára - látszólag csak a jelenlétével, hiszen semmilyen kirívó sportszerűtlenség nem látszik a részéről, de mindenki be akar neki mosni, korra, magasságra tekintet nélkül -, hogy még arról is megfeledkezzen egy olyan rutinos játékos, mint Zach Randolph, hogy a hetedik meccsről el fogják tiltani, ha elengeded egy csapottat...

Van viszont probléma a Clippers részéről is. Egyrészt az ellenfél négy, míg ők csak három - az említettek mellett Glen Davis - bevethető magasemberrel játszanak, sem Danny Granger, sem Hedo Türkoglu nem igazán nevezhető annak, még ha esetenként small-ballban azt is játszanak. Másrészt Griffin és Jordan számára gondot okozhat, hogy az alsó három poszton rommá verhetik csapattársaikat védekezésben, ekkor pedig nekik kell majd takarítani a festékben, amennyire csak tudnak. Faultgondok jelentkeztek már Griffinnél az első körben is, azt pedig láthattuk, hogy ha az ellenfél támadójátékának kikapcsolására koncentráltak, jóval kevesebb energia maradt támadásra. A kettő együtt nem ment nekik, márpedig esélyes, hogy most a pálya mindkét oldalán produkálniuk kell, méghozzá átlag fölött.

A periméteren mennyiségileg nagyjából hasonlóan áll a két együttes - az egyik oldalon Westbrook, Sefolosha, Durant, Jackson, Fisher és Butler, míg a másikon Paul, Collison, Redick, Crawford, Barnes és Granger -, de szerintem a matchupok szinte teljesen egyoldalúan a Thundernek kedveznek.

A Clippersnek hatalmas gondjai lehetnek Russell Westbrook és Kevin Durant megállításával. Chris Paul egyébként is sérülten játszik folyamatosan, pihenni semennyi ideje nincs, és még ha 100%-os lenne is, teljesen lemerülhetne, ha neki kellene állandóan fognia Wesbtrookot. Egyes és kettes poszton rajta kívül viszont nincs senki olyan, aki eséllyel szívhatná Good Russ vérét - Bad Russét nem is kell, és ez lehet az egyik esélyük akár. Súlyosbítja a helyzetet, hogy Reggie Jacksonra ugyanez érvényes, bár ő annyival gyengébb játékos Westbrooknál, hogy az ő "eleresztése" talán több pozitívummal járhat.

Durantre talán még ennyire sincs embere Doc Riversnek - könnyen előfordulhat, hogy a Sunsos korszaka után gyakorlatilag értékelhetetlent játszó Jared Dudley újra előkerül a sufniból, mert papíron ő és Matt Barnes lehetnek képesek arra, hogy minimális szinten limitálják az utolsó két meccsre újra MVP formába kerülő sztárt, Granger erre teljesen esélytelen, Crawford és Redick pedig még inkább. A Memphis az egészen kiváló csapatvédekezés mellett egy olyan vérszívót is rá tudott küldeni KD-re, mint Tony Allen, tőle viszont ilyen viszonylatban mindenki nagyon messze áll a Clippersben, így szerintem az egyébként is feltüzelt, formába lendülő Durant megállíthatlan lesz.

Komoly szerepe lehet az utolsó két meccset kihagyó Thabo Sefoloshának, akire itt Paul őrzése miatt kulcsszerep hárulhat. Ha ő sikeresen tudja limitálni a liga talán legjobb irányítóját - és erre úgy azért lehet esélye, hogy CP nagyon messze van a teljesen egészségestől, ez nemcsak a nyilatkozatokban, hanem a játékán is látszik -, akkor ha nem is tudja lenullázni a Clippers teljes támadójátékát, de kihúzhatja a méregfogát, Paul szervezésén nagyon sok múlik - a többiek a cseréjét, Collisont és Crawfordot leszámítva belőle élnek.

Edzők. Ha valahol egyértelműen hatalmas különbség mutatkozik, akkor itt. Rivers keze alatt fejlődött nem csak játékban, védekezésben, de fejben is ez a Clippers, egy évvel ezelőtt a Warriors elleni párharcot úgy dobták volna oda 2-1-es vezetés után, mint a huzat. Számtalanszor bizonyította már, hogy képes reagálni két meccs közben, illetve egy-egy mérkőzés alatt is, erre pedig itt most nagy szüksége lesz, mert alapból szerintem nincsenek jó helyzetben, ki kell találnia valamit a két OKC-sztár ellen. Érdekesség, hogy szerintem ahogyan az első körben, úgy most is a kirúgás szélére sodorhatja kollégáját egy továbbjutással.

Scott Brooks közelállt a kieséshez már az első körben is, ebben az esetben szerintem búcsúztak volna tőle az off-szezonban, de könnyen előfordulhat, hogy egy második körös vereség is ugyanezt jelenti számára. Az, hogy Butlert az utolsó két meccsre berakta a kezdőbe, tőle szinte soha nem látott rugalmasság volt, de ha nincs a The Oklahoman címlapja, lehet, hogy ez is kevés lett volna. Szerintem a két tréner nincs egy súlycsoportban, ezért lehet viszont jó a párharc.

Konklúzió. Két választása van Riversnek. Vagy megpróbál megint a védekezésre koncentrálni, de ez a Golden State ellen is annyira leszívta az energiáikat egyes meccseken, hogy teljesen szétesett az egyébként látványos és eredményes támadójáték. Ezzel szerintem most biztos kudarcra lenne ítélve, Durantet és Westbrookot még egy tőlük jónak mondható védekezéssel sem tudnák megállítani, Griffinék viszont sokat ülnének a személyi hibák miatt.

A másik lehetőség, hogy mindent a támadásra tesz fel, megpróbálják túldobni az Oklahoma Cityt - ebben az esetben a két magasnak sem kell feltétlenül kipontozódnia vagy kifáradnia hátul - egyébként is a két pontgazdagabb meccset nyerték az alapszakaszban. Hátul pedig ha nem is tudják megállítani a két vezért, megpróbálják inkább Westbrookra erőltetni a befejezéseket, minél többet vállaljon ő és minél kevesebbet Durant. Ez a variáció Paul sérülése miatt necces, mert Sefolosha képes lehet őt kivenni, akkor pedig a támadójátékkal lesznek gondjaik előzetes terv ide vagy oda.

Az sem mellékes természetesen, hogy ki hogyan dolgozta fel a továbbjutást, milyen plusz energiákat szabadított fel benne, hiszen mindkét együttes torkán ott volt a kés annak ellenére is, hogy a végső győzelemre sem tartották esélytelennek egyik gárdát sem. Ahogyan a Golden State - Clippers párharcban, úgy itt sem szívleli egymást a két fél, a hidegvérnek is nagy szerepe lesz - a korábban említett Adams itt kerülhet képbe Matt Barnesszal egyetemben. Mellékzöngeként sajnos ide kell venni a Sterling-botrányt is, ami azért valószínűleg nem csendesedett le teljesen egy hét alatt, a mostani körre is hatással lehet.

Tipp. Szerintem jóval esélyesebb a Thunder, de a Clippers kispadján annyival jobb edző ül, mint a túloldalon, hogy olyan rettenetesen egyoldalú párharcra mégsem számítok. Mégis azt kell, hogy mondjam, Duranték szerintem viszonylag simán le fogják rendezni a párharcot, 4-2 lesz a Thunder javára. Amennyiben továbbjut a LAC, az Rivers zsenialitásának lesz köszönhető, és Brookstól szerintem búcsúznak Sam Prestiék.

A párharc érdekessége/történelem: Soha nem találkozott még egymással a két franchise a PO-ok történetében, ez lesz az első ütközetük a rájátszásban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus