Van-e elég kakaó a Bullsban a rájátszáshoz?

Csapatjátékosok érkeztek a Bullsba, amely jóval egységesebb lehet, mint az elmúlt években, de mit ér majd ez helyezésekben?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacers, Pistons

 

Chicago Bulls

Draft: Coby White (1/7), Daniel Gafford (2/38)

Távozott: Rawle Alkins, Walter Lemon Jr., Robin Lopez (Bucks, 2 év 9.7 millió), Timothé Luwawu-Cabarrot, Brandon Sampson, JaKarr Sampson (Pacers, 1 év 1.7 millió), Wayne Selden, Antonio Blakeney

Érkezett: Thaddeus Young (Pacers, 3 év 41 millió), Tomas Satoransky (sign-and-trade, Wizards, 3 év 30 millió), Luke Kornet (Knicks, 2 év 4.5 millió), Milton Doyle (Spanyolország, Murcia, 1 év 1.45 millió), Justin Simon (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Perrion Callandret (nem draftol, 1 év 0.9 millió), Simisola Shittu (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Adam Mokoka (Szerbia, Mega Bemax, two-way)

Maradt: Otto Porter Jr., Zach LaVine, Cristiano Felicio, Kris Dunn, Lauri Markkanen, Wendell Carter Jr., Ryan Arcidiacono (3 év 9 millió), Chandler Hutchison, Shaquille Harrison (1 év 0.9 millió)

Keret:
Satoransky – LaVine – Porter – Markkanen – Carter
Dunn – White – Valentine – Young – Felicio
Arcidiacono – Harrison (nem garantált) – Hutchison – Gafford – Kornet
Simon (ng) - Doyle (ng) - Callandret (ng) - Shittu (ng)
Mokoka (two-way)

A Bulls nyara nem alakult túl eseménydúsan, ha a liga többi csapatához viszonyítjuk. Annyi biztos volt, hogy irányítót kell szerezni, és ezt részben a draftról (Coby White), részben a szabadügynökpiacról (Tomas Satoransky, 3 év 30 millió) sikerült is megoldani - utóbbi szerintem egy picit drága volt, főleg ha White megelőzi a rotációban. A wing posztokat Thaddeus Younggal (3 év 41 millió) erősítette meg a klubvezetés, centerből pedig távozott Robin Lopez - nagyjából ennyi volt a chicagói együttes számottevő játékosmozgása.

Egy hónapja, a Keleten-Nyugaton Podcast vonatkozó adásában is elmondtam már, hogy jóval bizakodóbb vagyok a csapattal kapcsolatban, mint voltam egy évvel ezelőtt. Akkor tele volt a gárda olyan emberekkel, akiknek láthatóan fontosabbak voltak az egyéni érdekeik, mint a csapat sikeressége, most viszont teljesen máshogy épül fel a keret. A tavalyi szezon közben szerezett Otto Porter Jr., az egy éve draftolt Wendell Carter Jr., vagy a most érkező Young-Satoransky duó pont azt a vonalat képviselik, amely korábban hiányzott az együttesből: ők hang nélkül végzik el a piszkos munkát. Éppen ezért azt gondolom, hogy Carter továbbfejlődésével, Young érkezésével és azzal, hogy Porter most egy egész nyarat végigdolgozhat a többiekkel, ez egy klasszisokkal jobb védekező csapat lehet, mint volt (nem lesz nehéz, a 25. volt ebben a tekintetben a Bulls).

Vannak azért kérdések ilyen szempontból is a Chicagóval kapcsolatban. Az egyik például az, hogy Lopez távozása után mi lesz centerben, amikor Carter nincs a pályán, Cristiano Felicióval ugyanis nagy terveket nem lehet szövögetni még keleten sem. Itt szükség lenne egy biztosabb megoldásra, és ez valószínűleg nem Luke Kornet lesz, még akkor sem, ha emberünk egész kellemes produkciót nyújtott a Knicksnél és annak G-Ligás fiókcsapatánál. A másik kérdés alapvetően a pad, ahonnan Youngot és talán Shaquille Harrisont leszámítva nem nagyon fog beszállni átlag fölötti védő. Ez utóbbi problémát azért meg lehet azért oldani, hiszen nem sorcserék vannak kosárlabdában, a Porter-Young-Carter trió pedig elég erős alapot adhat majd a hátsó alakzatnak.

Mint említettem, a piszkos munkát elvégző személyzet megvan (az említettek és Harrison mellett ugyanezt el lehet mondani Ryan Arcidiaconóról is). Adottak az emberek, akik aládolgoznak majd a vezéreknek - kérdés, meglesznek-e a sztárok, akik alá lehet majd dolgozni.

Zach LaVine jónak tűnik egynek - amennyire pocsék játékosnak tartottam (védekezésben továbbra sem változott sokat), annyira nagy szükség van most arra a hatékony támadójátékra, amit az előző idényben hozott. Kérdés, hogy lehet-e ő egy jó csapat 1-2. számú embere, mert eddig csak és kizárólag gyenge együttesekben szerepelt. Nagyon kellene mellé Lauri Markkanen, aki jó számokat hozott második évében (18.7 pont, 9.0 pattanó), de sokat sérült, így viszont nem lehet rá építeni. Ha megint kiesik, Young darabra megoldja a pótlását (védekezésben pláne), de támadásban Markkanen potenciálja jóval nagyobb, és mivel kevés az igazán kreatív ember a keretben, óriási szükség lenne a finnre. Az 1/7-en draftolt White lehet még helyzetkreáló, de újonctól sosem tudni, mit várhatunk. Kris Dunn Chicagóban is megbukott, Denzel Valentine-ból pedig jó eséllyel sosem jön ki olyan produkció az NBA-ben, mint anno az egyetemi ligában.

Ha kibírja a keret teljesen egészségesen, még akár meglepetést is okozhat a Chicago egy keleti 8. hellyel és a rájátszással - LaVine és Markkanen vezetése mellett pont "a helyén" dolgozhatna Satoransky, Carter, Porter meg a pad is. Ha megint hosszabb időre kiesik LaVine vagy Markkanen, akkor viszont nagyon nehéz azt látni, hogy mitől javulna a tavaly is csak 29. támadójáték (amelynek főleg a finn nagyon kellene, mivel a legkevesebb triplát vállalta a Bulls, ezt pedig nem Satoransky, White és Young fogják megoldani). Talán Carterben lehet még kiugrási lehetőség, de megítélésem szerint ő inkább egy Porter-féle mindenes, mint egy vezér támadásban. A nyarat szépen megoldották John Paxsonék, de egyelőre, így a szezon előtt legalább 9 erősebb keleti együttest látok ennél a gárdánál.

Off-szezon értékelés: B-

Tipp: Kelet 10.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus