Playoff-percek: jobb volt a Bucks, bosszankodhat-bizakodhat a Hawks

Torrey Craig már ünnepelheti a bajnoki címet - Charles Barkley nagyon érezte - Trae Young LeBron James nyomában - egy statisztika, amely Mike Budenholzer mellett szól - Khris Middleton valódi sztárként játszik.

Egy statisztika, ami Mike Budenholzer mellett szól

Sokszor ekéztük a Milwaukee edzőjét több dolog miatt is, egy statisztika viszont mindenképpen az "övé": 6-0-ra áll a Bucks Budenholzerrel azokon a meccseken, amelyeken esélye volt lezárni egy PO-párharcot, a tréner pedig 9-2-t hozott eddig karrierje során ilyen helyzetben, méghozzá úgy, hogy 0-2 óta zsinórban kilencedik ilyen meccsét nyerte meg.

 

Middleton sztárjátékos

Az első két negyedben összesen öt pont és hat eladott labda, a harmadik negyedben 23 pont és 8/12-es mezőnymutató - a kétarcú Khris Middleton mindkét önmagát bemutatta a hatodik mérkőzésen. Többször írtunk már róla, hogy az egész PO-ban rendkívül hullámzó, vannak egészen vállalhatatlan meccsei, amikre aztán rátesz egy-egy elképesztően nagyot is, ráadásul ezeket most mindig a nehéz időszakokra időzítette - ez az, amitől más az idei Middleton az utóbbi két rájátszásban látottakhoz képest. Ezúttal sem tudunk mást írni, mint hogy ő volt a nyerőember - olyan szinten szedte szét a Hawks védekezését, hogy egyszerűen nem tudtak vele mit kezdeni Reddish-ék. Ha nem is mindig, de azért ebben a PO-ban elég sokszor megmutatta már, hogy igazából mindene adott ahhoz, hogy top scorer legyen, el tud menni a gyűrűig, onnan ki is tud osztani, látja, érzi a társakat, van egy halálos és rájátszásban nélkülözhetetlen középtávolija, illetve időszakonként extra triplázásra is képes - Giannis mellett ez nyilván könnyebb, de most leütésből, egy-egyezésből, védővel az arcában dobált a harmadik negyed elején és így sem tudott hibázni. Khris Middleton szupersztár-teljesítményt nyújt ebben a rájátszásban, emellett nem mehetünk el szó nélkül

 

Bosszús lehet, de bizakodhat a Hawks

Összességében azért elmondhatjuk, hogy a Hawks nem tudott átlépni a papírformán és végül azt a két mérkőzést nyerte meg, amelyen a Bucks energia nélkül kosárlabdázott: az elsőt, ahol Giannisék még csak pislogtak, illetve a negyediket, ahol mindent rosszil csinált a Budenholzer-legénység, igazi offnightot mutatott be, plusz akkor sérült meg Antetokounmpo. Ezen felül azért volt egy 44 pontos Bucks-siker, a harmadik meccsen Khris Middleton 38 pontja és a Milwaukee 30-17-re megnyert utolsó negyede, az ötödik-hatodik találkozón pedig egyetlen másodpercre sem vezetett a Hawks - érdekesség, hogy a negyedik meccsen pedig fordított volt a helyzet, ott az Atlanta vezetett végig, így az utolsó három derbiről elmondható, hogy mindegyiken csak egy csapat tudott elöl lenni. 

Nyilván frusztráló lehet a Hawks számára Trae Young rendkívül szerencsétlen sérülése, a játékvezető lábára való rálépés azért ritkán szokott ilyen komoly végeredményt hozni, de akárhogy nézzük, ott ment el nekik a dolog - még azon a meccsen is nyerhettek volna, de a sérülés után Young visszaesett és amiatt kaptak ki egálról a negyedik negyedben, majd utána egyszer ugyan még ellensúlyozták a hiányát, de az ötödik-hatodik találkozón egyszerűen nem volt megoldásuk, nem tudták büntetni a Bucks-védekezés gyengeségeit. A hatodik mérkőzésen hiába játszott, nagyon látszott rajta a fájdalom, egyszerűen nem tudott fél lábról elemelkedni, a sérült testrészt alig terhelte, emiatt pedig a megszokott tempói helyett más mozdulattal dobott, illetve inkább a csekély eredménnyel kecsegtető betöréseket választotta. El is mondta, hogy nagyon bosszantó számára a helyzet, mert bennük lehetett volna a bravúr, de így nem tudták magukból kihozni, azt pedig már csak én teszem hozzá, hogy a 4-2-es vereség azért valahol tükrözi a realitást, még ha 2-2-nél ezt esetleg másképp is gondoltuk.

Ezzel együtt Atlantában van ok az optimizmusra, ugyan azt megint el kell mondani, hogy ez a PO a jövőre nézve azért nem jelent világos alapot a jósolgatáshoz a sok sérülés miatt, de tény, hogy teljesen váratlanul mentek el a keleti döntőig, Nate McMillan érkezése óta az alapszakaszban is élcsapat-szintet hoztak, aztán 4-1-gyel hazaküldték az egészséges New Yorkot, majd óriási bravúrt bemutatva, idegenbeli hetedik meccset nyertek Philadelphiában és amíg lehetett, a Bucks ellen is tartották magukat. Nagyon fontos, hogy ez a keret már most bemutatott egy PO-runt, nem csak belekóstolt a rájátszásba, hanem tapasztalt meg sikereket, bravúrokat, mélypontokat és azt is, hogy milyen apróságok tudnak eldönteni egy-egy párharcot, illetve hogy itt mennyire fontos a keménység, az agresszivitás. Ha jövőre visszatérnek, ezek már nem lesznek nekik új dolgok....

Ami miatt pedig abszolút bizakodóak lehetnek a csapatnál, az a McMillan által hamar meghonosított kultúra mellett a fiatal mag. Young és a berobbanó Kevin Huerter 22 éves, John Collins és a runból részben kimaradó De'Andre Hunter 23, a visszatérése után óriásit szóló Cam Reddish 21, a padról teljesen váratlanul hasznos perceket adó Onyeka Okongwu 20 és azért a "rutinosabb" Clint Capela is csak 27, illetve Bogdan Bogdanovics is 28 - ez továbbra is egy fiatal, energikus keret, amely talán vonzóbbá tette magát rutinos játékosok számára is.

Ami pedig a Milwaukee-t illeti, ki kell mondani, hogy valamit azért csak bizonyított a gárda, mert ha a többiek gondjai miatt, ha nem, de ott van a fináléban és van esélye arra, hogy bajnoki címet nyerjen - ha annyira gyenge lenne fejben a társaság, akkor Giannis sérülése után nem játszott volna le két olyan meccset, ahol egyetlen másodpercig sem volt hátrányban. A Nets elleni mélypontok és az ebben a párharcban elszenvedett két vereség ellenére az eredményt tekintve teljesítették az elvárásokat, a legjobb játékosuk nélkül sem estek ki és azt a mentális erőt mutatták, amit hiányoltunk tőlük korábban. Hogy ez már elég-e ahhoz, hogy Budenholzer maradhasson a kispadon?...

Az viszont biztos, hogy ezzel a Middelton-Holiday párossal megmutatták, hogy van bennük tartás és hogy képesek Giannis nélkül is komolyan vehető támadójátékra, ez a két játékos is tud vezér lenni

 

Trae Young LeBron James nyomában

Játékosok, akik legalább 28 pontot és 9 gólpasszt átlagolnak minimum 15 meccsen egy PO-futás alatt:

- LeBron James a hősies 2018-as menetelés során
- Trae Young élete első PO-jában

 

Torrey Craig bajnok

Sem a Bucks, sem a Suns játékosai nem nyertek még bajnoki címet, így mindenképpen "full" új bajnokcsapatot avatunk. Egy valaki viszont már biztosan örülhet: Torrey Craig az idei szezonban mindkét együttesnél játszott, most a Suns alkalmazásában áll, de akárki is nyeri a bajnokságot, ő minden bizonnyal gyűrűt fog kapni.

 

Charles Barkley érezte

A korábbi klasszis játékos és jelenlegi szakkommentátor híres arról, hogy nagyon ritkán találja el azt, hogy mi fog történni, ebben a párharcban viszont a második meccstől kezdve mindegyik összecsapáson "garantálta", hogy ki lesz a győztes és mind be is jött neki, zsinórban öt jó tippnél tart.

Barkley ezzel 10/25-ös mérleggel áll, ami azt jelenti, hogy a híresen mellé lövő tippelő pontosabban céloz, mint Ben Simmons a playoff során a büntetővonalról.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus