Playoff-percek: a Bucks kezében van a párharc

Elfogytak az Atlanta kiegészítői és most már Trae Young sem lesz 100%-os - Khris Middletonnak jár a taps - Giannis teszi a dolgát - innentúl a 4-1 is reális forgatókönyv lehet. 

Khris Middleton megérdemli a dicséretet

Az utóbbi két rájátszásban Middleton betlijei is erősen benne voltak a Bucks kiesésében, de eddig ebben a PO-ban pont azt lépte meg, amit eddig nem tudott: a fontos meccseken, a fontos pillanatokban tud vezér lenni. Most is voltak egészen pocsék, értékelhetetlen meccsei, stabilan nem képes hozni a sztárteljesítményt, de amikor nagyon kellett, akkor mégis: a Heat ellen egyetlen szoros mérkőzésük volt, az első, azt gyakorlatilag ő döntötte el 0,5 másodperccel a vége előtt, a Nets ellen a harmadik és a hatodik meccs volt vereség után "elimination game", előbb 35 ponttal és 15 lepattanóval, majd 38 ponttal és 10 lepattanóval jelentkezett, aztán a hetediken is beszórt 23 pontot 10 lepattanóval, 6 gólpasszal, a két kiesés elkerüléséért lejátszott derbin pedig összesen tíz labdát szerzett. Az Atlanta elleni borzasztó volt az első meccsen, a másodikon már hozzátette a magáét, aztán ma hajnalban, amikor egy egálközeli helyzetben kellett némi plusz a pályaelőny visszalopásáért, hozott egy 20 pontos negyedik negyedet - ez az az extra, amire eddig is szüksége lett volna tőle Giannisnak és a Bucksnak, most úgy néz ki, hogy képes hozni.

Egy playoff-párharcban azok a döntő momentumok, amikor a semmiből kell valahogy kosarat szerezni - van egy rendszer, hogyan kell eljutni a jó triplákig, hogyan kell helyzetet kreálni a festékben és ezek működhetnek is sokáig, de amikor mindkét csapat fáradt, az állás pedig szoros, akkor a döntő faktor az, hogy ki tud bedobni leütésből egy középtávolit a védője arcába. Nos, Middleton most 6/11-et dobott mezőnyből a negyedik negyedben úgy, hogy ott volt rajta a védője - ezek azok a teljesítmények, amelyek szériákat döntenek el ebben a játékban.

 

Giannis a dolgát teszi

Nem nagyon lehet panasz ebben a PO-ban a görög sztárra, voltak persze gyenge meccsei, rossz döntései, a büntetőzése mindig érdekes, de már kilencedik olyan meccsét hozta, amikor legalább 30 pontot és 10 lepattanót jegyzett - Wilt Chamberlain, Shaquille O'Neal, Kareem Abdul-Jabbar és Hakeem Olajuwon csinált eddig csak ilyet az NBA történetében. Giannis ebben a szériában is hozza magát, eddig 30,7 pont, 10,7 lepattanó és 6,3 gólpassz az átlaga 2 labdaszerzéssel, 59,7%-os mezőnymutatóval, alig két elemelt triplával és 65%-os, egészen vállalható büntetőzéssel. Nem dominálja szét a meccseket, nem arról szólnak az esték, hogy már megint mit csinált, de nagyon hatékonyan és könyörtelenül, kiegyensúlyozottan hozza a számait, a Bucksnak pedig most semmi másra nincs szüksége...

 

Kellenének a kiegészítők, de elfogytak

Eddig rendszeresen előkerültek extra teljesítmények a Hawks kispadjáról, vagy a kiegészítő személyzettől, ebben a párharcban viszont eddig teljesen eltűnt ez a szegmens az atlantaiak játékából. Ma hajnalban Danilo Gallinari ugyan játszott 36 percet és dobott is 18 pontot, szükség volt az ő pozíciózására és speciális skillsetjére, de így is -18-ban voltak vele a parketten, Lou Williams öt pontot dobott, Okongwu négyet, Solomon Hill semmit - a cseresor-10-18-ban volt, ugyan a kezdők partiban voltak a Bucksszal, de a kispad elrontotta a bulit. Gallinari sok percében és a gyengélkedésben persze John Collins öt faultja is benne volt, csak 23 percet tudott játszani, az viszont érdekes, hogy Clint Capelának nem voltak ilyen gondjai, vele +11-et hoztak, mégis csak 28 percet kapott, inkább small-ball-lal próbálkozott Nate McMillan.

Jelenleg ott tartunk, hogy nincs hova nyúlni - Kevin Huerternek most beesett egy-két extra, de Bogdan Bogdanovics sérült, most 3/16-ot szenvedett össze mezőnyből, Capelához alig jut el a labda, azt már kivette a játékukból a Milwaukee és ha Collins is gyenge, akkor nincs más, mint Young hősködése így, hogy a kispad is nulla. Nehéz mit változtatnia McMillannek, az látszik, hogy védekezni csak a Capela-Collins duóval tudnak és Bogdanovics még fél lábbal is hasznosabb, mint Williams, de a kezdőötöst még nem akarta eddig széthajtani, hátha beletalál valamibe az egyik csere - lehet, hogy következőleg már nem lesz más út, muszáj lesz erőltetni az első ötöst 40 percig, ha életben akarnak maradni.

 

A Bucks kezében van a párharc

A megnyert szoros végjáték is a Milwaukee malmára hajtja a vizet, mert a realitás azért az, hogy játékban ők tartanak előrébb, így a Hawksnak azokat a meccseket kellene megnyernie, amikor erre esélye nyílik, ez pedig ilyen volt, mégis elvitte a Bucks. 2-1-nél kicsit meg is nyugodhatnak Giannisék, Brook Lopez ugyan most szinte pályán tarthatatlan volt, de egyrészt Bobby Portis egészen hasznosan szállt be az első meccsel ellentétben, másrészt Connaughtonnal működik a small-ball, a gyorsabb szerkezettel sokkal inkább megvan náluk az egyensúly és pörgősebb, agresszívebb a védekezés úgy, hogy közben a magasságuk is adott. Jrue Holiday ezúttal szörnyű volt a befejezéseket tekintve, de ez is belefért, Budenholzer pedig nem fél 40+ perceket játszatni a három sztárját, legalább ezt el kell ismerni nála fejlődésként.

Ehhez jött hozzá az, hogy Young megsérült és egyértelmű, hogy az a boka nincs rendben - az eset után sántított, alig tudott normálisan mozogni és össze is roppant az atlantai támadójáték, az utolsó negyedben Middleton egymaga túldobta őket. Így nem sok esélyük lesz - taktikailag nincs igazán mihez nyúlni, egyénileg Bogdanovics térden jár és most már Young sem lesz 100%-os, innentől a Milwaukee-nak le kell menedzselnie a helyzetet és ha kellően koncentráltak lesznek Holidayék, akkor a 4-1-es továbbjutásuk is benne vam most a pakliban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus