Számmisztika: érdekes statisztikák a 2023-as nagydöntő elé

Ez a cikk csak a számokról szól: részletes statisztikák a Nuggetsről és a Heatről a hajnalban startoló finálé előtt. 

Hajnalban megkezdődik a Denver Nuggets és a Miami Heat nagydöntője Denverben, a párharc részletes felvezetését pedig ezen a linken olvashatjátok - most egy statisztikákból összeállított válogatás következik a széria elé kommentár nélkül.

 

A Nuggets 22,4 percig birtokolja a labdát meccsenként, amivel az egész rájátszás legjobbja, míg a Heat 22,1 perccel harmadik ezen a listán.

A Denver az első negyedekben a legjobb (+11,8 pont száz labdabirtoklásokra vetítve) a ligában, a Miami viszont a negyedik játékrészekben: +16,3 pontot szereznek száz labdabirtoklásonként az utolsó negyedekben.

A Nuggets 10-0-ra áll a PO-ban akkor, ha legalább tíz ponttal vezetett, 3-3-ra akkor, ha legalább tízzel égett, és 7-3-ra akkor, ha szoros végjátékot kellett játszani - ez utóbbi a liga legjobb mutatója. A Heat 8-1-re áll kétszámjegyű előnyből, ligacsúcsot jelentő 6-5-re kétszámjegyű hátrányból, és 6-3-ra a szoros végjátékokban. Az elmúlt 27 évben senki nem nyert több meccset a PO-ban úgy, hogy a negyedik negyedben legalább tízpontos hátrányban volt, mint ez a Heat, amely három ilyet is behúzott.

A playoff-netrating alapján a mezőny legjobbja a Nuggets, második legjobbja pedig a Heat.

A Nuggets 15,8, a Heat pedig 15,9 másodpercig szövi a támadásait átlagban, ez a második-harmadik leghosszabb támadásvezetés az egész PO-mezőnyben, ebből is adódik, hogy kifejezetten lassú meccseket szoktak játszani mindketten.

A Denver a passzok számában hetedik, a játékosai által megtett távolságban viszont csak 15. - a Heat a 10. legtöbbet mozgatta a labdát, és a nyolcadik legtöbbet a játékosait.

A Nuggetsé a legkevesebb betörés meccsenként 34,5-del, de ennek ellenére is övé a legtöbb pont a festékből 51,5-del. 

A Heat a PO legjobban triplázó csapata 39%-kal, a rájátszásban négyszer is legalább 50%-kal tripláztak úgy, hogy az alapszakaszban ez összesen háromszor fordult elő velük, és a PO-ban senki nem hozott egynél több ilyen meccset rajtuk kívül.

A Nuggets ellenfelei ebben a PO-ban csak a dobásaik 34,1%-át vállalták el a triplavonalon túlról, ez a második legalacsonyabb adat a mezőnyben - viszont a triplák 31%-a a sarokból érkezett, az pedig a harmadik legmagasabb.

A Miami ellen a második legjobban dobták eddig az ellenfelek a kétpontosakat, viszont a negyedik legrosszabbul a triplákat - ami azért érdekes, mert ellenük több triplát vállaltak el eddig a csapatok, mint ahányszor a festékből kísérleteztek. 

A Heat 11-0-ra áll, amikor 115 pont/100 labdabirtoklás alatt tartotta ellenfeleit ebben a rájátszásban, és csak 1-6-ra, amikor nem - a Nuggets 119,7-et átlagol eddig.

A Miami 245 labdabirtoklásnál zónázott eddig a rájátszásban, a második legtöbbet zónázó csapat 67-nél. Az elmúlt tizenöt PO-t vizsgálva csak egyszer láttunk ennél több zónát: a 2020-as Miami 255-tel zárt.

A Heatnél Caleb Martin és Kevin Love váltogatja egymást a legjobb ötösökben. Előbbivel a legalább 75 percet együtt töltő felállások közül a legkevesebb gólpasszt jegyzi a csapat, de ligamásodik a saját és az ellenfél eladott labdaiban is. A Love-ötös pedig a PO-mezőny legjobban védőpattanózó ötöse volt.

Ez utóbbi adat azért fontos, mert Nikola Jokics vezeti a ligát második esélyből szerzett pontokban, és második a festékből szerzett pontok terén.

Jokics +130-as +/- mutatója egyébként eddig a PO legjobbja, és a vele támadásban elért 123,1/100 labdabirtoklásos adata is a legjobb.

Jokics eddig csak 34,5%-kal dobja a középtávolikat a PO-ban, a második legrosszabb hatékonysággal a legalább 25 ilyen dobást elvállaló játékosok közül. Viszont 47,4%-kal triplázik, ami a második legjobb mutató.

Jamal Murray 1,25 pontot szerzett eddig labdabirtoklásonként, amikor ő volt a labdás ember a pick-and-rolloknál, ez messze a legjobb adta az egész PO-mezőnyben - köszönhetően annak, hogy sokkal többet vállal ezekből tempót, mint bárki más, és messze a legjobban dobja őket, ezekben az adatokban vezeti a ligát.

Murray 92,5%-os büntetőzése szintén PO-csúcs a ligában jelenleg a legalább 50 büntetőt eldobó játékosok közül.

A Heat védekezése vezeti a ligát kiharcolt támadófaultokban, és második a passzokba való belenyúlásban.

A Heat legjobb kétemberes netratingjét Kyle Lowry és Duncan Robinson hozza, ha ők egyszerre vannak fent, az 19,8 pontos előnyt jelent 100 labdabirtoklásonként - Robinson egyedül pedig 14,5-et hozott eddig pluszban, ami PO-csúcs.

Bam Adebayo a dobásai 83%-át vállalja el a festékből, ez a legtöbb a ligában, de csak 52,2%-kal dob onnan, ami a 30. helyre elég a 44 olyan játékosból, aki legalább 50 dobást eleresztett innen. Közben a pull-up kétpontosainál mért 28,6%-os hatékonyság a liga legrosszabbja a legalább 25 ilyen dobást elvállalók közül - és Gabe Vincent is a "top ötben" van ezen a téren.

Jimmy Butler a PO legjobb clutch játékosa eddig, 39 pontot szerzett ilyen helyzetben 50%-os mezőnymutatóval.

Caleb Martin 68,4 eFG%-a az NBA-történelem legjobbja lenne ennyi kísérletből, ha ezt tudná folytatni - ő dobja a legjobban a catch-and-shoot triplákat a PO-ban, Duncan Robinson pedig a pull-up tripláknál első.

Jokics és Murray 84 gólpasszt osztottak ki egymásnak eddig a PO-ban, ami messze a legjobb adat.

 

Ezekből is az látszik, hogy két nagyon-nagyon jól összerakott csapat feszül majd egymásnak remélhetőleg minél több meccsen - kezdődjön a párharc!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus