Playoff-percek: Giannis, a döntő faktor

A Suns megcsinálta a védekezést, de Giannisra nem maradt erő - a Bucks eltüntette Devin Bookert - Chris Paul és a 2-0 - Giannis teljesítménye számokban - még néhány érdekes statisztika. 

A Suns megcsinálta a védekezést, de Giannisra már nem maradt erő

Az előző meccs Jrue Holiday dobásairól szólt, a Suns pedig most máshogy védekezett ellene – amellett, hogy Holiday dobásai eleve hullámzók és ma nem is volt olyan éles. Ebből esett ki egy 4/19-es mezőnymutató 2/7 triplával, ami kísértetiesen emlékeztet a negyedik meccsre, ahol 4/20-ig jutott a hátvéd. Monty Williams jót húzott azzal, hogy Mikal Bridgest állította rá, akit sebességből nem tudott megverni, a palánk közelében pedig érvényesült Bridges magassági fölénye.

A másik konstans probléma Pat Connaughton volt, aki az első öt meccsen zseniálisan szállt be támadásban, védekezésben is lehetett rá számítani, most viszont instant emberhátránynak bizonyult mindkét oldalon. Támadásban nullázott, mind a négy triplakísérletét kihagyta, és hiába szedett le 8 lepattanót, hátul is sokkal többször büntették a hiányosságait, mint eddig. Az ötödik meccsen nagy hátrányból gyorsan visszajött a Bucks a második negyed elején, most éppen az ellenkezője történt, köszönhetően a második sor közötti különbségnek.

(Hozzá kell tenni, hogy Bobby Portis viszont hibátlan meccset hozott, 23 perc alatt jutott 16 pontig 6/10-es mezőnnyel, 2/5 triplával, így megvolt az a plusz a padról, amire azért szükség volt.)

Khris Middletont is alapvetően sikerült kordában tartani, az első negyedben villant, de nem tudott ritmusba jönni, 5 gólpasszára jutott 6 eladott labda, Brook Lopeznek sem szakadt ki a zsák, PJ Tucker pedig egyetlen triplakísérletig jutott el 36 perc alatt. Middleton egyébként elég hamar összeszedte a harmadik faultját, de a Suns valamiért nem támadta, ez talán egy kisebb taktikai mulasztás volt a részükről.

A problémát Giannis Antetokounmpónak hívták, akivel ma egyszerűen nem tudtak mit kezdeni. Talán majd egyszer kiderül, hogy mennyire adták fel és voltak úgy vele, hogy mindenkit próbálnak levédeni, Giannis kosaraival pedig együtt élnek. A tippem, hogy nem nagyon volt ilyen taktika, egyszerűen a görög ma úgy ment ki a pályára, hogy nem fognak kikapni, és mindent kiadott magából. Folyamatosan okosan támadta a gyűrűt, kiharcolta a büntetőket és be is dobálta őket, visszaszedte a támadópattanókat, volt triplája és középtávolija – már az első negyedben dobott 10 pontot, miközben a túloldalon a komplett Suns-kezdő jutott 11-ig, és ez volt a Suns másik nagy problémája…

 

Devin Bookert eltüntette a Bucks

A Suns kispadját megilleti a dicséret, több gyenge meccs után ma védekezésben nagyon odatették magukat, támadásban pedig Cam Payne 10 perc alatt 10 pontot dobott, Frank Kaminsky 11 perc alatt hatig jutott és hiába ült sokat Deandre Ayton, ezt most összességében tudták kezelni.

A fő problémát Devin Booker jelentette, aki az előző két meccsen 42, illetve 40 pontot dobott – a Bucks inkább a passzaira figyelt és ha nem is hagyták dobni, de nem a középtávolijaira fókuszáltak. Ez akkor egyébként jól működött a Sunsnál, mert például az ötödik meccsen bőven pluszban zártak, amikor Booker játszott. Most viszont a Bucks védői inkább passzolásra kényszerítették, amiből jöttek is a hibák – az előző két meccsen összesen adott annyi gólpasszt (5) és adott el annyi labdát (6), mint ma. A harmadik negyedben fel tudott lépni Book, de magához képest gyenge meccset hozott.

A Bucks ma az eladott labdákból nem nagyon tudott indulni, de ettől még a Suns legnagyobb fegyvere, a felállt védelem elleni türelemjáték gyakorlatilag teljesen besült, a 14 gólpassz rettentő kevés. Korábban is probléma volt ez, mert a playoff első három körében kiosztott 24.4 gólpassz a döntő első két meccsére 22-re csökkent, a következő három meccsen pedig 20.7-re, amire még jött ugye két 40+ pontos Booker-meccs, de azzal is kikaptak, most pedig már ez sem érkezett.

Most kicsit Chris Paullal játszotta el a Bucks, amit Bookerrel korábban, több helyet hagytak neki, hogy dobjon, Paulnak pedig nem nagyon maradt választása. Ugyanakkor időnként az volt az ember érzése, hogy így is inkább szabadulna a labdától és a felelősségtől, nem az, hogy „ki akar törni” és fel akarja pörgetni a támadójátékot. Ezzel az volt a probléma, hogy Crowder, Bridges és Ayton dobásai ma nem működtek – sokszor nem is kapták jó helyen, jó időben a labdákat, sokszor pedig a matchupokat nem tudták kihasználni. Még Bridgesben lett volna kurázsi, de ő alig jutott dobáshoz, Crowder 2/9-es triplázását és Ayton 4/12-es mezőnymutatóját nem ellensúlyozta semmi. Ayton egyébként is faultgondokba került, csak 36 percet játszott, a lepattanózásban és Giannis levédésében sem jeleskedett, kifejezetten gyenge meccset hozott. Az első negyedben még próbálták etetni, de 1/6-os mezőny jött össze belőle, gyorsan fel is hagytak vele, talán kicsit túl korán.

A második negyedben sikerült megfogni a Bucksot, az ott összehozott 4/20-as mezőnyt, abból 0/8 triplát, négy eladott labdát nem teszik ki az ablakba Mike Budenholzerék. Ám a második félidőben Giannis kezébe adták a labdát, azzal pedig nem tudott mit kezdeni a Suns, különösen azután, hogy Aytonnak le kellett ülnie. A végére „visszatért” Khris Middleton, bevert két irgalmatlanul fontos középtávolit, onnantól lehetett sejteni, hogy a Phoenix már nem tud visszajönni. 

 

Chris Paul és a 2-0

A Suns irányítója negyedik olyan párharcát bukta el, amelyben 2-0-ra vezetett a csapata, ezzel most már egyedül áll ennek az örökranglistának az élén. 2008-ban a New Orleans színeiben a Spurs ellen, 2013-ban a Clippers színeiben Grizzlies ellen, illetve 2016-ban a Blazers ellen bukott el – utóbbi csillagos, mert menet közben eltört a keze.

 

Giannis teljesítménye számokban

A negyedik „nemzetközi” Finals MVP Hakeem Olajuwon, Tony Parker és Dirk Nowitzki után (egyes források Tim Duncant is ide számítják, bár ő születésétől fogva amerikai állampolgár).

Az első játékos, aki egy nagydöntős meccsen legalább 50 pontot, 10 lepattanót és 5 blokkot jegyez a blokk-statisztika 1973-74-es bevezetése óta. Az alapszakaszban is utoljára 2018-ban volt 50-10-5 Anthony Davistől…

Az 50 pont egyébként rekordbeállítás, 1958-ban Bob Pettit dobott ennyi pontot a nagydöntő zárómeccsén.

Ha „csak” a nagydöntőket nézzük, akkor Giannis a hetedik játékos, aki elérte az 50 pontot, utoljára LeBron James (2018) és Michael Jordan (1993) jutott el eddig, előttük Jerry West, Rick Barry, Elgin Baylor és Bob Pettit.

Bajnoki címet érő győztes meccsen Michael Jordan dobta csapata pontjainak legnagyobb százalékát (1998-ban 51.7%-ot), Giannis a második helyre jött fel 47.6%-kal. A Top5-ben van még Bob Pettit 1958-ból, Jordan 1997-ből és Joe Fulks az első, 1947-es döntőből.

Zsinórban 14. meccsén dobott mezőnyből legalább 50%-kal legalább 10 mezőnykísérletből, ezzel megelőzte Shaquille O’Neal 2006-os, 13 meccses sorozatát. Ez volt a döntőben a harmadik 40-10-es meccse, amivel beérte a 2000-es Shaq-et.

30.2 pontot, 12.8 lepattanót és 5.1 gólpasszt hozott össze a teljes playoff alatt, a 30-10-5 adatsorra eddig összesen három játékos volt képes – egyik sem ért bajnoki címet.

Az első játékos az NBA történetében, aki nagydöntőben 30 pont, 10 pattanó és 5 gólpassz felett átlagol, és emellé 60% felett dob mezőnyből.

A harmadik játékos, akinek összejön a triplázás: alapszakasz MVP, Év Védője és Finals MVP. Az elődök: Michael Jordan és Hakeem Olajuwon.

Végül pedig visszakanyarodva a Bucks történelméhez, Giannis a második az NBA történelmében, aki a 27. születésnapja előtt legalább két alapszakasz MVP-t és egy Finals MVP-t gyűjtött be – az első Kareem Abdul-Jabbar (természetesen 1969 óta, amióta van Finals MVP).

 

Még néhány érdekes statisztika

A Bucks az ötödik csapat, amelyik 0-2-ről nyer nagydöntőt: 1969-ben a Celtics, 1977-ben a Trail Blazers, 2006-ban a Heat és 2016-ban a Cavaliers csinálta meg ezt a bravúrt.

Devin Booker első playoffja számokban: 27.3 pont, 5.6 lepattanó, 4.5 gólpassz, 45% mezőnyből, 32% triplából, 91% a büntetővonalról, négy darab 40 pontos meccs, ebből kettő back-to-back a nagydöntőben.

Jrue Holiday 1/11-gyel dobott az első félidőben, ez minden idők legrosszabbja ennyi kísérletből. Az egész playoffban viszont +159 a plusz-mínusz mutatója, ez idén a legmagasabb érték.

Immár három Antetokounmpo-testvér rendelkezik bajnoki címmel, az NBA-ben ők az elsők.

Chris Paul csapata immár 2-16-tal áll azokon a playoff-meccseken, amelyeken Scott Foster játékvezető működik közre – az utolsó 12-t elvesztette aktuális alakulata. A két győztes meccs közül az egyiken Paul nem játszott sérülés miatt…

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus