Playoff-percek: lepattanó, kontroll game, hármasok - és Doncic

A Dallas nagyon figyelt a védőpattanókra és a festékre – a jól védekező Doncic mellé többen is felléptek szervezőként és kreálóként – triplarekordokat döntögetett a Mavs – megérkeztek Kleber pattanói és Dinwiddie gólpasszai – Doncic kegyetlen az elimination game-eken – a Warriors nem talált ellenszert, de nem is nagyon kereste – a 4. meccs vége és a hibátlan otthoni PO-mérleg miatt bizakodhat a GSW az ötödik mérkőzésen. 

Lepattanó, festék, kontroll game

Bár 20 hármast szórt be a Dallas, az már csak a következménye volt azoknak a változtatásoknak, amiket a Mavs eszközölt. Az első meccstől kezdve jobban szedte a pattanókat a Warriors, a harmadik összecsapáson pedig rengeteg második esélyt teremtettek, többek között ezzel csinálták ki a Dallast. Ma viszont a párharc során először a Mavs nyerte a lepattanózást – „csak” 45-42-re, de ez pont elégnek bizonyult. Doncic-ék igazán a saját palánkjuk alatt figyeltek nagyon, a szlovén például 14 (!) lecsorgót szedett össze a Warriors rossz dobásai után, Kleber és DFS 6-6, Brunson és Bertans 4-4 védőlepattanót gyűjtött, láthatóan ezt sokat sulykolta Jason Kidd. 

Ennek köszönhetően a GSW egyik nagy előnyét el is vették (hat támadópattanóval együtt lehet élni a playoffban), nem voltak második esélyek, amikből kipasszolgatták volna őket Curry-ék, ráadásul a festéket is tudták ellenőrizni. 44-36-ra így is Greenék nyertek a szigorított területről, de egyáltalán nem volt olyan átjáróház a Dallas védelme, mint korábban. 

Ami fontosabb, hogy a pattanózás kontrolljával a saját játékukat is sikerült kontrollálni. A palánk alatti túlbiztosítással elvették ugyan maguktól a rohanások lehetőségét (10 pont jött gyorsindításból, labdaeladások után 9 egységet szereztek), de nyugodtan fel tudtak állni, meg tudták keresni a Warriors-védelem réseit – mindössze nyolc eladott labdát vétettek, ez jól mutatja, elöl mennyire összeszedetten játszottak. 

Amin még sikerült változtatni, hogy Doncic többet dolgozott labda nélkül, Brunson, Dinwiddie, sőt Dorian Finney-Smith is sokat labdázott. Ha ránézünk Doncic 3. és 4. meccses lőlapjára, sok különbséget nem látunk, de a játék mégis sokkal gördülékenyebben folyt a 4. meccsen. A szlovén passzai sokkal jobban ültek, Dinwiddie pedig kiválóan lépett fel szervezőként: az első három meccsen összesen 7, ma 8 gólpasszt adott. Mellette Brunson 5 asszisztot szortírozott, de még DFS, Kleber és Bullock is 2-2 gólpasszt adott, pedig ők elsődlegesen befejezőemberek. 

Megjöttek a dallasi csuklók és triplarekordok

A Mavs kiegészítői a második és a harmadik meccsen sem villogtak, különösen a triplavetők sültek be. A harmadik összecsapáson a Bullock-Kleber-Bertans trió 0/14 hármassal zárt, most viszont a jobb labdajáratás miatt egy hajszállal talán tisztább helyzetekből dobálhattak, ebből jött tőlük 9/17 hármas. 

Kleber pattanózásáról már beszéltünk, az első három meccsen összesen 8 lecsorgót gyűjtött be, ma ezt 22 perc alatt szállította. Jalen Brunson most kicsit haloványabb volt, de hátul irgalmatlanul kapart, a pontjait pedig pótolta Dorian Finney-Smith, aki egyrészt bepörkölt 4/7 hármast, másrészt közelebbről 5/6-tal zárt, tőle a 23 pont az extrák extrája. Összességében Doncic 3/11 triplával végzett, a társai viszont 17/32-vel. 

Amikor a Dallas legalább 17 hármast dob be, az alapszakaszban 20-3-mal, a playoffban 6-2-vel állnak. Összességében egyébként eddig 65 triplát dobtak be a konfdöntő négy meccsén, ami NBA-rekord – a 2019-es Raptors a második, de ők is csak 56-ot termeltek. A Mavs ebben a rájátszásban 11. alkalommal jutott el legalább 15 hármasig, ilyenre szintén nem volt még példa a liga történetében. 

Már az első félidőben is parádésan dobtak, de a Warriors felségterületének számító harmadik negyedben szabadultak el igazán: akkor 8 (!) kintit értékesítettek, amivel (majdnem) lezárták a meccs érdemi részét. Ami miatt igazán aggódhat a GSW: nem volt semmiféle taktikai váltás, a Powellel felálló kezdőötösükkel sikerült itt elhúzniuk 20-22 ponttal. 

Azért még mindig Luka Doncic vitte hátán a showt

A szlovén klasszis 30 pontot, 14 pattanót, 9 gólpasszt, illetve 2-2 labdaszerzést és blokkot jegyzett, a joggal kritizált védekezése most teljesen rendben volt, ezzel pedig a +/- mutatója is – most először zárt pozitív mérleggel, ráadásul nem is kicsivel (+13), ami az eddigi -61-hez képest fényévnyi távolság. 

Doncic karrierjében a mai volt az ötödik olyan meccs, ahol a Dallas szezonjának folytatása volt a tét. Ezeken jelenleg 36.6 pontot átlagol, ami a ligatörténet legmagasabb átlaga – mellette 10.2 lepattanót és 8.8 gólpasszt hoz…

A Warriors nem igazán talált ellenszert, de nem is nagyon kereste

A vendégek az első negyedben még jól tartották magukat, csak négy pont volt közte, a második-harmadik negyedet viszont 71-46-ra bukták. Támadásban nem tudtak futni, nem nagyon voltak második esélyek, a Dallas pedig jól támadott, így jól is zárt vissza (ezt Jason Kidd is kiemelte a 3. mérkőzés után, csak fordított előjellel), a felállt dallasi védelem ellen pedig egyszerűen nem voltak elég jók, hogy a saját védekezésbeli problémáikat ellensúlyozni tudják. 

A komplett kezdőötös (!) -18 és -23 között zárt, ez jól mutatja, hogy most rendszerszinten akadtak gondok. Steve Kerr hiába forgatta a csapatot, nem igazán talált egy működőképes ötöst. Sem a magasabb, sem az alacsonyabb szerkezet nem működött ma, a meccs egy pontján már elkezdett zónát játszatni a GSW-vel, hátha abból lesz valami. 

Végül ebből sem lett semmi, 99-70 is állt az eredményjelzőn, Kerr 24 pontos hátrányban küldte fel a kispadot, hogy fejezzék be az összecsapást. A Kuminga, Moody, Poole és Bjelica vezette második sor viszont erőt mutatott, visszajöttek nyolc pontra – nagyjából ez az egy pozitívum volt ma a GSW játékában. 

Miben bízhat a Warriors?

Igazából abban, hogy harmadszor jár ebben a folyóban az idei rájátszásban. A Nuggets és a Grizzlies is meg tudta nyerni az első olyan meccset hazai pályán, amin kieshettek volna, de aztán a felek visszamentek a Chase Centerbe, ahol a GSW a közönség támogatásával a Denvert szétdobta, a Grizzliest levédekezte és lezárta a párharcokat hazai pályán. 

A csapat magja, Curry, Green, Thompson, Wiggins és Poole rendben van, Otto Porter Jr. helyére a formába lendülő Kuminga tud fellépni, és a kispad többi része is erőt meríthetett a negyedik negyedből. Ha össze tudják kapni a támadójátékukat, ki tudják elemezni a dallasi változtatásokat, illetve a mostaninál nagyobb energiával játszanak és jönnek a hustle play-ek, akkor hazai pályán minimum esélyük van egy egál meccsre, akkor pedig a nagyobb rutin mindenképp mellettük szól. 

Apropó, hazai pálya: az idei rájátszásban a Warriors az egyetlen veretlen csapat otthon, nyolcból nyolcat húztak be - a Chase Center mágiájában is bízhatnak. 

A rájátszás idején további érdekességekért keressétek a Kezdő5.hu Twitter-oldalát is:

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus