Összefoglaló: Ez történt a cserehatáridő napján

A deadline utolsó óráiban kisebb tüzijáték zajlott a cserepiacon - Kyle Lowry maradt Torontóban, de több komolyabb játékos csapatot váltott, a Magic pedig szétbombázta a keretét.

Denver Nuggets

Érkezett: Aaron Gordon, JaVale McGee, Gary Clark
Távozott: Gary Harris, RJ Hampton, Isaiah Hartenstein, 2025-ös elsőkörös pick (Top5 védett), két második körös pick

A Nuggets tavaly kiválóan működött Jerami Granttel, de idén sem Michael Porter Jr., sem az idősödő Paul Millsap nem tudja tökéletesen betölteni ezt a szerepkört. Gordon nem teljesen ugyanaz, mint Grant, de atletikus képességeire és védekezésére nagy szüksége van a Nuggetsnak. Szintén atlétikát, illetve rutint hoz a másik cseréjük is, amiben JaVale McGee-t szerződtették Hartenstein helyett - a német erőcsatár-center nem rossz játékos, de McGee a palánk védésében, lepattanózásban teljesen más szintet képvisel. 

Sokáig Will Barton tűnt biztos távozónak, de valószínűleg őt nem akarta átvenni a Magic (vagy átadni a Nuggets), így végül Gary Harris ment. Harris az utóbbi 2-3 évben egyre kevesebb szerepet kapott támadásban, illetve minden szezonban legalább 15 meccset hiányzott, ugyanakkor védekezésben még mindig használható - picit hiányozni fog a keretből, de valamit valamiért. RJ Hampton mutatott jó dolgokat irányítóként, de Facundo Campazzo simán elviszi az ő perceit és Harris perceinek egy részét is. 

A Cleveland két második köröst és egy fiatal, olcsó magasembert kapott Hartenstein személyében JaVale McGee-ért. Ősszel még egy második köröst behúztak azért, hogy átvegyék a Lakerstől - dicséret illeti Koby Altmanékat, kimaxolták az opciókat McGee-vel kapcsolatban. 

 

Chicago Bulls 

Érkezett: Nikola Vucevic, Al-Farouq Aminu, Daniel Theis, Javonte Green, Troy Brown Jr.
Távozott: Wendell Carter Jr., Otto Porter Jr., Daniel Gafford, Chandler Hutchison, Luke Kornet, két elsőkörös pick (2021, 2023)

A Bulls komoly csomagot adott, hogy legyen végre egy All-Star magasembere, de azért annyira nem adták fel a jövőjüket sem - Carter és két elsőkörös mellett kipörgették Porter 28 milliós lejáróját is. Ennyit bőven megér Vucevic, aki egy 20-10-es játékos és az egyik legjobb kinti dobó magasember a ligában. A védekezése erősen kérdéses, pláne ha Lauri Markkanennel használják párban, ugyanakkor clutch helyzetekben sokat tud majd segíteni - ez a Bulls idei legnagyobb gondja, hogy rengeteg szoros meccset buknak el, ezért nincsenek playoff-helyen. A cserében érkezett még Al-Farouq Aminu, a rutinos kiscsatár-erőcsatár, aki szintén sokat segíthet az öltözőben és a mentorálásban. 

Volt egy másik csere is, ami eredetileg kétcsapatos lett volna a Wizardsszal, de végül háromcsapatos lett a Bostonnal. Daniel Theis megszerzése mindenképp jó húzás, a Celtics elmúlt 1-2 évének kezdőcenterét szerezték meg, aki okos, rutinos védő és remek tripladobó, vele komoly magasember-mix áll majd Billy Donovan vezetőedző rendelkezésére. 

Érkezett még a kiscsatár Troy Brown Jr., aki tavaly remek szezont futott, idén viszont Westbrookék mellett alig kapott lehetőséget - még nincs 22 éves, tehetséges és fejleszthető. A Bostonból jött még Javonte Green, aki 2019-ben 26 évesen, Európából küzdötte be magát az NBA-be, tavaly nyáron elszakadt a meniszkusza, de már egészséges. Nála érdekesség, hogy korábban montenegrói válogatott is volt, bár Vucevic-csel nem játszott együtt a nemzeti csapatban. 

Philadelphia 76ers -New York Knicks - Oklahoma City Thunder

76ers kapta: George Hill, Iggy Brazdeikis
76ers adta: Tony Bradley, Terrance Ferguson, Vincent Poirier, két második körös pick

Knicks adta: Austin Rivers, Iggy Brazdeikis
Knicks kapta:Terrance Ferguson, Vincent Poirier

OKC adta: George Hill
OKC kapta: Tony Bradley, Austin Rivers, két második körös pick

A Sixers sokáig versenyben volt Kyle Lowryért, de végül ők szálltak ki először, és inkább a Thundertől hozták el a rutinos irányító-hátvédet, George Hillt - ő szervezésben és dobásban is sokat tud hozzátenni, ráadásul kezdőben és cseresorban is használható még, jó variációs lehetőségeket ad Doc Rivers kezébe. Tony Bradley, a harmadik számú center volt a fő ellenérték a pickek mellett, Ferguson és Poirier percemberek, ahogyan az érkező Brazdeikis is, utóbbit a keresztneve miatt biztosan szeretik majd Phillyben...

A Thunder értékre váltotta a nemrég érkezett veterán irányítóját, kapott egy olcsó, lejáró szerződésű centert, átvette Austin Rivers még két évre szóló, összesen 7 millió körüli szerződését, és természetesen két második köröst. A következő hét drafton a Thunder így 17 elsőkörös és 17 második körös pickkel rendelkezik. Plusz mivel helyet kellett csinálni, gyorsan ki is tették a keretből a pár napja érkezett "botrányhőst", Meyers Leonardöt. 

A Knicks megszabadult Rivers szerződésének utolsó két évétől, az érkező Vincent Poiriert azonnal ki is tették, valószínűleg Terrance Ferguson sem marad túl sokáig New Yorkban - sikerült közel három és fél millió dollárral növelni a sapka alatti helyüket a 2021 nyarán esedékes FA-piacra. 

Portland Trail Blazers

Érkezett: Norman Powell
Távozott: Gary Trent Jr., Rodney Hood

A kosárfórumokon nagy hullámokat vert a csere, hiszen Gary Trent Jr. fiatal, a buborékban nagyszerűen játszó hátvéd, idén pedig CJ McCollum sérülése után 15 pontos átlagot hozott össze közel 40%-os triplázással. A helyére érkező Norman Powell tavaly rakott le egy 16 pontos átlagot, idén pedig kis híján 20-at átlagolt a Torontóban - nem mellesleg a liga harmadik legpontosabb tripladobója. 

Annyiban más Powell, hogy jobban tud helyzeteket kreálni és leütésből dolgozni, Lillard és McCollum válláról sok terhet tud levenni azzal, hogy stabilizálja a második sor játékát, míg Trent Jr. (egyelőre) picit egysíkúbb, elsősorban catch and shoot triplázó. Trent Jr.-nak lejár a szerződése, Powellnek viszont egy év játékosopciója van. Rodney Hood sorozatos súlyos sérülései után már nem a régi önmaga, dobószázalékai döbbenetes mértékben visszaestek, ráadásul még jövőre is majdnem 11 millió dollárt keres, az ő ballasztjától is megszabadult a Blazers. 

A Toronto jól járt ezzel a cserével, mert Powell maximum egy évet maradt volna még, de valószínűleg már most nyáron kilépett volna a szerződéséből - így viszont kaptak egy fiatal tehetséget, akit hosszabb távra is meg tudnak majd tartani idén nyáron. Ennek Rodney Hood volt az ára, de talán még belőle is ki tud csiholni némi értéket Ujiri - ha nem, akkor 2022 nyarán leketyeg a szerződése. 

Boston Celtics

Érkezett: Evan Fournier, Luke Kornet, Moe Wagner
Távozott: Jeff Teague, Daniel Theis, Javonte Green, két második körös pick

A Celticsnek mindenképpen szüksége volt egy olyan játékosra, aki a padról beszállva stabilan képes pontokat szerezni, megcsinálni magának a helyzeteket, erre pedig tökéletesen alkalmas a francia hátvéd-kiscsatár. Az érte adott Jeff Teague nagyon nem vált be ebben a szerepkörben, úgyhogy ezzel egy problémától meg is szabadult a Boston - a két második körös pickkel együtt ez egy jó cserének tűnik. 

A másik cserét már kevésbé lehetett előre látni, mert Theis játéka nem romlott tavaly óta, viszont egyrészt több tehetséges, percekre éhes magasember van a Celtics keretében, másrészt Theis UFA lesz nyáron, ingyen távozhatott volna. A helyére érkező két magasember, Kornet és Wagner nagyjából annyit keres összesen, mint Theis (és ugyanúgy lejárók). Valószínűleg Kornet-t el is engedik, így a kivásárlási piacra kreálnak plusz egy helyet, Wagner viszont használható cserének tűnik, ha esetleg nem tudnak behúzni rutinos spílert a következő pár napban a kivásároltak közül. 

Los Angeles Clippers - Atlanta Hawks

A Clippers kapta: Rajon Rondo
A Hawks kapta: Lou Williams, két második körös pick

A Clippers egyértelműen a playoffra igazolt, hiszen Rondo tavaly bizonyította, hogy a legmagasabb szinten képes még vezérként játszani. Passzkészsége, rutinja, még néhol a védekezése is rengeteget tett hozzá a Lakers bajnoki címéhez, ugyanezt várják tőle a városi riválisnál is. Rondo sérüléssel indított Atlantában, azóta sem tudott igazán beépülni a csapatba, és a Hawks nem is tart ott, ahol Rondót igazán tudnák használni. 

Az Atlantába hazatérő Lou Williams helyzete az utóbbi egy évben megrendült LA-ben - a játéka is visszaesett, különösen a buborékban nem volt önmaga, és az új rendszerben sem találta a helyét. Mindössze 12 pontot átlagolt, ennél kevesebbet utoljára hét éve hozott össze - éppen Hawks-mezben. Williams hazatér, hiszen Georgia államban nőtt fel és a családja is itt él, joggal bízhatnak abban a Hawksnál, hogy a jó környezet hatására visszatalál korábbi önmagához és a kispad vezére lesz. 

Golden State Warriors - San Antonio Spurs - Charlotte Hornets

A Warriorstól távozott: Brad Wanamaker, Marqueese Chriss
A Spurs kapja: Marqueese Chriss
A Hornets kapja: Brad Wanamaker

A GSW spórolási-helycsinálási célzattal takarított ki két szerződést. Marqueese Chriss sérült, így csak foglalta a helyét a rosteren, ami a luxusadó miatt többszörösen fáj. Helyette így használható veteránt is szerezhetnek - készpénzt adtak mellé, cserébe pedig Cady Lalanne draftjogát kapták, utóbbi csak formalitás. 

Emellett elpasszolták Brad Wanamakert is, a cserehátvéd vesztét az újonc Nico Mannion okozta, akiben van potenciál, így Wanamaker létszámfelettivé vált. A Hornets még használhatja is, hiszen most dőlt ki hosszú hetekre LaMelo Ball. Két pick is gazdát cserélt, a Hornets 2025-ös második körösét adta, míg a GSW 76ers nála lévő 2022-es második körösét. 

Miami Heat - Houston Rockets - Sacramento Kings

A Heat kapta: Victor Oladipo
A Rockets kapta: Avery Bradley, Kelly Olynyk, 2022-es elsőkörös pick swapjoga

A Heat kapta: Nemanja Bjelica
A Kings kapta: Moe Harkless, Chris Silva


A Miami sokáig szemezett Kyle Lowryval, de Duncan Robinson mellé nem voltak hajlandóak feladni Tyler Herrót is, így az az üzlet kútba esett, de az utolsó pillanatban megszerezték Victor Oladipót, kifejezetten jutányos áron. Oladipo eleve szeretett volna Miamiba kerülni, így jó eséllyel meg is tudják tartani hosszabb távra - Avery Bradley és Kelly Olynyk rutinos, megbízható játékosok, de ha Oladipo egészséges és formába lendül, más szintet nyújthat, ráadásul Bradley nem is nagyon tudta beverekedni magát a rotációba, Olynyk mögött pedig már sorban állt Precious Achiuwa a percekért. 

A Rockets valószínűleg kényszerpályán mozgott, mert nem nagyon volt kereslet Oladipóra, így legalább kaptak érte valamit, még ha nem is túl sok mindent. 

A Heat korábban megszerezte az elvágyódó Nemanja Bjelicát is, aki rövid távon helyettesítheti akár Olynyket is, rutinos, jókezű, több poszton bevethető játékos - Moe Harkless és Chris Silva jó ár érte. A Kings megszabadult az elégedetlenkedő, még Vlade Divac által hozott Bjelicától, kapott egy lejárót Harkess személyében, illetve megnézheti, hogy mi lehet Chris Silvában: a kiscsatárnak még jövőre is van minimum szerződése.

New Orleans Pelicans - Dallas Mavericks

A Pelicans kapta: James Johnson, Wes Iwundu, második körös pick
A Dallas kapta: JJ Redick, Nicolo Melli

Redicknek nem jött be a Pelicanses kaland, utoljára 2010-ben járt 10 pontos átlag alatt, nem igazán kapott jó labdákat a New Orleans rendszerében, ráadásul 13 milliót keresett. A Dallasnál viszont ideális célpontja lehet Doncicnak, ahogyan Nicolo Melli is - a jó kezű, sokoldalú, harcos olasz magasember szépen passzolhat a Mavs rendszerébe. 

A Pelicans megkapta James Johnsont, aki még használható erőcsatár, bár valószínűleg hosszú távon nem nagyon lesz jövője itt. Wes Iwundu kiegészítő, jövőre minimum fizetéssel, megnézhetik, mit tud - emellett jött egy második körös is, így azért ez nem tűnik rossz üzletnek. A New Orleansnál eredetileg Lonzo Ball volt a középpontban, de a deadline-nál semmi hír nem jött vele kapcsolatban, miután a csapat úgy döntött, inkább megtartja.

Toronto Raptors - Sacramento Kings - Utah Jazz

A Raptors adta: Matt Thomas, Terence Davis
A Raptors kapta: két második körös pick

A Kings kapta: Terence Davis

A Jazz kapta: Matt Thomas

A Raptorsnál az utolsó pillanatig Kyle Lowry volt a középpontban, de végül annyit kért érte Masai Ujiri, amit senki nem adott meg. Így aztán Norman Powell mellett két kiegészítő ember cseréje történt meg, akikért két második köröst gyűjtött be a Toronto - amikkel valószínűleg hasonló játékosokat húznak majd, mint akiket most elcseréltek. 

A Kings kapott egy 24 éves, kicsit alulméretezett dobóhátvédet, aki lejáró, de meggyőzhetik egymást, hogy jó döntés összekötni magukat hosszabb távra. 

A Jazz egy brutális csuklóval megáldott, 26-27 éves triplaspecialistát szerzett, akinek még 2021-22-re is van minimum szerződése - a Jazz játékába kiválóan illik. 

Sacramento Kings - Detroit Pistons

A Kings kapta: Delon Wright
A Pistons kapta: Cory Joseph, két második körös pick

A Pistons benyelt egy lejáró veteránt és kapott két második körös picket, cserébe a 28 éves Delon Wrightot adták fel, aki karrierje legjobb szezonját futja, de a hosszú távú tervekben már nem szerepelt. 

A Kings megerősítette a backcourtöt a prime időszakát élő Wrighttal, aki jövőre 8.5 milliót keres, kellemes háttér/biztosíték sérülések vagy nyári cserék esetében. Érdekesség, hogy Wright korábbi csapattársával és félig-meddig posztriválisával, Terence Davisszel érkezik Sactóba - ahogy fentebb írtuk, Chris Silva és Moe Harkless is a Kingshez tette át a székhelyét, összesen négy új játékost kapott Luke Walton két veterán (Joseph, Bjelica) helyére. 

Washington Wizards

Érkezett: Daniel Gafford, Chandler Hutchison
Távozott: Troy Brown Jr., Moe Wagner

Troy Brown Jr. nem kapott sok lehetőséget Russell Westbrook érkezésével, Moe Wagner személyében pedig egy csere erőcsatár-centert adtak fel, aki viszont lejáró volt. Az érkezési oldalon jött az erőcsatár-center Gafford, akinek 2023 nyaráig fut az újoncszerződése, így lehet rá építkezni. Ugyanez igaz a kiscsatár Chandler Hutchisonra, aki első két évében egész jó számokat hozott, idén viszont kiszorult a Bulls rotációjából - 2022 nyaráig van újoncszerződése, jövőre contract yearben bizonyíthat. 

Orlando Magic

Távozott: Nikola Vucevic, Aaron Gordon, Evan Fournier, Al-Farouq Aminu, Gary Clark

Érkezett: Wendell Carter Jr., Otto Porter Jr., Gary Harris, RJ Hampton,Jeff Teague, védett 2025-ös elsőkörös pick (Nuggets), két elsőkörös 2021-es és 2023-as pick (Bulls), két második körös pick (Celtics). 

Az Orlando meghúzta a várhatót, szétrobbantották a keretet és megkezdték a rebuildet. Távozott egy All-Star, két hasznos kezdőjátékos, két rutinos spíler, vagyis a csapat rutinos vázát szinte teljesen eltávolították, mindössze Terrence Ross és Michael Carter-Williams maradt kapitánynak hírmondónak. Kaptak helyettük két, valószínűleg a lottery végére szóló picket és egy olyan draftjogot, ami valamikor 2025-27-ben jöhet át, illetve pár játékost. 

Wendell Carter Jr. mindkét magas poszton bevethető, small-ball centerként is használható fiatal - ha Mo Bamba nem fejlődik, illetve Jonathan Isaac nem épül fel súlyos sérüléséből, akkor akár egy Julius Randle-szerű játékossá is fejleszthető. Gary Harris rutinos hátvéd, akinek viszont 2022 nyarán lejár a 20 milliós szerződése - ha jól teljesít, addig akár további értékekre váltható. RJ Hampton személyében jött még egy fiatal irányító Markelle Fultz és Anthony Cole mellé, biztos, hogy megkapja a lehetőséget. Jeff Teague nem sokáig fog maradni, ahogyan Otto Porter Jr. sem. 

Összességében első blikkre elég vékonynak tűnik a bevételi oldal, de sokat számít majd, hogy hogyan sáfárkodnak a pickekkel, illetve Gary Harrisszel - ha Carter és Hampton hosszú távon beválik, akkor pozitívan is kijöhetnek a cseréből. Az Orlando elindult az újjáépülés útján, a kérdés az, hogy hajlandóak-e bevállalni még egy-két rossz évet pár értékes lottery-pickért, vagy megint megállnak félúton és 2-3 év múlva ugyanolyan középcsapatuk lesz, mint az előző 5-6 évben. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus