37-tel nyert a GSW, nem hibázott a Suns, kikapott a Memphis

A Minnesota győzte le a Grizzliest, Detroitban bukott a Cavs, nem okozott gondot a Bostonnak a Nets, DeMar DeRozant pedig az Atlanta sem tudta megállítani.

 

Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 106-103

A Pistonsé lett az utolsó perc. A Garland-LeVert páros nélküli Cleveland nem találta a ritmust támadásban és a szokásos problémával szembesült: igazi playmaker nélkül nehezen tudta működésre bírni a szerkezetét. Rajon Rondóra nagy szerep hárult, de sokat hibázott (12 pont, 9 gólpassz, 6 eladott labda, vele -15-ben voltak) és Brandon Goodwin sem hozott igazi megváltást, így kicsit akadozott a gépezet támadásban. A hat ponttal nyert első negyed után nem is tudták ráerőltetni akaratukat jóval alacsonyabban jegyzett ellenfelükre és végig szorosan alakult a küzdelem, mindkét fél meglógott egyszer 10-11 ponttal, de 102-91-ről éppen a hajrában jött vissza a Cavs. Lauri Markkanen két büntetője után aztán 102-103-ról indult az utolsó perc, de a clutch játékokat most a magukat a legjobbkor összeszedő hazaiak csinálták meg: Cade Cunningham bedobott két büntetőt, Jarrett Allen hibázott, majd Cunningham megint betalált kétszer a vonalról, a Cavs pedig három triplát is elengedett az utolsó támadásából, de mindegyik kimaradt - az utolsó, Goodwiné teljesen üres volt, de az sem talált utat a gyűrűbe. Így a legfontosabb pillanatokban pontosabb, higgadtabb Detroit bravúrt mutatott be, míg a Cleveland visszaesett a keleti ötödik helyre.

Gyengén dobva is nyert a Pistons. Alig lépte át a 40%-os mezőnymutatót a hazai csapat, de több mint 22%-kal jobban büntetőzött, közel kétszer annyi támadópattanót szedett le és kevesebb labdát adott el, mint ellenfele, így ezzel bőven ellensúlyozta a gondjait. A tíz pályára lépő játékosból hatan is kétszámjegyűt dobtak a vendéglátónál úgy, hogy Saddiq Bey ezúttal betlizett és egyetlen kosarat tudott a gyűrűbe küldeni, egyénileg pedig talán Diallót (21 pont, 3/3 tripla) és az említett Cunninghamet (17 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) érdemes leginkább kiemelni. A Cavsnél a visszatérő Lauri Markkanen volt a legjobb (22 pont, 10 kiharcolt büntető 28 perc alatt) és bár náluk is hatan dobtak kétszámjegyűt, de mégsem működött a rendszer - következőleg a Washington ellen lehet javítani.

A Pistons legjobb dobói: Diallo 21/9, Cunningham 17, Grant 16/6, Bagley 16
A Cavaliers legjobb dobói: Markkanen 22/6, Goodwin 15/6, Mobley 12, Rondo 12/6

 

Brooklyn Nets - Boston Celtics 106-129

Nem volt kérdés. A szünet és az azt megelőző, Detroit elleni betli sem fogta ki a szelet az addig száguldó Boston vitorláiból, Ime Udoka csapata pedig ezúttal könnyedén érvényesítette a papírformát. A vendégek Jayson Tatum (30 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 4/9 tripla) vezetésével már az első negyedben tíz pont feletti előnyt építettek fel, a nagyszünetben tizenöttel vezettek, a harmadik játékrész során pedig húsz egységet is elkerülő fórt halmoztak fel - nem adtak esélyt a Brooklynnak, könnyedén hozták az idegenbeli kötelezőt. Tatum mellett 33 ponttal és 12 gólpasszal szólt hozzá a Brown-Smart páros (Smart 5/6 triplát dobott be), Horford és Robert Williams III dupla-duplázott, de a padról is volt segítség, White és Grant Williams is elérte a tízpontos határt. Csapatszinten 54%-os mezőnymutatóval és 40% feletti triplázással zártak, 23 pontot szórtak gyorsindításból, azt csináltak, amit csak akartak, így az újabb sikerükkel egyetlen meccsre megközelítették a tabellán a Clevelandet. 

Egyelőre ennyit tud a Nets. Sem Kevin Durant, sem Kyrie Irving, sem Joe Harris, sem Ben Simmons, sem a frissen igazolt Goran Dragic nem állt még rendelkezésre a Brooklynnál, a hazaiak pedig egyáltalán nem találtak ellenszert a Boston játékára. A Netsnél elsősorban védekezésben nem volt válasz, csak nyomozták a labdát a hazaiak az agresszívebb, gyorsabb, határozottabb Celticsszel szemben, a túloldalon pedig szintén nem teljesítették felül az elvárásokat - Seth Curry ugyan dobott 22 pontot, de csapatszinten alig 40% felett céloztak mezőnyből és 24%-kal tripláztak. Jelenleg nincsenek egy súlycsoportban a felek, ez pedig egy másodpercig sem volt kérdéses a pályán, egy pillanatra sem vezettek Drummondék és nem volt esélyük a bravúrra - nyolcadikak Keleten és egyre csak nő a hátrányuk a Raptorsszal, illetve éppen a Bostonnal szemben.

A Nets legjobb dobói: Curry 22/6, B. Brown 15/3, Edwards 13/9
A Celtics legjobb dobói: Tatum 30/12, J. Brown 18/3, Smart 15/15

 

Chicago Bulls - Atlanta Hawks 112-108

DeRozan ott folytatja, ahol abbahagyta. A szünet előtti hetekben egészen döbbenetes formát futott DeMar DeRozan, ezen az estén pedig pontosan ott folytatta, ahol az All-Start megelőzően abbahagyta. A Chicago vezére sorozatban nyolcadszor is eljutott legalább 35 pontig legalább 50%-os mezőnymutatóval, ami elképesztő adat, ezen az estén 37 egységet termelt 15/21 jó dobással, egészen gyilkos stílusban. Ráadásul a hajrában is ő volt a mérleg nyelve, az egálról induló negyedik negyedben egymaga 12 pontot dobott és ebből ötöt az utolsó percben tett hozzá: 108-105-ös hátrányban bevert egy clutch tempót, majd Ado Dosunmu blokkja után szintén ő következett és faulttal együtt küldte a gyűrűbe a következő dobását. Ezzel 15 másodperccel a vége előtt a Chicago átvette a vezetést, Bogdan Bogdanovics választriplája kimaradt, így Javonte Green két büntetője beállíthatta a végeredményt - DeRozannak már csak egy 30 pontos meccsre van szüksége ahhoz, hogy beállítsa Michael Jordan sorozatban tíz ilyen mérkőzést számláló Bulls-rekordját, erre a Memphis elleni rangadón kerülhet sor.

Tartotta magát a Hawks. Tizenegy pontnál nagyobb hátrányban egyszer sem volt az Atlanta és a vendégek éppen a legjobbkor, az utolsó percre tudták az addigi legnagyobb, hárompontos előnyüket összehozni. A legfontosabb pillanatokban azonban egyrészt elöl hibáztak, másrészt DeRozannal nem tudtak mit kezdeni, így hiába a nagy küzdelem, mégis vereség lett a vége - pedig nyerték a lepattanózást, győztek a festékben és 30% alatt tartották a Chicagót távolról. A vendégeknél Bogdan Bogdanovics (27 pont, 5/12 tripla) és a továbbra is sérült Collins helyén kezdő Danilo Gallinari (26 pont, 9 lepattanó) villogott igazán, Trae Young dobásait elvette a Bulls perimétere (14 pont, 3/17 mezőnyből, 10 gólpassz) és bár Clint Capela masszív dupla-duplát hozott (14 pont, 17 lepattanó), de az irányító jó játéka nagyon hiányzott nekik. A Chicagónál DeRozan mellett Zach LaVine 20 pontja és Nik Vucsevics dupla-duplája emelhető ki, így ők sorozatban hatodszor nyertek és fél meccs előnnyel vezetik Keletet.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 37/6, LaVine 20/6, Vucsevics 12, Dosunmu 12/6
A Hawks legjobb dobói: Bogdanovics 27/15, Gallinari 26/6, Capela 14, Young 14

 

Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 119-114

Russell óriási utolsó negyedével nyert a Minnesota. A meccs nagyobb részében hátrányban volt a Wolves, a tíz ponttal elvesztett első negyed után próbált kapaszkodni a gárda és ezt nem is csinálta rosszul, mert a harmadik negyedben már át tudta venni a vezetést - egypontos előnnyel várhatta az utolsó felvonást. Addig Anthony Edwards betlizett és D'Angelo Russell sem volt extra, Karl-Anthony Towns és Malik Beasley játéka, valamint a váratlanul hatékony védekezés miatt tudott partiban lenni a gárda, a záró etapra viszont megtáltosodott Russell: a hátvéd egymaga 23 pontot dobott csak ekkor (összesen 37-tel zárt), szűk másfél perccel az órán egy nagy hármassal megszerezte a vezetést csapatának, a Grizzlies pedig erre már nem tudott válaszolni. A hátralévő időben Towns osztott ki egy clutch blokkot, Desmond Bane kihagyott egy hármast, majd öt másodpercnél Ja Morant triplája is kimaradt, jól védekezett a Minnesota - végül Jalen McDaniels büntetői állították be a végeredményt 1,7 másodpercnél. Russell végül 13/21 jó dobással és 9 gólpasszal vezette győzelemre csapatát, mellette Towns (22 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) és Beasley (18 perc, 5/7 tripla) is dicsérhető, a csapat pedig azt is elbírta a ligaharmadik ellen, hogy Edwards 1/11-es mezőnymutatóval zárt...

Morantnek nem ment. Elsősorban a védekezés jelentett gondot a Grizzlies számára, nem tudták megállítani az egyébként magához képest egyáltalán nem extra Minnesotát, de mindezt tetézte, hogy Ja Morant is rossz játékkal tért vissza a szünetről. A vendégek vezére csak 7/25-öt szenvedett össze mezőnyből, nem ültek a triplái, de szervezni sem tudott, négy gólpasszára három eladott labda jutott - ráadásul a legvégén is a kezében maradt az egyenlítés, most nem talált megoldást a Wolves védekezésére. Mellette Desmond Bane 5/15-öt, Jaren Jackson Jr. pedig 6/15-öt hajított, így nem meglepő, hogy végül 40% alatt maradt mezőnyből a Memphis, a triplákat pedig 30% alatt dobta - hiába a 26 (!) támadópattanó és a gyorsindításból aratott 14-3-as győzelem, ezúttal ez sem volt elég. A hajrában nagyon kellett volna egy biztos kéz a clutch dobásokhoz, a kulcsemberek azonban mind hibáztak a legfontosabb pillanatokban, úgyhogy megvan az idei 20. vereségük, bár így is őrzik harmadik helyüket a tabellán - most pedig Chicagóba mennek rangadózni.

A Timberwolves legjobb dobói: Russell 37/9, Towns 22/6, Beasley 17/15
A Grizzlies legjobb dobói: Williams 21/9, Jackson Jr. 21, Morant 20

 

Oklahoma City Thunder - Phoenix Suns 104-124

Paul nélkül sem hibázott a Suns. Idén először kellett Chris Paul nélkül kiállnia a ligaelsőnek, de Monty Williams csapata összességében jól kezelte a feladatot. A vendégek domináltak az első negyedben és 31-14-re megnyerték azt, majd ugyan a második etapot leadták és csak három ponttal vezettek a nagyszünetben, de a fordulás után ismét felszívták magukat támadásban - 37 és 39 pontot dobtak a következő két negyedben és bár a harmadikban az OKC még tartotta magát, de az utolsóban kapituláltak a hazaiak. A Sunsnál Devin Booker (25 pont, 12 gólpassz, 6 labdaszerzés), Mikal Bridges és a kezdőbe kerülő Cam Johnson is elérte a 20 pontos határt, Jae Crowder négy labdát szerzett, a padról pedig a Holiday-Shamet-McGee trió jelentett komoly támogatást. Végül Paul nélkül is 50% feletti mezőnymutatóig és 32 gólpasszig jutottak, az összképet nézve magabiztosan hozták a kötelező győzelmet, így sorozatban nyolcadik sikerüket aratták. 

Gilgeous-Alexander visszatért. Egy hónap kihagyás után állt újra rendelkezésre a Thundernél Shai Gilgeous-Alexander és az irányító nem is okozott csalódást: rögtön egy 32 pontos meccsel tért vissza, 13/22 dobását a gyűrűbe küldte. Ugyan eladott hat labdát és ő sem tudta szervezni csapata játékát a Suns-védekezéssel szemben, de Lu Dort nélkül nem is volt reális, hogy igazán megszorongatják ellenfelüket - főleg a 19%-os triplázás nem fért bele, elsősorban ez okozta a vesztüket. A második-harmadik negyedben így is jók voltak, de ezúttal ennyi volt tőlük a maximum, a hajrában már nem volt ellenszerük, hiába szedték le a pályáról Deandre Aytont - nem tudták borítani a papírformát, úgyhogy már 40 vereség felett járnak.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 32/3, Giddey 15, Pokusevski 13/3
A Suns legjobb dobói: Booker 25/3, Johnson 21/12, Bridges 21/3

 

Portland Trail Blazers - Golden State Warriors 95-132

Nem bízta a véletlenre a Warriors. A szünet előtt nagyon döcögött a GSW szekere, míg a Blazers pont akkor kapta el a fonalat és váratlan sikerszériába kezdett, ezen a mérkőzésen viszont zongorázni lehetett a csapatok közötti különbséget. Az egálra hozott első negyed után a vendégek állva hagyták ellenfelüket, a nagyszünetben már 13 ponttal vezettek, a fordulás után pedig kiütötték a Portlandet: a harmadik negyed végén már a 30-at közelítette a különbség, eldőlt a meccs, Steve Kerr pedig hozta is a cseresort. A kezdőötös végül 15-27 percet játszott, Steph Curry folyamatosan dobatta a társakat (18 pont, 14 gólpassz 27 perc alatt), Klay Thompson 4/7 triplát szórt be, Jonathan Kuminga 12 büntetőt harcolt ki, a csapat pedig 50% feletti mezőnymutatóval és 36 gólpasszal zárta az estét. A Blazersnél Anfernee Simons 24 pontját kiemelhetjük, de ezúttal az első negyedet követően nem volt közük az összecsapáshoz, bár tegyük hozzá, hogy nem sokkal a meccs előtt jelentették be, hogy Jusuf Nurkic négy hétre kidőlt egy sérüléssel - talán a csapatnál is megijedtek, hogy tankolás helyett elkezdtek nyerni... A Warriors mindenesetre gálázott, az utóbbi öt meccsen elszenvedett négy vereség után nagyon kellett is ez a gárdának, ráadásul a Memphis veresgét is ki tudták használni és megerősítették második helyüket az alapszakaszban.

A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 24/12, Winslow 14/6, Hart 12, Williams 12/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 18/6, Thompson 18/12, Kuminga 17/3

 

Sacramento Kings - Denver Nuggets 110-128

Hozta a kötelezőt a Denver. Idegenben is abszolút favorit volt ezen a mérkőzésen a Nuggets és Michael Malone alakulata összességében magabiztosan teljesítette is a feladatot. A vendégek tulajdonképpen végig vezettek, ugyan a tíz ponttal nyert első negyed után a Kings látótávolságon belül maradt, a második játékrészben egálkörüli eredménnyel haladtak a felek, majd amikor megint kilenc ponttal meglógott a Denver a fordulás után, még onnan is visszajöttek ötre a hazaiak. Az utolsó etapban aztán már nem volt pardon, "beszakadt" a Sacramento, a Nuggets két villámgyors triplával tíz pont feletti előnyt alakított ki, innentől pedig többször már nem torpant meg: a hátralévő időben vezetett 22-vel is, összességében 36-23-ra nyerte a játékrészt. A támadásban végig magabiztos denverieknél természetesen ismét Nikola Jokics volt a vezér, ő 25 ponttal, 12 lepattanóval, 9 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel vezette győzelemre csapatát, de 31 ponttal, 11/17-es mezőnymutatóval Will Barton lett a legjobb dobó, sőt a 7/9-es mezőnymutatóval és 3/4 triplával jelentkező Monte Morris is könnyedén dobálta a kosarait. Csapatszinten 56%-os mezőnymutatóig, 43%-os triplázásig és 30 gólpasszig jutottak, nem okozott nekik gondot lebontani a Kings védekezését és bár hátul ők sem villogtak, de ez most belefért - egyetlen meccsre vannak a Mavstől és továbbra is menekülnek a Minnesota elől. 

Sabonisnak jár a dicséret. Egyelőre nem panaszkodhatnak Sacramentóban a deadline-kor megszerzett Domantas Sabonisra, a magasember üzembiztosan hozza, amiért szerződtették, a csapat viszont kollektíven vele sem tudott előrelépni. Sabonis most 33 ponttal, 14 lepattanóval, 5 gólpasszal és 15/23 jó dobással lett a Kings legjobbja, messze kilógott a hazaiak közül felfelé, de védekezésben ő sem tudott segíteni és mivel rajta kívül maximum a 20 pontos De'Aaron Foxban volt valamennyi fantázia, így az sem volt opció, hogy dobópárbajban győzik le a Denvert. A második negyedet meg tudták nyomni és a harmadikban is próbáltak közel maradni, de nem tudták végig tartani a lépést, egyszerűen nem volt bennük elég tűzerő - három és fél meccsre vannak a playin-helyektől, ennél sokkal-sokkal többre lesz szükségük...

A Kings legjobb dobói: Sabonis 33/6, Fox 20/3, Barnes 14/3
A Nuggets legjobb dobói: Barton 31/9, Jokics 25/6, Morris 19/9

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus