Tud-e építkezni a Memphis az előző idény első részére?

A Grizzliesnek leginkább a draftja sikerült átlagon felülien, de az nagyon - vajon ez elég lesz-e ahhoz, hogy PO-ba kerüljenek úgy, hogy most már mindenki készül rájuk?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggets
Southwest: MavericksRockets
Pacific: Suns

 

Memphis Grizzlies

Draft: Desmond Bane (1/30), Xavier Tillman (2/35)

Maradt: Gorgui Dieng, Jonas Valanciunas, Justise Winslow, Dillon Brooks, De'Anthony Melton (4 év 35.5 millió), Kyle Anderson, Ja Morant, Tyus Jones, Jaren Jackson Jr., Marko Gudurics, Brandon Clarke, Grayson Allen, John Konchar (4 év 9 millió), Jontay Porter (3 év 5.9 millió)

Érkezett: Mario Hezonja (csere, Blazers), Desmond Bane (draft), Xavier Tillman (draft), Sean McDermott (nem draftolt, two-w-ay), Killian Tillie (nem draftolt, two-way), Jahlil Tripp (nem draftolt, 1 év 0.9 millió)

Távozott: Josh Jackson (Pistons, 2 év 9.8 millió), Anthony Tolliver (?), Yuta Watanabe (Raptors, 1 év 1.6 millió)

Keret:

Morant - Brooks - Bane - Jackson - Valanciunas
Melton - Allen - Winslow - Clarke - Tillman
Jones - Konchar - Anderson - Porter - Dieng
Gudurics - Tripp (ng) - Hezonja
McDermott (tw) - Tillie (tw)

A Memphis úgy vágott neki az off-szezonnak, hogy nem sok történés várható a csapatnál, és úgy összességében, darabra nézve nem is történt sok minden. Ami történt, az is leginkább a drafton, illetve közvetlen utána, viszont azok hibátlan döntésnek tűnnek. Egy hármascsere keretein belül érkezett Desmond Bane és Mario Hezonja, majd a Grizzlies megszerezte még Xavier Tillmant is, a játékosbörzét követően pedig szinte azonnal megegyezett Killian Tillie-vel egy two-way szerződésben.

A Memphis messze leggyengébb pontja a tripladobás volt az előző idényben, erre pedig láthatóan ráfeküdt a gárda. Bane a négy egyetemi éve alatt 43.3%-os tripladobó volt, utolsó évében már közel három hármast szórt be meccsenként, és az egyik leginkább NBA-kész prospectnek számít: nagyon nem lepne meg, ha rögtön kezdene (vagy legalábbis sokat lenne a pályán Ja Moranttal), főleg hogy a szezon elején Justise Winslow egészen biztosan nem lesz bevethető. Tillie mutatója 44.4% volt az egyetemen, szintén négy évet lehúzott az NCAA-ben, és utolsó évében ő is bevert 1.5 hármast meccsenként. A másik nem draftolt, two-way szerződéssel bíró játékos, Sean McDermott triplamutatója szintén négy év alatt 40.3% volt, utolsó két idényében több mint két bedobott tripla. Az érkezők közül csak Tillmannek nincs igazán jó keze, bár ő is kezdett egyre többet vállalkozni távolról - inkább egy sokoldalú védő lehet belőle, aztán meglátjuk, hogy az NBA-ben lesz-e posztja, mert négyesbe nem dob elég jól, ötösbe meg alacsonynak tűnik így elsőre.

Összességében nézve a "nyarat" szerintem a draft (meg a körítés) pazarul sikerült a Memphisnek (úgy, hogy eredetileg egy 2/40-es pickkel rendelkezett a csapat), és sokkal több lehetősége nem is volt az erősítésre a gárdának - az igazán jó shooterek többe kerültek az FA-piacon, mint az MLE. Ami nálam némileg levon az off-szezonból, az De'Anthony Melton új szerződése. Hosszútávon akár még meg is érheti ezt a pénzt Melton (4 év 35.5 millió), mutatott már jó dolgokat, de évi 8-9 millió dollár szerintem masszív túlfizetés az esetében jelen pillanatban - évi 4-5-ért is simán meg lehetett volna tartani (és a mostani teljesítményéhez képest még az is sok lett volna), és nem igazán látom, hogy kit kellett túllicitálni ahhoz, hogy ennyit fizessenek neki. Ami egy kis biztosíték, az az utolsó éves csapatopció (így Melton elküldhető, mikor Morantnak nagy pénzt kell adni, ezért nem von le annyit a nyárból), de ez az igazolás ennyiért szerintem sok, nem is kicsit.

Az sem mutat jól, hogy 17 garantált szerződés van a keretben, de a Memphis esetében ez nem akkora gond. Érzésem szerint Hezonja és Marko Gudurics kerülnek majd lapátra, nem is stretch kivásárlással, csak simával, így összességében azért sok vizet nem zavar a rájuk elköltött pénz. A szerbbel meg lehetett próbálkozni, nem jött be az első éve, a horvát pedig szintén elég erősen kifelé tart a ligából - szerintem ő csak fizetése miatt érkezett Portlandből, abban a cserében Bane volt a lényeg a Grizzlies számára. Azért is lenne meglepő, ha más menne, mert Gorgui Dienget mindenképp meg kell tartani cserecenternek, ha Tillman nem válna be, John Koncharral, Meltonnal és Jontay Porterrel most hosszabbított a klub, Tyus Jones körökkel jobb játékos mindkettőnél, Kyle Anderson kivásárlása meg sokkal többe kerülne.

Ami a szezont illeti: vannak jó és rossz előjelek, befolyásoló tényezők egyaránt. Az szerintem nagy előrelépés, hogy érkezett egy azonnal bevethető shooter, akinek még van egy kis irányítói képzettsége is - ha például Dillon Brooks nem játszik majd okosabban, mint tette azt a buborékban, idővel szerintem át is veszi a helyét Bane, aki leginkább kettes. A shootingot úgy alapjában véve sikerült újragondolni, Ja Morantéknak pedig sokat számíthatnak az előző idényben szerzett tapasztalatok - még nagyon fiatal ez a társaság, nem csak Morant, hanem a keret nagy része.

A potenciális problémák közé vehető, hogy amíg tavaly talán egy kicsit le is sajnálta mindenki a Grizzliest, ez idén már biztosan nem fog megtörténni. Az sem segít, hogy Jaren Jackson Jr. és Winslow csak januárban kezdik meg az idényt - azt még nem tudni, mikor, és nagyon nem mindegy, hogy január elején, végén, vagy esetleg csak még később. A meniscus-műtéten áteső Jackson ideiglenes helyettesítését egyrészt Brandon Clarke fogja megoldani, aki tavaly már bizonyított. Másrészt viszont Tillie pont alkalmas lehet arra, hogy beugorjon addig, amíg JJJ nincs. A Gonzagáról érkező magasember lottery tehetségű játékosként került a draftra (a triplája mellett egészen kellemes védekezése is van), akinek annyi a problémája, hogy nem tud egészséges maradni. Itt viszont első körben csak addig kellene kihúznia, amíg Jackson vissza nem tér - már ha egyáltalán számol vele rotációtagként Taylor Jenkins, de a profilja alapján számolhatna. Winslow hiányát egyáltalán nem érzem akkora gondnak (ha majd bevethető lesz, meglátjuk, mennyit tud hozzátenni játékszervezőként a Grizzlieshez), Jacksonét meg éppenséggel meg tudja oldani a Memphis, még ha csak rövidebb ideig is.

Az főleg a szezon elején jelenthet óriási gondot, ha Bane-ék mégsem készek az NBA-re - szépen összegyűjtögette a Memphis a négy évig egyetemre járó újoncokat, kérdés, hogy ők azonnal hozzá tudnak-e tenni egy NBA csapat eredményességéhez. Bane esetében nagyon sokan mondják, hogy az első naptól kezdve hasznos tagja lehet majd a Memphisnek, és ha ez így is lesz, akkor jó. Ha nem, akkor viszont nem sokat változott ez a keret, és a buborékban látszódott már azért, hogy mi van akkor, ha az ellenfelek erőteljesen készülnek Morantra és nincs Jackson vagy/és megfelelő spacing.

JJJ sérülése miatt van bennem némi kérdőjel, illetve azon nagyon sok múlik, hogy ő mikor térhet vissza - mégiscsak a liga egyik legjobb kezű magasemberéről beszélünk, akinek védekezésben voltak gondjai az előző idényben, viszont nem is nagyon hozták könnyű helyzetbe a társak. Ha ő január első felében egészségesen tud pályára lépni (meniscusból azért szokás már mostanában), akkor szerintem ez a keret elég jó a PO-ra. Ha nem, és elhúzódik a visszatérése, akkor ezen el is szállhatnak a PO-remények.

A lehetőség ott van, de hogy lesz-e belőle rájátszás, az azért erősen kérdéses, mert vannak még, akik erre pályáznak. A délelőtt tárgyalt Houstonnak például jóval jobb a kezdője, van egy legit szupersztárja, de a keret többi része alig üti meg az elvárt szintet, ez meg egy koronavírussal tarkított idényben még komolyabb gondot is okozhat - a Rocketsnek tényleg nem fér bele 1-2 ember kiesése sem, a Memphis nincs így ezzel. Sztárok tekintetében a Warriors is jobban áll, de ott Wiggins teljesen testidegen attól, amit a Warriors játszik, Wiseman egy újonc center, a pad meg megint kérdéses. A Pelicans védekezésének kitárgyalása egy hosszabb cikk témája lesz, míg a keret mélységét tekintve még egész jól álló Minnesotában a védekezés mellett fejbeli problémák is vannak - a nyugati Top6, Top7 mögött már azért mindenhol vannak problémák, amiken elúszhat az idény.

Papíron talán a Rockets még esélyesebb a rájátszásra, de érzésem szerint a mélyebb keret végül döntő lesz a Memphis irányába, ezért kerültek nálam be a nyolcadik helyre.

Off-szezon értékelés: A-

Tipp: Nyugat 8.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus