Playoff-percek: A történelmi Clippers-meccs

Kiszakadt a zsák, dőltek a rekordok - Leonard egy gép - Doncic elfáradt? - Harrrell is megérkezett - jobb a Clippers - ki állítja meg Jamal Murrayt? - túl korán hitte el a Jazz? - szóljunk a Denver tripláiról.

Ki állítja meg Jamal Murrayt?

A Denver Nuggets hátvédje már-már rendszert csinál abból, hogy egy visszafogottabb első félidő után megőrül a meccs második felére. Murray a nagyszünetig 11 pontot átlagol 56%-os True Shooting mellett, majd a fordulást követően 19,8 pontot hoz 78,47%-os hatékonysági mutatóval. Ma hajnalban is ezt a tendenciát erősítette, az első félidőben csak 9 pontot szerzett, ezt követően viszont további 33 egység került a neve mellé. 

A Jazz szempontjából kulcsfontosságú lehet, hogy a következő meccs(ek)en jobban tudják őt limitálni, ugyanakkor abban is bízhatnak, hogy az ilyen szintű hatékonyságot sem biztos, hogy sokáig tudja tartani Murray. Eddig Royce O’Neale fogta őt a legtöbb dobásnál, ellene 23/41 mezőnyből, míg a második leggyakrabban Rudy Gobert került rá, aki 13/26-os mezőnymutatón tudta tartani. Ami igazán érdekes, hogy Mike Conley mellől összesen 2 dobást vállalt el. A Jazznek talán érdemes lenne azzal próbálkoznia, hogy ő többször kerüljön rá védekezésben, ugyanakkor a Nuggets várhatóan a továbbiakban is mindent meg fog tenni azért, hogy ez ne sikerüljön.

Túl hamar hitte el a Jazz?

A Utah eddig a harmadik negyedekben volt a legerősebb a párharcban, és ezúttal is jól kezdték ezt a játékrészt. A félidei 9 pontos előnyükből gyorsan 15 lett, de még 3 és fél perccel a negyed vége előtt is 12 ponttal mentek. Eddigre a Utah mintha kicsit elhitte volna, hogy ismét célba érnek, ez viszont sokba került nekik, mert a Denver az életéért küzdött. A játékrész hajrájában megtorpantak, a következő 7 támadásukból 4 rontott dobással zárult, míg 3 alkalommal eladták a labdát, a Nuggets pedig 4 pontra zárkózott fel.

Támadásban teljesen elfogyott a Utah, az utolsó 15 percben összesen 23 pontot tudtak összeszenvedni, amit Murray egyedül túldobott ebben az időszakban (24 pont), a Denver pedig 45 pontot szerzett a hajrában. Ezúttal Donovan Mitchell sem tudott megőrülni, bár az 5/9-es mezőnymutatóját és a 12 szerzett pontját nézve még így is rá lehet a legkisebb panasz. Onnan nézve viszont mégis kevés volt ez, hogy korábban két alkalommal kellett komoly perceket pályán töltenie a negyedik negyedekben, és ezeken a meccseken 22, illetve 18 pontot szerzett.

A Denver tripláit is emeljük ki

A 4. meccs után a Utah nagyszerű triplázását emeltük ki, és most ugyanígy kell tennünk a másik oldallal is. A Nuggets a teljes sorozatot nézve 43%-os dobásmutatóval vert be eddig 16 triplát. Noha mindkét mutató elmarad picit a Jazz eddigi számaitól (44%, 16,8 tripla), de még így is a legjobbak közé tartoznak a rájátszás mezőnyében. Ez elsősorban Murray és Jokics kettősének köszönhető, akik együtt 39/78 trojkát küldtek eddig a helyére, kereken 50%-kal tüzelnek a hárompontos vonalon túlról. Érdemes megemlíteni az eddig felemás teljesítményt nyújtó Michael Porter Jr. nevét is, aki 14/28-nál tart kintről. Porter egyébként az ötödik meccsen először tudott igazán pozitív hatást gyakorolni a Denver játékára, 18 másodpercet leszámítva végig pályán volt a meccs végi 45-23-as futásuknál.

Apropó, triplák: a Jazz ötödik meccsén elsüllyesztett 16/34 hárompontosa továbbra is extrának számít, ugyanakkor a negyedik negyedben csak 1/6-ot hoztak össze. 

Itt most kiszakadt a zsák

Az ötödik meccsre nagyon felkészült a Los Angeles elöl-hátul, ennek pedig az lett az eredménye, hogy sorra döntötték meg a rekordokat. A 154 dobott pont, a 22 bedobott tripla, az 53 mezőnykosár, a 63,1%-os mezőnymutató és a 43 pontos győzelem is franchise-csúcsnak számít a playoffban, egyébként a 154 pont a harmadik helyre jó az összesített all-time listán (1990-ben a Celtics dobott 157-et és 1970-ben a Bucks 156-ot), viszont ez a Clippers a történelem első olyan csapata, amely egyszerre hozta a 150 pontot, a 60% feletti mezőnymutatót és a szintén 60% feletti triplamutatót.

Amúgy meg Paul George az eddigi botrányos szereplése után 35 pontot szórt 25 perc alatt - 1975 óta senki nem csinált ilyet az NBA rájátszásában.

Doncic elfáradt?

Szenzációs meccseket hozott élete első PO-szériájában Luka Doncic, legutóbb még ő volt a hős, az ötödik meccsen viszont mintha fáradtabb lett volna - igaz, ebben a Clippers védekezése is benne volt. Leonardék ezúttal a "kényelmes" váltások helyett egy elég agresszív duplázást választottak ellene a pick-and-rolloknál, Doncicnak jóval többet kellett dolgoznia, küzdenie mindenért, ebből pedig nem is tudott most jól kijönni, nem dobott pontosan, eladott labdái is voltak, egyáltalán nem tudta a hátára venni a csapatát. A fáradtság mellett viszont nyilván a sérülése is hátráltatta: nem tűnt 100%-osnak, ezen Morris taposása aligha segített, úgyhogy ez sem túl biztató a Mavsre nézve - egyedül nem lesz elég...

Montrezl Harrell is megérkezett

A buborék-alapszakaszt gyakorlatilag kihagyta a Clippers cseremagasa és a playoff-széria eddigi részében borzasztóan szenvedett, nem volt megfelelő állapotban - erre Rick Carlisle még rá is segített azzal, hogy nagyrészt Boban Marjanovicsot küldte be ellene, hogy még az életkedvét is elvegye. Ez működött, Harrell abszolút nem volt faktor eddig, az első négy meccsen -46-ban volt vele a LAC, az ötödik találkozóra viszont ő is megérkezett: 19 pontot és 11 lepattanót jegyzett, miközben Marjanovics nem dobott róla kosarat, ráadásul mintha az önbizalma is visszatért volna, újra korábbi önmagát idéző energiával játszott. Ha ő is megtalálja magát George mellett, akkor azért a nyugati csapatok kezdhetnek aggódni..

Kawhi Leonard egy robot

Az első meccs 29 pontja óta sorozatban negyedszer is 30 fölé jutott a Clippers vezére, az öt meccsből háromszor 50% felett dobott, az első után mindegyiken volt legalább tíz kiharcolt büntetője és ma hajnalban már a triplái is beestek 50%-kal - eddig abszolút domináns sorozata van. A 32,8 pont 63,3%-os TS-sel kiváló, a 9,4 lepattanó és a 4,8 gólpassz is rendben van, ráadásul még egyik meccsen sem adott el háromnál több labdát - kevés hibával, hatékonyan, üzembiztosan hozza az extra teljesítményt, gyakorlatilag minden találkozón lehet számítani arra, hogy ezek a számai meglesznek. Egy gép...

Jobb a Clippers

Az első mérkőzésen kicsit "alvós" üzemmódban tudott nyerni a Los Angeles, csak rövid időszakokban játszott jól a gárda, aztán a másodikon ez már kevés volt a kiegyensúlyozott Dallasszal szemben. A harmadik összecsapáson egyértelmű volt a helyzet, már Luka Doncic sérülése előtt meglógott a LAC, csak utána nem tudta hamar eldönteni az estét, majd a negyedik derbin 21 ponttal vezetett már az első félidőben, onnan aludt be annyira, hogy végül kikapott. Erre jött rá az ötödik találkozó, ahol földbe döngölte ellenfelét Doc Rivers együttese - úgy 3-2 a széria, hogy igazából a meccsek nagyobb részében jobb volt a Clippers, de két vereségbe kerültek a leolvadások, visszaesések. Persze tegyük hozzá, hogy eddig csak két meccsen volt végig elérhető Kristaps Porzingis a Mavsnél és Doncic is sérüléssel bajlódik - nagy kár, hogy nem nézhetjük meg ezt a párharcot úgy, hogy teljes erejükben feszülnek egymásnak a felek...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus